Review: overschoenen van Specialized, warme voeten in alle omstandigheden
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 25 januari 2023 om 08:00

Review: overschoenen van Specialized, warme voeten in alle omstandigheden

In de Nederlandse winter kunnen sommige kledingstukken niet ontbreken in je kledingkast. Overschoenen vallen in die categorie. Door de wind van het fietsen worden je voeten op de fiets stukken sneller koud dan normaal, en overschoenen zijn de ideale manier om dat tegen te gaan. Ik probeerde een tweetal verschillende overschoenen van Specialized.

De een heeft het harder nodig dan de ander, maar overschoenen zijn met recht een essential als je in de winter buiten wil blijven trainen. Dan rijst de vraag: wat voor overschoenen heb ik nodig? Want net als alle andere kledingstukken komen ze in verschillende maten en soorten. Specialized heeft verschillende soorten overschoenen, voor verschillende soorten omstandigheden.

In de herfst kan een zogenaamde toe cover al genoeg zijn. Dit zijn hoesjes die enkel over de voorzijde van je schoenen schuiven en zodoende een hoop wind buiten houd en je tenen warm houdt. Handig voor de herfst, maar voor de winter heb je toch al gauw ‘echte’ overschoenen nodig.

Daar kan je grofweg onderscheid maken in twee soorten. De ‘normaleoverschoen die tot net boven de enkel komt, of overschoenen die ook opspattend water tegengaan en maar liefst tot de knie komen. Ik testte beide modellen om te kijken welke je moet hebben.

Waterdicht
Te beginnen met de overschoen zoals we hem kennen, die tot net over de enkel komt. Deze overschoen van Specialized is gemaakt van neopreen, om je voeten zo droog mogelijk te houden. Daarnaast zijn de naden getapet, zodat ook daar geen water door binnen kan dringen. Aan de binnenkant zijn de overschoenen voorzien van een soort fleecelaagje, waardoor ze ook nog behoorlijk warm zijn.

De overschoenen van Specialized bestaan grotendeels uit neopreen

Omdat de overschoen uit één geheel bestaat en geen rits heeft, moet je hem eerst aantrekken voordat je je schoenen aantrekt. Dat gaat overigens heel soepel. De overschoen zit wel strak, maar niet dusdanig dat het lastig is om hem aan te trekken. Je schuift hem zo over je voet, en na het aantrekken van je schoen schuif je hem daar ook zo overheen. Met een klein klittenbandje bevestig je de overschoen onder de zool van je schoen.

Eenmaal in positie, gaat de overschoen eigenlijk nergens heen. Zonder ongemakkelijk te zijn, zit de overschoen strak om de enkel en scheen. Door een anti-sliplaag aan de binnenkant van de bovenzijde blijft de overschoen goed zitten, zakt hij niet en gaat hij dus ook niet je broek naar beneden trekken.

Met een klittenbandje bevestig je de overschoen onder je schoenzool

Mede door het gebruik van neopreen zijn de overschoenen erg warm. Waterdicht zijn ze niet, maar waterafstotend absoluut en ook tijdens een paar uur in de regen fietsen houdt de overschoen het merendeel van het water buiten. Door het neopreen kunnen de overschoenen rondom de enkels wat warm worden. In realiteit merk ik dat eigenlijk pas als ik ze uittrek en heb ik daar onderweg geen last van.

Let wel op met het gebruik van de overschoenen als je gaat fietsen met schoenen waar noppen op zitten. De voorzijde van de overschoen is namelijk gemaakt van een wat kwetsbaardere stof, waarin door noppen mogelijk beschadigingen ontstaan als je even een stuk loopt.

Grof geschut
Dan de nog hogere overschoenen, die tot net onder de knieën komen. In feite zijn dit dezelfde overschoenen, maar aan de bovenzijde zit dus nog een extra stuk stof tot net onder de knie. Dit kan fungeren als extra laagje om je schenen warm te houden, maar het is vooral ontworpen om opspattend water tegen te houden. Net als de andere overschoenen is het een ontwerp zonder rits, om irritatie door druk op de huid daarvan te voorkomen.

Deze overschoenen zijn daarmee vooral ideaal voor gebruik op de weg, als het regent of als het wegdek nog nat is na een stevige najaarsbui bijvoorbeeld. In realiteit merk ik ook dat ik ze eigenlijk daarvoor gebruik, omdat ze anders al vrij gauw té warm worden.

Voor die dagen zijn ze overigens super handig. Als de temperatuur net boven het nulpunt ligt en de weg is nat, zou ik normaliter gauw binnen blijven omdat natte benen in lage temperaturen soms té koud worden. Met de hoge overschoenen is dat echter amper nog een probleem, zeker omdat de bovenbenen door de spierinspanning stukken warmer blijven.

Een set overschoenen is eigenlijk voor iedereen die ’s winters fietst onmisbaar. Of het nou voor een kort mountainbike-ritje of voor een lange duurrit is; het voorkomen van koude voeten is snel gebeurd met een goed paar overschoenen. Voor de fanatiekeling die zelfs in de barste omstandigheden wil blijven fietsen, zijn de kniehoge overschoenen van Specialized een bijzonder handige oplossing om kou door regen of opspattend water te voorkomen.

De Specialized Neoprene Shoe Covers zijn beschikbaar voor €80, de Tall Shoe Covers kosten €100,-.

RIDE Magazine
1 Reacties
25 januari 2023 09:25
edit redactie: scherp, het is toegevoegd

Om te reageren moet je ingelogd zijn.