Review: de frisse sportvoeding van PurePower

Review: de frisse sportvoeding van PurePower

foto's: Joris Knapen

dinsdag 7 maart 2023 om 11:20
Materiaalzone

Sinds 2007 timmert PurePower in Scandinavië hard aan de weg als één van de grootste producenten van sportvoeding voor duursporters. Sinds enkele maanden zijn de producten van PurePower ook in Nederland beschikbaar, dus WielerFlits probeerde de Scandinavische sportvoeding uit.

Als een bedrijf met haar achtergrond in de medische voedingsindustrie de stap waagt naar de sportvoeding, is er genoeg reden tot hoge verwachtingen. Misschien is het kort door de bocht, maar als een bedrijf al tientallen jaren voeding maakt voor kankerpatiënten en andere medische toepassingen, is het aannemelijk dat ze ook de expertise in huis hebben om goede sportvoeding te produceren.

Want in het kort is dat het verhaal van PurePower. In 1947 wordt het bedrijf Toft Care opgericht in Denemarken. Toen zat het bedrijf nog in de agriculturele sector, maar al gauw werd de switch gemaakt naar de ontwikkeling van speciale voeding voor de medische sector. Denk daarbij aan proteïne-verrijkte maaltijden voor kankerpatiënten of speciale verdikkingsmiddelen voor patiënten die moeite hebben met slikken.

In 2007 zet het bedrijf ook de stap in de sportvoeding, als blijkt dat triathleet Thomas Mortensen de energie- en eiwitsupplementen inzet voor zijn trainingen en wedstrijden. De interesse van eigenaar Peter Toft is gewekt door dit atypische gebruik van zijn producten en twee jaar later richten de twee Denen samen PurePower op.

Een kleine vijftien jaar later doet PurePower dus ook zijn intrede in Nederland, terwijl het in Scandinavië een van de marktleiders is op het gebied van sportvoeding voor duursporters.

Alternatieve smaken
Wat als eerste opvalt, is dat de producten van PurePower net wat andere smaakjes hebben dan veel andere sportvoeding. Zo hebben ze een energiepoeder met vlierbloesemsmaak, eiwitpoeder met mango- & sinaasappelsmaak en reepjes met kokossmaak. Ze zullen niet de enige zijn, maar het is net wat anders dan de gemiddelde energiepoeder met citroensmaak of een reepje met chocoladesmaak.

Het assortiment van PurePower bestaat uit een breed scala aan producten. Eigenlijk alles wat je van een producent van sportvoeding zou verwachten: reepjes, gelletjes, herstelproducten, energiepoeders, isotone tabletten en nog talloze andere producten. Ik probeerde haverrepen, gels, chews, hersteldrank en isotone tabletten uit.

Om te beginnen met de haverrepen, of de Energy Snacks, zoals PurePower ze zelf noemt. Deze vierkante, compacte reepjes, bevatten 32 gram koolhydraten, waarvan 21 gram suiker. Normaal vind ik sportspecifieke haverrepen niet gauw lekker; vaak is het een droge bedoeling die je maar lastig weg krijgt. In dit geval is daar absoluut geen sprake van.

De reepjes hebben een fijne zachte consistentie, waardoor ze makkelijk te kauwen en door te slikken zijn. De laag karamelglazuur aan de bovenkant zorgt er daarnaast voor dat de reepjes een meer dan prima smaak hebben, al is dat natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur. Het enige nadeel aan het reepje is de verpakking, die niet zo makkelijk open gaat omdat deze erg stug is.

Ook de gels verrassen me aangenaam door de smaak. Waar veel gels vaak een erg chemische smaak hebben en ik ze daardoor het liefst mijd, is dat bij PurePower een stuk minder het geval. Ik probeer de variant met framboossmaak. Nee, het is niet alsof ik gewoon een bakje frambozen wegwerk, maar de gel heeft absoluut niet het chemische wat veel andere gels wel hebben en heeft juist een erg frisse smaak. De gels hebben een wat groot formaat, maar dan heb je wel gelijk 24 gram koolhydraten binnen en hoef je er geen water meer bij te drinken.

Een opvallend product in het assortiment van PurePower, zijn de Chews. Helemaal nieuw zijn dit soort gummybeer-achtige snoepjes niet, maar gemeengoed is het ook nog niet. De Chews zijn ontwikkeld als alternatief voor gels of reepjes. Reageert je maag bijvoorbeeld niet goed op gels of ben je dezelfde reepjes na een paar uur zat, dan zijn de Chews ideaal.

Vooral om die laatste reden vind ik de Chews erg fijn. Omdat het voelt alsof je een snoepje eet, is het net alsof je jezelf al fietsend even beloont voor het geleverde werk. Daarnaast zijn de Chews ook een stuk zachter dan ‘reguliere’ gummy-achtige snoepjes, waardoor ze ook tijdens een inspanning erg makkelijk te verwerken zijn.

Drankjes voor ieder moment
Ik begin wellicht enigszins als een kapotte plaat te klinken, maar ook het energiepoeder – met vlierbloesemsmaak – blinkt uit door de frisse smaak. Het energiedrankje is niet te zoet en daardoor erg fijn om te drinken en gevoelsmatig ook wat vriendelijker op de maag. Dat geldt ook voor de hydro tabs. Deze bruistabletten – met bosbessensmaak – bevatten elektrolyten die ervoor zorgen dat de vochtvoorraad van je lichaam op peil blijft. De tabletten zijn iets zoeter dan het energiepoeder, maar de smaak is nog altijd vrij fris.

Van de hersteldrank probeer ik de variant met mango-sinaasappelsmaak. Ook hier geldt weer dat ik de smaak een stuk prettiger vind dan van veel andere hersteldranken; niet erg chemisch en vooral niet te zoet. Met een combinatie van proteïne, koolhydraten én vocht, heeft de hersteldrank drie belangrijke nutriënten voor herstel. Daarmee is het de ideale manier om het herstelproces na een rit te starten, al is het geen vervanging voor reguliere maaltijden.

Tegelijk kleeft er een klein nadeel aan de herstelshake: het poeder schuimt enorm. Dat leidt ertoe dat als je de bedoeling even stevig schudt in een bidon of shakerbeker een groot deel in schuim verandert. Dat is net een beetje onhandig, omdat het schuim drinken niet lekker is en je daardoor wel de nodige voedingsstoffen zou missen. De simpelste oplossing is om de hersteldrank na het schudden even een minuutje te laten staan, want dan is het merendeel van het schuim alweer verdwenen.

Al met al valt de sportvoeding van PurePower in goede smaak. Op papier hebben de producten de voedingswaarden die je van hoogwaardige sportvoeding verwacht, maar bovenal verrassen ze mij met verfrissende smaken. Waar ik gels, sportspecifieke reepjes of energiepoeders vaak laat liggen omdat ik de smaak niet lekker vind, is dat bij PurePower een stuk minder het geval.

De atypische smaken zoals de haverreepjes met karamel en het energiepoeder met vlierbloesem gaan er – al is dat ook iets persoonlijks – een stuk makkelijker in dan veel andere sportvoeding. Dat is wat mij betreft een enorme kwaliteit van PurePower, gezien het daardoor een stuk aangenamer wordt de producten te gebruiken en je niet met tegenzin op de fiets zit te eten.

Die kwaliteiten komen wel tegen een prijs, want de sportvoeding zit aan het duurdere eind van het spectrum. De voeding van PurePower is verkrijgbaar bij Futurumshop, of op www.purepowersport.nl.

Dit artikel delen:

1 Reactie

ozziepix 6 maart 2023 om 20:32

€2.81 per gelletje, jeetje.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone