Review: de non-invasieve temperatuursensor van CORE
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes woensdag 11 januari 2023 om 08:20

Review: de non-invasieve temperatuursensor van CORE

Wie het maximale uit zichzelf wil halen om een sportief doel te bereiken, heeft tegenwoordig de beschikbaarheid over vele verschillende meetinstrumenten. Hartslagbanden, vermogensmeters en ademgasanalyses zullen de fanatieke wielrenner niet vreemd zijn. Wie nog een stapje verder wil gaan kan nu ook lichaamstemperatuur meten.

CORE is een meetinstrumentje wat op non-invasieve wijze je interne lichaamstemperatuur meet. Dat wil zeggen dat je je lichaamstemperatuur kan meten zonder iets in te moeten brengen. Waarom dat een voordeel is, behoeft weinig uitleg. Maar, wel een logische vraag is: waarom?

Bij inspanning gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Van de energie die je lichaam genereert tijdens inspanning, wordt om en nabij 20% daadwerkelijk gebruikt door je spieren, terwijl het restant nagenoeg geheel wordt omgezet in hitte. Simpel gezegd zijn onze spieren dus vrij inefficiënt, waardoor veel energie verloren gaat als hitte. Dit kan tijdens zware inspanning zelfs zo ver gaan, dat je lichaam voor bijna 1000 watt aan hitte genereert.

CORE zit aan je hartslagband bevestigd

Dat opwarmen van het lichaam an sich is niet problematisch, maar dat kan het wel worden. Als je lichaam té warm wordt, gaat dat namelijk in negatieve zin je inspanning beïnvloeden. Dat is waar de CORE bij komt kijken. Het apparaatje kan helpen om inzicht te krijgen in het effect van bepaalde inspanningen op je lichaamstemperatuur zodat je je kan wapenen tegen oververhitting.

Simpel gebruik
De sensor is vrij klein: pak ‘m beet 3 bij 3 centimeter groot. Een uit de kluiten gewassen hartslagmeter zeg maar. Met een klein clipje monteer je hem aan een hartslagband, waardoor de sensor direct op je huid zit.

De montage is niet allen bijzonder simpel, maar ook erg handig omdat je dus niet nog een tweede band om je bovenlichaam hebt. Het betekent wel dat je dus een hartslagmeter moet hebben, maar de kans dat je deze sensor koopt koopt terwijl je géén hartslagmeter hebt, lijkt me vrij klein. Zeker ook gezien de combinatie van data over je lichaamstemperatuur én hartritme samen erg interessant is.

Na de montage kan je de sensor aan een app of aan een fietscomputer koppelen om de data uit te lezen. Dat die beide opties er zijn, is best handig, want zo kan je de sensor ook gebruiken als je niet op de fiets zit, bijvoorbeeld tijdens een spintraining. Kleinigheidje, maar wel handig.

De sensor schuift erg makkelijk over de hartslagband

Met de montage achter de rug ben je klaar om data te gaan verzamelen en dat is een kwestie van fietsen. Met de sensor gekoppeld aan je telefoon of een fietscomputer kan je real-time de data zien. Nog interessanter is om de data ná je training uit te lezen en te kijken wat voor effect bepaalde omstandigheden hebben op je lichaamstemperatuur en de inspanning die je kan leveren.

Dit is ook de lastigste stap van het geheel. Op de data kan je letterlijk een wetenschappelijke studie los laten namelijk. Dat betekent niet dat je drie jaar naar de universiteit moet gaan om te begrijpen wat de CORE sensor je vertelt, maar het vergt wel wat research.

Data-analyse
Daar zit dus ook het manco van de CORE temperatuursensor; het is niet heel laagdrempelig. Als de app je precies zou vertellen wat bepaalde data betekent was daar geen sprake van maar nu is enige voorkennis of wat onderzoek dus vereist. In de applicatie en op de website van CORE zijn dan wel weer verschillende blogs te vinden die je hierbij helpen.

Tegelijkertijd is de CORE ook zeker niet nutteloos. In combinatie met hartslag- en vermogensdata kan het je een hoop leren over hoe je lichaam hitte verteert en wat het effect ervan op je inspanning is. Dat kan je helpen om je training te verbeteren, maar het kan ook gewoon leuk zijn.

Dit is hoe data in de app van CORE verschijnt

Persoonlijk houd ik wel van allerhande trainingsdata. Regelmatig doorpluis ik grafiekjes, histogrammen en andere overzichten om ze vervolgens met elkaar te vergelijken en te kijken of ik patronen kan ontdekken. Dat levert misschien niet altijd waardevolle inzichten op, maar is wel gewoon leuk. Voor de wielrenner met datahonger is de CORE dus sowieso een leuke gadget.

Voor de bewegingswetenschapper of coach levert de CORE daarentegen weer een nieuwe stroom aan data om de atleet nóg beter te kunnen helpen. Zeker voor sporters die naar een doel toewerken wat zich in de hitte afspeelt kan de data van CORE helpen om inzichtelijk te maken wat iemand al dan niet nodig heeft om zich te wapenen tegen de hitte.

Al met al is de CORE temperatuursensor een innovatieve tool om naast hartslag en vermogen nu ook je lichaamstemperatuur te kunnen meten. Is dat een noodzaak? Allerminst, maar desalniettemin levert het interessante data op, vooral voor de professional of fanatieke wielrenner die graag een paar stapjes verder gaat.

 
8 Reacties
11 januari 2023
@redactie: belangrijkste vraag is voor mij niet beantwoord - hoe accuraat meet de Core daadwerkelijk je lichaamstemperatuur? Hoe betrouwbaar is de meting? Is er iets gebenchmarked?
  12 januari 2023
  Dan zou je het dus moeten vergelijken met een accuraat invasief meetinstrumentje , ik vermoed dat Ties even geen zin had dit in te brengen. ;-)
  12 januari 2023
  @Toiletduck, ik heb geprobeerd de CORE te kunnen testen in een hittekamer, maar dat is helaas niet gelukt dus ik heb de betrouwbaarheid niet kunnen testen. Overigens was dat sowieso een flinke uitdaging geweest, want om daar een betrouwbare uitspraak over te kunnen doen zou ik die test meermaals moeten uitvoeren, in verschillende omstandigheden, tijdens verschillende inspanningen en met verschillende proefpersonen. Wat ik je wel kan vertellen, is de betrouwbaarheid die CORE claimt te hebben en die is vrij goed. Ze claimen de temperatuur correct te weergeven, met een gemiddelde afwijking van 0,23 graden celsius. Nog relevanter - voor training - is de afwijking bij herhaling van metingen. Er zijn natuurlijk bepaalde standaarden voor lichaamstemperatuur, maar wanneer en hoeveel oververhitting inspanning beïnvloed zal per persoon anders zijn, dus het is voor de 'recreatieve gebruiker' vooral interessant om herhaalde metingen met elkaar te kunnen vergelijken. De afwijking bij herhaling is slechts 0,02 graden celsius, erg klein dus. Bovenstaande cijfers komen voort uit eigen onderzoek van CORE (zie hier: https://www.greenteg.com/public-statement-greenteg), maar ook in externe onderzoeken scoren ze prima (zie hier: https://corebodytemp.com/pages/accuracy-validation).
  12 januari 2023
  @Wheely, als jij of iemand anders zo'n pil die mijn interne temperatuur meet beschikbaar stelt, vergelijk ik hem met veel plezier met de CORE hoor ;)
  13 januari 2023
  @Ties/redactie: dank voor de toelichting!
12 januari 2023
Tav checken vd metingen: schrijver heeft er ofwel niet aan gedacht (da's amateurisme) of wel en gemerkt dat de data niet overeen kwamen en toen dat deel er maar uit gegooid want hij wil wel dingen blijven ontvangen (en mogen houden, wat wel gezegd zal worden dat niet gebeurt maar ik weet uit eigen ervaring beter). En da's dus de boel in de maling nemen. Verder lijkt dit mij zeer nutteloos. Ik weet zelf wel dat het aspect belangrijk is. Een gemiddeld mens niet, die zit met een shirt aan op de stationary..... Zelfs bij inspanningstest afnemers wordt er weinig bij stilgestaan. Het is er te warm, ramen zijn dicht, geen ventilator of een klein k*t dingetje.... Ik heb regelmatige gewoon een probe (heet dat zo?) ingebracht gekregen tijdens testen, daar kun je echt wel mee fietsen. En als het zo makkelijk is om een betrouwbare temperatuur te meten dan bestond de thermometer as we know it toch al lang niet meer?
  12 januari 2023
  @pelsluis zie reactie hierboven. Zelf niet de mogelijkheid betrouwbaar te testen, de claims van CORE herhalen had gekund, maar het is natuurlijk een open deur dat zij goede accuraatheid claimen.
12 januari 2023
Toch mooi dat ie erg makkelijk over de hartband schuift, als dat belabberd zou gaan weet ik het nog net zo niet, met dat witte dingetje.

Geef een reactie