Aantal wijzigingen op nieuwe dopinglijst WADA
dinsdag 5 januari 2016 om 14:54

Aantal wijzigingen op nieuwe dopinglijst WADA

De bijgewerkte dopinglijst van het WADA is op 1 januari officieel in werking getreden. Zoals eerder aangegeven ontbreekt daarop de veelbesproken pijnstiller Tramadol, dat op de watch-list blijft staan. Wel zijn er een aantal nieuwe middelen die met ingang van dit seizoen een dopingschorsing kunnen opleveren.

Een van die middelen is Meldonium, dat in het dagelijks leven wordt gebruikt als geneesmiddel om een hartinfarct te bestrijden. Sporters kunnen er voordeel uit halen omdat het hun uithoudingsvermogen vergroot. Ook hormoonremmer Leuproreline en incretine-mimetica, een bekend geneesmiddel voor diabetes-patiënten, zijn door het WADA als verboden middel aangeduid.

Clonidine, dat de bloeddruk verlaagt, werd door het WADA na onderzoek niet op de dopinglijst geplaatst. Ook het gebruik van koolzuuranhydraseremmers, een geneesmiddel voor onder meer oogaandoeningen dat tevens het uithoudingsvermogen zou kunnen beïnvloeden, blijft toegestaan.

Dopinglijst WADA voor 2016 (PDF)

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
5 januari 2016 15:14
Hopelijk is er een alternatief middel voor de renners van Novo Nordisk, en als ze het al gebruikten weet ik niet of ze daar voordeel uit haalden. Mogelijk wel met een attest?

Met toch wel wat renners met hartklachten lijkt me dat toch ook wel een risico, of mogelijk is daar ook een alternatief voor of een attest mogelijk.

Vind wel dat er betere regelgeving moet komen voor attesten, niet dat er met attesten rondgestrooid moet worden, maar eerder bij echte noodzaak.
5 januari 2016 15:46
Gelukkig zijn al die topsporters doodziek dus mogen ze best veel blijven gebruiken. Zolang ze een briefje van hun moeder meenemen
5 januari 2016 16:28
Insuline staat ook op de dopinglijst, maar zeker weten dat ze dat bij Novo Nordisk ook gewoon mogen gebruiken.
5 januari 2016 16:32
De attesten zijn inderdaad het lachertje van de wielersport
5 januari 2016 16:34
Met of zonder die lijst, ze vinden toch wel een manier om de boel te flessen.
Een aspirine heeft als bijwerking dat het bloed wordt verdund om maar iets te noemen.
5 januari 2016 16:39
Er wordt wel altijd zo lacherig gedaan over die attesten, maar volgens mij is daar helemaal geen reden voor. Dat de meeste wielrenners inspanningsastma hebben is logisch, dat krijgt iedereen die op hoogte gaat sporten. Dus dat is ook niet tegen te houden en dat zal elke wielrenner die bijvoorbeeld hoogtestages doet ook blijven houden.

En volgens mij zijn er verder niet ergens extreem veel attesten voor. Die makkelijk uitgedeelde attesten zijn meer een fabeltje dat onder volgers leeft.

Die attesten zijn heel noodzakelijk en een prima systeem. Een dokter mag bepalen dat je medicijnen mag gebruiken, lijkt me prima.
5 januari 2016 16:54
@Hakkie2
bedankt voor de info
5 januari 2016 17:15
@billi bij novo nordisk zitten (logischerwijs) alleen maar type I diabetes patienten dus die gebruiken over 't algemeen insuline en niet zo gauw incretine-mimetica dus geen zorgen
5 januari 2016 17:25
Op mij als leek komt het wel altijd over dat het gros van het wielerpeloton medicijnen gebruikt voor het één of ander. Dat is toch vrij gestoord. Echt een gezonde sport lijkt het niet te zijn.
5 januari 2016 17:32
@HoofdIsVrij: profwielrennen is natuurlijk ook niet echt gezond. Dat er na een week fietsen en vallen er in een grote ronde of bij de zoveelste kasseikoers een hoop pijnstillers e.d. nodig hebben is toch gewoon logisch? En volgens mij zie je dat in elke topsport. Gewoon omdat een topsporter bij bepaalde pijn wel gaat sporten, waar een amateur rust zal nemen. Maar ik neem aan dat we ook niet willen dat het peloton na 3 weken grote ronde nog maar uit 50 renners bestaat, die attesten zijn dus gewoon nodig.
5 januari 2016 18:57
Zo ongezond is topsport nou ook weer niet. Zie hier http://www.nu.nl/mixed-zone/3566158/renners-tour-france-leven-ruim-zes-jaar-langer.html
5 januari 2016 19:04
@hakkie2
Ik praat af en toe met ex-profs en begeleiders van profs. Wat jij stelt klopt niet. Er worden attesten voor vanalles gegeven
5 januari 2016 19:21
@coldeportes: er worden wel attesten gegeven, inderdaad. Maar het is niet zo dat er veel ongeloofwaardige attesten worden gegeven. De meeste attesten zijn voor pijnstillers (na valpartijen of gewoon omdat je 3 weken op een zadel zit in een vaste houding, niet vreemd), astma (logisch, zoals ik hier boven al aan gaf) en gewone wielerblessures.

Attesten moeten wat mij betreft gewoon kunnen. Anders is wielrennen gewoon niet te doen. De dokters kunnen al zo weinig om de renners in koers te behandelen.
5 januari 2016 19:51
"Maar ik neem aan dat we ook niet willen dat het peloton na 3 weken grote ronde nog maar uit 50 renners bestaat, die attesten zijn dus gewoon nodig".

Dat willen we wel. Eens kijken of de koers zich dan anders ontwikkeld. Andere regels zorgen namelijk voor een ander soort van evenwicht.

Dat een dokter hier of daar een attest geeft is inderdaad geen probleem. Het probleem is dat de dokter zo corrupt (commercieel) is dat hij niet bezig is met genezen maar met het opvoeren van de motor. Een attest is dan een manier om legaal op te mogen voeren. Het is dus een pre dat er enkel nog attesten afgegeven mogen worden door nagenoeg 100% onafhankelijke artsen.
5 januari 2016 20:53
@ruud gullit: ja nogal wiedes dat een topsporter gezonder is dan de algehele populatie (vol met alcohol drinkende rokende obese mensen) ;), dit zou relevant zijn als ze het zouden vergelijken met bijvoorbeeld amateur sporters die sporten om gezond te blijven (en dus geen TOPsport bedrijven) of anderzijds fitte mensen.
5 januari 2016 22:14
@hakkie2
Attesten omdat je anders niet 3 weken in het zadel kunt zitten??, blessures, valpartijen en zo meer en zo meer. Zo worden er inderdaad steeds zaken verzonnen waardoor er weer (tijdelijk) een attest kan worden uitgeschreven. En dan zijn we bezig de ' motor op te voeren' zoals @Orakel beschrijft.

Was het maar zo dat af en toe en "hier en daar" een attest werd uitgeschreven. Niet dus. En dat signaal komt uit de praktijk.
5 januari 2016 23:53
@Hakkie;
Droom maar lekker verder

Reacties zijn gesloten.