Review: de duurzame winterkleding van Isadore
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes dinsdag 20 december 2022 om 11:33

Review: de duurzame winterkleding van Isadore

Nothing left behind. Dat is de slogan van de eco-vriendelijke winterkleding van Isadore. Nog specifieker: geen gram micro-plastic blijft achter. De milieuvriendelijkheid van hun kleding is dus vermoedelijk wel in orde, maar doet het zijn werk ook goed? Ik testte een winteroutfit om die vraag te beantwoorden.

Het Slowaakse kledingmerk Isadore is het project van de wielerbroeders Peter en Martin Velits. Al in 2012 werd het opgericht, maar vooral na hun carrière als wielerprofs hebben de broers grote stappen gezet met hun bedrijf. Tegenwoordig is het kledingmerk een vaandeldrager als het gaat om duurzaamheid rondom wielerkledij.

De gebroeders Velits tijdens het WK op de weg 2011 – foto: Cor Vos

Want dat is waar het bij Isadore (naast het produceren van kwalitatief hoogwaardige kleding) voornamelijk om draait: duurzaamheid. De reden die de gebroeders Velits daarvoor noemen, is heel simpel. Ze willen dat de wereld er ook in de toekomst mooi uitziet vanaf de fiets.

Fleecejack
Daarom zijn er in de Alternative Winter Eco-Fleece die ik test verschillende stukjes technologie verwerkt om de kleding zo duurzaam mogelijk te maken. Voor de hand liggend is dat het jack is gemaakt van gerecyclede materialen, maar Isadore doet ook zijn best om te zorgen dat de materialen van het jack niet zomaar in de natuur terechtkomen.

Dat doen het door het gebruik van zogenaamde Tencel-garen. Dit is niet alleen een duurzaam geproduceerd type garen, maar ook bio-afbreekbaar. Hierdoor kunnen er dus geen microplastics in de natuur terecht komen. Die duurzaamheid betekent in dit geval echter geen concessie op het gebied van comfort: Tencel-garen staan als bijzonder zacht en comfortabel bekend.

Voor de zijkanten en de binnenzijde van de mouwen (ter hoogte van de onderarmen) van het jack is een speciale stof gebruikt die extra ademend vermogen moet hebben, zodat het tijdens intensieve inspanningen niet te heet wordt. Daarnaast zijn er enkele reflectieve elementen in het jack verwerkt om te zorgen dat je ook op een donkere winterdag goed zichtbaar bent.

Als ik het jack uit de verpakking haal, ben ik gelijk positief verrast. De zachte stof, die ook echt als een fleece aanvoelt, maakt het jack significant anders dan vrijwel alle andere winterkleding die ik ooit droeg. Ook als ik hem voor het eerst aantrek, ervaar ik datzelfde enthousiasme: het jack voelt en zit bijzonder fijn. Ik krijg spontaan zin in een winters ritje.

Tegelijkertijd vraag ik me ook af hoe makkelijk het schoon te houden is, aangezien modder en ander soort vuil vaak wat lastiger uit fleecekleding te wassen is. Maar één manier om daar achter te komen: erop uit.

Proef op de som
Ik combineer het jack met de Signature Thermal Tights, een winterbroek die gemaakt is voor lange winterritten en door een speciale coating ook enige waterafstotende proporties moet hebben. Ook gebruik ik een ondershirt en een bijzondere windstopper van Isadore: de parelmoerkleurige Alternative Gilet.

Ook op de fiets is het jack uitermate fijn. Hij sluit goed aan op de huid, maar is flexibel waardoor het nergens te strak zit. Ook wanneer je een kort ondershirt draagt, zit het jack erg lekker, door de fijne stof. De fleece-stof zorgt er tevens voor dat het jack behoorlijk warm is maar ook goed ademt, waardoor je het dus niet snel te heet krijgt. Nadeel aan de stof is dat het jack geen water afstoot en als het regent ook redelijk veel water vasthoudt.

Koud krijg ik het ook niet snel met het jack, al kan dat wel gebeuren als er harde wind staat. Het jack heeft geen laag die de wind tegen moet houden, maar een licht briesje voel je alsnog niet. Bij erg koude wind is de Alternative Gilet genoeg om de kou buiten te houden en zo is de kledingset zelfs in temperaturen rond het nulpunt goed te dragen. De windstopper doet namelijk precies wat het moet doen: aan de voorzijde houdt het wind tegen, terwijl het op je rug – waar je geen wind vangt – juist erg dun en daardoor niet te warm is.

Ook niet geheel onbelangrijk zijn de looks van het jack. Dat blijft een kwestie van smaak, maar je kan in ieder geval stellen dat het een opvallend tenue is. Zeker de parelmoerkleurige zakjes op de achterzijde en het zakje op de borst vallen op. Alhoewel ik het zakje op de borst in de praktijk amper gebruik, vind ik het wel erg fraai ogen.

Net als het jack zit de broek heel comfortabel, door een fleecelaagje aan de binnenkant. Brede bretels aan de bovenzijde en lusjes aan de onderkant van de broek zorgen ervoor dat de broek na het aantrekken goed in positie blijft zitten. Wat opvalt, en de broek ook erg fijn maakt, is dat er speciale stof is gebruikt voor delen rondom de knieholtes en langs de bovenbeenspieren. Hier zit een wat dunnere, vochtafvoerende stof, zodat de broek niet te warm wordt bij zware inspanning.

Comfort tot en met
Het sleutelwoord van deze kledingset is zonder twijfel comfort. De broek, het ondershirt en het jack zitten alle drie erg goed en voelen bovenal fijn op de huid door de zachte stof die is gebruikt. Los daarvan is het ook kleding die je in koude omstandigheden aangenaam warm houdt. Aangenaam, omdat het ademende vermogen ervoor zorgt dat ik het zelden té warm heb.

De enige beperking is het gebrek aan waterafstotende proporties van het jack, waardoor hij niet op iedere winterdag inzetbaar is. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat het jack op droge dagen juist zo fijn is. Dat, in combinatie met de duurzaamheid, fijne stoffen en pasvorm compenseren die minimale tekortkoming mijns inziens ruimschoots. Al met al is deze winterset van Isadore uitermate comfortabel en ideaal om ook tijdens de koudste dagen er buiten op de fiets warmpjes bij te zitten.

De Signature Thermal Tights van Isadore is verkrijgbaar voor €190,-. De Alternative Winter Eco-Fleece kost €195,-.

RIDE Magazine
2 Reacties
20 december 2022 12:17
'Cruising' heet dat geloof ik in bepaalde kringen. :D
20 december 2022 17:50
Biologisch afbreekbaar garen... ik mag hopen dat dat heel lang duurt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.