Zwitser Jan Christen pakt wereldtitel bij de junioren, Haverdings valt

zondag 30 januari 2022 om 18:45
Zwitser Jan Christen pakt wereldtitel bij de junioren, Haverdings valt

foto: Cor Vos

Jan Christen is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de junioren. Op het WK in Fayetteville versloeg hij Aaron Dockx en Nathan Smith in de eindsprint.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Topfavoriet David Haverdings voorspelde voorafgaand aan de wedstrijd dat de Belgen, Britten en Amerikanen zijn grootste concurrenten zouden zijn en dat bleek wel bij de start. De Brit Nathan Smith en de Amerikaan Frank O’Reilly waren goed vertrokken en doken als eersten het veld in. Ook Haverdings zelf, de Belg Aaron Dockx en de Fransman Corentin Lequet zaten mee. Op de lange klim trok de Zwitser Jan Christen hard door en Dockx en Haverdings schoven mee. Toch kwam alles bij het ingaan van de tweede ronde weer samen.

David Haverdings valt
Haverdings kwam aan het begin van de tweede omloop echter ten val in een afdaling en raakte daardoor ver achterop. Van voren zat men niet stil. Dockx reed door en op de lange klim was het deze keer de Amerikaan Andrew August die vol omhoog reed. August, Dockx, Smith en Lequet vonden elkaar en pakten een gaatje op de rest. Aan het einde van de tweede ronde konden ook de Belgen Yordi Corsus, Viktor Vandenberghe en Wies Nuyens, de Zwitser Christen, de Italiaan Luca Paletti, de Amerikaan Jack Spranger en de Deen Daniel Nielsen terugkeren.

Dockx probeerde in de derde ronde ertussenuit te muizen en kreeg de snelle starter Smith achter zich aan. De Brit had er echter zijn handen vol aan om de Europees kampioen te volgen. Bij het ingaan van de vierde ronde was het verschil tussen beide mannen vier tellen, maar kort daarna kwamen ze toch samen. Op de lange klim werden ze bijgehaald door Vandenberghe, Lequet en Christen. Dockx, Smith en Zwitsers kampioen Christen waren de sterksten vooraan en reden weg bij Lequet en Vandenberghe.

foto: Cor Vos

Dockx, Smith en Christen geven op elkaar niets toe
Christen maakte een sterke indruk en testte Dockx en Smith aan het eind van de vierde ronde. Die wilden echter niet kraken en met zijn drieën begonnen ze aan de voorlaatste toer. Haverdings was ondertussen de top-10 weer binnengedrongen, maar reed al op een onoverbrugbare achterstand in de rondte. Op de lange klim zette Christen zijn tegenstrevers nog eens onder druk, waardoor hij Smith weer op een gaatje reed. In de afdaling kon de Brit weer terug naar het wiel van Christen en Dockx rijden.

Dockx probeerde in aanloop naar de laatste passage van de lange klim de druk op te voeren op Christen en Smith. Christen reed de klim opnieuw volle bak op, maar Dockx en Smith bleven bij hem. Smith leek het in de wedstrijd een paar keer lastig te hebben, maar in de tweede helft van de laatste ronde nam de Brit toch weer de kop. In de slotfase schoot Christen een stevige pijl af, maar kraakte Dockx en Smith daarmee niet. Dockx ging de sprint van ver aan en leek het eerst te gaan redden, maar Christen wist hem vlak voor de streep nog voorbij te steken.

flag-wc WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag junior-mannen
flag-nr1 flag-ch Jan Christen in 43m11s
flag-nr2 flag-be Aaron Dockx op 1s
flag-nr3 flag-gb Nathan Smith op 1s
4. flag-fr Corentin Lequet op 20s
5. flag-us Andrew August op 20s
6. flag-be Viktor Vandenberghe op 33s
7. flag-be Wies Nuyens op 35s
8. flag-ca Ian Ackert op 39s
9. flag-nl David Haverdings op 41s
10. flag-dk Daniel Nielsen op 49s

Dit artikel delen:

23 Reacties

Cyclejo Schwanen 30 januari 2022 om 18:48

Mooi, zo’n Zwitserse winnaar. Oude tijden herleven.

0
notriple 30 januari 2022 om 18:50

Ja precies, gelukkig geen…….

0
RLM 30 januari 2022 om 19:14

Massale coronabesmetting die ervoor zorgde dat heel het event wordt afgelast? Daar ben ik het helemaal mee eens.

0
klootje kriekeljon 30 januari 2022 om 18:51

Leuke finale. Hoor net dat die jongen voor ontwikkelingsploeg Pogacar rijdt, hij heeft er zelf wat van weg qua bouw en houding.

0
Dikke Vrouw 30 januari 2022 om 19:06

Juist had een uae pot op zag ik

0
Marco Willems 30 januari 2022 om 18:52

De sterkste drie reden duidelijk voorop. Knap dat die Zwitser nog terugkwam. Probeerde het daarna nog maar school uit het pedaal. Dockx is er iig helemaal kapot van zo te zien maar wordt op waarde geklopt in de sprint.

Haverdings met een lullige val maar denk ook niet dat hij de intrinsieke kracht had gehad om hier te winnen.

0
harryjohan71 30 januari 2022 om 19:02

De Zwitser duidelijk de sterkste. Hij reed na zijn oponthoud bij de val van Haverdings eenvoudig terug naar de kop. Bovendien verreweg her meeste kopwerk gedaan.

0
WoutMathieu 30 januari 2022 om 19:11

Die Zwitsert reed David vol in de rug toen hij gevallen was.

0
harryjohan71 30 januari 2022 om 19:16

Daar kon die ook weinig aan doen. Maar op zo’n parcours achterstand oplopen en dan toch zo eenvoudig weer kopwerk gaan doen zegt wel dat je overmacht tov de anderen hebt. Haverdings was ook na zijn val niet in staat om nog tijd op de kop goed te maken.

0
WoutMathieu 30 januari 2022 om 19:18

Die kon inderdaad geen kant op, maar na een tijdje koers ga je zo’n beuk toch echt voelen lijkt me.

0
Romāns Vainšteins 30 januari 2022 om 19:29

Christen liet vandaag een paar staaltjes van waar coureurschap zien ja. Vallen, worstelen, herpakken, initiatief nemen, klunzigheid, observeren, gokken, geluk hebben, het juiste moment kiezen, winnen. Deed het allemaal binnen no time.

Wie weet zien we die snel op de weg bij de elite terug.

0
Steven_E 30 januari 2022 om 18:53

Dockx te passief … Ging de Zwitser, was ie mee terwijl de Brit lengtes liet. En ging de Brit, idem. Maar als

0
Steven_E 30 januari 2022 om 18:54

je dan zelf nooit doortrekt ga je het verschil nooit maken natuurlijk

0
harryjohan71 30 januari 2022 om 19:03

De Zwitser was de sterkste. Alleen was minder snel in de bochten, maar reed elke keer zonder problemen terug naar de kop

0
Franco Ballerini 30 januari 2022 om 18:56

Natuurlijk, Haverdings is een groot talent, maar qua mentaliteit en kleinzerigheid ziet het er zeer breekbaar uit. Een klein slippertje en ipv onmiddellijk op de fiets te springen neemt hij eerst uitgebreid de tijd om de schade op te nemen. Daarna gedemotiveerd de race herpakken, en dus geen seconde dichterbij komend bij de kopgroep die geregeld aan het temporiseren was. De welbekende: 0 geschikt X ongeschikt.

0
xistnc 30 januari 2022 om 19:01

De val was allicht best hard vanwege de ondergrond en de fiets stuiterde vervaarlijk. Maar een ‘echte’ topsporter zal toch -mede door adrenaline- een andere reflex hebben dan eerst even uitgebreid de wonden likken en wachten tot iedereen voorbij is.

0
WoutMathieu 30 januari 2022 om 19:12

Toch benieuwd hoe het met z’n rug is. Er staat vast een mooie afdruk van het wiel van de wereldkampioen op als blauwe plek.

0
meqadon 30 januari 2022 om 18:56

Haverdings kan niet om met de druk en was niet sterk genoeg voor de wereldtitel. De 3 besten mochten het onder elkaar uitmaken. Dockx heeft zn sprint iets te vroeg ingezet waardoor de oersterke zwitser hem nog kon remonteren. Mss was dockx iets te zelfzeker..
Het is sinds zeddam geleden dat ik nog zo’n wk gezien heb waar ze de laatste ronde beginnen kijken naar elkaar en het een tactisch steekspel wordt. Op zo’n harde ondergrond krijg je een halve wegkoers.

0
Romāns Vainšteins 30 januari 2022 om 19:00

Leuke finale met 3 jonge gasten die zich op de wielerbaan te Roubaix moeten wanen oid. Mooie ervaring voor die gasten ongeacht de uitslag.

0
notriple 30 januari 2022 om 19:04

Het zijn nog junioren meqadon. Normaal had Haverdings gewoon in de kopgroep gezeten. O ja??? JA

0
RLM 30 januari 2022 om 19:18

Tja, op de fiets blijven zitten is nou eenmaal best belangrijk en een deel van koersen, of het nu in het veld, in een bos, op de baan of op de weg is. En hij is zelf gevallen.

0
RLM 30 januari 2022 om 19:17

Echt genoten. Een demonstratie in een veldrit is wel eens leuk, maar het gebeurt toch te vaak. Dus een driestrijd zoals dit is welkom. Christen is blijkbaar eerder een wegrenner dus dit parcours lag hem heel goed, maar natuurlijk was hij ook simpelweg heel sterk.

0
Chippen 30 januari 2022 om 19:26

terechte winnaar, maar zoals ook elders gezegd meer eentje voor de weg.

van zodra het enigszins op een echte cross gaat lijken, is deze jongen technisch veel te beperkt.

wel netjes zijn kans gegrepen, die ene keer dat het mogelijk was

0

Headlines

Populair

Materiaalzone