Besluit over doorgaan WK in Zwitserland valt wellicht pas eind juni

woensdag 27 mei 2020 om 17:00
Besluit over doorgaan WK in Zwitserland valt wellicht pas eind juni

foto: Cor Vos

Het WK wielrennen gaat door in Zwitserland, van 20 tot 27 september. Op de locatie én data zoals aanvankelijk gepland. Na weken van twijfel mag plan B, een verplaatsing naar het Midden-Oosten, bij het huisvuil. Tenminste, dat schrijft de Franse krant L’Equipe.

Officieel blijft het wachten op groen licht van de ‘Conseil’, de Zwitserse Federale Raad. Die komt vandaag samen en buigt zich over de volgende stap in het exitplan uit de coronacrisis. De hamvraag: zijn in september massa-events met meer dan 1000 toeschouwers toegelaten? Indien ja, is er niets dat het WK uit Zwitserland kan houden. Budgettair heeft de organisatie immers alles in orde.

Maar L’Equipe weet het nu al: de huidige maatregelen rond Covid-19 zullen binnen drie maanden niet meer van kracht zijn. En dat zou vandaag door de Zwitserse autoriteiten ook zo aangekondigd worden. Tegelijkertijd zou zelfs een delegatie van het organisatiecomité in Martigny op de zetel van de federale regering ontvangen worden.

Abu Dhabi
In het geval van een verhuis naar het Midden-Oosten in november, zou volgens L’Equipe trouwens Abu Dhabi – hoofdstad van de UAE – de voorkeur hebben gekregen. Het zou voor RCS en de UAE Tour een mooie compensatie zijn geweest nadat de rittenkoers dit voorjaar vroegtijdig werd stopgezet door de uitbraak van het coronavirus.  Minpunt: bij de UCI was er wel de vrees dat niet alle renners naar de Emiraten zouden willen afreizen, uit schrik er zoals in februari vast komen te zitten. (10.59 uur)


Update – 17.00 uur

Het is nog altijd niet zeker of het WK in Zwitserland kan doorgaan. In de persconferentie van de Zwitserse Federale Raad vandaag werd bevestigd dat tot 31 augustus (drie weken voor aanvang van het WK) massa-evenementen met meer dan duizend mensen nog verboden zijn. Of die maatregel na 31 augustus wordt verlengd, is nog ongewis. Woensdag 24 juni volgt een nieuwe evaluatie.

Dit artikel delen:

11 Reacties

koos verrek 27 mei 2020 om 11:07

heulemaal top dit! doech abi dabi

Jooop 27 mei 2020 om 11:38

Wordt wel lastig voor Groenewegen om op dit parcours wereldkampioen te worden.

KnightBiker 27 mei 2020 om 11:48

Martigni heeft waarschijnlijk een prachtig parcours, maar met deze kalender vond ik een verschuiving naar Abu Dhabi en naar het einde van het seizoen beter op zijn plaats.

Het prof peleton zal niet zo’n probleem hebben, maar zijn alle kleine landen wel instaat om al hun renners daar te krijgen? Is het niet beter om het prof peleton redelijk gesloten te houden en niet allemaal andere buitenstaanders toe te laten? Het is wel om de hoek van Parijs, dat is dan weer een voordeel maar het wordt dan bijna alsof de Tour 4 weken duurt. Is he publiek dan niet al even verzadigd?

Krul 27 mei 2020 om 15:36

Ik volg je redenatie niet echt. Er wordt een jaar aan koersen in 3 maanden gepropt. Omdat het publiek verzadigd raakt, zou er geen wk in Zwitserland moeten worden gehouden?

harryjohan71 27 mei 2020 om 12:50

Voor de renners bij de world tour ploegen mag dit geen probleem zijn. De vraag is alleen of de Afrikaanse – en Zuid-Amerikaanse landen allemaal mee kunnen doen, omdat de renners en begeleiding misschien niet naar Europa mogen reizen dan wel in quarantaine moeten. Dit risico heb je ook als het in Abu Dhabi wordt gehouden. Ik ben voorstander om voorzichtig te zijn met het laten meedoen van landen waar Corona niet ‘onder controle’ is, zoals bijvoorbeeld in Brazilie. Dit is iets waarover de UCI een weloverwogen besluit moet nemen. Als in augustus en september in Europa gereden kan worden, zie ik geen waarom er geen WK gehouden kan worden in Zwitserland, eventueel niet alle landen vertegenwoordigt.

vanSpringel 27 mei 2020 om 13:20

Ik zet er geen geld op. Eind augustus is niet zo ver weg. Wanneer op internationaal niveau, het is tenslotte voor een WK, de grenzen weer een keer dicht gaan door een nieuwe lockdown, kan het zomaar weer in de prullenbak. Maar ja, er moeten plannen worden gemaakt. Ik heb nu het idee dat er vanuit de stress data’s en plannen worden geopperd die binnenkort door de juiste voorzichtigheid van de overheden teniet wordt gedaan. Begrijp ook dat iedereen zijn ding wil doen, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden.

De Brigadier 27 mei 2020 om 15:00

De UCI is heel naïef bezig met dat kalendertje gebasseerd op ontheffingen van vrijwel alle maatregelen.

Het is bijna alsof ze niet willen dat er straks gekoerst wordt.

vincenzo 27 mei 2020 om 20:57

"Besluit over doorgaan WK in Zwitserland valt wellicht pas eind juni"

Ik dacht het niet. De kop kan beter zijn: "Besluit over voorlopig doorgaan WK in Zwitserland valt wellicht eind juni" of "Voorlopig besluit over doorgaan WK in Zwitserland valt wellicht eind juni"

guyremgabdel 27 mei 2020 om 19:14

Logisch. Normaal gaan ten laatste halverwege juni de europese grenzen open. Rekening houdende dat de incubatietijd van het virus tot 14d kan duren, gaat men tegen einde juni al een oordeel krijgen of het virus nog steeds onder controle blijft, dan wel of er in sommige europese landen een heruitbraak komt (wat we uiteraard niet hopen).
Afwachten dus zoals met veel zaken (maar waar veel mensen in onze huidige jachtige maatschappij blijkbaar veel problemen mee hebben lijkt mij).
Update: zopas vernomen dat CH de grenzen met oa Italië (waar jammer genoeg de besmettingen de laatste 24u weer aanzienlijk gestegen zijn), en andere reizigers uit Schengenlanden pas op 6 juli opengaan.

vincenzo 27 mei 2020 om 20:53

Wat we zo nu en dan gaan krijgen zijn geen uitbraken met een groot verspreidingsgebied, maar lokale uitbraken. Vraag is hoe de overheden daarmee omgaan. Gaan ze werken met maatregelen per gebiedsdeel óf blijven ze gelijkluidende aangescherpte maatregelen toepassen op het hele land, ook op delen waar het virus binnen de perken blijft.

Fred Postma 27 mei 2020 om 20:00

Uitstel uitstel
Afstel afstel
Zo gaat het door. Tot niemand er meer in geloofd.
Hoor ook niks meer over de ronde van Burgos.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair