Chris Froome noemt berichtgeving rondom dopingzaak ‘fake news’
foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari (archief)
vrijdag 30 maart 2018 om 19:21

Chris Froome noemt berichtgeving rondom dopingzaak ‘fake news’

Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI gaat aan het werk met de Salbutamol-zaak van Chris Froome. Dat meldt de Franse site Le Monde. Het betekent dat de hele zaak een stap verder is in de volledige procedure die gevolgd moet worden, maar de verwachting is dat een uitspraak pas in augustus volgt.

Dat betekent dat de uitspraak over de Tour de France getild wordt. Volgens een bron is dat wat Froome en Sky willen. “Voor nu speelt alles in zijn voordeel. Het doel is om de zaak maximaal te traineren en dan de Tour te rijden”, tekent Le Monde op. De Giro d’Italia en de Tour de France staan op het programma van de Britse kopman van Sky.

Op dit moment hebben Sky en Froome de kans gehad om bij LADS (Legal Anti-Doping Services) van UCI een verklaring te geven over de positieve test. De uitleg die door ploeg en renner gegeven is, is door de LADS van de UCI ongegrond verklaard, waardoor de zaak doorgestuurd wordt naar het Anti-Doping Tribunaal. Dat is een onafhankelijke instantie die in januari 2015 is opgericht om de internationale zaken op een professionele en consistente manier te behandelen. Het tribunaal oordeelt of de renner in kwestie de anti-dopingregels heeft geschonden en wat een toepasselijke sanctie is. Tegen een uitspraak van het Anti-Doping Tribunaal kan in beroep gegaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS), door de renner, de UCI, de nationale Anti-Doping Organisatie en het WADA.

Al maanden bezig
Ruim drie maanden geleden – na de achttiende etappe van de Vuelta a España – werd bekend dat Froome zich bij de UCI moest verantwoorden voor een verhoogd Salbutamolgehalte (2000 nanogram per milliliter, in plaats van de maximale toegestane 1000) in zijn urine. Sindsdien sleept de zaak aan, wat UCI-voorzitter Davide Lappartient tot de uitspraak deed bewegen dat hij niet verwacht dat de zaak voor de Giro d’Italia, die start op 4 mei, zal worden afgehandeld. Naar verluidt kijkt Tour-organisator ASO naar de mogelijkheden om Froome te weren.


Update – 22.20 uur

Chris Froome heeft via Twitter gereageerd op de berichtgeving rondom zijn dopingzaak. “Fake news doet vanavond weer de ronde”, schrijft de Britse renner. “Wat journalisten en bladen al niet doen voor een paar clicks.”

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2018 19:23
Joh!
30 maart 2018 19:24
Dit meen je niet?
30 maart 2018 19:26
Zucht...wanneer eindigt die soap...
Snap niet dat Froome zelf nog aan grote ronde wil deelnemen...als ik hem was zou ik ook zo snel mogelijk willen weten waar ik aan toe ben
30 maart 2018 19:29
Als dat maar goed gaat met het publiek in Frankrijk... Je kan het ook zo ver pushen dat het niet bij een beker urine blijft.
30 maart 2018 19:32
Het volk zal het recht in eigen handen moeten nemen tijdens de Tour. Hij verdient niet beter. Ik ben dit soort bedriegers echt spuugzat. Nu gaat hij twee grote koersen verpesten met zijn aanwezigheid en wellicht wint deze bedrieger ze alletwee...
30 maart 2018 19:32
Vooropgesteld: het zou verschrikkelijk zijn als het gebeurt. Maar iedereen ziet toch van verre aankomen dat Froome straks van zijn fiets getrokken wordt door het Franse publiek? Dat is een kleine volgende stap na de behandeling va Froome de laatste jaren door het Franse publiek. Zeker als Bardet straks vorm toont.
30 maart 2018 19:35
Froome kan beter de eer aan zichzelf houden en niet meer koersen totdat er uitspraak is.
30 maart 2018 19:40
@forza_39
Ik ben benieuwd of mensen hem oprecht zo haten dat ze het zich het risico veroorloven om een flink probleem voor zichzelf te creeren. Ze kunnen hem wel van de fiets trekken, maar dan krijg je dat hij toch overgecompenseerd word door de organisatie zoals met de botsing achterop de motor met Porte en Mollema op de verkorte finish op de Ventoux, waar Mollema geflikt werd.
30 maart 2018 19:42
@tetedelacourse
Precies waar ik al lang voor vrees. En dan gebeurt er misschien iets ergs, met grote gevolgen voor het wielrennen. Sorry dat ik het zeg, maar ook al is Froome dan slachtoffer, dan vind ik het toch een deel zijn schuld dat het wielrennen klappen krijgt.
30 maart 2018 19:43
Ze snappen er bij Sky echt niks van.Die leven nog een decennia terug. En dan sky beginnen met de belofte , transparantie, zero tolerance, eerste schone tour winnaar.

En weer trapte ik erin he, ik dacht zulke teams hebben we nodig in het wielrennen.
30 maart 2018 19:44
Dat wordt een bobo-oorlog tussen ASO, UCI en Sky...
30 maart 2018 19:46
Froome heeft zich toch meerdere malen uitgesproken over het imago van het wielrennen omtrent doping. Schuldig of niet, als vaandeldrager van de sport zou hij het goede voorbeeld moeten nemen
30 maart 2018 19:48
Ik snap die Froome zelf ook niet. Bij elke trap zal er worden getwijfeld dus waarom wil hij uberhaupt nog meedoen ? Zelfs zijn collega's mogen hem niet meer. Sky is een vies clubje. Weg ermee.
30 maart 2018 19:49
Ik snap sowieso niet waarom Froome op dit moment nog fietst. Als ik hem was dan was ik geen eens opgestapt op het WK tijdrijden.

Daarnaast verwacht ik ook niet dat Froome de Giro of de Tour gaat winnen, gezien alle commotie over zijn eventuele doping gebruik. Gaat toch in je kop zitten! Froome zal hooguit top 5 rijden.
30 maart 2018 19:49
Il Squalo - 30 maart 2018 om 19:32

Doe normaal, flapdrol. Man, man, man.
30 maart 2018 19:54
Ach ook zijn evt roze trui in de Giro zal snel geel kleuren, ook erg benieuwd naar die stap in de (waarom hele) zaak, zo van we hebbe nie stil gezeten, tot na de zomervakantie. Lappartient lijkt zijn zakken te vullen in de beerput
30 maart 2018 20:04
Ik heb het vermoeden dat ze bij het kamp Froome het idee hebben dat ze een twee-jarige schorsing niet kunnen ontlopen en dat ze daarom dit proces maximaal rekken zodat hij nog één keer de Giro en de Tour kan rijden.

Anders zoek je toch zo snel mogelijk naar een schikking, een schorsing in de wintermaanden tot eind mei ofzo?
30 maart 2018 20:10
Wordt hij met terugwerkende kracht geschorst. Dan ben je je overwinning ook nog kwijt. Ik denk dat ze eerder hopen op een 6 maanden schorsing, die ingaat op bv 1 september 2018. Ze hebben een batterij aan advocaten, doktoren, medici. Die weer dreigen met miljoenen claims.

Maar het net sluit zich meer en meer.....
30 maart 2018 20:11
in de maand van de geboorte van Dopey Froome. (michelle's favoriete sneeuwwitje dwerg)
30 maart 2018 20:21
Zo, dat gaat wel lang duren.
30 maart 2018 20:27
Ik kan me niet voorstellen dat hij werkelijk aan de Tour mee zou willen doen als er tegen die tijd nog geen uitspraak is. Hij weet namelijk donders goed dat het Franse publiek (en andere wielervolgers die langs de kant staan) hem dan niet zullen pruimen en hem allicht letterlijk het fietsen onmogelijk zullen maken. Maar misschien is dat wel wat Sky wil: dat hij als een soort 'martelaar' aan zijn einde als wielrenner komt zodat ze zich erover kunnen beklagen dat hij zonder eerlijk proces is veroordeeld. Want zo reageren ze continu, daar bij Sky.
30 maart 2018 20:28
Onbegrijpelijk dit.
30 maart 2018 20:31
Een aanfluiting.
Hoop dat de aso hem weet te weren uit de tour, en hoop ook dat ie de giro niet verziekt
30 maart 2018 20:41
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
30 maart 2018 20:47
Hopen dat er elke nacht in de Tour een dweilorkest bij het hotel staat #slapelozenachten

Reacties zijn gesloten.