Cannondale introduceert composteerbare bidons voor profploegen
donderdag 5 mei 2022 om 15:00

Cannondale introduceert composteerbare bidons voor profploegen

Cannondale heeft een 100% composteerbare bidon gepresenteerd. De nieuwe bidons moeten fungeren als alternatief voor plastic bidons en daarmee bijdragen aan het verkleinen van de ecologische afdruk van de fietsproducent. EF Education – EasyPost zal de bidon in de Giro d’Italia gelijk in gebruik nemen.

De bidon is gemaakt van materialen die afkomstig zijn van planten. Door de afwezigheid van weekmakers, zware metalen en BPA’s (een chemische stof die veel wordt gebruikt om kunststof te produceren, red.) zijn de bidons volledig composteerbaar en mens- en milieuvriendelijk. De bidon is ontworpen om in drie maanden als groen afval te ontbinden, in een industrieel composteringssysteem. Zodra de bidon wordt blootgesteld aan micro-organismen, warmte en vochtigheid start dit proces van ontbinding.

Ook damesploeg EF Education-TIBCO SVB zal gebruik gaan maken van de bidon, te beginnen in de Ronde van het Baskenland voor vrouwen. Vanaf het seizoen 2023 zal Cannondale de innovatie en licentie ook openstellen voor alle andere WorldTour ploegen. De bidon zal echter niet op de markt gebracht worden voor verkoop aan de consument.

Jaarlijks worden er, naar schatting 630.000 bidons gebruikt in het profpeloton. Zowel mannenteam EF Education–EasyPost als damesploeg EF Education–TIBCO SVB gebruiken jaarlijks om en nabij 34.000 bidons. Door de bidon die slechts eenmalig wordt gebruikt te vervangen, wil Cannondale naar een duurzamere sport toewerken.

RIDE Magazine
27 Reacties
5 mei 2022 15:23
Mooi initiatief. Kunnen ze ook gewoon overal neergegooid worden.
    5 mei 2022 16:49
    Fijn dat je gelijk even laat zijn waarom ze niet aan het grote publiek verkocht gaan worden.
    5 mei 2022 22:10
    Juist niet, ze composteren alleen in een industrieel composteringssysteem. Niet in de natuur.
5 mei 2022 15:39
Goed lezen: "De bidon is ontworpen om in drie maanden als groen afval te ontbinden, in een industrieel composteringssysteem." Dit betekent dat die bidons niet verteren als ze in de berm liggen. Mooi promopraatje, maar lost niets op en kan zelfs averechts werken, omdat mensen denken dat je ze overal in de natuur kunt gooien...
    5 mei 2022 16:45
    Ja, want dat doet de gemiddelde wielrenner tijdens z'n toertocht; lekker weggooien die bidons.
    5 mei 2022 16:49
    Ik ken inderdaad weinig hobbyfietsers die hun bidons de berm in zwieren. En zelfs profs op training nemen gewoon hun bidons mee terug naar huis.

    Wat je helaas wel ziet zijn die onbehouwen imbecielen die gewoon hun folies van gelletjes, reepjes en dat soort dingen op straat flikkeren. Daar hoef je helaas geen prof voor te zijn, ook te veel recreanten zie ik dit soort aso-gedrag uitvoeren.
    5 mei 2022 16:51
    Heel vervelende eigenschap inderdaad. Als ik op de MTB stap dan laat ik alleen zweet achter op de trails.
    5 mei 2022 16:54
    En een grote stofwolk natuurlijk ;-)
    5 mei 2022 17:22
    Het is soms aardig mul zand ja ;-)
    5 mei 2022 22:12
    Kom op mtb-routes wel eens een verdwaalde bidon tegen maar die pak ik meestal op en gaat in de dichtsbijzijnde afvalbak. Het is trouwens ook niet dat daar veel gelletjes of verpakkingen liggen. Zie dat wel met enige regelmaat in groepen op de weg voor komen inderdaad.
5 mei 2022 15:47
Kunnen ze van die bidonzone af haha. Mooi idee maar kan toch ook zonder die reclame.
5 mei 2022 15:59
Volgens mij begint het bij het begin: niet zomaar je rotzooi in de berm flikkeren!

Als je bidons kunt ophalen kun je ze ook wegbrengen. De UCI heeft een halfslachtige poging gedaan, maar heeft haar drol direct weer ingetrokken toen er kritiek kwam op het uit koers nemen van Schär in de RVV. Sindsdien vliegen de bidons weer vrolijk overal de berm in.

Gewoon: dikke vette boete, tijdstraffen of uitsluiting. Consequent toepassen voor zowel weggegooide bussen als verpakkingsmaterialen. Iedere 20 km een afvalzone. Met als enige aanvullende mogelijkheid: stoppen bij een prullenbak en je spul daar in doen, of stoppen en je bidon buiten de zone afgeven aan een fan (handmatig overdragen, niet gooien, zodat er geen reflex is om achter de bus aan te duiken of verkeerd gegooide bidons die terug het peloton in komen.

Verder ook nog verplichte normen voor bidonhouders en de kracht die ze moeten kunnen weerstaan voordat de bidon eruit vliegt. Dan maar wat grammen extra.

Het is allemaal niet zo moeilijk, het is een kwestie van WILLEN.
    5 mei 2022 16:30
    Precies, zelf al verdwijnen deze naar enkele maanden, je bent te gast en ruimt gewoon je rommel op. En als er te weinig weggooiplekken zijn dan plaats je idd extra. Beetje gooien naar fans moet nog wel kunnen, omdat je anders gevaarlijke toestanden krijgt van renners die in in het midden fietsen die dan naar buiten moeten.
    5 mei 2022 16:46
    Als je in het midden rijdt, hou je lekker je bidon bij je. Je kunt in het midden doorgaans ook geen nieuwe bidon aannemen. Wil je echt met alle geweld van je bidon af, dan laat je je uitzakken of wacht je tot een wegwerpzone.
    9 mei 2022 11:23
    Om gewicht te besparen kan je de bidon ook leeg gieten of spuiten. De bidon zelf weegt niet zoveel.
5 mei 2022 16:35
Zoiets werd al in 2011 door verschillende teams gebruikt. Tacx maakte ze. Goed dat EF ook eindelijk meedoet. In de praktijk duurt het afbreken nog best lang, maar beter langzaam dan niet.
5 mei 2022 16:43
Qua ecologische afdruk is het ook nefast om 3 grote rondes op duizenden km van het gastland te laten starten… als Cannondale, en bij uitbreiding, alle andere groene rakkers dapper hadden willen zijn, daar lag een kans. Nu is het gewoon commercieel gelul…
    9 mei 2022 11:26
    En alles en iedereen in het vliegtuig, 2 complete bussen met ploegleiderwagens, fietsen etc. Dat zou veel meer impact hebben door de verplaatsingen verminderen. En bijvoorbeeld op een tijdritje van 9 km gewoon de normale fiets gebruiken (iedereen). Scheelt veel werk, tijd en CO2 uitstoot, want het moet allemaal verscheept worden etc.

    Kijk naar de proloog bij de dames van het Festival Jacobs. Nog geen 3 km, en 80 % heeft extra fietsen bij zich ......
5 mei 2022 20:05
In de Tour kan het aardig warm zijn, in de bidon zit vocht en in je mond zitten microorganismen (bacterien). Kortom dat ding gaat vanaf de eerste teug die je neemt rotten. Dus vooral nogmaals in je mond steken.

En de kleine jongetjes die van de profs een bidon krijgen en dan superblij zijn, krijgen dus iets wat binnen de kortste keren wegrot.

Verder een heeeeel goed initiatief.
5 mei 2022 22:15
Waardeloos initiatief. De omstandigheden voor industrieel composteren kom je in de natuur haast alleen tegen in de tropen. Niet perse de plek waar men die bidons massaal weg gooit.

Beter hadden ze een bidonvanger voor aan de eerste juryauto ontwikkeld.
5 mei 2022 22:15
Dat wordt nog goed opletten in milaan-sanremo. Wil je nog wat drinken in de finale, is je bidon opgelost.
5 mei 2022 22:37
Ben ik de enige die het wel juist begrijpt of net de enige die het verkeerd begrijpt (goed mogelijk)? Dit gaat toch niet over bio-afbreekbare bidon gebruiken OF bidons mooi terugbrengen naar de wagen maar net bio-afbreekbare bidon gebruiken EN hem terugbrengen naar de wagen.

De bedoeling is toch niet om ze in de berm te gooien en daar te wachten tot ze maanden later composteren maar wel hun gebruikte bidons (die proper terug naar de verzorgers zijn gegooid of naar wagen zijn gebracht) terug naar de fabriek te sturen om ze daar te laten composteren. Beter toch dan ze in de vuilbak te gooien? Als op termijn alle ploegen het zouden doen kunnen ze ook alle bidons die ze in de wegwerpzone uit de berm halen op die manier naar de fabriek voeren.
12 mei 2022 16:55
Beetje onzinnig gedoe. De enige wielrenner die een bidon weggooit is een prof los van een handvol fantasten die het een keer na willen spelen of zo. Welke voetdruk pak je aan dan? Die paar stuks die net langs de fanboyhandjes vliegen?

Ga eerst maar eens narekenen welke afdruk qua massa groter is, genoeg kans dat dat de hippe productielijn van langzaam vergaande bidons is.
    16 mei 2022 15:33
    Als je leest dat er nu 630000 bidons elk jaar gebruikt worden, waarvan een groot gedeelte afval zal zijn. Dat is allemaal plastic.
    Als je alles nu composteerbaar maakt (ook al is het industrieel), hou toch een hoop plastic weg uit de maatschapij (en natuur)
    18 mei 2022 09:25
    Ze moeten iets doen aan dat suffige meerijden van tig auto's en motoren en niet van die achterlijke verplaatsingen. Wat dat betreft bevindt wielrennen zich nog in de vorige eeuw.
    25 mei 2022 07:01
    Inderdaad kleomantra, laten ze daar in het kader van de vergroening maar trapauto’s voor in zetten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.