ZLM Tour zonder tweede hoofdsponsor terug naar één dag

vrijdag 15 april 2016 om 11:07

De ZLM Roompot Tour is vandaag begonnen met een ploegentijdrit in Tholen. Er staan vrijdag en zaterdag drie ritten op het programma in Zeeland, maar dat kan volgend jaar anders zijn. Roompot Vakanties stopt de sponsoring en dat heeft consequenties, vertelt Eddie Bogaert aan WielerFlits.

Eendagskoers
Bogaert is voorzitter van de organisatie achter de UCI Nation’s Cup U23-wedstrijd en is nog altijd naarstig op zoek naar een opvolger voor Roompot Vakanties. “Of de wedstrijd in haar huidige vorm ook volgend jaar doorgaat, is nog maar zeer de vraag. Gelet op de financiële ontwikkeling, moeten we rekening houden met een terugkeer naar een eendagskoers. Volgend jaar kunnen we enkel nog teren op de bijdrage van ZLM Verzekeringen, maar we zijn wel druk op zoek naar een vervanger van Roompot Vakanties. Als we die niet vinden, kunnen we de tweedaagse niet overeind houden.”

Meerdaagse bewuste keuze
De toetrede van Roompot Vakanties in 2015 zorgde ervoor dat de ZLM Tour kon groeien naar een rittenkoers over twee dagen. “Dat heeft te maken met het feit dat wij vinden dat een organisatie zich moet blijven ontwikkelen. Je moet niet gaan achteroverleunen als je een leuk evenement organiseert. Stilstand betekent achteruitgang. We wilden graag een twee- of driedaagse worden. Het is nu een tweedaagse en dat heeft voornamelijk te maken met de expansiedrift van het huidige bestuur.” Eerder deze week werd de geplande eendagskoers La Côte Picarde (1.Ncup) nog geannuleerd.

Onderscheidende ploegentijdrit verdwijnt mogelijk door ontstane situatie
Gelet op de situatie zoals het nu is, moet de organisatie dus terug naar een vlakke, winderige eendagskoers. Daarbij zou de ploegentijdrit vervallen, iets waar de beloften juist blij mee zijn. “In de statuten van onze stichting (Stichting Arjaan de Schipper Trofee, red.) staat dat wij ons willen inzetten voor de ontwikkeling van jonge wielrenners. Op deze leeftijd kunnen deze coureurs niet veel ploegentijdritten afwerken. Die zijn zeldzaam. Omdat ze dat bij ons wel kunnen doen, denken wij een bijdrage te kunnen leveren. Aan reacties van ploegen merken we dat zij dat heel erg waarderen.”

Ploegentijdrit bepalend
In 2015 was Denemarken oppermachtig in de ZLM Roompot Tour. Zij wonnen alle ritten, inclusief de ploegentijdrit. In die etappe van en naar Kamperland reden de Scandinaviërs alles op een hoop. Ook dit jaar gaat de beslissing waarschijnlijk in de 24 kilometer lange ploegentijdrit vallen. “We wilden hem niet korter maken, omdat je dan voorbij gaat aan de bijzondere discipline die de ploegentijdrit is. De renners maken de koers, niet wij. We hebben hem wel naar voren geschoven, omdat andere landen – bij een gelijke situatie – dan twee etappes hebben om de zaak te repareren.”

ZLM Roompot Tour populairder dan ooit
De organisatie hoopt vanzelfsprekend dat er een tweede hoofdsponsor bij komt. Helemaal omdat dit jaar de toestroom van deelnemers maar niet leek te stoppen. “Op het laatst hebben Azerbeidzjan en Luxemburg af moeten zeggen. De een omwille van financiële problemen, Luxemburg vanwege blessures die ze niet meer konden vervangen. En dat is enorm jammer, want normaal gesproken was dit het drukst bezette deelnemersveld geweest dat we ooit hebben gehad. We hebben zelfs op voorhand landen moeten teleurstellen, omdat we simpelweg vol zaten”, aldus Bogaert.

De ZLM Roompot Tour wordt vandaag en morgen verreden. WielerFlits schreef voor deze wedstrijd een uitgebreide voorbeschouwing.

Dit artikel delen:

3 Reacties

peervaneynthoven 15 april 2016 om 12:17

2 jaar sponsor?? lekker zeg! Geeft wel echt de mogelijkheid om deze koers “uit te bouwen”. Was dit van te voren bekend? En Roompot Oranje peloton? Waarschijnlijk genoeg naamsbekendheid en dan stoppen we ermee. Wanneer komen er in Nederland eens sponsors zoals BMC-SKY e.a. die in ieder geval voor een jaar of 5 zich “committen” en een ploeg/cours de gelegenheid geven zich te ontwikkelen.

Hakkie2 15 april 2016 om 12:25

@peer: de sponsoring van de wielerploeg is net verlengd, dus deze beslissing heeft helemaal geen gevolgen voor de ploeg.

peervaneynthoven 16 april 2016 om 00:53

Ok wist ik nog niet, maar prima.

Headlines

Materiaalzone

Populair