Cervélo slaat nieuw pad in met eerste mountainbike: hardtail ZHT-5

dinsdag 4 oktober 2022 om 16:13
Cervélo slaat nieuw pad in met eerste mountainbike: hardtail ZHT-5

foto: Cervélo

Cervélo heeft vandaag voor het eerst een mountainbike gelanceerd: de ZHT-5. De hardtail is vooral gericht op cross countrywedstrijden en heeft om dat te bereiken een aggressieve houding en relatief laag gewicht.

De Canadese fietsproducent heeft de hardtail ontworpen vanwege een verschuiving naar ‘multi-disciplinair’ koersen, zoals Tom Pidcock, Mathieu van der Poel en Milan Vader doen. Laatstgenoemde zal de Cervélo ZHT-5 ook gaan gebruiken in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024. Naar verwachting zal de fiets tijdens de wereldbeker mountainbiken in Valkenburg komend jaar zijn koersdebuut maken.

Het gewicht van het frame van de ZHT-5 is 907 gram (bij een maat medium) en daarmee aan de lage kant. De focus lag bij de ontwikkeling niet louter op laag gewicht, maar evengoed op de geometrie van het frame om snel maar gecontroleerd met de mountainbike te kunnen dalen. Zodoende is gekozen voor een relatief korte wielbasis, wat de wendbaarheid van de fiets ten goede komt.

Kabels en leidingen zijn grotendeels aan de binnenkant van het frame weggewerkt. De fiets is beschikbaar in een tweetal configuraties, die beide voorzien zijn van een voorvork met 100 millimeter vering van RockShox en elektronische 12-speed groepsets van SRAM.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Posterix 4 oktober 2022 om 21:52

Maar hoezo een hardtail? Bijna iedereen zit tegenwoordig op een XC-fully bij de profs, toch? Canyon heeft de Lux bijvoorbeeld. Daar reedt Matthieu van der Poel vorig seizoen mee, als ik mij niet vergis.

Har77 5 oktober 2022 om 19:15

Dit lijkt me gewoon een China open mould met ouderwetse geo. Mooi verhaal, maar geen enkel zichzelf respecterend merk steekt geld in het ontwikkelen van iets dat al 5 jaar achterloopt bij lancering. Snel iets ingekocht voor Vader, simpel. Helaas voor Vader kan ie het wel schudden qua progressie in de xco op een hardtail met geometrie uit 2015.
Huidige xco rondjes vereisen een 110/120mm fully.

Kijk, aan jouw reactie heb ik tenminste iets. Niet kopen die Sjineese Cervelo dus.

Ties Wijntjes 6 oktober 2022 om 10:37

De ontwikkeling van de ZHT-5 was al lang en breed bezig ten tijde van de transfer van Vader, dus er is absoluut niet sprake van een snel voor Vader ingekocht frame.

makkelijk 8 oktober 2022 om 07:29

De ontwikkeling van een frame wat je gewoon op ali kunt bestellen?

Ghini 13 oktober 2022 om 19:29

Cervelo is onderdeel van Pon, net als Santa Cruz.. Kan je de puzzelstukjes verder zelf aan elkaar leggen?

froxynoodles 13 oktober 2022 om 09:46

lijkt me een perfecte fiets voor de nederlands tracks, kort en agressief. Voor de Worldcup parcoursen lijkt het me lastig om met deze fiets mee te komen..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.