Zdenek Stybar is de slimste in Omloop het Nieuwsblad

Door , zaterdag 2 maart 2019 om 16:43
Zdenek Stybar is de slimste in Omloop het Nieuwsblad

Foto: Cor Vos

Zdenek Stybar is zaterdag solo naar de overwinning gereden in de Omloop het Nieuwsblad. De Tsjech ontsnapte met nog twee kilometer te gaan uit de kopgroep en gaf zijn voorsprong vervolgens niet meer uit handen. Greg Van Avermaet en Tim Wellens sprintten vlak achter Stybar naar de tweede en derde plaats.

Het is koers! Met de Omloop het Nieuwsblad werd zaterdag het Vlaamse wielerseizoen afgetrapt: de eerste echte test voor de klassiekerrenners, die zichzelf in de weken voorafgaand aan de Omloop al goed getoond hadden.

Kopgroep krijgt heel veel ruimte
Een aantal coureurs koos ervoor om een dag mee te strijden aan de frontlinie. Roy Jans toonde de kleuren van Corendon-Circus, terwijl ook Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Alex Howes (EF Education First-Drapac) en Tom Wirtgen (Wallonie-Bruxelles) hun team een dienst bewezen. De vier koplopers kregen een maximale voorsprong van veertien minuten.

Op het moment dat de kopgroep veertien minuten voorsprong had, besloot het peloton de handen ineen te slaan om rustig aan de voorsprong kleiner te maken. Tim Declerq, Iljo Keisse, Brian van Goethem en Michael Schär draaiden hun minuten op kop, waarna de voorsprong steeds verder kromp. Met nog honderd kilometer te gaan was de voorsprong nog ‘maar’ zes minuten.

Kenneth Vanbilsen deelt eerste speldenprik uit, gevaarlijk groepje rijdt weg
De Haaghoek en de Leberg naderden in rap tempo, waardoor de nervositeit in het peloton toenam. Het bleef op deze kasseistrook en heuvel nog rustig, maar een speldenprik van Kenneth Vanbilsen zorgde ervoor dat een gevaarlijke groep wegreed met nog minder dan negentig kilometer te gaan. Ian Stannard zat in de groep die met Vanbilsen wegreed, maar ook Zdenek Stybar, Oliver Naesen, Danny van Poppel, Mads Pedersen, Mike Teunissen en Taco van der Hoorn waren coureurs die meezaten.

Zij wisten een voorsprong van veertig seconden bij elkaar te rijden, maar in het peloton nestelde CCC zich op kop om dit gat dicht te rijden voor kopman Greg Van Avermaet. Makkelijk ging dat niet: pas na 30 kilometer achtervolgen, toen er nog 65 kilometer te gaan waren, werden zij teruggepakt. Even later was het ook afgelopen voor de vroege vluchters, waarna de heuvelachtige finale pas echt kon losbarsten.

Danny van Poppel zorgt voor schifting op Molenberg
Van Avermaet, Van Aert en Philippe Gilbert trokken met nog vijftig kilometer te gaan even door, maar een aanval mocht dit niet heten. Pas op de Molenberg ontplofte de koers. Met Van Aert in het wiel trok Danny van Poppel stevig door. Een groep van twintig man bleef na de Molenberg over, met één opvallende afwezige: Niki Terpstra. Hij reed in een groepje dat al gauw op een halve minuut werd gemeld.

Zes coureurs blijven over, Ties Benoot valt weg
Lang bleven zij niet samen, want de Berendries was de volgende beklimming die ervoor zorgde dat een aantal coureurs – waaronder de Jumbo-Visma-renners – af moest haken. Tim Wellens, Van Avermaet, Daniel Oss, Dylan Teuns, Gilbert, Alexey Lutsenko bleven over met nog 20 kilometer te gaan. Yves Lampaert en Tiesj Benoot waren vlak daarvoor uit dit groepje gevallen. Lampaert kon aansluiten bij het groepje achtervolgers daarna, maar voor Benoot was het over. Deze achtervolgers reden constant twintig seconden achter de koplopers.

Die voorsprong bleek genoeg te zijn. Vanaf de Muur van Geraardsbergen werd de wedstrijd een man-tegen-mangevecht en was de organisatie bij de achtervolgers weg waardoor de coureurs vooraan met elkaar om de zege mochten strijden. Van Avermaet bleek op de Muur en de Bosberg de beste te zijn: anderen moesten een gaatje laten maar kwamen wel weer terug, behalve Oss, waardoor er vijf man voor de zege overbleven.

Zdenek Stybar wint solo
De vijf man hielden elkaar in de laatste kilometers nauwlettend in de gaten, wachtend op die ene aanval. Wellens was de eerste die probeerde de rest af te schudden, maar Van Avermaet sprong direct op zijn wiel. Daarna was het de beurt aan Stybar die slim gebruik maakte door een direct daarna een aanval te plaatsen. Van Avermaet reageerde even, maar hield de benen stil, waarna Stybar ribbedebie was. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers, waar Van Avermaet en Wellens tweede en derde werden, kon de Tsjech zijn tweede overwinning van het seizoen boeken.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Romāns Vainšteins 2 maart 2019 om 16:44

Mooie omloop met een terechte winnaar uit een kopgroep waar ze het allemaal wel verdienden, mooi samen gestreden !

Baik-Baik 2 maart 2019 om 16:44

Mooie koers weer gezien. Wellens en Van Avermaet zijn duidelijk geen vrienden.

vlek 2 maart 2019 om 16:44

De slimste, maar volgens mij ook gewoon de beste. Zeker wanneer je kijkt naar het binnenlopen van andere renners die in die eerste groep (teruggepakt door de knechten van CCC) veel hebben gegeven.

Haanaf 2 maart 2019 om 16:45

Als Stybar twee trapjes sneller gaat krijgt de steward een hartaanval

LutsenkoFan 2 maart 2019 om 16:45

De slimste inderdaad.
Van Avermaet moet eens een keer leren om iemand anders op het wiel te laten springen.
De 3e aanval was er 1 teveel.

De machine Lutsenko leek niet te ademen maar had het toch lastig. Als we kijken naar vorige seizoenen zou dit zomaar zijn beste resultaat kunnen zijn in het vlaamse voorjaar van 2019. Wel weer een stap gezet.

Quote van Wuyts: “We hebben Oss te veel bezongen, of zou het door zijn manen komen”.

Jacco van Stierop 2 maart 2019 om 16:56

Hoe heet zo’n coiffure nou eigenlijk?

Gebruikersnaam 2 maart 2019 om 17:00

Dat noemt men een “mijn kapper is overleden” coiffure.

HennieK 2 maart 2019 om 17:01

@JvS: Een Ossenkop

EddyB1958 2 maart 2019 om 19:22

Nektapijt

Dolfy 2 maart 2019 om 16:45

Van Avermaet te zenuwachtig. Stybar de sterkste kon als enige Van Avermaet volgen op de klimmetjes, en de slimste..

maklukzat 2 maart 2019 om 16:45

Stybar slim weggereden. Net toen Van Avermaet op zijn limiet zat.

Samlambeej 2 maart 2019 om 16:47

mooie koers mooie winnaar

jooprioolpijp 2 maart 2019 om 16:47

Mooie koers gezien, GvA de sterkste, Stybar de slimste, WvA waar je hem mag verwachten, al zullen er weer veel zijn die vinden dat TJV volkooomen door de mand is gevallen.

ploppy 2 maart 2019 om 18:16

Als je nou van Stybar, SB maakt…dan is de puzzel compleet. Ik weet, WF modeverschijnsel. Ik ben nog uit de tijd van JZM en BH…

jooprioolpijp 2 maart 2019 om 20:02

hm – daar heb je een punt. Zou trouwens ZS zijn, maar die afko voor Styby lijkt nog niet zo ingeburgerd. Gr, JR

ghostwriter 2 maart 2019 om 16:47

Stybar en Van Avermaet waren duidelijk de sterkste en Stybar was vandaag ook de slimste en dus de terechte winnaar. Mooie koers!

Marcel1112 2 maart 2019 om 16:47

Van Aert tegenvallend.

ghostwriter 2 maart 2019 om 16:48

Grapje toch zeker? Hij eindigt in een groepje met toppers als Gilbert, Terpstra en Naesen en dat terwijl dit zijn eerste wegwedstrijd van het jaar is.

Poeksel 2 maart 2019 om 16:49

Trollalert….

Haanaf 2 maart 2019 om 16:51

Nog drie weken tot de start van het klassieke voorjaar. Een paar procentjes bij of af kunnen nog een heel verschil maken.

jooprioolpijp 2 maart 2019 om 16:53

precies, Marcelletje zit zich nu al te verheugen op de discussie waarin hij met allerlei kulargumenten gaat uitleggen dat hij echt niet zit te trollen. Get a life.

Marcel1112 2 maart 2019 om 16:55

Zijn veldritseizoen was ook al beduidend minder dit jaar. Ik geloof wel in van Aert maar denk niet dat dit zijn jaar zal worden.

Marcel1112 2 maart 2019 om 17:02

Overigens van Poppel wel goed werk gedaan.

EddyB1958 2 maart 2019 om 19:35

Al van in het veldritseizoen lijkt het me dat Van Aert zijn inspanningen minder ver dragen dan vorig jaar. Nu volgende zaterdag is er de Strade en mag hij mijn ongelijk bewijzen.

pirazzi 2 maart 2019 om 16:49

Teuns Dylan 5de.

LyndaLid 2 maart 2019 om 16:49

Poooeehh die is het gegund zeg!

Was ook duidelijk de sterkste, als het niet Van Avermaet was. Maar ik had het idee dat Stybar met een plan reed, hij zat overal direct erbij.

Bizar om te zien hoe sommige renners opeens nergens meer waren. Trentin, Van Aert en Colbrelli bijvoorbeeld.

Hulde ook voor Wellens, Lutsenko en Teuns die hier als klimmers/puncheurs ff groots mee komen doen.

Tuubke 2 maart 2019 om 16:53

Daar had die valpartij natuurlijk veel mee te maken. Die zorgde er op een cruciaal moment voor dat de vijf konden wegrijden die de finale reden.

EddyB1958 2 maart 2019 om 19:48

Als die val op 5 km van de meet was ok. Maar nu was het nog voor de Muur op een 25 km, en met Trentin, Naessens, Van Baarle, Van Aert, Langeveld, De Vreese, Kung zat er toch mooi volk, zonder ploegmaat vooraan, bij de achtervolgers. Dus de vijf sterksten zaten gewoon op kop.

Turtlehead 2 maart 2019 om 16:51

Mooie opening van t Vlaamse werk, heb echt genoten!
Veel mannen zijn al goed, dat belooft wat!

Brabander 2 maart 2019 om 16:52

Heerlijke koers gezien. Hier ben je wielerfan voor. Štybar de verdiende winnaar. Tim Wellens en Lutsenko maken de verwachtingen waar. Dylan Teuns toch ietwat verrassend. Die kan ook veel

Jacco van Stierop 2 maart 2019 om 16:53

Mooie winnaar. Uitmuntende timing van zijn demarrage. Niet op het puntje van mijn stoel gezeten, maar toch wel lekker de Vlaamse wegen weer te zien.

AWestie 2 maart 2019 om 16:54

Leuke race, leuke winnaar. Jammer dat dé schifting kwam door de val van Benoot. Ik ben benieuwd hoeveel andere mannen nog bij de kopgroep waren gebleven als Tiesj niet was gevallen.

Romāns Vainšteins 2 maart 2019 om 17:06

Ik durf wel te stellen dat in 50% vd keienkoersen ‘dé schifting’ uit een valpartij ontstaat.
Iets waar de renners dik rekening mee houden en ook op koersen. Die 5 voorsten zaten ook de hele koers voorin te drummen, voor d eval zitten is geen gelukskwestie.

Brabander 2 maart 2019 om 17:13

Het hoort er gewoon bij hè. Valpartijen. Het is de kunst om daarop te anticiperen.

Gebruikersnaam 2 maart 2019 om 17:16

En de ironie wil dat iedereen zit te drummen om voor de valpartij te zitten en die valpartijen er alleen maar komen omdat iedereen zit te drummen.

Net zoals al die klassementsrenners vooraan wilden zitten bij een sprint omdat er zo vaak werd gevallen….als gevolg van klassementsrenners die vooraan wilden zitten bij een sprint

AWestie 2 maart 2019 om 17:23

Zit zeker waarheid in wat jullie zeggen, blijft het nog steeds jammer haha. Vooral valpartijen spreken mijn rechtvaardigheidsgevoel aan ;)

EddyB1958 2 maart 2019 om 19:50

@gebruikersnaam de val van Benoot heeft toch te maken met het slecht nemen van een bocht en niet met gedrum.

Haanaf 2 maart 2019 om 16:55

Een hele grote groep goede renners gezien vandaag. Dat wordt nog een interessant voorjaar.

Ben erg benieuwd naar het verhaal van Vanmarcke en Teunissen. Ook Stuyven, van Baarle, Boom moeten nog wat stapjes maken.

ghostwriter 2 maart 2019 om 16:57

We weten het verhaal van Teunissen toch? Hij reed sterk maar ging onderuit toen die Fransman voor hem viel.

Brabander 2 maart 2019 om 16:59

Dat is ook mijn vaststelling. De (sub)top is wel erg breed geworden dit jaar. Veel mannen zijn al goed en hebben al het nodige laten zien. Dat belooft inderdaad wat

Haanaf 2 maart 2019 om 17:03

En in de komende weken zullen nog wat kleppers aansluiten, die vandaag nog elders waren.

Samlambeej 2 maart 2019 om 21:03

Boom stukken beter dan de vorige jaren (hoe kan het anders), Teunissen best veel werk op kop verricht maar moet zich toch revancheren. Van Baarle had een uitstekende ploeg, Stannard, en Doull in de laatste 40. Daarvoor een hele sterke Lawless gezien die veel op kop reed. Stuyven en Pedersen waren nergens.

josemanuelfuente 2 maart 2019 om 17:01

‘Champagne’ van de Lidl? Ziet erg goedkoop uit …..

Geflitst 2 maart 2019 om 17:37

Is toch maar om te verkwisten.

Lennimator 2 maart 2019 om 17:08

Na zdravi Zdenek!

Meer dan verdiend. Heden ten dage mijn favoriete Quickstep renner.

Schollekop 2 maart 2019 om 17:10

Van Avermaet zonder twijfel de sterkste maar toen Stybar op het laatst zat te linkeballen wist ik genoeg.

Retro Lex 2 maart 2019 om 17:17

Lutsenko ook ijzersterk. Wellens knap 3es i deze koers

MDKIDW 2 maart 2019 om 17:24

Erg mooie koers gezien met een leuke finale en stybar die op het juiste moment wegsprong want greg en wellens hadden net een cartouche verschoten…
Voor veel renners de eerste echte koers van het voorjaar dus veel zullen nog niet tegen hun piek vorm aanzitten. Vandaag een sterk deelnemers veld in de breedte gezien dus het beloofd een mooi vlaams voorjaar te worden..

Turtlehead 2 maart 2019 om 17:36

Echte tegenvallers van de dag voor mij: Stuyven, Vanmarcke, Naessen, VanBaarle (hoewel wel zijn huid proberen te verkopen). (edit: VB ook last van pink kennelijk).
Terpstra mist nog vijf procentjes, die zie ik nog wel meedoen over twee/drie weken.

Tpinotfan 2 maart 2019 om 17:40

Terechte winnaar deze Stybar en erg jammer van de val van Benoot. De vijf sterksten reden overigens gewoon vooraan, want de organisatie achter de voorste groep was zeker niet slecht. Opvallend wel hoe Vanmarcke er compleet doorheen zakte en opnieuw geen hoofdrol voor de Nederlanders hier.

Javier 2 maart 2019 om 18:09

Is misschien wel eens een keer goed voor Vanmarcke. Is normaal altijd al goed in de Omloop en wint maar niet die echte klassieker. Misschien is dat nu een keer omgedraaid.

Headlines

Materiaalzone

Populair