Zakarin vlak voor vertrek naar Rio uit vliegtuig gehaald

zaterdag 30 juli 2016 om 10:18
Zakarin vlak voor vertrek naar Rio uit vliegtuig gehaald

Foto: Sirotti

Ilnur Zakarin kan definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen. De Katusha-renner werd eerder deze week vlak voor vertrek naar Rio de Janeiro uit het vliegtuig gehaald. Dat bevestigt zijn coach Gumar Zakarievich volgens Cyclingnews tegenover Chelny Izvest.

“Ik kreeg een belletje uit Moskou”, verklaart Zakarievich. “Ilnur was op het allerlaatste moment uit het vliegtuig gehaald. Wat kan ik zeggen? Het leven eindigt hier niet. Hij zou ooit nog steeds mee kunnen doen aan de Olympische Spelen. Het belangrijkste is dat hij niet stil blijft staan, en dat hij zich blijft ontwikkelen als renner.”

Zakarin had een doel gemaakt van de Olympische Spelen, maar zijn dopingverleden belet hem om deel te nemen. De 26-jarige renner werd in 2009 betrapt op het gebruik van methandienone. Hij richt zich daarom nu op Clásica San Sebastián.

Dit artikel delen:

28 Reacties

krypton 30 juli 2016 om 10:23

Ja uit het vliegtuig gehaald… Waarschijnlijk ook nog onder politiebegeleiding en buiten zette een aantal violisten een melodie aan voor extra dramatiek.

xistnc 30 juli 2016 om 10:26

Haha, Krypton, precies mijn eerste gedachte. Maar desondanks moeten we niet vergeten, dat we bij 100 Russen die niet mogen meedoen wel degelijk met minimaal 100 individuele menselijke drama’s te maken hebben.

Gaizka 30 juli 2016 om 10:29

Helemaal waar, maar toch heb ik daar niet echt veel medelijden mee..

Uppsala 30 juli 2016 om 10:36

beter alle sporters met een doping verleden van de spelen uitsluiten. beetje vreemd dat een valverde en contador wel mogen starten en zakarin niet.

Romy2007 30 juli 2016 om 10:37

Blijft idioot. Andere voormalig geschorsten (Valverde) doen gewoon mee. Zaakrijk (want Russisch) niet. Kan toch geen stand houden in een rechtszaak of arbitragezaak?

TeamNL 30 juli 2016 om 10:45

@Romy
+1

Dit heeft natuurlijk niet enkel te maken met doping maar ook met de politiek.

DMenchov 30 juli 2016 om 10:50

Dan wint hij toch gewoon lekker San Sebastian dit weekend. Sportieve revanche

dark-knight 30 juli 2016 om 11:04

Blijft bizar dat hij nu voor de 2e keer gestraft wordt voor iets dat 7 jaar geleden gebeurd is.

Velominatus 30 juli 2016 om 11:06

@xistnc We moeten ook niet vergeten dat iedere Rus die als of meedoet met hulp van meldonium of van het staatsdopingprogramma een sportief drama is.

Tobsodan 30 juli 2016 om 11:09

@TeamNL: Dit heeft zeker met politiek te maken. Maar dan wel in positieve zin voor de Russen. Als een dergelijk uitgebreid staatsdopingsysteem ontdekt was bij een ander land, was dat land zeker uitgesloten van de OS. Bij Rusland durfde men dat om politieke redenen niet aan.

De situatie van Zakarin en andere Russische sporters vergelijken met Contador of Valverde is niet terecht, omdat er bij die laatste geen recente feiten aan het licht zijn gekomen die het zeer waarschijnlijk maken dat ze wederom in de fout zijn gegaan. Bij alle Russische sporters zijn die er wel, en ik kan me goed voorstellen dat je bij sporters die al eerder bestraft zijn een dergelijk waarschijnlijkheid genoeg vindt. Natuurlijk is het niet genoeg voor een veroordeling, maar het kan wel betekenen dat je niet overgaat tot strafvermindering, en dat is volgens mij hoe je het moet zien. De hele Russische ploeg wordt gestraft, alleen die sporters die kunnen aantonen dat ze in aanmerking komen voor een strafvermindering mogen alsnog naar de spelen.

kittelkolb 30 juli 2016 om 11:10

Het zat er al dik in dat hij niet zou mogen gaan, beetje vreemd om hem alsnog in een vliegtuig te zetten. Klinkt als een sterk verhaal.

Bonifazio 30 juli 2016 om 11:24

In het vliegtuig naar Rio? Ik dacht dat hij sowieso SS al zou rijden.

IlPirata 30 juli 2016 om 11:28

Triest dit, of is hij recent positief geweest bij een controle?

Kingstown 30 juli 2016 om 11:34

@Tobsodan:

Kun jij bewijzen dat het bij _alle_ russische sporters het geval is of vermoed je dat slechts?
“Zeer waarschijnlijk” is leuk voor aan de borreltafel, maar niet in de rechtspraak waar sowieso ieder individu recht heeft op een eigen behandeling.

Kirsipuu 30 juli 2016 om 11:41

Probleem bij Russische sporters is natuurlijk dat je hun bloedpaspoort niet kan vertrouwen. Elke Russische sporter die in Rusland traint kan in principe gedurende zijn trainingsperiode doping gebruiken omdat de anti-doping instanties corrupt waren.

123poetertjes 30 juli 2016 om 11:43

Sneu voor hem. De enige plek waar Ilnur snel kan dalen is in een vliegtuig.

Jowinho 30 juli 2016 om 12:44

@kirsipuu: Zakarin woont in Cyprus en niet in Rusland

tendam 30 juli 2016 om 12:54

Tinkov heeft natuurlijk gelijk, prima als je Zakarin eruit houdt maar waarom de andere ex-dopeurs dan niet. En ik zou me als cleane Rus ook redelijk genaaid voelen. Het verhaal van de ARD waar dat hele Russische dopingverhaal aan het licht kwam ging voor de helft over Kenia, maar daar hoor je nou niks meer van. En een seriedoper als Justin Gatlin rent ook vrolijk weer mee.

Mkay 30 juli 2016 om 13:13

Het was zondag al duidelijk dat eerder betrapte Russische sporters niet naar de OS mochten. Waarom dan alsnog in het vliegtuig stappen?

girardengo 30 juli 2016 om 13:24

Als in de regelingen tegen doping alles helder was zouden we redelijk gerust kunnen zijn dat we binnenkort naar ‘schone’ spelen zouden kunnen kijken. Ik moet toch wel lachen als ik over die mogelijkheid nadenk;-) Hypocrisie voert de boventoon.

DarioBirillo 30 juli 2016 om 13:25

Wat mij vooral stoort aan dit hele verhaal is dat Zakarin (en de andere Russen) nu twee keer gestraft worden voor hetzelfde vergrijp. Gestraft en schorsing is achter de rug, zoals het hoort. Een schorsing voor de OS was geen deel van de straf, dus kan eigenlijk gewoon niet. Mocht dit een deel van de eerder gegeven straf zijn, ok. Maar dit? Je kan normaal gezien nooit twee keer voor hetzelfde gestraft worden, wat nu dus wel gebeurt.

Want er is niets dat bewijst dat ex-dopingzondaars in Rusland opnieuw gedopeerd hebben en de niet-dopingzondaars in Rusland niet. Pure willekeur als je het mij vraagt. En absoluut niet correct.

Lalsacien 30 juli 2016 om 13:32

Ik erger mij nog het meest aan Mutko. Ik behartig de belangen van Rusland daar hoort openlijk bedriegen bij….

klootje kriekeljon 30 juli 2016 om 13:53

Al is het een druppel op gloeiende plaat, elke druppel zou toegejuichd moeten worden.

Met een strafblad kun je ook op vele vlakken de rest van je leven boeten voor een fout uit het verleden. En dat is prima vind ik. Dat is een hele goede reden om het niet te doen.

Bertvd 30 juli 2016 om 16:16

Zakarin is in deze natuurlijk niet te vergelijken met contador of Valverde. In geval van Rusland is aangetoond dat er systematisch door alle relevante overheidsinstellingen actief doping werd gepromoot en/of toegediend. Daarbij speelde de Russische ‘anti doping’ autoriteit vrolijk het spel mee. Het is überhaupt al lachwekkend dat er Russen naar de spelen mogen.

Nogmaals: dit heeft niets te maken met doping gebruik op individuele basis

123poetertjes 30 juli 2016 om 16:24

Ik denk wel dat, als de Spaanse bond er echt werk van had gemaakt, de Fuenteszaak ook al lang afgehandeld had kunnen zijn tot de onderste steen. Idem voor het Padovarapport, en zo zijn er nog wel wat zaken die momenteel spelen (Bonargate). Eigenlijk is er in zo’n beetje elke sportbond ter wereld wel enige sprake van corruptie, en dat zal altijd zo blijven.

Headlines

Materiaalzone

Populair