Zeeman over Tour van 2022: “Er kunnen ook al vroeg grote verschillen ontstaan”

donderdag 14 oktober 2021 om 18:59
Zeeman over Tour van 2022: “Er kunnen ook al vroeg grote verschillen ontstaan”

foto: Cor Vos

“Het is een mooie en gevarieerde Tour de France”, is een belangrijke conclusie van Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, na de presentatie van het parcours van de Tour van 2022. Zeeman hoopt volgend jaar als sportief verantwoordelijke de ploeg naar zijn eerste Tourzege te dirigeren.

De komende editie van La Grande Boucle start met drie etappes in Denemarken. “Het is altijd speciaal om in een ander land te starten. Er is veel enthousiasme en er komen veel mensen op af. Dat hebben we bijvoorbeeld ook in Nederland gezien. Jonas Vingegaard was dit jaar de revelatie van de Tour met zijn tweede plaats. We hebben helemaal nog niet gesproken over de samenstelling van onze ploeg, maar de kans is groot dat Jonas ernaar toe gaat. Dat zou heel speciaal zijn voor hem”, aldus Zeeman.

Met onder meer een tijdrit, kasseienetappe en enkele potentiele waaierritten is de eerste week tricky voor de klassementsrenners. Zeeman: “De eerste week kenmerkt zich door de tijdrit, wind en kasseien. Dat maakt het hectisch. Het gaat veel van de ploeg vragen. Als we een klimmersploeg opstellen, kun je in de eerste week al in de problemen komen. Daarna gaan we via La Planche des Belles Filles naar de Alpen. La Planche des Belles Filles is een echte scherprechter omdat de aankomst weer op het grindpad ligt.”

Jumbo-Visma tijdens de Tour van 2020 – foto: Cor Vos

Veel op hoogte 
“Daar kunnen net als in 2019 grote verschillen ontstaan. In de Alpen valt me op dat we twee keer de Galibier over gaan, dus we rijden daar veel op hoogte. Dan een overgang naar de Pyreneeën, met ook daar steile beklimmingen. De variatie is dat we daar ook langere beklimmingen gaan zien met een mindere stijgingsgraad. We sluiten af met een tijdrit van veertig kilometer, wat behoorlijk lang is. Het venijn zit in de staart, maar met dit parcours kunnen er ook al vroeg grote verschillen ontstaan.”

Voor Zeeman begint nu ook al de voorbereiding richting de Tour. “Het parcours is een ontzettend belangrijke factor in het wielrennen. Met de inzichten die we hebben, gaan we nu brainstormen over het team. De Tour de France is een hoofddoel, dus daar gaan we een goed plan voor maken.”


Dit artikel delen:

14 Reacties

Franco Ballerini 14 oktober 2021 om 19:25

Twee keer de Galibier in dezelfde etappe? Dan is na zijn kunststukje van twee keer de Ventoux de winnaar al bekend! Goede kerel trouwens, die Zeeman.

Polleke 14 oktober 2021 om 19:38

Net zo goed als zijn coureurs, zet hem bij Qhubekha en je hoort er nooit meer iets over… met alle respect voor Qhubekha…

bswinkelss 14 oktober 2021 om 19:40

Nee, zijn twee etappes. Een keer in de etappe die finisht op de granon. En 1 keer in de etappe de dag erna die finisht op de alp

Franco Ballerini 14 oktober 2021 om 19:48

@Polleke: ik ben een van de meest kritische volgers van TJV, maar ik heb veel respect hoe Plugge en zeker ook Zeeman vanuit de puinhopen van de Raboploeg dit hebben bereikt.

Polleke 14 oktober 2021 om 20:27

Ik ook, begrijp me niet verkeerd maar laat ze met 20 miljoen minder werken en kijken hoe goed ze dan nog zijn, net zo goed als de kwaliteit renners die ze met een veel kleiner budget moeten begeleiden… is geen kritiek maar de ruwe werkelijkheid…

Kelder is de Man 14 oktober 2021 om 21:03

Tsja.. met een halvering van het budget is er natuurlijk geen ruimte voor megatalenten of gevestigde renners. Doet niets af aan de kwaliteiten van de trainers/begeleiders. Sorry, maar beetje een kulargument.

Murcia 14 oktober 2021 om 22:23

Zeeman heeft laten zien bij Argos Shimano en trouwens ook toen de Rabo miljoenen wegvielen dat hij met minder geld een ploeg kan laten groeien. Natuurlijk nooit in zijn eentje maar dat hij een duidelijke rol heeft in het succes en dat al vaker deed staat voor mij als een paal boven water.

de adelaar 14 oktober 2021 om 22:49

@Polleke : zeeman is de man die van Skil Shimano en Argos Oil een bekende ploeg heeft gemaakt en toppers als Kittel en Degenkolb heeft afgeleverd. Menig wielrenner geeft zeer hoog van m op en deze man is meer dan een ploegleider maar ook een goede trainer en sportpsycholoog…. Daarbij heeft hij mensen aantoonbaar beter gemaakt. Dus eerst research voor je oordeelt

Polleke 15 oktober 2021 om 08:21

Geen idee hoe lief en goed Zeeman is, mijn punt is dat budget méér bijdraagt aan succes dan eender welk personage… kijk naar de WT ranking, leg er de werkingscijfers naast en je hebt 2 bijna identieke colommen…

mackie 15 oktober 2021 om 09:15

maar door te presteren en aan (potentiele) sponsoren te laten zien wat je doel is, en hoe je dat wilt gaan bereiken en wat je uitstraling is trek je ook extra budget aan. dit is iets wat je echt wel op het conto van Zeeman en Plugge kunt schrijven. Sponsoren(budget) komt echt niet uit de lucht vallen.

En een Tony Martin en WvA b.v. konden toen ze tekende ergens ander echt wel meer geld gaan verdienen, maar kozen specifiek voor het plan van TJV en Roglic was toen hij binnen gehaald werd echt niet zo'n dure klant hoor.

Huubi 14 oktober 2021 om 20:25

Zeeman zegt hier precies niets, hij herhaalt gewoon het parcours.

Blackcanyon 15 oktober 2021 om 00:51

Gelukkig staat er Hema op het textiel van Zeeman …. Dan lijkt t nog wat.

Rob van Tilburg 15 oktober 2021 om 08:12

Vind Zeeman niet sympathiek overkomen. In die docu leek hij me onder stress niet een aardige man.

Jean Dumas 15 oktober 2021 om 08:54

Zeeman heeft in principe gelijk. Het is een parcours dat nog zenuwachtiger maakt dan dit jaar al het geval was. Niemand zal echt de controle kunnen houden. Sprintersploegen zijn niet zo sterk meer als vroeger en de finales in de eerste week verraderlijk.

Wat je dan vaak ziet, zeker met die zware Alpenritten, dat de favorieten er een goeie klap op geven en het gedroom van ASO over een spannende Tour dan na de Alpen alweer voorbij is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair