Zdenek Stybar overweegt deelname aan Tsjechisch kampioenschap

Zdenek Stybar overweegt deelname aan Tsjechisch kampioenschap

©Photopress.be

zondag 30 december 2018 om 19:38
Interview

Zdeněk Štybar rijdt in Diegem zijn derde van vier veldritten. Dinsdag volgt nog de Grote Prijs Sven Nys, daarna vliegt hij naar Spanje voor de ploegstage. Maar misschien voegt de Tsjech toch nog het nationaal kampioenschap aan zijn programma toe. “Morgen beslis ik”, vertelt hij aan WielerFlits.

We praatten vandaag met Štybar net voor zijn parcoursverkenning in Diegem. Dat hij zich amuseert, bevestigde de Tsjech nog eens. “Het is anders dan vroeger, natuurlijk. Toen mocht ik op de eerste rij starten. Nu moet ik knokken vanuit de achtergrond. En dat valt wel wat tegen.”

“Vooraf verwachtte ik in Loenhout de meeste kans te hebben om een rol van betekenis te spelen”, vertelt hij. “Dat parcours sluit het best aan bij mijn mogelijkheden. En als er wat wind staat, valt het vooraan misschien een paar keer stil op dat lange stuk weg aan de finish. Zo hoopte ik tenminste. Wishful thinking, zo bleek. Wellicht omdat Mathieu van der Poel in de tussenstand van de DVV Trofee tijd wilde goed maken op Toon Aerts en er van meet af aan invloog. En het viel niet stil. Ik had geen schijn van kans.”

Technische passages
Dat hij ook veel terrein verliest in de technische passages, geeft hij toe. “Verschrikkelijk. Zoals in die bewuste S-bochten in Loenhout. Vijf, zes seconden gaf ik daar elke ronde toe op de echte crossers. Daarna was het telkens opnieuw een halve ronde à bloc gaan om de opgelopen achterstand goed te maken op de jongens in mijn buurt.”

“Ah, ik ben nu wegrenner. Met vier crossen in het vooruitzicht ben ik wel een paar keer in het bos gaan trainen. Ik wilde de nieuwe fiets ook uitproberen, maar die paar keer is gewoon onvoldoende. Daarnaast heb ik op stage vooral duurtrainingen afgewerkt. Amper op interval gewerkt. Alles in functie van het wegseizoen, natuurlijk. Maar ik vind dat veldrijden zo leuk. Al gehoord hoe ik word aangemoedigd? Zalig gevoel, hoor. Maar meedoen voor een dichte ereplaats zit er niet in als je dit doet als training en om je te amuseren.”

Tsjechisch kampioenschap
Toch zit de kans er in dat Štybar nog een vijfde cross aan zijn programma toevoegt. “Het nationale kampioenschap in Tsjechië is een optie, ja. Ik beslis morgen, denk ik. Kijk, de organisator van dat kampioenschap is een zeer trouwe supporter van mij. Hij was er zelfs bij in Parijs-Roubaix en op het WK in Innsbruck. De man is ondertussen 80 jaar jong en dit kampioenschap is wellicht zijn laatste organisatie. Het zou mooi zijn als ik op die manier iets kan terugdoen voor hem. Daarnaast kan ik ook alleen recordhouder worden wat betreft aantal nationale titels. Dat is een extra motivatie.”

“Waarom ik nog niet beslist heb? Vooral omdat we nog moeten bekijken hoe het praktisch allemaal geregeld kan worden. Ik moet dan vanuit Spanje naar Tsjechië vliegen. Is dat reisschema wat haalbaar? Dat moet ik morgen nog eens bekijken. Dan maak ik de beslissing. Het WK? Nee, begin februari is echt te laat voor mij om daar nog naar toe te werken.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

HSV 30 december 2018 om 19:47

Styby heeft zijn lesje geleerd. De cross van nu is een ander verhaal dan toen Mathieu nog niet meedeed. En ook de rest van de huidige top tien zijn geen pannenkoeken.

Arry1337 30 december 2018 om 19:58

Zijn lesje geleerd? Op welk artikel reageer jij? Waar suggereert hij iets over pannenkoeken? Ik vind dit maar een rare reactie

EddyB1958 30 december 2018 om 21:51

Pannenkoeken is hier figuurlijk bedoeld in de betekenis van slappelingen. Nu ja Vlaams…

HSV 30 december 2018 om 21:15

Zijn lesje geleerd wil zeggen dat hij nu weet waar hij staat. Hij rept ook niet meer over deelname aan WK. In NL is ‘geen pannenkoek” iets als “die kunnen er echt wel wat van”. Lars Boom gaat ook schrikken van het hoge niveau hier en nu. Overigens vind ik Stybar een erg sympathieke kerel.

FondriestTF3 30 december 2018 om 21:30

Onzin. Zowel Stybar als Boom wisten/weten bij voorbaat echt wel dat top 5 erg erg erg goed zou zijn.

– geen focus op die eindeloze intervallen in hun winter. Dat is zinloos als je echte focus het voorjaar is.

– techniek wordt minder als je er niet regelmatig op traint of op wedstrijd tempo inzet.

Dus mocht je Boom bij de eersten verwachten: doe maar niet.

Tour 30 december 2018 om 21:36

Toch jammer dat het zo lang duurt voordat iemand recht heeft op een startplaats die zijn kwaliteiten weerspiegelt.
Als hij van voren 2 rij mocht starten, kregen ze het er moeilijk mee.
Wanneer begint Boom ?

Thijs E 30 december 2018 om 22:03

Styby zou aan de top kunnen meedraaien als hij zich er op toelegt, nu niet. En Styby is realist en zegt dat dan ook. Zou mooi zijn als hij dat kampioenschap nog meepakt.

HSV 30 december 2018 om 22:11

Ik reken niet op Boom. Hoop voor hem dat hij het redelijk doet bij Roompot. Vind het een rare renner. Had meer ingezeten volgens mij.

Sjoerd102 30 december 2018 om 22:37
Quote:
Zdeněk Štybar rijdt in Diegem zijn derde van vier veldritten. Zondag volgt nog de Grote Prijs Sven Nys

Dan zal hij zondag hoogstwaarschijnlijk de enige zijn. Aangezien de GP Sven Nys nieuwjaarsdag (dinsdag) plaatsvind.

Edit WF: dinsdag uiteraard… (aangepast)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair