Zwitserse overheid eist miljoenen terug van UCI na niet doorgaan WK Aigle-Martigny
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 23 december 2020 om 12:13

Zwitserse overheid eist miljoenen terug van UCI na niet doorgaan WK Aigle-Martigny

De wereldkampioenschappen van 2020 hadden moeten plaatsvinden in Aigle en Martigny, maar vanwege de coronamaatregelen werd het evenement geschrapt en werd de mondiale titelstrijd in het Italiaanse Imola gehouden. Nu smeekt de Zwitserse overheid de Internationale Wielerunie UCI om de ontvangen miljoenen terug te storten. “Het zou absurd zijn om miljoenen winst te maken met overheidsgeld na een geannuleerd WK.”

In totaal werd er door de federale overheid, de kantons Vaud en Wallis en de gemeenten 11,8 miljoen Zwitserse Frank (zo’n 10,9 miljoen euro) ter beschikking gesteld. Alleen al de federale overheid had vijf miljoen overgemaakt naar het organisatiecomité. Een aanzienlijk deel van dit bedrag kwam uiteindelijk bij de UCI terecht.

Vanwege de coronacrisis besloot de federale overheid in augustus geen evenementen met meer dan duizend toeschouwers meer toe te staan, waardoor het WK geannuleerd moest worden. De UCI vond met Imola in extremis een geschikt alternatief. Opnieuw inde de UCI hiervoor een toeslag, zo schrijft de Neue Zürcher Zeitung.

Absurd
Namens de Zwitserse Nationale Raad doet Aline Trede een dringend verzoek aan de UCI het geld terug te storten. “Het zou absurd zijn om miljoenen winst te maken met overheidsgeld na een geannuleerd WK. We vragen de UCI het ontvangen geld, minus de gemaakte kosten, onmiddellijk terug te betalen aan de federale overheid, kantons en gemeenten.”

De UCI heeft voorlopig niet gereageerd. De Zwitserse wielerbond zegt in gesprek te zijn met de UCI. “We proberen druk uit te oefenen”, zegt algemeen directeur Markus Pfisterer. “Dit is voor ons een urgente zaak. Het gaat om belastinggeld.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
23 december 2020 12:20
Iets met overmacht en gebrek aan een annulering clausule?
23 december 2020 12:21
Lijkt me toch logisch dat dit geld wordt teruggestort.
23 december 2020 12:27
Wat een belachelijke situatie. Allicht moet dit geld worden teruggestort. UCI net zo corrupt als UEFA en FIFA?
    23 december 2020 12:37
    Het is prima mogelijk dat de UCI nog de balans aan het opmaken is, dat betekent niet direct dat er sprake van corruptie is.
23 december 2020 12:28
Ja, later!
23 december 2020 12:37
Geld terug van de UCI - grappenmakers...
23 december 2020 13:03
Lekker aan het imago aan het werken zie ik. Als je zelf in het land waar je huisvest de boel tracht te belazeren...
    23 december 2020 13:51
    Hoe belazert UCI de boel hier? Ze hebben alleen nog geen reactie gegeven.
23 december 2020 13:26
Ze zullen er wel uitkomen gezien de zetel van de UCI in het land, maar het is erg slim van de overheid om de publieke opinie te bespelen. De bond kan zich door het hoofdkantoor niet dezelfde arrogantie als anders permiteren.
    23 december 2020 13:43
    Inderdaad een beetje een unieke situatie. De reden van de annulatie is natuurlijk grotendeels overmacht door corona, maar toch ook voor een deel het niet willen maken van een uitzondering voor topsport. M.a.w. de Zwitserse overheid draagt tot op zekere hoogte mede verantwoordelijkheid voor de annulatie. Een groot deel van de subsidies terugstorten lijkt mij wel logisch, maar een deel is natuurlijk al uitgegeven aan organisatie, publiciteit etcetera. De WK's voor de komende paar jaar worden ook al volop voorbereid, dus alles een jaartje opschuiven is eveneens geen optie lijkt me.
23 december 2020 13:50
De moraal bepaalt niet of en hoeveel er dient terug te worden betaald, maar de clausules in de contracten.

Reacties zijn gesloten.