Deze accessoires mogen niet ontbreken in je kledingkast als je in de winter door wil fietsen

Deze accessoires mogen niet ontbreken in je kledingkast als je in de winter door wil fietsen

foto's: Joris Knapen

vrijdag 3 februari 2023 om 00:00

Als je ’s winters buiten door wil blijven trainen, heb je de juiste kleding nodig om je te wapenen tegen de kou. Dat je een jack met lange mouwen en een lange broek nodig hebt, is een open deur, maar er zijn ook nodige accessoires die ’s winters van pas kunnen komen. Ik zet er een paar voor je op een rij.

Handschoenen
De lichaamsdelen die het snelste afkoelen zijn je handen en voeten. Zaak dus om juist die te beschermen, al ligt het behoorlijk voor de hand om te zeggen dat je handschoenen nodig hebt in de winter. Toch is het niet zo simpel als zomaar een paar handschoenen aantrekken, want verschillende soorten handschoenen kunnen van dienst zijn in verschillende soorten omstandigheden.

Warm, flexibel én comfortabel: de Etxeondo Esku handschoenen

Een belangrijke afweging daarin, is of een paar handschoenen winddicht is of niet. Zeker als het écht koud is in de winter en er ook nog eens snijdende wind staat, zijn winddichte handschoenen een must. Krijg je echt snel koude handen? Dan kan je zelfs kiezen voor handschoenen met een verwarmingselement erin.

Zoek je een veelzijdig paar handschoenen, dan zijn de Etxeondo Esku handschoenen een aanrader. De handschoenen zijn voorzien van het elastische en bijzonder goed ademende Gore-Tex Infinium. Hierdoor zijn de handschoenen in een breed temperatuurbereik te gebruiken. Persoonlijk vond ik de handschoenen afdoende tot rond het nulpunt en ook een beetje regen konden ze prima hebben. Door een antislippatroon op de wijs- en middelvinger kan je ook in alle omstandigheden goed blijven schakelen en remmen.

Overschoenen
Naast je handen zijn het dus je voeten die het snelst afkoelen. Een dik paar sokken kan al helpen om ze warm te houden, maar door de relatief hoge snelheid op de fiets heb je vooral iets nodig wat de wind tegenhoudt. Daarvoor zijn overschoenen een ideale oplossing.

Overschoenen komen er net als handschoenen in verschillende soorten en maten, voor verschillende omstandigheden en temperaturen. Zo heb je overschoenen die enkel de voorkant van je schoen bedekken voor de herfst of voor koude en natte dagen juist overschoenen die tot je knieën reiken. Eerder testte ik de overschoenen van Specialized, die ik van harte kan aanraden.

Muts
Met een winters kledingsetje aan, is het hoofd het enige onbedekte deel van ons lichaam, terwijl ook die hard genoeg kan afkoelen. Zeker als je rijdt met een helm met veel ventilatiegaten of als er een koude wind staat.  Ook je oren koelen snel af als ze onbedekt zijn.

Dat kan je natuurlijk heel simpel voorkomen, met een muts. Nu is een normale muts onder je helm geen ideale oplossing, want dan zal je helm niet meer goed aansluiten en zodoende niet optimaal beschermen. Een dun sportspecifiek mutsje biedt uitkomst, zoals de Petten Skull cap van Etxeondo. Deze sluit mooi aan op de huid en zorgt ervoor dat je het hoofd warm houdt, maar tegelijkertijd laat het genoeg lucht door zodat je het ook niet té heet krijgt.

Nekwarmer
Mijn favoriet: een nekwarmer, of een buff in de volksmond. Dit is een sjaaltje die uit één stuk bestaat en je op verschillende manieren in kan zetten. Voor de hand liggend is natuurlijk om hem te gebruiken als sjaal door hem simpelweg om je nek te laten hangen, maar je kan hem ook over je kin, oren en zelfs neus schuiven als het écht koud is.

Mijn favoriete gebruik van een nekwarmer is als hoofdband. Omdat ik een flinke bos haar heb, krijg ik bij het gebruik van een muts al gauw een té warm hoofd, maar zonder muts krijg ik koude oren. Oplossing: de nekwarmer een paar keer dubbelvouwen en als hoofdband gebruiken. Zo krijg ik geen oververhitte pan, maar ook geen koude oren.

Omdat je ook redelijk goed door een nekwarmer kan ademen, is het ideaal om je kin en neus warm mee te houden

Ongeacht of je haar hebt of niet, is de nekwarmer een kledingstuk die niet in je kledingkast mag ontbreken. Zijn veelzijdigheid maakt het een ongelooflijk handige accessoire om de kou te bevechten.

Regenjack of windjack?
Lange tijd leek een windjack me maar onzin. Ik dacht dat een windstopper genoeg was om de wind tegen te houden en dat als het echt koud zou worden ik altijd nog een regenjack aan zou kunnen trekken. Feitelijk niet incorrect, maar toen ik voor het eerst een goed ademend regenjack als windjack gebruikte, was ik aangenaam verrast.

Op de dagen dat het droog is maar er een koude wind blaast, kan een windjack precies het laagje zijn wat ervoor zorgt dat je goed warm blijft. Een extra winterjack is al snel te warm, terwijl iets wat de koude wind tegenhoudt ervoor kan zorgen dat je het niet te koud krijgt. Zeker als het een snijdende oostenwind betreft, is een windjack die óók je armen warm houdt net wat fijner dan enkel een windstopper.

Het Etxeondo Busti Jack

Maar, met de textieltechnologie die tegenwoordig beschikbaar is, zijn er ook zat regenjacks die goed water tegenhouden maar evengoed ademend vermogen hebben en dus ook als windjack kunnen dienen. Zoals het Etxeondo Busti jack. Dit bijzonder lichte, dunne jack, houdt het nodige water buiten de deur én is nagenoeg compleet winddicht. Gezien het vrij minimale pakformaat een handig accessoire die je met gemak meeneemt.

Bril met doorzichtige lenzen
In de winter heb ik persoonlijk een haat-liefdeverhouding met mijn zonnebril. Haat omdat het tijdens een donkere dag mijn zicht nog verder beperkt en liefde omdat het de soms stevige wind of kou uit mijn ogen houdt. Maar, een bril met doorzichtige lenzen lost dat eerste probleem op. Geen wind in de ogen, wel volledig zicht.

Een goede fietsbril kan tegenwoordig behoorlijk duur zijn, dus een fijne oplossing – en ook nog eens duurzamer dan een tweede bril – is eigenlijk een bril met een verwisselbare lens. De AGU Verve HDII is zo’n bril met een verwisselbare lens.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Wheely 3 februari 2023 om 19:23

De meest belangrijke accessoires in deze nog donkere tijden mis ik alleen nog; reflecterende kleding en verlichting.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone