Review: stuurtasjes van Rapha, AGU, The Pack en Ortlieb

Review: stuurtasjes van Rapha, AGU, The Pack en Ortlieb

foto's: Joris Knapen

woensdag 7 december 2022 om 08:48

De laatste jaren winnen stuurtasjes weer in gestaag tempo aan populariteit. Waar het lange tijd taboe was om iets aan je stuur te hangen behalve een fietscomputer, maken de kleine tasjes om wat extra spullen mee te nemen hun comeback. WielerFlits zet de voor- en nadelen van een viertal stuurtasjes op een rij.

Je houdt ervan of je haat het: stuurtasjes. Ik schaar mezelf resoluut in die eerste categorie. Of het nou is voor een tweede binnenbandje, extra snacks tijdens lange tochten door het hooggebergte of een regenjack in de wintermaanden; ik vind het in veel gevallen erg handig. Lang vond ik het zelf ook not done, maar toen ik het toch maar eens uitprobeerde was ik snel over de boeg.

Ik ga je dus niet proberen te overtuigen van het nut van een stuurtasje, maar raad je wel aan het eens te proberen; wie weet word je ook positief verrast. In dit artikel vind je in ieder geval vier opties van verschillende merken die stuk voor stuk net wat anders zijn en zo hun eigen kenmerken hebben.

AGU Roll Bag
Te beginnen met de Roll Bag uit de Venture-lijn van AGU. Dit stuurtasje uit de bikepackinglijn van AGU heeft de vorm van een buis en is relatief klein, maar daardoor ook erg elegant. Het kleine rolletje lijkt in veel gevallen een beetje onder het stuur te verdwijnen, waardoor het niet erg opvalt. Tegelijkertijd is het tasje niet onzichtbaar, want er zitten enkele kleine reflecterende details in waardoor je ook in het donker zichtbaar bent.

Aan de binnenkant bestaat het tasje uit één vak, terwijl er ook aan de zijkant een klein netje zit waar je nog iets in kwijt kunt. Handig voor klein afval of om in covid-tijden een mondkapje in te stoppen. Heel groot is het tasje niet, maar hij biedt genoeg ruimte om wat onderhoudsspullen mee te nemen, een klein regenjack of een paar reepjes.

Nadelig aan dit tasje is dat hij niet compleet waterdicht is. Doorweekt zal hij niet raken, maar na een lange bui lekt er wel degelijk wat vocht door naar de binnenzijde, waardoor het vak ook gauw een beetje viezig wordt. Daarnaast is het klittenband wat is meegeleverd om het tasje om je balhoofdbuis te bevestigen erg log en wat te kort, waardoor deze bijvoorbeeld niet past als de bekabeling van je fiets buitenlangs loopt.

The Pack All Day Bag
Ooit begon The Pack als een bedrijf dat een soort rubberen etuitjes produceerde om essentials mee te nemen tijdens het fietsen. Dat assortiment werd al gauw uitgebreid met een stuurtasje van minstens even goede kwaliteit. Een chique rubberen stuurtasje die je door een speciale meegeleverde band ook naast de fiets kunt gebruiken.

Het tasje heeft een inhoud van 2,5 liter. Naast een groot vak vind je in de binnenkant ook nog twee kleine ritsvakjes en een derde losse vakje waar je spullen in kan opbergen. Aan de zijkant zit ook nog een klein netje. Daarnaast wordt de stuurtas dus geleverd met een band waardoor je het tasje ook om de heup of om de hals kan dragen. Mooi hieraan is dat je deze band mooi aan de achterzijde van het tasje kan wegstoppen. Zo is hij dus niet zichtbaar, maar heb je ‘m wel altijd bij je.

Het tasje houdt water erg goed buiten de deur, want alle materialen – rits incluis – zijn waterdicht. Los daarvan is de afwerking ook nog eens fraai, want de rubberen bandjes waarmee je het tasje aan je stuur bevestigd, zijn erg stijlvol. Enige nadeel is dat het elastiek waarmee je het tasje aan de balhoofdbuis vastmaakt kan gaan schuren en een klein beetje lakschade kan veroorzaken aan je frame, maar dat is bij bijna elk tasje zo.

Ortlieb Accessory Pack
Als het over fietstassen gaat, kan Ortlieb wat mij betreft niet ontbreken. Alhoewel het niet volgens een ‘typisch’ ontwerp is, hebben ze wel een stuurtasje: de Accessory Pack. Dit stuurtasje is eigenlijk ontworpen als toevoeging aan de grotere stuurtas die Ortlieb aanbiedt, om tijdens een bikepackingtrip ook wat spullen makkelijk bij de hand te kunnen dragen.

Ook zonder een bikepackingtas kan je dit tasje overigens op je stuur monteren, met twee banden van klittenband om het stuur en eentje om de balhoofdbuis; de montage is heel simpel en oerdegelijk. Het tasje is – zoals gebruikelijk bij Ortlieb – compleet waterdicht, in alle omstandigheden. De sluiting werkt met een traditionele rolsluiting van Ortlieb.

Het tasje heeft één vak met een inhoud van 3,5 liter volgens Ortlieb. Die hoeveelheid ruimte is zowel een voor- als nadeel. Ruimte zat om wat spullen mee te nemen dus, maar hierdoor gaan spullen ook gauw in het tasje ronddansen, wat tijdens het fietsen wat irritante geluiden kan veroorzaken en waardoor het tasje niet super stevig voelt. Dit tasje is dus vooral handig als je hem nog bovenop een andere stuurtas plaatst tijdens het bikepacken.

Rapha Bar Bag
Tot slot de Bar Bag van Rapha. Dit stijlvolle tasje heeft een groot vak met een inhoud van 2 liter, waarin ook nog twee kleine netjes zitten. Daarnaast zit er een klein vakje aan de voorzijde van het tasje. Met twee buckle-sluitingen aan de bovenkant en één aan de achterkant bevestig je het tasje makkelijk en stevig. De buckle aan de achterkant gaat wel gauw wat losser zitten, waardoor deze een beetje kan gaan schuiven tegen het frame.

Het tasje is oranje, zwart of steenkleurig te verkrijgen. Het past wellicht niet bij elke fiets, maar zelf vind ik het oranje tasje erg mooi. Ook niet geheel onbelangrijk is dat hij echt waterdicht is en je spullen dus ook in het najaar of de winter droog houdt. Met de relatief grote inhoud van 2 liter is het sowieso een ideaal tasje om bijvoorbeeld een regenjack of nog meer spullen mee te togen.

Net als het tasje van The Pack is het stuurtasje van Rapha multifunctioneel inzetbaar. Zo wordt er een losse riem meegeleverd waardoor je het als heup- of schoudertas kan dragen en kan je hem ook als frametas aan je fiets bevestigen.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Marcus Aurelius 8 december 2022 om 20:17

Onmisbaar wanneer je het eenmaal hebt. Ik gruw als ik een renner passeer, eerder hij mij dezer dagen, met zijn fietspompje schuin in achterzak van zijn fietstruitje geprangd. Echt niet oké. Bij een ongelukkige valpartij, kan je bekken, of erger nog, serieuze schade oplopen. En wat kan, dat gebeurt ook, statistisch enkel een kwestie van tijd … Ook een prof op training heeft meer baat bij goede uitrusting. Op training kan je nu eenmaal niet zomaar je hand opsteken om bediend te worden …

HennieK 10 december 2022 om 19:55

Ik stop altijd een rubber tegel in mijn achterzak!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone