Het laatste nieuws over het parcours van de Giro d’Italia 2024
dinsdag 19 september 2023 om 12:45

Het laatste nieuws over het parcours van de Giro d’Italia 2024

De Giro d’Italia is elk voorjaar de eerste grote ronde van het seizoen. Het nieuws over de Ronde van Italië gaat echter het hele jaar door, want welke iconische regio’s, steden en bergen worden aangedaan? WielerFlits zet de laatste geruchten en nieuwtjes op een rij over het parcours van de Giro d’Italia.

Nog een rit tegen de klok? ‘Giro van 2024 bevat mogelijk óók een tijdrit in Umbrië’

Nog een rit tegen de klok? ‘Giro van 2024 bevat mogelijk óók een tijdrit in Umbrië’

De Giro d’Italia 2024 zou weleens behoorlijk wat tijdritkilometers kunnen bevatten. Nadat Tuttobiciweb eerder al meldde dat er tegen de klok wordt gereden in Desenzano del Garda, valt op Umbriaon het gerucht te lezen dat er mogelijk een chronoproef zal zijn van Foligno naar Perugia, in de provincie Umbrië.

De Giro d’Italia duurt volgend jaar van 4 tot en met 26 mei. De officiële presentatie van het parcours vindt plaats op vrijdag 13 oktober 2023.

‘Bergrit naar Sappada een van de sleuteletappes in Giro van 2024’

‘Bergrit naar Sappada een van de sleuteletappes in Giro van 2024’

De Giro d’Italia van 2024 kent volgens de regionale krant Il Messaggero Veneto een passage door de regio Veneto. Het zou gaan om een ‘zware etappe’. Verder keert de Giro – na een afwezigheid van zes jaar – weer terug in Sappada voor een finish van de negentiende rit.

Sappada, een gemeente in de Italiaanse provincie Udine in het hart van de Dolomieten, heeft een rijke Giro-geschiedenis. Daarvoor moeten we terug naar de Ronde van Italië van 1987 en ‘het verraad op Roberto Visentini’, maar de plaats kent ook een recent(er) Giro-verleden.

In de editie van 2018 finishten de renners ook in Sappada, na een zware bergrit over Passo del Mauria, Passo Tre Croci, Passo Di Sant’Antonio en de klim naar Costalissoio richting de tien kilometer lange slotklim naar Sappada. Er bleek die dag geen kruid gewassen tegen Simon Yates, die in de roze trui naar de zege wist te soleren.

Het is nog onduidelijk of de organisatie volgend jaar voor een blauwdruk gaat van deze rit, of een alternatieve route op het oog heeft. Op vrijdag 13 oktober weten we meer, want dan zal de presentatie van de 107e Giro d’Italia plaatsvinden.

‘Giro van 2024 start in Turijn, Rome opnieuw eindbestemming’

‘Giro van 2024 start in Turijn, Rome opnieuw eindbestemming’

Het is nog ruim drie weken wachten op de presentatie (vrijdag 13 oktober) van de Giro d’Italia 2024, maar de geruchten over het parcours sijpelen al wel door. Als we de regionale krant Il Messaggero Veneto mogen geloven, start de 107e editie van La Corsa Rosa naar alle waarschijnlijkheid in Turijn.

Voor de laatste Giro-passage in Turijn hoeven we maar één jaar terug in de tijd. De hoofdstad van de regio Piëmont, de afgelopen eeuw groot geworden door de autofabrikant FIAT, was in de Giro van 2022 eindpunt van een spectaculaire heuveletappe, die werd gewonnen door Simon Yates.

De laatste keer dat de Giro van start ging in Turijn was in 2021 met een individuele tijdrit van 8,6 kilometer. Filippo Ganna wist toen de Italiaanse wielerfans in extase te brengen door de snelste tijd neer te zetten, goed voor de eerste roze trui.

Mark Cavendish won dit jaar de slotrit van de Giro, met finish in Rome – foto: Cor Vos

Waar Turijn de eer heeft om de 107e Giro af te trappen, is Rome ook volgend jaar weer de eindbestemming van de eerste grote ronde van het seizoen. Het is nog onduidelijk of het om een vlakke etappe gaat of een afsluitende tijdrit. Dit jaar opteerde de organisatie voor een rit-in-lijn.

‘Bergetappe naar Folgaria en tijdrit aan Gardameer in Giro 2024’

‘Bergetappe naar Folgaria en tijdrit aan Gardameer in Giro 2024’

De Giro d’Italia 2024 zou een tijdrit in Desenzano del Garda, aan de zuidkant van het Gardameer, bevatten. Dat meldt Tuttobiciweb.

De wielersite weet ook te melden dat de Ronde van Italië volgend jaar een bergetappe bevat naar Folgaria. Het is niet duidelijk waar de finish precies ligt. De klim naar Folgaria is ongeveer elf kilometer lang, maar een langere versie richting de Passo Coe is ook een mogelijkheid. In dat geval is de klim 19 kilometer aan 7,5%. Deze beklimming zat in de Giro van 2002. Cadel Evans verloor die dag zijn roze leiderstrui aan de uiteindelijke winnaar Paolo Savoldelli.

Presentatie parcours Giro d’Italia 2024 op 13 oktober

Presentatie parcours Giro d’Italia 2024 op 13 oktober

Op vrijdag 13 oktober wordt het parcours van de 107e editie van de Giro d’Italia bekendgemaakt. Dat heeft organisator RCS Sport laten weten. Dan wordt ook het parcours van de Giro d’Italia voor vrouwen gepresenteerd. De presentatie vindt plaats tijdens het Il Festival dello Sport di Trento, in Teatro Sociale.

Een eerste gerucht over het Giro-parcours: aankomst op Prati di Tivo?

Een eerste gerucht over het Giro-parcours: aankomst op Prati di Tivo?

Erg veel is er nog niet geweten over het Giro-parcours van 2024, maar nu ziet het er toch naar uit dat we minstens twee ritten en een rustdag in de Abruzzen zullen krijgen.

De Prati di Tivo (14 kilometer aan 7 %) is tijdens die ritten een optie als aankomstplaats. Die klim kennen we vooral uit Tirreno-Adriatico, want Tadej Pogacar was er twee jaar terug nog succesvol.

 

Geef een reactie