Zoe Bäckstedt vertrekt per direct bij EF Education-TIBCO-SVB
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 1 september 2023 om 09:18

Zoe Bäckstedt vertrekt per direct bij EF Education-TIBCO-SVB

Een transfer binnen de Women’s WorldTour voor Zoe Bäckstedt. Het 18-jarige toptalent uit Groot-Brittannië vertrekt per direct bij EF Education-TIBCO-SVB en sluit aan bij Canyon-SRAM. De overstap wordt afgehandeld op 1 september, zodat Bäckstedt het komende veldritseizoen ook kan uitkomen voor haar nieuwe team.

Nadat Bäckstedt heerste in de juniorencategorieën, werd ze halverwege vorig seizoen opgepikt door EF Education-TIBCO-SVB. In 2021 en 2022 was de Britse wereldkampioene op de weg geworden in de U19-categorie, terwijl ze ook nog een keer het WK tijdrijden bij de juniores won.

Dit jaar was voor de dochter van oud-wielrenner Magnus Bäckstedt haar eerste jaar tussen de elites. Kijkend naar haar uitslagen had de 18-jarige Bäckstedt moeite om zich direct te kunnen tonen. Ze reed een druk voorjaar, met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, en behaalde haar beste uitslag in Dwars door Vlaanderen: dertiende. Door blessures miste ze enkele delen van het seizoen.

Daarnaast is de situatie bij  EF Education-TIBCO-SVB erg onrustig, nu de huidige vrouwenploeg ophoudt te bestaan en de mannenploeg van Jonathan Vaughters zelfstandig verdergaat met een nieuw vrouwenteam.

Drie disciplines combineren
“Ik ben benieuwd naar de kansen bij Canyon-SRAM. Ik ga koersen in een sterke ploeg en heb de vrijheid om alle discipline te rijden die ik wil”, vertelt Bäckstedt, die naast de weg en het veld ook op de baan wil koersen. “De ploeg heeft grote stappen gezet het laatste jaar. Dat vind ik echt leuk om te zien en dat heeft mij ook geholpen in mijn keuze. Ik heb namelijk graag een goede structuur om mij heen. Daarnaast zijn de shirts en de fietsen pretty cool!

Teammanager Ronny Lauke van Canyon-SRAM is natuurlijk blij met de komst van Bäckstedt. “Onze strategie is altijd geweest om jonge en ambitieuze rensters te laten groeien”, zegt hij. “We hebben snel een overeenstemming bereikt het het vorige team van Zoe, zodat ze komend veldritseizoen al kan uitkomen voor ons team. Dat is in haar eigen voordeel.”

Het veldritdebuut van Bäckstedt voor haar nieuwe team zal op 7 oktober plaatsvinden in de Major Taylor Cross Cup in Indianapolis.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
1 september 2023 10:20
Fantastisch nieuws, ben al blij dat ze ook niet naar SD Worx trekt.
1 september 2023 09:22
Logisch gezien de recente ontwikkelingen bij “dit” EF Team. (@redactie: misschien gerust nog een paragraaf toevoegen over de struggles tussen het bestaande - onafhankelijke - EF team vs. het nieuwe EF team dat samenwerkt met het mannenteam van Vaughters)
1 september 2023 10:41
Is zij samen met Marianne Vos de enige coureur die deze combi veld/weg/baan doet of heeft gedaan? Meestal is het toch veld/weg/mtb, weg/baan of weg/mtb. Ik kan mij geen andere man of vrouw herinneren die dit doet.
    1 september 2023 11:34
    Kopecky rijdt ook wel wat veldritten in de winter, maar niet het niveau van Backstedt of Vos.
1 september 2023 11:48
@steven_e - een kopecky die veel vaker in het veld rijdt of er echt serieus voor gaat, gaat uiteraard het jonge nederlandse trio nooit benaderen, maar moet wel in de buurt van bijvoorbeeld brand kunnen komen en dan zou ze toch ook tegen de top aanzitten
1 september 2023 16:19
Beetje vreemd dathelemaal niet vermeld wordt dat haar vader ploegleider is bij haar nieuwe team.

Die ploeg heeft het wel druk met het verzamelen van al het jonge talent, plus nog rijdsters als Niewiadoma en Dygert etc, budget van de ploeg moet toch wel aardig in de buurt gaan komen van SD.

Wel mooi dat deze ploeg richting de toekomst zo ook echt in heel veel races mee kan gaan doen om de overwinning in plaats van heel aanvallend racen en af en toe winnen.

Reacties zijn gesloten.