Yves Lampaert twijfelt over WK tijdrijden: “Wegrit krijgt absolute voorkeur”

Yves Lampaert twijfelt over WK tijdrijden: “Wegrit krijgt absolute voorkeur”

© Cor Vos

zondag 1 augustus 2021 om 14:23
Interview

Yves Lampaert finishte tweede in de Heistse Pijl. In de sprint met drie lieten hij en Jonas Rickaert zich aftroeven door Pascal Eenkhoorn. Achteraf had Lampaert het ook nog over zijn WK-plannen. “Ik weet niet of de tijdrit rijden wel zo’n goed idee is…”

Geen duel Fabio JakobsenDylan Groenewegen in de Heistse Pijl. Lampaert was er niet echt door verrast. “Op dit parcours kan het altijd alle richtingen uit”, verduidelijkte hij. “Het is een pittig plaatselijk rondje, met in de finale nogal wat interval. Het is niet voor het eerst dat hier een groepje vooruit blijft.”

Lampaert, Eenkhoorn en Rickaert reden in de voorlaatste ronde weg uit een groep van goed 35 renners, werkten voorbeeldig samen en hielden vlot stand. In de slotfase losten de drie elkaar van geen vin, ook niet op het laatste hellinkje in het centrum van Heist-op-den-Berg. “Moeilijk om daar nog aan te vallen”, vond Lampaert.

Pientere Pascal
“Als je daar dan niet weggeraakt, verschiet je wel een cartouche, zo dicht bij de finish. En zit je ook op kop om de sprint in te zetten. Dus mikte ik liever op de spurt, maar ik moet toegeven dat ik Pascal Eenkhoorn een beetje onderschat heb. Hij liet zich even uitzakken en schoot ons dan met veel snelheid voorbij. Pienter!”

Het podium van de Heistse Pijl – foto: © Nico Dick

Geen zege, maar Lampaert ziet zijn podiumplaats wel als een opsteker. “Na de eerste etappe in de Ronde van Wallonië werd ik ziek. ’s Avonds moest ik braken en had ik last van een buikgriepje. Ik kende twee moeilijke dagen, maar de laatste etappes kwam ik er weer door. Ik hoop dat ik nu vertrokken ben voor een paar goede prestaties.”

Doel voor de 30-jarige West-Vlaming is nu de Ronde van Denemarken (10-14 augustus) te halen. “Astridje (zijn echtgenote, red) is hoogzwanger, maar ik hoop dat de bevalling voor nét na Denemarken is.” Daarna volgen normaal de Benelux Tour (30 augustus – 5 september) en de Ronde van Slowakije (15 tot 19 september), in de aanloop naar de WK-wegrit en Parijs-Roubaix.

WK
Tenminste, als bondscoach Sven Vanthourenhout Lampaert niet selecteert voor het WK tijdrijden. Want dat is wat Deceuninck-Quick-Step ploegmaat Remco Evenepoel suggereerde in zijn interview na de olympische tijdrit in Tokio. “Ik heb het gehoord”, lacht Lampaert. “Maar dat was onmiddellijk na de wedstrijd. Dan spreekt ook de ontgoocheling, ook al vond ik Remco best een verdienstelijke tijdrit rijden.”

Lampaert kroonde zich in eigen Ingelmunster tot Belgisch tijdritkampioen – foto: Cor Vos © 2021

“Dus ik neem de woorden van Remco niet té serieus. En mocht het toch het geval zijn dat de bondscoach aan mij denkt, dan moet ik het uiteraard vroeg genoeg weten, want dan moet mijn programma aangepast worden. Het WK tijdrijden valt namelijk samen met Slowakije. Dan moet ik bijvoorbeeld de Ronde van Groot-Brittannië rijden, want ik wil richting de WK-wegrit en Parijs-Roubaix toch voldoende competitie in de benen hebben.”

Moeten we uit de woorden van Lampaert dan concluderen dat hij geen vragende partij is voor de tijdrit tussen Knokke en Brugge? “Ik zeg niet bij voorbaat nee, maar het is geen must. Ik ben er vooral gebrand op om de wegrit te rijden. Als ze vinden dat ik ook de tijdrit moet doen, wil ik daar wel over praten, maar graag op tijd, want dat vergt een andere voorbereiding, zeker voor zo een vlak parcours. En goede afspraken maken goede vrienden, niet?”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Michelangelo 1 augustus 2021 om 15:37

Als je het mij vraagt maakt Lampaert toch echt meer kans op een top 5 in de tijdrit dan in de wegrit.

Lampaert is een goede hardrijder, maar absoluut geen afmaker. De Heistse pijl zegt eigenlijk genoeg. En ik denk dat je met Van Aert iemand in de Belgische ploeg hebt die de boel wel kan afmaken. En dat je dus ook in eerste instantie de ballen op Van Aert moet spelen. En dat in feite iedereen daarvoor in dienst moet rijden. Eventueel vanuit een bepaalde tactiek om mee te gaan in een vroege vlucht, maar niet die onzin die we in Tokyo zagen van Evenepoel die foute tactische keuzes maakt.

Vwb de tijdrit: ik denk dat een goede Evenepoel sterker is dan een goede Lampaert. Maar een goede Lampaert is sterker dan een “gewone” Evenepoel, dat is ook weer gebleken op het BK. Ik denk dat de bondscoach er na het debacle van Tokyo goed aan doet om Evenepoel dit jaar te passeren zodat hij zich kan richten op het herstel, zonder dat hij met zijn ego en reputatie de ploeg in de weg zit. Want reputaties winnen geen wedstrijden. En Lampaert is iemand die in een vlakke tijdrit prima uit de voeten kan, mits de vorm goed is.

0
josemanuelfuente 1 augustus 2021 om 16:03

Die wil dus een vrije rol met het WK

0
VespavanBern 1 augustus 2021 om 16:39

Lampaert is een echte hardrijder. Een beetje een type Kung. Typische Roubaix renner ook. Het wk parcours (wegrit) is op maat gemaakt van dit type renner, dus ik snap zijn uitspraken wel.

De tijdrit gaat ie gewoon niet winnen. Daarin zijn er pakweg 5-10 renners op de wereld echt beter in.

0
stalle 1 augustus 2021 om 17:14

Debacle van Tokyo …. waar heeft hij het over?

0
Lalsacien 1 augustus 2021 om 18:21

@stalle richt je even tot de juiste persoon!!!

0
LaDoyenne 1 augustus 2021 om 18:26

Indien een Belg goud neemt op het EK tijdrijden, dan kunnen Van Aert, Evenepoel én Lampaert toch deelnemen aan het WK tijdrijden, niet?

0
Willem Kieft 1 augustus 2021 om 19:45

Op dit WK-weg kunnen alle Belgen winnen. Op dit WK-tijdrit kan Lampaert netjes 16e worden. Als ik hem was ging ik daarom alleen voor de weg. Als je daar 16e wordt is dat nog steeds een stuk aansprekender dan dezelfde plek op de tijdrit.

0
Michelangelo 1 augustus 2021 om 23:48

Alle Belgen kunnen winnen. Iedereen die start kan in principe winnen. Kijk even naar de dameswedstrijd op de OS en je weet wat ik bedoel.

Ik denk alleen dat er voor types als Lampaert, Van Avermaet, Naesen e.d. heel veel kwartjes de goede kant uit moeten vallen willen ze kans maken. Ze moeten in een overtal uitkomen, en alleen of met een groepje strijkijzers naar de meet.

Nu ben ik geen bondscoach van de Belgen, maar als ik dat wel was dan zou ik starten met 1 kopman (mits Van Aert weer het niveau haalt van de laatste tourweek / Tokyo). Zodat hij op een goede manier naar de finish wordt gebracht, zoals in Gent Wevelgem. Of in de finale overblijft met 2-4 anderen. Want als Lampaert het niet eens haalt van Eenkhoorn (overigens geen slechte renner), moet je hem dan kopman maken op het WK?

0
xistnc 2 augustus 2021 om 09:30

Als Van Aert het speerpunt is, moet de ploeg daar ook op samengesteld worden. Een enkele schaduwkopman met een vrije rol kan prima mits die als zodanig aangewezen wordt. Lampaert lijkt me daarvoor allerminst de juiste kandidaat.

Sowieso is het altijd een risico om DQS-ers op te stellen als ze geen kopman zijn. Die rijden eerst voor zichzelf en daarna liever voor een buitenlandse kopman uit de eigen merkenploeg.

0
Romāns Vainšteins 2 augustus 2021 om 00:05

Belgen zijn natuurlijk als team niet in toom te houden op dit wk. Geef lekker de hele equipe carte blanche ipv saai en k*t voor van Aert te gaan, 10 x leuker vd kijkers en qua winstkansen misschien niet eens zo veel verschil.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2021 om 09:45

Ik zou toch ook eens durven opteren voor een andere tactiek dan alles in teken van WvA. Voor hetzelfde geld wordt hij er dan op 1 van de laatste hellingen afgereden door Alaphilippe, Pidcock of van der Poel.

Door op voorhand alles in te zetten op 1 superkopman, weet je ook al dat je weer een hele dag op kop mag sleuren omdat alle andere landen naar België kijken.

Ik zou WvA een hele dag in het wiel van Julian en Mathieu parkeren, en al die andere schaduwkopmannen laten aanvallen en zo Wout in een zetel zetten. Nathan Van Hooydonck en misschien nog een 2de mannetje als luitenant bij zijn kopman, en al de rest lekker aanvallen en de andere teams/kopmannen in de verdediging drukken.

Van Aert kan dan nog altijd zelf aan de bak als het finaal toch tot een strijd tussen de groten komt of uitgespeeld worden in een sprint van een groepje.

Weer een hele dag op kop hengsten met z’n allen alsof er maar eentje kan winnen zoals op het WK vorig jaar of in de wegrit in Tokio heeft ook geen goud opgeleverd, dus waarom eens niet een andere aanpak proberen?

0
Michelangelo 2 augustus 2021 om 10:35

Het is de vraag of je je als Belgie een andere tactiek kunt “veroorloven” als je iemand als Wout (mits in vorm) in de ploeg hebt. Natuurlijk hangt het ook af van hoe sterk de anderen zijn, maar Wout in vorm verdient volgens mij gewoon een hele ploeg in steun (net als bij Nederland voor een Mathieu in vorm).

Wat die steun is daar kun je over discussieren. Ik denk in ieder geval dat je niet het OS-scenario moet krijgen, waarbij een groepje onbekenden zo’n voorsprong krijgt. Want dan heb je niks aan de breedte van je ploeg, dan valt er niks te spelen. Er is niks tegen meespringen in de ontsnappingen, zolang Wout op het einde maar niet alleen valt (of het moet zijn dat echt de grote 3-4 over blijven). Je zit dus niet te wachten op een demarrage zoals van Evenepoel in Tokyo, waardoor uiteindelijk de beoogde laatste hulp zichzelf elimineert.

Overigens denk ik dat een kopgroep met een Belg erin ook gewoon een kopgroep gaat zijn met een Nederlander, Fransman of een Italiaan erin. Want als Belgie springt, gaat er normaal gesproken op gereageerd worden. En dan kan ook daar het spelletje gespeeld worden natuurlijk (een ambitieuze Belgische schaduwkopman op kop, en daarachter een Nederlander freewheelend uit de wind om de belangen van Mathieu te beschermen).

Overigens zoals hierboven aangehaald door xistnc: ik denk dat de Belgische bondscoach goed moet kijken wie hij selecteert. En tot nu toe hebben niet altijd alle renners blijk gegeven van landsbelang op 1 (denk aan Devenyns die afzag van de WK selectie omdat hij eerder voor Alaphillipe zou rijden dan voor een Belg, of Evenepoel die duidelijk voor eigen kans ging op een moment dat dit niet handig was).

0
Lalsacien 2 augustus 2021 om 10:45

@Michelangelo wat betreft Devenyns zie ik dat anders. Hij heeft dus wel het landsbelang vooropgesteld door juist niet te gaan. Zo kon België een meer gemotiveerde renner selecteren.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2021 om 10:46

Ik denk dat de collectieve sterkte van België dé troef is op dit WK-parcours. Daarin moet België sterker zijn dan de andere blokken, en dat moeten ze naar mijn gevoel ook uitspelen.

WvA zal (als de vorm goed is) 1 van de topfavorieten zijn, maar meer kans dan Alaphilippe/van der Poel/Pidcock maakt hij naar mijn gevoel ook niet. Op die korte hellingen waren die dit seizoen zelfs allemaal beter dan hem en in een oplopende sprint aan de finish moet ik het ook nog zien.

Waarom dan weer alles proberen te controleren zoals in de afgelopen races terwijl de rest fluitend in het wiel zit? In plaats van defensief en controlerend rijden zou ik ze graag eens voor chaos zien zorgen.

Je zorgt ervoor dat WvA zich kan sparen zodat hij op het einde dankzij de frisheid toch het verschil kan maken. En de aanvallers kunnen ook het spel spelen. ‘Ja maar Woutie zit achter ons…’, om een kilometer verder te demarreren.

Daarvoor moet je de juiste renners selecteren, maar voor dergelijk parcours moet dat toch lukken. Devenyns zal daar in ieder geval niet bij zijn. Evenepoel (mits deftige vorm) lijkt me daar net wél geschikt voor.

0
Romāns Vainšteins 2 augustus 2021 om 10:50

Ik zeg Stuyven voor zijn 2e seizoensmegaklapper.

0
Michelangelo 2 augustus 2021 om 10:58

@Lalsacien, daar heb je zeker gelijk in (en een dik compliment ook aan Devenyns om daar open kaart over te spelen)
@RV, die heb ik ook stiekem op mijn lijstje staan. Als iemand goed als schaduwfavoriet uit de voeten kan is het Stuyven. Goede klassieke renner, komt uit de streek, is rap aan de meet en kan volgens mij ook “juiste momenten” kiezen en heeft de inhoud om dan weg te blijven.
@Alfons, bij Evenepoel heb ik mijn bedenkingen. Een goede Evenepoel zou ik direct selecteren, maar een Evenepoel die beweert nog “in opbouw” te zijn zou ik lekker thuis laten. Want je krijgt als ploeg, als coach en als renner een bak shit over je heen als je hem selecteert maar vervolgens niks levert. Winnen zie ik hem in zijn huidige staat niet doen, en ik denk dat er voldoende renners in Belgie zijn die dit parcours ook prima aan kunnen.

0
jappe666 2 augustus 2021 om 12:56

Ik vind het eigenlijk wel een straffe uitspraak van Lampaert.
Als je zo tussen de lijnen door leest lijkt hij een vrije rol te verwachten, maar is hij zelfs wel zeker van een selectie?

Ik kan me voorstellen dat Van Aert graag Van Hooijdonk erbij heeft als persoonlijke luitenant. Een Tim Declercq denk ik dat ze er ook wel zullen bijzetten als meid voor alle werk.

Dan heb je nog Stuyven, Van Avermaet, Naesen, Teuns, Wellens, Gilbert, Benoot, Campenaerts, Theuns, Evenepoel, Devenyns, Vansevenant, Hermans, Vliegen, Van Moer, F. Vermeersch, Van Marcke, Keukeleire, Meurisse, G.Vermeersch, Rickaert, De Bondt, Merlier, Philipsen,…

Rechtvaardigen zijn resultaten dit seizoen wel een selectie, laat staan een vrije rol?
In de zwaardere koersen met een WK-afstand is hij eigenlijk nooit in de buurt geweest. In de Ronde van Vlaanderen was hij zelfs pas 8ste Belg. Denk dat hij toch best nog wat aansprekende resultaten bij elkaar fietst de komende weken…

0
Michelangelo 2 augustus 2021 om 14:32

Precies dat Jappe666.

Er zijn m.i. in Belgie heel veel kandidaten voor het WK op dit parcours. Lampaert is er daar eentje van, maar zeker niet iemand die nou zo ver boven de anderen uitsteekt voor een kopmanschap. En dit seizoen heeft hij nog op geen enkel moment weten te overtuigen; hij doet het naar mijn mening dit seizoen beter op TV dan op de fiets. Maar eigenlijk kun je dat ook zeggen van Van Avermaet, Gilbert, Naesen en nog enkele anderen.

Ik hoop dat ze in ieder geval een plekje vrij gaan maken voor Van Moer, Vermeersch en Campenaerts. Dat zijn renners die zich echt hebben laten zien. Maar het zal voor de bondscoach geen gemakkelijke selectie worden met een hoop mensen die teleurgesteld zullen achterblijven lijkt me.

0
Alfons Haavers 2 augustus 2021 om 14:50

Zou ik alle 3 niet meenemen. Campenaerts heeft nog nooit getoond een wedstrijd van dat allooi aan te kunnen en leek uitgeperst door de combi Giro/Tour, Vermeersch is de beste maat van grote concurrent vdP en Van Moer heeft net een breuk opgelopen in zijn heup.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone