Review: MAAP training-kledinglijn, allround kleding met een prijskaartje
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 10 juli 2023 om 08:00

Review: MAAP training-kledinglijn, allround kleding met een prijskaartje

Materiaalzone Voor de fanatieke wielrenner die meerdere keren per week op de fiets stapt zijn meerdere setjes wielerkleding een must. Speciaal daarvoor ontwikkelde MAAP de training-kledinglijn. WielerFlits testte de kleding voor alledaags gebruik op de racefiets.

De MAAP Training-lijn bestaat uit kleding die voor allerhande trainingsritten is ontwikkeld. Dat betekent vooral veelzijdigheid, gezien de kleding je tijdens ieder soort ritje en in verschillende omstandigheden moet kunnen bijstaan, zo stelt MAAP.

De kledinglijn bestaat zodoende uit verschillende kledingstukken voor op én naast de fiets. Dat laatste betreft niet alleen casual kleding, maar ook sportkleding voor cross-training zoals krachttraining. Ik testte een wielershirtje, een bibshort en een paar sokken.

Dat wielershirt bestaat voor een groot deel uit gerecyclede materialen; 70% van de romp om precies te zijn. Die materialen zijn volgens MAAP desalniettemin van hoge kwaliteit; ze zijn extra zacht voor het comfort en moeten ook een lange levensduur hebben. Daarnaast zorgt de ademende stof ervoor dat je makkelijk vocht moet kunnen afdrijven, terwijl hij SPF50+ bescherming tegen zonlicht biedt.

De pasvorm van het shirt is ‘team-fit’, wat wil zeggen dat het shirt iets minder strak zit dan de kleding die puur op de koers – en dus ook presteren – is georiënteerd. Voor extra comfort is het shirt voorzien van een lage kraag en lange mouwen. Ook aan de veiligheid is gedacht, door enkele reflectieve details in het shirt te verwerken. Een handig detail: naast de drie zakjes op de rug zit er ook een klein zakje met een rits op het shirt, om bijvoorbeeld je huissleutels in te stoppen.

Als ik het shirt voor het eerst aantrek, merk ik dat het shirt ondanks de team-fit goed strak zit. In positieve zin welteverstaan, want hij sluit mooi aan op de huid, maar geeft ook nog altijd meer dan genoeg bewegingsvrijheid. Gesoigneerd, maar ook comfortabel dus.

De mouwen zijn opvallend lang; die komen tot net boven mijn ellebogen. Persoonlijk vind ik dat niet erg – ik vind het zelfs wel lekker zitten – maar dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat daar hoe dan ook positief aan is, is dat de mouwtjes niet opkruipen maar heel fijn blijven zitten. De stof lijkt in het begin wat op de huid te plakken, maar naar verloop van tijd merk ik er niks meer van en voelt het echt als een tweede huid, ook omdat het dus niet verplaatst.

Handig: een ritsvakje

Ook rondom de romp sluit het shirt mooi aan en blijft deze ook goed zitten. Onderdeel van de strakke pasvorm is ook dat de zakjes wat hoger zitten dan ik van andere kleding gewend ben. Nog altijd lukt het prima om spullen uit mijn zakjes te halen, maar ik moet mijn armen in een net wat lastigere hoek kronkelen, waardoor het soms niet met speels gemak gaat zoals bij andere shirtjes vaak wel het geval is.

Los daarvan zijn de zakjes overigens héél erg fijn. De stof is dusdanig flexibel dat er vrij veel in de zakjes past, terwijl ook als ze nagenoeg leeg zijn de stugge stof ervoor zorgt dat alles netjes op zijn plek blijft zitten. Best of both worlds dus.

Bibshort
Het fietsbroekje is voorzien van een stof die volgens MAAP in alle richtingen stretch biedt, waardoor deze zich perfect aan kan passen naar je benen en die vorm vasthoudt. Die stof zou tevens voor goede temperatuurregulatie moeten zorgen door ademende en vochtafdrijvende kwaliteiten. De uiteinden van de broekspijpen zijn voorzien van een siliconen gripper, om de broek op zijn plaats te houden

Voor optimaal comfort is de broek voorzien van een zogenaamde dual-density zeem. Dit houdt in dat de zeem verschillende diktes heeft, om op de punten met de meeste druk extra comfort te bieden.

De achterzijde van de bretels is van een dun gaas gemaakt, zodat je het niet ongewenst te warm krijgt op je rug. Daarnaast zijn de bretels rondom de borst en de schouders van een naadloze stof, om druk- of irritatiepunten te voorkomen.

De eerste keer dat ik de bibshort aantrek, voelt deze wat stug. De siliconen grippers zijn duidelijk voelbaar en de stof is best stevig. Maar, als ik de pijpen even goed ‘plaats’ en de zeem op zijn plek druk, zit het de bibshort als gegoten. Ook hier geldt, net als bij het shirt, dat de stof bijna naadloos aansluit op de huid.

De zeem is bijzonder comfortabel

Dat geldt voor de broekspijpen, maar ook voor de zeem, die erg fijn is. Niet alleen omdat hij de juiste demping biedt, maar vooral omdat hij heel goed aansluit. Een zeem kan nog zo kwalitatief zijn; als hij slecht aansluit doet hij zijn werk alsnog niet. Daar is bij de Training Bibshort 3.0 absoluut geen sprake van.

Na verloop van tijd voel ik zowel de bibshort als het shirt amper meer; ze zitten erg strak, maar tijdens het fietsen merk je dat amper. Een goed teken. En die sokken? Tja, dat zijn sokken. Ze zitten strak, de stof voelt fijn op de huid en ze doen hun werk gewoon goed. Over de zwarte kleur valt te twisten, maar dat is een discussie voor een andere keer.

De MAAP training-kleding is gewoon héél goed. Het zit strak, voelt aangenaam, biedt waar nodig comfort en heeft een gesoigneerd uiterlijk; ideaal voor de alledaagse rit zoals MAAP stelt. Waar niks alledaags aan is, is de prijs. Het wielershirt kost €140,-, terwijl de bibshort voor maar liefst €210,- over de toonbank gaan. Voor €20,- maak je de outfit compleet met een paar sokken.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
9 Reacties
10 juli 2023 08:29
Veel te duur, voor de helft heb je al topspul.

En nog even meer esthetisch : supersaai met heel groot MAAAP er op, euhm ok.
10 juli 2023 08:51
Mooie kleding maken ze zeker bij MAAP, maar het is een beetje als een designer merk. Je koopt het omdat je het mooi vindt en het kan betalen. Kwalitatief zijn er vergelijkbare, meer betaalbare opties beschikbaar.
10 juli 2023 09:04
En dan beginnen over de kleur van de sokken.
10 juli 2023 14:11
Instagram kleding.
AG2R had jaren geleden al een bruine broek. Geen gezicht, beste lezers.
10 juli 2023 16:31
Nog zo'n briljant detail: een korte mouwen shirt in het zwart. Als het warm genoeg is voor korte mouwen, schijnt 95% van de tijd de zon, en dan is zwart de meest stupide kleur die je kunt verzinnen. Maar op social media zie/voel je dat niet... Om het over het opvallen in schemering nog maar niet te hebben.
    12 juli 2023 15:23
    Neem even contact op met Jumbo Visma met je bevindingen.
12 juli 2023 11:01
Lijkt wel of er een luier in die broek ligt. Je moet wel meteen je zadel 2cm hoger zetten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.