Zijlaard finisht proloog Giro d’Italia U23 op één pedaal

vrijdag 14 juni 2019 om 10:50
Zijlaard finisht proloog Giro d’Italia U23 op één pedaal

foto: IsolaPress - Marco Isola e Massimo Fulgenzi

Maikel Zijlaard begon uitstekend aan de Giro d’Italia U23 door als derde te finishen in de proloog, op slechts één seconde van winnaar Ethan Hayter. Er zat echter meer in voor de coureur van Hagens Berman Axeon, aangezien hij de laatste driehonderd meter moest afwerken met maar één pedaal. “Ik denk toch dat ik flink wat tijd heb verloren”, zo vertelt hij aan WielerFlits.

Zijlaard leek in kustplaats Riccione op weg naar de snelste tijd, tot hij na de laatste bocht uit zijn pedaal schoot. “Het laatste rechte stuk bestond uit hele slechte steentjes”, zo doet de Nederlander zijn verhaal. “Eenmaal uit de laatste bocht wilde ik nog één keer vol aanzetten, want ik was echt supergemotiveerd. De tijdrit ging heel erg lekker.”

“Toen ik aanzette reed ik echter over een hobbel en moest ik corrigeren, waardoor ik uit mijn pedaal schoot. Ik heb toen nog zo hard mogelijk doorgetrapt met één been. Ik probeerde het soms nog met twee benen, maar ik gleed steeds van mijn pedaal af”, zo schetst Zijlaard de laatste meters.

“Het was echt nog een lang stuk”
De beloftevolle renner strandde uiteindelijk op slechts één seconde van Hayter. “Misschien heeft het wel veel uitgemaakt”, zo denkt hij. “Ik heb misschien 350 meter met maar één been gereden. Het was echt nog wel een lang stuk. Ik probeerde niet meer om in mijn pedalen te klikken, aangezien de weg heel erg hobbelig was.”

Zijlaard greep door pech dus naast een prestigieuze ritzege, maar de 20-jarige coureur wist wel de jongerentrui te veroveren. “Ik weet nu in ieder geval zeker dat de zege erin zat, al had ik echt gehoopt op de maglia rosa”, baalt de Rotterdammer. Vandaag koersen Zijlaard en zijn conculega’s van Riccione naar Santa Sofia, waar de sprinters waarschijnlijk aan het woord zijn.

Dit artikel delen:

13 Reacties

kartje 14 juni 2019 om 10:56

Hmm hoe werkt een jongerentrui in een jongerenronde? :D
Trouwens familie van de gangmaker Zijlaard?

Viktrodriguez 14 juni 2019 om 11:00

Niet gek veel anders dan in een gewone ronde, alleen met een lagere leeftijdsgrens. Bij de U23 is dat bijvoorbeeld de U21 of U19-categorie. Overigens is het bij de profs ook lang niet altijd de U25, maar soms ook de U23 voor de jongerentrui.

vanSpringel 14 juni 2019 om 11:54

Klopt ! kleinzoon van de gangmaker Joop Zijlaard, en neef van Michael Zijlaard, de man van Leontien, aangetrouwde tante van Maikel.

KnightBiker 14 juni 2019 om 11:07

Tja, Speedplay pedalen… Ik hou er niet van:
Veel te lastig om goed af te stellen
Ik kon er lastig mee inklikken (zal ook wel gewenning zijn)
ze lijken lichter, maar het gewicht dat je bespaart komt terug in het plaatje onder je schoen. (enige voordeel is dat je zelf de hoeveelheid float kan bepalen)

op de meeste andere racepedalen kan je ook zonder raceschoenen nog goed fietsen, dat is met speedplay en MTB-SPD toch een stuk vervelender.
(Ik vind bijvoorbeeld Time-MTB pedalen ook fijner dan SPD-MTB pedalen)

reusjen 14 juni 2019 om 11:08

Als ik de weg zo zie lijkt het me toch een stuk slimmer om gewoon je voet weer in het pedaal te klikken en weer vol gas te geven. Met 1 been trappen werkt voor geen meter en kost hem hier gewoon de overwinning.

Fassa Bortolo 14 juni 2019 om 11:13

Dus als ik het goed begrijp finishte Zijlaard gewoon met twee pedalen..

vanSpringel 14 juni 2019 om 11:55

Inderdaad, de trapper zat er nog aan, maar door manouvre schoot hij eruit, en daarna kreeg ie zijn klikker niet meer in de trapper. Uitbollen naar de finish met rechterbeen omhoog/naar achter voor meer aerodynamica.

west 14 juni 2019 om 11:47

Verschil tussen een belofte/junior en een prof. Een belofte fladdert dan in paniek op één been naar de finish. Een prof blijft cool, klikt em erin en knalt door. Iedereen heeft die momenten gehad en hopelijk leer je ervan.

vanSpringel 14 juni 2019 om 11:51

Da’s verschrikkelijk balen voor ‘m. Zo te zien heeft hij onderweg 1 renner ingehaald. Te zien op de foto met de renner, ver op de achtergrond.
Ben zeer benieuwd met welk merk trappers Maikel dan rijdt. Iemand ?
Kan op de foto niet zien of het Speedplay of dat het wellicht Look KEO Blade ?
Die Look’s hebben maar een beperkte klemsterkte voor de ‘inklik’, weliswaar 2 sterkten, maar dan nog ? bij sterk aanzetten in een sprint begrijp ik dat ie er dan uitschiet.

Youri IJnsen 14 juni 2019 om 13:00

Maikel reed met Speedplay. Daarover zei-ie: “Je kunt maar aan één kant erin kunt komen, dus dat is sowieso al lastig. Ik was meer bezig met zo snel mogelijk naar de finish te komen. En als ik toch geprobeerd had erin te komen, was me dat niet gelukt. De weg was daar echt veel te hobbelig voor. In deze situatie denk ik dat ik de beste beslissing heb gemaakt om zo te finishen.”

boenk 14 juni 2019 om 11:57

Zuur. Heel jammer.

jessevdalen 14 juni 2019 om 12:11

Anders wint die hem met een straatlengte voorsprong

Romāns Vainšteins 14 juni 2019 om 14:22

Als ie keihard op zijn bek gaat hierdoor waren we hem en masse beterschapsverzoeken aan het schrijven. Snel materiaal hartstikke leuk maar als die hele veiligheid echt zo belangrijk is zou ik om te beginnen even naar de fietsen kijken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair