Zesde zege op rij voor Wout van Aert na straffe stoot in Loenhout

donderdag 30 december 2021 om 15:57
Zesde zege op rij voor Wout van Aert na straffe stoot in Loenhout

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft nog maar een overwinning toegevoegd aan zijn ongeslagen reeks in deze veldritwinter. De Belgische kampioen boekte in de X2O Badkamers Trofee van Loenhout zijn zesde zege op rij, nadat hij in de laatste drie rondes als een stoomwals rondreed. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts mochten mee het podium op in de laatste cross van 2021.

David van der Poel moest het in Loenhout doen zonder zijn geblesseerde broer Mathieu, maar daar liet de oudste van de twee zich niet door hinderen. Hij kende de snelste start van het pak, maar werd snel overvleugeld door onder meer Toon Aerts, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Wout van Aert koos voor een rustige start, maar schoof in de tweede ronde toch naar voren.

Van Aert kiest voor rustige start
De Belgische kampioen ging met Quinten Hermans en Laurens Sweeck mee, waarna Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout ook nog de oversteek maakten aan het begin van de derde ronde. Eli Iserbyt en Toon Aerts, concurrenten in de top van de X2O Trofee, leken er een tactisch spel van te maken. Maar het was van niet beter kunnen bij Iserbyt, die Aerts moest laten gaan en dus ook een goede positie in het tijdklassement zag verdwijnen.

foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de vierde ronde hadden Hermans, Van Aert en Sweeck elkaar weer gevonden. Vanthourenhout sloot aan en ook Aerts en Van Kessel kwamen dichterbij in die modderige omloop. Drie ronden voor het einde was het gat nog maar acht seconden. Aansluiten deden zij echter niet, want het waren Van Aert en Vanthourenhout die het gaspedaal diep intrapten. De Belgische kampioen keek niet om en wist ook Vanthourenhout te lossen.

Belgische kampioen is ontketend
Binnen no time had Van Aert een voorsprong van elf seconden, waarmee hij de voorlaatste ronde in ging. Na Boom, Essen, Val di Sole, Dendermonde en Heusden-Zolder was de kopman van Jumbo-Visma dus ook hard op weg naar winst in Loenhout. Hij diepte zijn voorsprong op Vanthourenhout uit richting de halve minuut, terwijl Aerts zich op de derde plaats nestelde bij het ingaan van de slotronde.

Er stond andermaal geen maat op Van Aert, die zonder al te veel risico te nemen de slotronde afwerkte. Zes op zes dus voor WVA in deze winter. Vanthourenhout kwam uiteindelijk op 14 seconden over de finish, Aerts op 27 seconden achterstand.

foto: Cor Vos

X2O Badkamers Trofee in Loenhout 2021
Uitslag mannen

1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Michael Vanthourenhout
3. flag-be Toon Aerts
4. flag-nl Corné van Kessel
5. flag-be Laurens Sweeck
6. flag-be Quinten Hermans
7. flag-es Felipe Orts
8. flag-be Tim Merlier
9. flag-be Vincent Baestaens
10. flag-be Toon Vandebosch

Dit artikel delen:

89 Reacties

Murcia 30 december 2021 om 16:01

Zes op zes. Na de halve wedstrijd op de spaarstand gereden te hebben was één modderige strook genoeg voor Wout om naar Vanthourenhout toe te rijden en die vervolgens op de macht af te schudden. Ik heb mij kostelijk vermaakt met Wuyts die probeerde er nog wat spanning in te houden en het gortdroge "Nu weet je het wel zeker" van Herygers nadat Wout de turbo had aangezet. Vanthourenhout best of the rest en Aerts met een zaakje voor het klassement. Iserbyt met het klungelmoment van de week in de post.

Franco Ballerini 30 december 2021 om 16:12

Net als ik stoorde Wuyts zich behoorlijk aan de gebaartjes van Iserbyt. “Verspil je energie liever aan je werk”, of iets in die trant. Ook zijn criticasters gaan nog heimwee naar Wuyts krijgen.

bartp25 30 december 2021 om 16:06

De definitie van met twee vingers in de neus, Aerts geeft het al aan in het interview na de race: ‘wout speelt momenteel gewoon met ons, hij steek er ver boven uit’.

Michelangelo 30 december 2021 om 16:09

Wat is dat toch altijd met die kleine mennekes die druk moeten gesticuleren tegen mechaniekers als het even niet gaat zoals ze zouden willen…

Echt grote kerels trekken een keertje door in de baggerstrook en zijn 10 seconden los. Op dit moment is het Wout, dan een hele tijd niets, en dan de rest.

bellevue 30 december 2021 om 16:12

je kon er de klok op gelijk zetten dat deze gepikeerd zou zijn haha ;p

realiteit: mecanicien van Bastaens zet de fiets van Baestens voor Iserbyt z'n neus op het moment dat die op z'n fiets wil springen… tja

Franco Ballerini 30 december 2021 om 16:19

Geldingsdrang, niet alleen t.o.v. de beter geproportioneerde concurrenten maar tegenover de hele wereld, dus inclusief de goedbedoelende mechaniekers.

LaDoyenne 30 december 2021 om 16:24

@Franco Ballerini

In de psychologie heet dat een Napoleoncomplex.

Franco Ballerini 30 december 2021 om 16:38

@LaDoyenne: ik weet er alles van. Op de lagere school waren het al de onderdeurtjes die niet bepaald gelukkig waren dat de meisjes meer interesse in mij als langste van de klas toonden en alles probeerden om dat te verhinderen. Een paar corrigerende klappen hielpen dan wel voor een paar weken, maar daarna kwamen ze toch weer uit hun muizenholletjes. In militaire dienst waren alle sergeantjes kleine kereltjes die het heerlijk vonden ons grote soldaten te commanderen. Een corrigerende tik was in dat geval niet zo verstandig, maar door ze recht in hun gezicht uit te lachen om hun belachelijkheid kon je ze ook wel op hun plaats zetten.

Lalsacien 30 december 2021 om 16:12

Mijn vraag is: krijgen we een nieuwe Nederlandse kampioen?
Van Aert lijkt een ABC’tje in België.

Merlinappa 30 december 2021 om 16:55

Dat lijkt me wel, en ik hoop het ook. De brede schouders van Corné zouden mooi staan in het rood wit blauw.

Wheely 30 december 2021 om 16:13

Bij dit soort crossen haak ik echt af merk ik. Saai parcours, veel Belgen, weinig interessante strijd gezien en de winnaar is vooraf bekend. De absentie van de Nederlanders en publiek kan niemand wat aan doen maar dit is gewoon negatieve reclame.

bellevue 30 december 2021 om 16:17

ze maken de sport een beetje kapot

zacht 30 december 2021 om 16:24

En geen Orla, dan houdt het op.

Wildebert 30 december 2021 om 16:32

Die Nederlanders draaiden toch een rondje Antwerpen.

Gebruikersnaam 30 december 2021 om 16:37

En bij de dames is ’t geen negatieve reclame?

Franco Ballerini 30 december 2021 om 16:44

@zacht: die Orla, wie fantaseert er af en toe niet over. Maar mijn inschatting is dat 99% van de WF reageerders (waaronder ikzelf!) haar niet aan kan ;-)

Wheely 30 december 2021 om 17:48

@Gebruikersnaam
Bij de dames wordt het door de dominantie van Brand ook steeds minder interessant maar daar hebben we de afgelopen crossen wel mooie dingen gezien van Vos, Van Empel en Vlas, daarnaast blijft Betsema een geduchte concurrente. Vandaag echter was er ook bij de dames weinig aan mede door het ontbreken van Puck en Fem maar ik geef ook vooral af op het zoveelste fantasieloze parcours.

williams 30 december 2021 om 18:47

En als VDP elke week won was er uiteraard wel spanning en was het helemaal niet saai hè

Gebruikersnaam 30 december 2021 om 19:03

@Wheely

Ik bedoel vooral dat we ’t bij de dames ook over 1 nationaliteit hebben. Dat overwicht is meestal nog groter dan het Belgische bij de heren. Ook weinig hoop op beterschap. Je hebt Vas en misschien Backstedt, maar die zie ik eerlijk gezegd niet lang meer in de cross blijven.

Qua spanning hebben ze daar gewoon geluk dat Brand vaker wacht tot de slotronde om weg te rijden, terwijl die dat ook gewoon al in de 2e ronde zou kunnen.

Koers 30 december 2021 om 16:14

Wel benieuwd naar de kijkcijfers de komende crossen. Ik heb mij voorgenomen om ze maar over te slaan, daar de winnaar al vast staat.

Michelangelo 30 december 2021 om 16:27

Wat daar ook in mee speelt is dat wout geen spektakel brengt, maar vooral loeihard gaat.

Bij mathieu zie je nog vaak pogingen om te fietsen waar anderen lopen. Of kiezen voor onorthodoxe lijnen. Wout springt liever snel van de fiets om dan te rennen. Geen spektakel maar wel snel.

Maar uiteindelijk is het vooral de “schuld” van de anderen die gewoon niet kunnen volgen

De Cabybara van de Conradkade 30 december 2021 om 16:28

Mwa… of het nou Wout, MvdP of Brand is, totale dominantie is gewoon saai.

Die paar crossen dat we wel strijd hadden zijn dan weer zo schitterend.

Alfons Haavers 30 december 2021 om 16:31

Wat de Capybara zegt.

Wat we nu zien is niet beter/slechter dan MvdP zijn seizoenen waarin hij cross na cross met de vingers in de neus won. Of bij de vrouwen momenteel waar een paar Nederlandse dames het onderling uitmaken tot Brand er van wegbrommert.

Enkel voor de die-hard fans van de winnaar zijn dat crossen waar volop van kan genoten worden.

Merlinappa 30 december 2021 om 16:58

Wel eens met Michelangelo. MvdP maakte er vaak nog wel een show van door een zandstrook vol door te brommeren waar letterlijk iedereen moest lopen, of door een brug gewoon volledig te springen met een dikke tweak in het midden. Mathieu is een artiest die speelt op de fiets, waar Wout een noeste arbeider is die stoempt alsof ie kolen schept in een mijn.

Beide mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar de artiest. Wellicht door mijn opleiding op de kunstacademie ;)

Michelangelo 30 december 2021 om 17:11

Begrijp me niet verkeerd, ik heb voor beide heel veel bewondering. En ook voor de verschillende trucjes die ze laten zien.

Wout is gewoon geen spektakelman. Een beetje de pijlsnelle huisschilder die met de verfroller aan de slag is, en in no-time je kamer gewit heeft. Maar die levert niet het plafond waar je nog lang vol bewondering en ongeloof naar kijkt…

Alfons Haavers 30 december 2021 om 17:16

Je hebt veel bewondering voor van Aert en bent fan, maar toch wordt in zowat élk bericht dat je over Wout typt vdP erbij gesleurd om te zeggen dat die toch nét iets beter is dan Wout in wat wordt besproken haha. Bij de mooiste zege van WvA moet je op zoek naar zijn ‘minst lelijke overwinning’, waar Matje de Michelangelo van het wielrennen is, is Wout een kamerwitter. De bewondering spát er werkelijk van af. ;-)

Romāns Vainšteins 30 december 2021 om 17:26

Misschien zijn het die dartele dingetjes allemaal wel waar hij de rug mee gemold heeft.
Mocht dat zo zijn had ie beter kunnen gaan lopen ipv al dat talentvolle gedoe.

Delson 30 december 2021 om 17:42

+ 1 Alfons! @michelangelo: smaken verschillen nu eenmaal, laat het aub rusten…

Gebruikersnaam 30 december 2021 om 19:08

Verschil is dat Wout zijn tempo behoudt als hij eenmaal is weggereden en vaker met minuten wint. Mathieu gaat meestal van het gas als hij 30/40 seconden heeft en gaat dan het tempo van de achtervolgers rijden. Waardoor hij ook meer ruimte heeft voor vermaak, want hij rijdt met overschot.

11 na 11 30 december 2021 om 16:32

Afgelopen 3 seizoenen was de winnaar ook op voorhand bekend. Haakten jullie toen ook af?

Franco Ballerini 30 december 2021 om 17:01

Nee, toen was het fantastisch om te zien hoe de zwoegende Wout weigerde zich bij de nederlaag neer te leggen. De mooie strijd tussen de man met supertalent en de man met iets minder talent maar veel meer karakter. Ik voorspel dat het palmares van de laatste na einde beide carrières fraaier zal zijn.

Michelangelo 30 december 2021 om 17:44

Precies wat Franco zegt. Het niet opgeven van Wout is misschien wel zijn allermooiste trucje. Maar dat trucje is alleen mooi om te zien als hij moet knokken tegen iemand die beter is.
Nu zet hij gewoon zijn brommer aan op het moment dat hij wil, rijdt ie weg en zien ze hem bij het podium pas terug. Waarbij de rest zich bij voorbaat gewonnen geeft.

11 na 11 30 december 2021 om 17:45

De laatste 3 seizoenen had Van Aert anders al behoorlijk in zijn veldritseizoen gesnoeid, gezien een grotere nadruk op het wegseizoen, en moest Mathieu het al te vaak met net dezelfde tegenstand doen als Van Aert nu. Niet te vergeten dat er één volledige winter in het water viel na zijn zware blessure in de Tour. Dus je vergelijking snijdt geen hout.

Wheely 30 december 2021 om 17:54

De crossen waar Mathieu zegevierde maar Wout ontbrak waren ook minder leuk, dat zal iedereen beamen. Wel is het zo dat het bij Van Aert nog makkelijker lijkt te gaan, bij VdP vind ik het nog altijd spannend en indrukwekkend wat ie doet, zal ook de idolate fanboy in mij zijn.

Alfons Haavers 30 december 2021 om 17:57

Dat je kan genieten van MvdP zijn kunstjes en blij bent als fan van hem, kan ik begrijpen. Maar na 30 keer precies hetzelfde verloop in 1 cross-seizoen werd dat toch ook saai?

Murcia 30 december 2021 om 18:00

Natuurlijk heeft elke liefhebber van de sport belang bij meer spanning maar ik kan ontzettend genieten als iemand superieur is, wat bij Wout speelt is dat hij nu op een niveau rijdt wat ongekend is. Zelfs een topfitte Matthieu had moeite gehad met deze van Aert. De manier waarop hij vandaag in die blubberstrook naar Vanthourenhout toe reed en tegelijkertijd Hermans en Sweeck op 10/11 seconden zette over een afstand van hooguit 200 meter was wonderschoon.

S'mon 30 december 2021 om 18:03

Het mooie was inderdaad dat Wout zich nooit neerlegde bij de zaak, en als je dan vandaag dat interview (tijdens de cross) hoort met Mettepeningen die zegt dat als Wout of Mathieu meedoet aan het WK de rest vecht voor de 2de of 3de plek, dan is dat toch ook veelzeggend en jammer.

Franco Ballerini 30 december 2021 om 18:29

@Murcia: van Aert lijkt inderdaad sterker dan ooit. En de manier waarop hij de drie zeges in de Tour behaalde, dat zie ik van der Poel niet snel doen. Maar voor het seizoen hadden we vier koersen op het oog waar de twee matadoren het wel met zijn tweetjes zouden uitmaken. De Strade, RvV, PR, en het WK. Mathieu heeft er één gewonnen en is in twee van de andere drie wedstrijden heel dicht bij de overwinning geweest. Dit om het in het juiste perspectief te plaatsen.

Murcia 30 december 2021 om 18:41

@Franco
Klopt grotendeels al zou ik de Strade niet meerekenen want Wout en Lamberts wisten dat die nog te vroeg zou komen. Voor wat betreft de rest van het seizoen en de vormpieken die gehaald en gemist werden vond ik zowel Matthieu als Wout te veel met hun spierballen rollen in de Tirreno en kwam Wout door de blindedarm ontsteking pas halverwege de Tour echt in topvorm terwijl zijn eigenlijke doel de eerste week geel pakken + de tijdrit winnen was. Ik vraag mij nog altijd af of daardoor de piekmomenten in het najaar wat verstoord werden. Ook in GB was hij super maar ook super gulzig als ik het zo mag noemen. Soms kun je het ook bij 1 of 2 piekmomenten laten.

poeskescherens 30 december 2021 om 17:45

@ WF redactie
Waarom wordt het normaal gevonden om in talloze posts een referentie te moeten lezen naar de gestalte van Iserbyt (waar hij geen invloed op heeft), en vrijwel altijd met een negatieve bijklank. Mag dat nu dus ook met huidskleur, geslacht etc.? Of is dat weer niet toegelaten?
Het idee is dacht ik dat je geen (negatief) onderscheid moet maken op basis van kenmerken waar een persoon niks aan kan doen. Lichaamslengte is een van dat soort kenmerken.
Verder hulde voor jullie site.

Dikke Man 30 december 2021 om 18:40

Je bedoelt die tuinkabouter?

Michelangelo 30 december 2021 om 18:48

Straks gaan ze hier ook alle comments over dikke mannen verwijderen…

Overigens ook hulde voor de site!

Chippen 30 december 2021 om 18:51

ach ja, gun de flitsers met een beperkte geest ook iets. serieuze argumenten om hun antipathie te ondersteunen, zijn doorgaans te hoog gegrepen.

Dikke Man 30 december 2021 om 19:05

Argumenten. Vooruit. 1: iserbyts karakter lijkt voor een groot deel beïnvloed te worden door zijn gebrek aan lengte. Hij is het schoolvoorbeeld van het Napoleoncomplex. Ten tweede staat zijn lengte symbool voor de waarde die wij toekennen aan zijn overwinningen aan het begin van het seizoen als de groten ontbreken. Ten derde zijn zijn resultaten en kwaliteiten klein vergeleken net die van Wout en normaal ook Mathieu. Ten vierde is het gewoon een opvallend klein menneke. Het is dus wel relevant om te benoemen. Ook discriminerend, maar ik geef de artistieke vrijheid het voordeel van de twijfel. Ten vijfde is dit echt een topsite en moeten we vooral zo doorgaan!

Limal 30 december 2021 om 19:17

"Ten vierde is het gewoon een opvallend klein menneke. Het is dus wel relevant om te benoemen. Ook discriminerend, maar ik geef de artistieke vrijheid het voordeel van de twijfel."

Neen, "Dikke Man", het is gewoon ondubbelzinnig discriminerend bully-gedrag om iemand die klein is constant als "tuinkabouter" te bestempelen. Napoleon was in zijn tijd trouwens van gemiddelde lengte – het zijn de Engelsen die dat "napoleoncomplex" gedoe uitgevonden hebben om hun geopolitieke tegenstander te beschimpen. Tijden veranderen blijkbaar niet zo heel erg veel.

bloemist 30 december 2021 om 19:17

Het seizoen van Wout en Mathieu kan je niet vergelijken, Wout knokt overal en dat vertaald hem in de UCI ranking, Wout wordt tweede in Tirreno en negentiende in de Tour, hij doet de dubbel op de spelen en het WK. In het voor jaar deed hij er ook nog een door de wind zware Wevelgem bij. Het vaderschap in januari hakte er ook in door de problemen die vrouw Sarah kende. En dan was er nog een blindedarm ontsteking in aanloop naar de Tour.

Dikke Man 30 december 2021 om 19:37

Hoe lang Napoleon voor zijn tijd was boeit helemaal niemand. Het is simpelweg een psychologische term die Iserbyts gedrag verklaart. Dikke Man kan er ook niks aan doen dat het nu zo heet. Wie weet heet het over tien jaar Iserbytcomplex, dan klopt ie wel. Iedereen blij!

Limal 30 december 2021 om 20:03

Wat je eigenlijk zegt is dat iemand die groot is best een grote mond mag hebben, maar dat een klein iemand met een grote mond dit vanuit een minderwaardigheidscomplex doet. Dat is dus discriminerend, punt.

De term an sich ‘verklaart’ ook helemaal niets. Het zou op zijn best gedrag kunnen ‘benoemen’, maar de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp spreken zich veel meer tegen dan dat er consensus bestaat. Mijn eigen interpretatie (als iemand van 1m84) is als volgt: moest ík 1m60 – 1m70 zijn dan zou het mij ook mateloos storen wanneer mensen (vooral alfamannetjes) die groter zijn over mij heen praten en mij een ‘napoleoncomplex’ toedichten op basis van mijn lengte. Zeker omdat diezelfde alfamannetjes vaak niet doorhebben dat zijzelf het hardst roepen om gehoord te worden.

Romāns Vainšteins 30 december 2021 om 20:17

Ik ben 1,83, als ik nu een grote bek opzet tegen Limal zal dat vast ook met Napoleon te maken hebben? Overigens heeft er jarenlang 1,81 in mijn paspoort gestaan en kwam ik er bij een meting voor de racefiets achter dat ik al die jaren eigenlijk nog wat groffer had mogen zijn, zonde.

girardengo 30 december 2021 om 20:25

Dat heeft met het niveau van beschaving te maken.

Michelangelo 30 december 2021 om 21:04

Ik denk dat Limal en Poeske ook niet van de grootsten zijn…
EDIT: zie net dat Limal de kabouterlengte ontgroeid is.

Maar dan mogen we het straks wel hebben over "de imposante gestalte van Van Aert, die met reuzenstappen door de modder rent" maar dus niet over "de kaboutergestalte van Eli, die met zijn korte beentjes duidelijk tekort komt in de modder". De nieuwe preutsheid slaat ook hier blijkbaar toe.

Tja, misschien heb ik zelf wel een complex. Namelijk dat ik het altijd lachwekkend vind om dat soort kleine kereltjes als "een grote tekeer zien gaan". Ik zou me kapot lachen als bijvoorbeeld Evenepoel zo naar mij zou komen als wat hij deed richting Vermeersch. Het zou iets aandoenlijks hebben, de gedachte van "geldingsdrang" zou niet eens in me opkomen.

Dikke/grote mannen kijken hier denk ik net wat anders tegenaan dan kleine iele mannetjes..

bellevue 30 december 2021 om 21:28

Limal

Het zijn dan ook geen alfamannetjes in de goede zin van het woord. Top performers met een positieve bijdrage aan de wereld.

Het zijn loserige trollen met een miserabel leventje die daarom helemaal opgaan in hun internetidentiteit waarop ze kunnen doen alsof ze heel groot zijn en in Italië wonen maar in realiteit nog deprimerender dan Diemen zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=i5OvVAFtJ6s

Dikke Man 30 december 2021 om 21:28

Telt omtrek ook mee voor de grootte of is het alleen lengte? Ik ontkende ook niet dat het discriminerend is. Een beetje vent, zelfs een kleine, wordt gewoon niet beledigd door dit soort geintjes. Iserbyt negeert dit prima.

bellevue 30 december 2021 om 21:29

Limal

Het zijn dan ook geen alfamannetjes. Die hebben wel meer diepgang dan tot in den treure dezelfde mensen te beschimpen (onder meer op basis van lengte).

Het zijn mensen met zelf een miserabel leventje die daarom helemaal opgaan in hun internetidentiteit waarop ze kunnen doen alsof ze heel groot zijn en in Italië wonen maar in realiteit nog deprimerender dan in Diemen door het leven moeten.

mijn excuses tav de Diemenaren/Diemers/ ??, ik plagieer ook maar wat van deze man
https://www.youtube.com/watch?v=i5OvVAFtJ6s

Alfons Haavers 30 december 2021 om 21:35

‘Dikke/grote mannen kijken hier denk ik net wat anders tegenaan dan kleine iele mannetjes..’

Mnee, mnee toch niet. Ik ben 1m93 en weeg (afhankelijk van het moment van het wielertoeristenseizoen) tussen de 85 en 90 kilo, maar voel werkelijk geen enkele nood om hier continu stoere praat te lopen verkopen over iele ventjes, lachen om hun geldingsdrang of tuinkabouters die weggedragen worden als baby’s.

Je voortdurend beter willen voelen door een ander naar beneden te halen, lijkt me toch eerder op iets anders te wijzen dan je eigen fysieke gestalte.

Limal 30 december 2021 om 22:06

Volledig eens, Alfons, zeker ook met die laatste zin.

In de reactie van Michelangelo zeggen dat eerste zinnetje en de beschrijving van wat hij vindt van "kleine kereltjes die als een grote tekeer gaan" natuurlijk alles. Een superioriteitsgevoel ten opzichte van mannen die kleiner zijn en dat zelf niet (willen) inzien.

Gebruikersnaam 30 december 2021 om 22:06

Al die grote stoere reuzen lijken ietwat gefrustreerd dat Eli de Hobbit een paar jaar mocht doen alsof hij een grote jongen was onder, op en in Puck.

Romāns Vainšteins 30 december 2021 om 22:39

Zou het een klein mannetje geweest zijn die het draadje losgetimmerd heeft dat hij continu waanzinnige lachkicks krijgt van kleine mannetjes? Zeg maar een soort van angstbijterij.

Als ik 1,90 was geweest had ik hier geen vraag gesteld maar feit geponeerd, trouwens.

bellevue 30 december 2021 om 23:00

na grondig onderzoek van de schoenen en pantoffels van Michelangelo hebben we kunnen opmaken dat hij 1m60 groot was. (Geen grap)

Onze Fugazi hier kent dus geen hol van de pseudoniem waaronder hij hier zijn beter leven lijdt.

Murcia 30 december 2021 om 23:18

Het probleem van Eli is niet zijn kleine gestalte en de opmerkingen van mensen op dit forum daarover maar veel meer dat juist hij zo de spotlight zet op de twee versies van de cross die we te zien krijgen in een seizoen namelijk de periode zonder en met Matthieu, Wout en vooruit ook Pidcock. Zonder deze heren is hij de Koning maar zodra de 'reuzen' arriveren wordt hij weer Kleinduimpje. En het verschil met Aerts en Vanthourenhout die wel de vaak vergeefse strijd aanbinden met de matadoren en Eli die zijn momentjes en crossen uitkiest is ook opvallend. Iserbyt probeert niet eens een keer de degens te kruisen met een Wout zoals Aerts deed in Dendermonde of wat Vanthourenhout liet zien op de Citadel. Ik begrijp zijn pragmatisme en de focus op de klassementen maar als je als veldrijder eerder dit seizoen zo klaagt over de in jouw ogen overdreven focus op de grote mannen durf dan ook eens wat meer risico te nemen. Het is nu boekhouder fietsen.

Limal 31 december 2021 om 08:14

@Murcia, ik volg je deels in wat je inhoudelijk zegt over Iserbyt (zelf vond ik het terecht dat hij meer respect vroeg voor de veldrijders die niet Wout of Mathieu heten; over zijn tactische keuze om vooral de eerste twee maanden in topvorm te zijn en als 'best of the rest' dan reeds zijn klassementen veilig te stellen kan je inderdaad discussiëren) maar dat was voor mij niet de kern van dit draadje.

De manier waarop sommigen* sindsdien in zowat elke commentaar spotten met zijn kleine gestalte is gewoon niet goed te praten. Dat het voor enkelen wel degelijk lachen is met de kleine gestalte (en niet louter een G2/3-gebaseerd verhaal) bewijst Michelangelo hier onomwonden in zijn reactie. Ik blijf het daarom volledig eens met poeskescherens en na maanden van niet reageren op de ergste 'tuinkabouter' en aanverwante beledigingen vond ik het nu wel de gelegenheid om dit te doen. Het zal op zich wel niets veranderen, maar discriminatie moet benoemd worden voor wat het is. (en het zal mij worst wezen als er nu 'SJW' of 'cancel culture'-achtige verwijten volgen)

(*let op het woordje 'sommigen' – de meesten zijn gelukkig niet zo obsessief-denigrerend bezig als een Michelangelo)

Maillot à Pois 31 december 2021 om 09:48

wat een draadje
Als je ’t zo leest, zie ik wel een sterk verband tussen het toeschrijven van een Napoleoncomplex en een misplaatst superioriteitsgevoel van bepaalde grote mensen (ik lees hier zelfs ‘beter geproportioneerd’).

Michelangelo 31 december 2021 om 10:36

Toch wel mooi:
Dikke man, LaDoyenne en Franco gaan helemaal los en introduceren hier de term “tuinkabouters” of het “napoleoncomplex”. Maar vervolgens is het allemaal de schuld van die mislukte italiaanse huisschilder, aldus Limal.

Lengte en huidskleur: allebei dingen waar je niet veel aan kunt doen. Maar in tegenstelling tot huidskleur bepaalt je lengte/postuur wat je wel of niet kunt. Kleine mensen kunnen wel vaak ontzettend goed bergjes op fietsen of om een paaltje heen draaien.

Maar klein zijn heeft ook zijn beperkingen. Een klein lijf betekent ook heel vaak dat er geen hele grote motor in past. En ze hebben ook gewoon het probleem dat wild gesticuleren er vooral aandoenlijk of belachelijk uitziet. Een beetje als de Jack Russell die keihard staat te blaffen achter het poortje. Dat ziet er gewoon anders uit dan wanneer een Rottweiler tekeer gaat. Het een is bijna schattig en aandoenlijk, van het andere ben je onder de indruk. Tenminste, zo ervaar ik dat.

Is dat discriminatie? Ik vind van niet. En een intelligente renner als Iserbyt zou zich hier ook gewoon van bewust moeten zijn. Dat niet iedereen onder de indruk is als hij een keer blaft of een scherpe uitspraak doet. Zeker als je hem vervolgens keer op keer niet waarmaakt. Of zelfs gewoon het duel met de groten uit de weg gaat, waar Aerts of Vanthourenhout het wel gewoon proberen. Dan ben je inderdaad die Jack Russell die staat te blaffen vanachter het poortje, maar met de staart tussen de benen naar binnen rent als iemand toch over het poortje klimt.

Die levenslessen lijken dit seizoen langzaam geland te zijn bij Iserbyt; ik vind hem dit jaar echt wel beter te pruimen dan de voorgaande seizoenen. Ik vind het ook goed dat hij nu openlijk heeft toegegeven dat hij de strijd niet aan gaat, maar focust op wat hij wel kan. Maar soms blijft hij met uitspraken komen of dingen doen waar ik de oude Eli in terug zie. Dan wordt hij weer even dat Jackske achter die poort. En daar vind ik wat van.

Maar helaas gaan er dan sommigen helemaal los, en anderen op tilt. En trekken dan de racisme (light) kaart terwijl dat toch echt wat anders is…

Goeie roetjs!

Limal 31 december 2021 om 11:31

Michelangelo, bedankt om ook de rest van het clubje bij naam te noemen. "Sommigen" en "enkelen" had inderdaad niet enkel betrekking op jou – van schizofrenie kan ik je ook niet betichten. Dat je nu anderen aanwijst als daders van iets wat je zelf ook doet verbaast me dan weer niet.

girardengo 31 december 2021 om 13:28

Het verband tussen lichaamslengte en kwaliteit lijkt me bij wielrennen niet erg groot (zie bijvoorbeeld Indurain of Post enerzijds en Hinault of Bettini anderzijds). Het is geen basketball. Daar lijken sommigen voetstoots van uit te gaan.
En dat Napoleoncomplex (inderdaad geen goede term) lijkt bij (sommige) kleine mannen op te gaan, maar bij grote mannen zie je soms dezelfde geldingsdrang, maar noemen we het anders. Kortom, graag wat meer fundering van opinie graag;-)

TCR 30 december 2021 om 18:08

ach saai zou ik het allemaal niet willen noemen er blijft nog genoeg over om van te genieten, al zit dat soms niet in strijd of winst ansich. De schoonheid van de versnelling waarvan je weet dat ie komt, het opblazen van een noeste achtervolger(s) of het nemen van de balken door een willekeurige deelnemer. Het is en blijft een kunst dat veldrijden. Dus nee; saai zeker niet, maar spectaculair das toch weer een ander verhaal.

Dikke Vrouw 30 december 2021 om 19:00

Wat goed van woutie zes op n rij!

Explorer 30 december 2021 om 19:20

Prachtig natuurlijk dat de ongekende atleet als van Aert iedereen het snotje rijd. De rest doet mee voor de ere prijzen. Voor de sport ansich is het een doodsteek. Kunnen de atleten daar wat aan doen, nee de een is te goed en de ander kan gewoon niet beter. Thats it.
Daarom haak ik af want ik weet dat als van Aert op dit moment ergens start iedereen het nakijken heeft. Totaal geen spanning. De sport blijft te nationalistisch. Europees zal het nooit een hogere sport worden als van de lage landen. Er zit geen groei in, te weinig sponsers, te weinig insteek van de uci en geen jongerentak(ken) in meerdere andere landen.

Sjaak P 30 december 2021 om 20:04

WvA maakt de sport kapot op deze manier, als hij slim is doet’ie het rustiger aan, en laat anderen af en toe winnen of in elk geval in de buurt blijven. Van wie was dat advies ook alweer?
Maar even serieus, jammer dat MvdP er niet is om er een duel van te maken.
Ook jammer dat de ontwikkeling bij een Iserbyt en een Pidcock geen gelijke tred houdt met die van vAert, al heb ‘k nog een sprankje hoop dat die laatste in Fayetteville uitpakt.
En jammer dat vAert de koers puur op vermogen wint, zonder de technische skills en fietsbeheersing waarmee vdPoel het voor de liefhebber nog een beetje boeiend maakte, ondanks dat het in de tweede ronde al beslist was. Nu moeten we het hebben van een slim buitenbochtje.
Begrijp me goed, vAert is een groot kampioen en z’n kwaliteiten zijn onstuitbaar, maar als je 8 seconden pakt op het rechte eind, dan ga ‘k stiekem toch een beetje zappen.

Murcia 30 december 2021 om 20:50

Dat van Aert zijn crossen wint zonder techniek en puur op vermogen is ook wel een broodje aap vind ik. In Val di Sole, Boom en ook Dendermonde waren genoeg momenten te zien dat zijn techniek erg goed was en zelfs op punten nog wat verbeterd. Het fundamentele verschil tussen Matthieu en Wout is altijd de enorme explosiviteit van de eerste gekoppeld aan diens interval kwaliteiten geweest. Maar dat imago van stoemper is nogal een karikatuur zeker als je ziet dat mountainbike specialist Pidcock in het veld technisch vaak veruit de mindere is van Wout.

Michelangelo 30 december 2021 om 21:11

Wat Murcia zegt. Wout is wel degelijk een technisch heel begaafde crosser. En dat zie je terug in zandcrossen of in de sneeuw, waar hij echt gewoon goed voor de dag komt. Het is veel meer dan stoempen alleen.

Maar hij is niet zo vergroeid met zijn fiets als zijn eeuwige rivaal. En dat zie je terug in de bochten, op balkjes, maar zelfs eigenlijk ook in het zand of op andere plekken waar je net wel/net niet kunt fietsen.

Waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat Wout ook wat verder weg blijft van “de grens”, en dus niet nog dat laatste strookje groen op gaat zoeken aan de andere kant van het lint… Wout staat voor degelijkheid, en zal dus niet snel OVER de grens gaan.

bellevue 30 december 2021 om 22:00

maar Hij is een meester in de grens opzoeken
https://www.youtube.com/watch?v=N8LFfGicINo

Michelangelo 30 december 2021 om 22:06

Briljant camerawerk ook…

misschien is daar zijn rugprobleem begonnen, en heeft onze filmer het gemist!

bellevue 30 december 2021 om 22:11

denk dat de rug hier begonnen is
https://www.youtube.com/watch?v=Ved7dauxuUU

dat frivole mis je net bij van aert, ben ik wel met je eens

bellevue 30 december 2021 om 22:18

terwijl het risico van die grens opzoeken wel altijd loont
https://www.youtube.com/watch?v=9n8uL3WFdKY

ook wel leuk dat hij net Kevin Pauwels hinderde,
die ging door, zonder morren…

verbazend eigenlijk, gegeven zijn beneden gemiddelde lengte.

Sjonge Jonge 30 december 2021 om 22:40

Heb jij aandelen in Youtube Bellevue?

bellevue 30 december 2021 om 22:47

het zou van totale incompetentie getuigen mocht ik er geen hebben

Sjaak P 31 december 2021 om 14:04

vAert heeft zeker een hoop techniek. Daar wint’ie echter z’n wedstrijden niet mee.
Hij en vdPoel weten waar hun kracht zit, en gebruiken die gedoseerd.

vdPoel benut, naast pure acceleratie, vaak technische passages, gladde bochtjes, lastige afdalingen, zand, een klimmetje waar bijna iedereen van de fiets moet, etc om een gaatje te slaan. Dat is zijn kracht, net iets eerder kunnen accelereren waar anderen nog bezig zijn recht te blijven. Ik vind dat mooi om naar te kijken.

vAert heeft dat surplus vooral in de powerstukken. Niet de eerste acceleratie, maar doortrekken op vol vermogen. Dat was altijd al zo. Hoe meer modder om rechtdoor te rijden en te rennen, hoe dichter vAert en vdPoel bij elkaar zitten. Indrukwekkend om te zien, vooral in de eerste crossen toen vAert tot vrijwel het einde bleef doortrekken, waar de rest al tussen het kader hing. Wat een macht en controle. Maar ik vind dat mindere kijksport.

Neem het EK 2019. vdPoel vs Iserbyt. Die laatste bleef lang in het wiel, maar moest na elke hindernis weer een metertje goedmaken. Op het eind deed hem dat de das om.
vAert zou eerder een lekkere plak modder kiezen om de tegenstander meedogenloos uit het wiel te rijden. Logisch, met zijn power. Maar ik ben wat meer van de vdPoel-methode.

westmalle1965 30 december 2021 om 20:09

Cyclocross wins since 1.9.2017 wva 26 mvdp 97,classification races wins since 2015 wva 33mvdp 82

Romāns Vainšteins 30 december 2021 om 20:18

Hij komt inderdaad snel dichterbij 4-4

marcel fischer 30 december 2021 om 21:13

Te gênant. Net als vdp 2 jaar terug. Korfbal is hierbij een wereldsport. Zat stiekem te hopen dat Wout al staande met zijn armen omhoog de finishlijn over zou rijden

RLM 30 december 2021 om 21:44

Het probleem bij de dominantie van Van Aert is niet dat hij elke cross wint, dat deed Van der Poel ook en Nys daarvoor. Het probleem is de manier die zo goed als elke cross hetzelfde is.

Van Aert: Rijdt gewoon harder dan de rest, alsof hij op een berg in Frankrijk het peloton moet uitdunnen.

Van der Poel: Valt aan, rijdt dan langzaam aan weg van Van Aert (of is opeens 40 seconden verwijderd van de tegenstand) en komt dan aan.

Ik ben te jong om me nog te herinneren hoe Nys dat deed, maar op zich is de manier altijd hetzelfde. Een beetje variatie zou dan beter zijn zoals:

Cross 1: Gewoon harder rijden dan de rest, zoals nu eigenlijk
Cross 2: Een duel uitvechten met iemand anders om uiteindelijk te winnen met 4 seconden voorsprong
Cross 3: Snelle cross waar niemand echt weggeraakt om dan uiteindelijk met 5 naar de meet te gaan voor een “massa”sprint
Cross 4: Terug gewoon harder rijden
Cross 5: Opnieuw een duel, maar dit keer eindigt het op een sprint.
Cross 6: Terug een massasprint

Elke cross op een andere manier, zelfs al is het dezelfde winnaar. Dan kijk je om te zien hoe hij het nu gaat klaarspelen. Dit is absoluut geen verwijt naar de dominante renner, want natuurlijk is het leuker om veilig te kunnen winnen, maar voor de fans is het jammer.

Eigenlijk best slim van de Belgische overheid. Er kon publiek bij crossen zonder Van Aert en Van der Poel, en dan wist je niet wie ging winnen. Nu is Van Aert terug, wordt het weer wat saai en moeten crossen zonder publiek.

Gebruikersnaam 30 december 2021 om 22:14

Nys wachtte meestal langer, die testte in de eerste helft een paar keer waar hij de beste was, om daar dan in de slotronde gewoon weg te rijden. Het duo van nu is halverwege meestal al zeker van de zege, dus bij Nys was het zogezegd spannender, ook al wist je daar ook dat hij het in de slotronde wel weer zou gaan doen.

Eigenlijk had Wellens, in zijn beperkte topjaren, de beste spreiding. Die won koersen door meteen genadeloos weg te rijden en minuten te pakken, die won door op het slot weg te rijden en die won door de sprint af te wachten en zo te winnen.

Stybar had ook nog wat variatie. Albert en Boom waren dan weer van het snel weg rijden en dan weg blijven, die waren ook saai.

Michelangelo 30 december 2021 om 22:47

Waren wel andere tijden. Er werd minder als ploeg gereden, maar toch was het veel tactischer. Meestal 2 of 3 ronden rustig inkomen, een mindere god die wat vooruit kon fietsen. En daarna werd het spel tussen de grote mannen gespeeld. Met inderdaad vaak Nys die in het laatste deel wat extra’s kon.

Nu is het meestal vanaf de start volle bak. En ik denk inderdaad dat Niels Albert daarin de trend heeft gezet, maar die was lang zo compleet niet als Wout en Mathieu. Wat dat betreft is de sport heel erg veranderd.

Deel Koeper 30 december 2021 om 22:33

Ik heb me altijd afgevraagd of men hier ook zo zou genieten van de klasse van de dominante renner als die niet van der Poel heette en of het dan niet plots vervelend en saai zou worden en een indicatie van een kleine sport zou blijken te zijn.

Moet toegeven dat ik niet had verwacht dat we het ooit zouden te weten komen, want het leek niet realistisch dat Van Aert ooit 5 crossen op rij zou gaan winnen.

Maar het is toch gebeurd en de reacties stellen niet teleur. Of zijn teleurstellend voorspelbaar in hun dubbele standaard die men krampachtig probeert te rechtvaardigen. Want bij Mathieu geniet je er toch meer van, omdat er elke ronde een strook is waar hij een meter verder rijdt. Oh mijn god, wat geniet men van die extra meter.

Sjonge Jonge 30 december 2021 om 22:45

Natuurlijk is het prachtig om te zien hoe overheersend goed van Aert op dit moment is, dat is een echte klasbak!
Maar je moet toch toegeven dat het niet echt spannende races zijn voor de overwinning, waar bij de periode dat van der Poel vaak won van Aert toch nog wel in de buurt kon blijven.

Overigens is hier wel een erg groot calimero / snel op teentjes getrapt gehalte. Begint steeds grotere vormen aan te nemen lijkt het (en nee, groot niet in de vorm van lichaamslengte, voordat ik ergens van beticht wordt)

bellevue 30 december 2021 om 22:53

ja, die extra meter is echt kunst op twee wielen.

Robbie Madison is er niks bij.

Deel Koeper 31 december 2021 om 10:54

@Sjonge jonge

Calimero-gedrag of niet, dat maakt niet minder accuraat. Het bestempelen als Calimero-gedrag zorgt er enkel voor dat je kan bekritiseren/kleineren zonder iets inhoudelijk te moeten zeggen.

Mystery Rider 31 december 2021 om 04:55

De nieuwe Nijs is er, lekker rustig in de buik van de kopgroep hangen en dan de laatste 2-3 ronden iedereen dood knijpen!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair