Ster ZLM Toer krijgt doorstart met nieuwe organisatie

Ster ZLM Toer krijgt doorstart met nieuwe organisatie

Groenewegen won vorig jaar een etappe in de Ster ZLM Toer. foto: Roel Gaf

dinsdag 25 september 2018 om 10:16

Goed nieuws: de Ster ZLM Toer (2.1) wordt in 2019 weer verreden, onder de naam ZLM Tour. Woensdag 19 juni tot en met zondag 23 juni vindt de wedstrijd onder meer in Zeeland en Noord-Brabant plaats.

Libéma Profcycling en hoofdsponsor ZLM Verzekeringen gaan de wedstrijd organiseren nadat de rittenkoers in 2018 geen editie kende. Libéma neemt de organisatie over van de Stichting Wielerbelang Schijndel. “We zien kansen, vooral op de lange termijn”, vertelt projectmanager Martin de Kok van Libéma aan WielerFlits. “Wat er ook gebeurt, we gaan in ieder geval investeren.” De Lips Beheermaatschappij is actief in hetzelfde werkgebied als ZLM Verzekeringen, met hun hoofdkantoor in het Brabantse Rosmalen. In het verleden was Libéma al betrokken bij de rittenkoers, met sponsoring op de neutrale wagen van Shimano.

De editie van 2018 ging niet door omdat Stichting Wielerbelang Schijndel kampte met tegenslagen. Een aantal etappeplaatsen haakte af. “Die tegenslagen kom je als stichting alleen financieel niet te boven”, geeft De Kok aan.

Routeschema wordt later bekend
De topsprinters moeten zich in de ZLM Tour kunnen voorbereiden op de Tour de France. Het exacte routeschema is nog niet bekend. “We weten namelijk pas heel kort dat we de wedstrijd volgend jaar kunnen organiseren”, vertelt de projectmanager. “We moesten eerst om het plekje op de UCI-kalender strijden. Want als je een wedstrijd niet organiseert, heb je niet zomaar de garantie dat dit een jaar later weer mag.” Komende vrijdag wordt de voorlopige kalender van de wielerunie officieel bevestigd.

De organisatie van de ZLM Tour heeft nog geen definitieve contracten met start- en aankomstplaatsen afgesloten, maar ondertussen wel lijntjes uitgegooid. “Vanuit de stichting heeft de organisatie warme contacten met verschillende plaatsen. Ook willen we graag gebruik maken van de vrijwilligers die in het verleden hun best hebben gedaan bij de totstandkoming van de wedstrijd.”

Belangrijke voorbereidingskoers
De ZLM Tour is in zijn nog korte geschiedenis onder verschillende namen verreden. De wedstrijd ontstond uit de Omloop van Schijndel-Bosweg en vond in 1987 onder de naam Driedaagse van Schijndel voor het eerst als meerdaagse koers plaats. In 1990 ging de wedstrijd verder als een vierdaagse. John den Braber werd de eerste winnaar van de tot Teleflex Toer omgedoopte koers. Na drie jaar als Ster der Beloften kreeg het in 2001 na de intrede van Van Heeswijk Elektrotechniek de naam Ster ElektroTour. In 2011 werd verzekeraar ZLM de nieuwe hoofdsponsor waarna de wedstrijd de naam Ster ZLM Toer kreeg. Vanaf 2019 gaat de wedstrijd dus als ZLM Tour door het leven. Deze 2.1-rittenkoers mag niet verward worden met de gelijknamige beloftenwedstrijd in Zeeland, die normaal gesproken in april wordt gereden.

De Ster ZLM Toer vestigde zich de afgelopen jaren als belangrijke voorbereidingskoers op de nationale kampioenschappen en de Tour de France. José Gonçalves is de meest recente winnaar van de rittenkoers. De Portugees won vorig jaar de Ardennenrit naar La Gileppe en veroverde daarmee de leiderstrui. De koppositie gaf hij een dag later tijdens de slotrit niet meer af.

Dit artikel delen:

5 Reacties

horsm 25 september 2018 om 10:55

Super!

0
Sjoerd102 25 september 2018 om 11:04

Las in ander artikel dat zwaartepunt van de wedstrijd in Zeeland en (west) Brabant komt te liggen.
Reeele kans dat er dan geen limburgse heuvelrit of ardennenetappe inzit.
Maargoed wie betaald, bepaald. We wachten het etappeschema maar af/

0
GP Blanco 25 september 2018 om 13:30

Dan maar hopen op een mooie waaierrit

0
Emergo 25 september 2018 om 13:49

Het wordt ook voornamelijk gezien als een voorbereiding voor de sprintersploegen in de TdF.

0
Jean Dumas 25 september 2018 om 11:53

Een van de betere berichten van dit jaar. Hopelijk weer met de Gileppe en een Limburgse heuvelrit.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone