Luxemburgs Leopard kiest voor FUTURUM Quality Gear

donderdag 6 december 2018 om 10:30
Luxemburgs Leopard kiest voor FUTURUM Quality Gear

Menig wielervolger zal bij het lezen van de naam Leopard terugdenken aan de roemrijke wielerformatie die begin dit decennium furore maakte. Grote namen als Fabian Cancellara en de gebroeders Schleck droegen in 2011 de kenmerkende tricots met de opvallende kleurencombinatie lichtblauw, zwart en wit. De ploeg bestaat vandaag de dag nog steeds. Afgelopen jaar reed de opleidingsploeg onder meer de Ronde van Luxemburg en de Deutschland Tour. Vanaf 2019 dragen de renners de kleding van een Nederlands merk: FUTURUM Quality Gear.

FUTURUM Quality Gear bestaat sinds 2012 en wordt met name verkocht in Nederland en België. De productontwikkeling vindt plaats in Apeldoorn en de kleding wordt geproduceerd in Italië en Portugal. De start van de samenwerking met Leopard Pro Cycling valt deze week samen met de lancering van een nieuwe internationaal georiënteerde website: www.futurum.cc

Het merk positioneert zich in het hogere segment. “We focussen ons op eigen ontwikkeling met kwalitatief hoogwaardige producten tegen faire prijzen”, legt Roland ten Brinke van FUTURUM uit

De renners van Leopard koersen volgend seizoen in dezelfde kleding als de consument. “In de wintertraining en in het voorjaar maken zij gebruik van onze 4 SEASONS-collectie, die geschikt is voor temperaturen tussen de -5 en 15 graden. Verder dragen de renners uiteraard de overschoenen, sokken, bibshorts, short sleeve jerseys, been- en armstukken, nekwarmers, baselayers en een windbreaker. Maak ook een racesuit en aeropak, die we niet standaard in onze collectie hadden. Die hebben we speciaal voor het team ontwikkeld.”

Functioneel en duurzaam

De afgelopen jaren heeft FUTURUM veel energie gestoken in productontwikkeling. Onder meer ambassadeur Maarten Tjallingii was nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de kledinglijn. “Hij heeft al in een vroeg stadium meegeholpen met bijvoorbeeld de nieuwe pasvorm van het shirt”, aldus Ten Brinke. “Uiteindelijk kom je dan samen tot een nieuw ontwerp. In ons nieuwste shirt heeft dit bijvoorbeeld geleid tot betere ventilatie, wat zorgt voor extra verkoeling. Daarnaast hebben de shirts bijvoorbeeld een afgeschuind achterzakje en een zakje aan de zijkant, waardoor je makkelijker bij je gelletje of reep kan,” geeft hij aan.

“We zetten in op functioneel design. Daarnaast willen we de meest hoogwaardige materialen gebruiken. De kwaliteit van de stof is de hoogst mogelijke variant die beschikbaar is. In onze standaard collectie zijn de stoffen bij de fabrikant al door en door geverfd. Je krijgt daardoor zo min mogelijk schade aan de stof. Doordat we voor de logo’s op de kleding kiezen voor een transfer (onder hoge temperatuur een sticker aanbrengen) in plaats van een print, waardoor deze lang meegaan. Ze rekken mee, laten niet snel los en barsten niet.”

Ook duurzaamheid is een belangrijk thema. “Onze merino ondershirts zijn voor 98% gemaakt van natuurlijke Merinowol. Dat isoleert goed en voelt zacht aan, maar is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. Alleen de garen en het elastaan zijn dat niet, maar dat hebben we tot een minimum kunnen beperken. We zijn er namelijk in geslaagd om een volledig rondgebreid shirt te maken, wat als bijkomend voordeel een naadloze pasvorm heeft.”

Logische stap

Een partnership met een wielerploeg is voor het kledingmerk een logische stap, vertelt oprichter Harmen van der Meulen. “Ons doel is om onze bekendheid buiten Nederland en België te vergroten. Daarom kiezen we voor een samenwerking met deze ploeg, waarmee we veel ervaringen kunnen delen”, geeft hij aan. Afgelopen seizoen voorzag FUTURUM de ploeg al van onder meer onderkleding en sokken. “Het is een leuk team en de samenwerking is heel relaxed. Dat is heel belangrijk op dit moment. Je kan niet direct naar een WorldTour-team gaan. Maar dit is een eerste opstap naar meer.”

Teammanager Markus Zingen is blij met het partnership. “Als opleidingsploeg willen we niet alleen renners ontwikkelen, maar ook bijdragen in productontwikkeling. Er zijn veel raakvlakken tussen beide organisaties.”

Twee Nederlanders

Er rijden in 2019 twee Nederlanders voor de ploeg: de 22-jarige Jan Maas (rechts op de foto) en de 18-jarige Bas van Belle. Beide renners zijn nieuw. “Onze filosofie is wellicht iets verschillend ten opzichte van andere opleidingsploegen. Bij ons rijden ook renners die iets ouder zijn, maar waarvan wij denken dat zij nog steeds de stap naar de profs kunnen maken”, aldus Zingen. “Dat is ook bij Jan het geval. In 2019 zal hij een eerstejaars eliterenner zijn, maar we zien nog steeds potentie in hem. Wij waren op zoek naar een klimmer die in rittenkoersen een klassement kan rijden. Hij voldoet aan dat profiel.”

Jongeling Bas van Belle is nog een onbekende naam. “Hij komt over van de junioren. Aan zijn resultaten zien we dat hij goed uit de voeten kan in de Vlaamse klassiekers. Hij heeft pech gehad met een zware val in Duitsland, maar was al relatief snel hersteld. Dat toont aan dat hij een vechtersmentaliteit heeft. Dat is belangrijk voor een wielrenner. In het najaar werd hij geselecteerd voor het WK en reed hij nog enkele mooie resultaten. Maar we willen nog niet teveel druk op hem leggen en geven hem de kans om zich stap voor stap te ontwikkelen.”

Verantwoording:
FuturumShop is mediapartner van WielerFlits en co-producent van de serie Koers & Materiaal. Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Hier is geen tegenprestatie voor ontvangen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.