18-jarige David Haverdings imponeert met negende plek in Diegem: “Dit is echt bizar”

18-jarige David Haverdings imponeert met negende plek in Diegem: “Dit is echt bizar”

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
vrijdag 30 december 2022 om 19:00
Interview

De Superprestige in Diegem was op zeer veel vlakken indrukwekkend. Zo was er de ontzettend spannende strijd tussen Wout van Aert, Tom Pidcock en Mathieu van der Poel, maar er was ook meer. Zo reed de nog maar 18-jarige David Haverdings naar een negende plaats tussen de elite mannen. Een bijzonder sterke prestatie.

We leerden Haverdings vorig veldritseizoen kennen bij de junioren. De Nederlander won 21 van de 26 crossen die hij reed. Het talent van Haverdings werd al snel opgemerkt en uiteindelijk was het Baloise Trek Lions dat de piepjonge crosser kon vastleggen voor een aantal jaren. “Ik heb het heel erg naar mijn zin bij het team. Ik hoop dat ik nog lang bij de ploeg kan blijven en me rustig kan ontwikkelen”, gaf Haverdings aan bij WielerFlits.

Dit seizoen rijdt Haverdings als eerstejaars belofte rond. Veel wedstrijden bij de U23-mannen heeft hij echter nog niet kunnen afwerken, aangezien er enkel een aantal wereldbekermanches en X2O Trofee-crossen worden georganiseerd voor beloften. Zodoende kwam Haverdings woensdagavond ook tussen de elite mannen aan de start in Diegem. “Op voorhand had ik als doel top-25.”

‘Ik besef het zelf ook niet helemaal’
“Ik startte pas op de vierde startrij, dat is zeker niet optimaal. In de eerste ronde zat ik dan ook nog heel ver vanachter. Ik heb mijn eigen tempo gereden en zo kon ik wel van wiel naar wiel rijden. Daarnaast deed ik ook inspanningen op het juiste moment, waardoor ik steeds bleef opschuiven.” Uiteindelijk resulteerde het in een negende plaats. Voor Haverdings is het zijn eerste top-10 bij de elite in een C1-cross. “Ik ben supertevreden. Ik had een heel goede dag, maar dit is echt bizar. Ik besef het zelf ook niet helemaal.”

De negende plaats van Haverdings is op meerdere vlakken uniek. Hij is namelijk ook de eerste renner ooit die als eerstejaars belofte top-10 rijdt in een manche van de Superprestige. “Ik vind tussen de elite rijden wel leuk, helemaal als het goed gaat natuurlijk”, lachte hij na afloop. “Je rijdt met de grote mannen, je kan zien waar je in de toekomst naartoe wil. Dat is fijn.”

‘Als het minder gaat, is dat ook oké’
“Het is ook wel niet altijd makkelijk.” Haverdings komt soms – helemaal logisch – ook niet in het stuk voor. Een 24ste plaats in Waterloo en een 28ste plaats in Merksplas bewijzen dat. “Ik kan er wel mee omgaan. Ik moet natuurlijk ook niet presteren. Als het goed gaat, is dat mooi. Als het minder gaat, is dat ook oké. Ik kan er altijd goed over praten met mensen als Sven (Nys, de teammanager, red.).”

De crosser van Baloise Trek Lions kijkt dit seizoen nog uit naar de kampioenschappen. “Vooral het NK, daar wil ik wel voor gaan. Het WK natuurlijk ook, maar het NK is realistischer. Aan de andere kant wil ik er niet te veel druk opzetten. Op voorhand wil ik er dus ook geen positie opplakken. Dat is lastig en onnodig, we zien het wel.”

Haverdings in actie in de Wereldbeker Beekse Bergen, waar hij achttiende werd – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

6 Reacties

platteprijs 30 december 2022 om 07:35

In zijn eerste wedstrijden op het hoogste niveau dit jaar had hij het – logischerwijze – nog moeilijk. Maar de laatste weken gaat het steeds beter, met deze uitstekende 8e plaats als (voorlopige) top.

0
Cycling 30 december 2022 om 07:47

@Platteprijs ik denk dat je het over 9e plek van Haverdings hebt en niet over de 8e plek van Nys. Dit stuk gaat namelijk niet over Nys. Dit is inderdaad een topprestatie van Haverdings.

0
Emergo 30 december 2022 om 11:11

Bij de junioren werd Senna Remijn 1e met nog wat Nederlanders in de top 10.

1

David for president! Prachtige bijter zonder los te laten. De wringkoning Haverdings.

0
De Capybara van de Conradkade 30 december 2022 om 21:02

Erg sterk hoor. Als je hem ziet rijden ziet hij er qua fysiek ook nog echt uit als een piepkuiken. Vaak zijn de eerstejaars beloften die goed presteren al zo’n beetje volgroeid, maar bij hem lijkt daar echt nog wel wat marge op te zitten.

Zonder enige druk op te leggen, maar benieuwd of dit meer een MvdP wordt of een Jens Dekker.

0
platteprijs 31 december 2022 om 09:19

Dekker en Haverdings zijn allebei WK bij de junioren. Maar daar houdt de vergelijking al op, want Jens Dekker heeft maar zelden op het eliteniveau gereden. Bovendien is hij moeten stoppen omdat zijn fysiek de vereiste trainingsarbeid niet aankon.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone