Yves Lampaert soleert in razendsnelle Driedaagse Brugge-De Panne, Van der Poel valt uit

woensdag 21 oktober 2020 om 15:06
Yves Lampaert soleert in razendsnelle Driedaagse Brugge-De Panne, Van der Poel valt uit

De Driedaagse Brugge-De Panne 2020 is gewonnen door Yves Lampaert. De 29-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step was na een razendsnelle wedstrijd vol waaiers de beste na een solo van zeven kilometer. Mathieu van der Poel zat mee in de kopgroep, maar kwam hard ten val.

De weersomstandigheden deden terugdenken aan de iconische editie van Gent-Wevelgem in 2015. Donkere wolken, regen, rukwinden en veel waaiers. Vanwege de intense weersomstandigheden werd de wedstrijd met zo’n dertien kilometer ingekort tot 188 kilometer.

Waaiers
Na amper twaalf kilometer was het al raak. De harde wind sneed het peloton als een mes in verschillende stukken. Voor Michal Kwiatkowski, Oliver Naessen en Sep Vanmarcke kwamen al vroeg in de koers ten val en stapten uit de race.

In het eerste wedstrijduur werd een afstand van maar liefst 51,7 kilometer afgelegd. De hoge snelheden resulteerde halverwege de koers op een voorsprong van bijna dertig minuten op het snelste tijdschema.

Koplopers waaien weg
De sterke zuidwestenwind haalde snelheden van ver boven de veertig kilometer per uur. Wie goed ‘op de kant’ kon rijden, was vandaag in het voordeel. Bij de eerste van drie passages aan de finish had een eerste waaier zich weten af te splitsen met daarin klinkende namen; als Van der Poel, John Degenkolb, Stefan Küng, Tim Merlier, Matteo Trentin en Kasper Asgreen.

Grote afwezigen in de voorste groep waren de mannen van Jumbo-Visma. Voor de ploeg van kopman Mike Teunissen zat er niks anders op dan achtervolgen. Door toedoen van onder meer Teunissen, Taco van der Hoorn en Pascal Eenkhoorn kwam de voorste waaier eventjes in het zicht van de achtervolgers. Maar met nog zo’n veertig kilometer te gaan, brak de veer en liep de voorsprong weer op.

Mathieu van der Poel hard ten val

Van der Poel stapt de ploegwagen in – foto: Cor Vos

In de kopgroep stond ondertussen de achterdeur wagenwijd open. Renners als Sénéchal, Hofstetter en Krieger moesten lossen. Piotr Havik had misschien wel het minste geluk. Door een windvlaag werd hem de pas afgesneden en kletste daardoor hard tegen het asfalt.

De finale werd met nog twintig kilometer te rijden ingeluid met een flinke regenbui. De dertien renners vooraan hielden eventjes een wapenstilstand, die werd beëindigd door een een nieuwe versnelling van Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick-Step. Achteraan het groepje zat Van der Poel. Door de wind en nervositeit vooraan raakte hij vermoedelijk het voorwiel van zijn voorganger. En dook hard de sloot in. De Nederlands kampioen bleef even liggen, maar stapte later zelfstandig de ploegwagen in.

Guerrillaoorlog vooraan
Vooraan was de kopgroep inmiddels uitgedund tot acht personen. Vier van de Deceuninck-Quick-Step (Asgreen, Declerq, Lampaert, Van Lerberghe), Alpecin-Fenix met twee (Merlier en Rickaert) en de eenzaten Degenkolb (Lotto Soudal) en Trentin (CCC). In een spervuur aan demarrages speelde Deceuninck-Quick-Step het ploegspel voortreffelijk.

Met nog zeven kilometer te gaan sprong Lampaert weg, Trentin liet een gat vallen die niet werd opgevolgd. Lampaert kon vervolgens zijn voorsprong langzaam uitbouwen tot een twintigtal secondes. Bij de achterblijvers was de geest uit de fles, waardoor Küng en Jempy Drucker konden terugkeren.

Lampaert hield zijn voorsprong vast en kwam solo met de handen in de lucht over de streep. Ploegmaat Declerq maakte het feestje compleet door tweede te worden. Merlier sprintte naar de derde plek.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Sven.99 21 oktober 2020 om 15:11

Mooie koers gezien, lampaert de sterkste renner op misschien vdpoel na. Nare val, zag er niet lekker uit.

0
martini151 21 oktober 2020 om 15:12

Overduidelijk dat QuickStep de cameraman had verteld dat ze Mathieu de kant in gingen drukken. Of hij even de camera wilde poetsen, zodat het niet zichtbaar zou zijn ;)

Edit: Uiteraard is dit een grapje

0
FW07 21 oktober 2020 om 15:13

Genoten. Jammer dat Van der Poel wegviel, want hierdoor waren de laatste 15 kilometer toch vrij snel gespeeld. Deze koers had beter verdiend; tot het laatste moment spannend moeten zijn.

0
moa 21 oktober 2020 om 15:15

excuseer? duidelijk geen koersfan.

0
martini151 21 oktober 2020 om 15:16

Ik denk dat hier bedoeld wordt dat de laatste 15 kilometer vrij saai waren, vanwege de overmacht van DQS. Na een spannende koers is dat jammer.

0
FW07 21 oktober 2020 om 15:23

Waar dacht je dan dat ik van genoten heb?

0
moa 21 oktober 2020 om 15:26

ok, het kon iets langer spannend blijven, maar dit is toch 100 keer beter dan een sprint?

0
FW07 21 oktober 2020 om 15:28

Ja, dat lijkt me zeker. Maar wat ik zeg: het is jammer dat zo'n leuke en enerverende koers al 'zo snel' is beslist. Ik had nog wel op wat meer demarrages gehoopt en niet verwacht dat bij de eerste de beste serieuze aanval het meteen gedaan was. Maar leuk voor Lampaert; verdiend gewonnen.

0
Idske 21 oktober 2020 om 16:53

Idd. Toen MVDP omver werd geblazen was het kalf (lees spanning) verdronken.

0
john 21 oktober 2020 om 15:37

Als Wout niet mee doet dan zijn die gele van de grootsuper ook niet meer of zelfs nog minder dan een gemiddelde conti ploeg waard
En als V/D Poel weg valt zijn de shampoo boys ook niks meer waard en rijden ze maar doelloos rond en kunnen geen beslissing nemen

0
Massimo Bataille 21 oktober 2020 om 15:47

Zou u kunnen zeggen hoe u deze website ontdekt heeft? Voor de statistieken in orde te houden.
Deze site wordt voornamelijk bezocht door wielerfans of koerskenners, maar u bent duidelijk geen van beide.

0
baukeingeel 21 oktober 2020 om 15:48

We zullen ze in Spanje zeggen dat er vandaag toch minimaal 5 bij de eerste 10 gaan moeten finishen

0
djerkson 21 oktober 2020 om 15:49

Een beetje kort door de bocht. Rickaert heeft de koers niet goed gelezen, maar is een oerdegelijk renner. Merlier is sowieso een topsprinter die volgend jaar wel zal oogsten hoor.

0
Chris Van Uden 21 oktober 2020 om 16:33

Merlier wordt gewoon derde… Hoezo doelloos? En hoezo “niks meer waard”? Wat een onzin zeg…

0
kkv81 21 oktober 2020 om 16:54

Beste John,

Fijn dat een reactie plaats, maar de manier waarop je over de andere renners spreekt in de ploegen van Wout en Mathieu is onnodig denigrerend en niet genuanceerd. Ook draagt het niet bij aan een fijne sfeer op het forum. Misschien dat je dit in de volgende bijdrage iets anders kunt formuleren?

0
Maarten_85 21 oktober 2020 om 17:41

Wat TJV betreft, heeft John toch gewoon gelijk? De jongens die WvA moeten helpen in de voorjaarswedstrijden, die zijn toch hooguit van het niveau van een procontinentale ploeg? Akkoord, we mogen daar niks over zeggen, lekkere omerta. Ook ik werd van alle kanten aangevallen toen ik daarover een keertje mijn mond niet kon houden tijdens de Tour. Hoe durven wij het om daarover te klagen, met super-Jansen (weliswaar nu verkocht, maar ja) en al die andere gele giganten (zie NK)! En wat is het toch ondankbaar van ons dat wij meer respect voor WvA verwachten, onder andere in de vorm van een degelijke klassieke ploeg!

Wat is het nou toch sneu dat de voltallige ploeg ook nu weer weggewaaierd was nog vóór de live-uitzending begon. Je zou nochtans denken dat die Nederlanders het gewoon zijn om een waaierkoersje te rijden.

0
kkv81 21 oktober 2020 om 21:22

Daar mag je zeker wat van zeggen. Maar de manier waarop toont weinig respect: die gele van de grootsuper en de shampoo boys. Het zijn gewoon renners van Lotto Jumbo of Alpecin Fenix of ploegmaten van Mathieu en Wout.

0
Verweggistan 21 oktober 2020 om 15:49

Onderlinge kampioenschappen QuickStep

0
Dolfy 21 oktober 2020 om 15:54

Mooie koers gezien, inderdaad jammer van de val Van der Poel. Maar ja recht blijven hoort erbij. Merlier sterk maar met vier van Quick.Step was het gewoon niet tegen te houden.

0
blix 21 oktober 2020 om 17:49

De jarenlange dominantie bergop van de Sky-trein in de Tour zorgde misschien voor etappes met een anti-climax, maar de numerieke meerderheid van DQST maakte de finale van deze koers toch ook maar saai. Twee schijnaanvalletjes van Declercq en Lampaert werden nog gecounterd, maar bij de eerste de beste ‘gemeende’ aanval was de koers over.

0
stalle 21 oktober 2020 om 18:10

De beste heeft vandaag gewonnen.

0
Ward 21 oktober 2020 om 19:06

Zo’n koers en zege is natuurlijk vintage Quickstep. Jammer dat het voorjaar nu al afgelopen is ;)

0
Massimo Bataille 21 oktober 2020 om 19:15

Zo zie je ook eens welke sterke beer Tim Declercq gewoon is.
Nu rijdt hij vandaag zoals hij elke koers rijdt, van start tot einde op kop stampen.
Nu moet de rest door de wind dit ook doen en zie je dat km’s lang sleuren ( de diesel ) echt niet zo simpel is wat velen denken.
En een sterke Lampaert, wat het nog spijtiger maakt dat Roubaix afgelast is. Dit is echt wel een koers op zijn maat en ik zag het hem VdPoel en Van Aert wel lastig maken.

0
Ton van Wieringen 21 oktober 2020 om 19:22

Piotr Havik maakte een uitstekende indruk tussen de toppers in de kopgroep. Door de val echter geen goede klassering. Zijn halve lichaam onder de schaafwonden. Wat nu? Het was zijn laatste wedstrijd van 2020 en Riwal-Securitas komt waarschijnlijk in 2021 niet terug. Hopelijk hebben de ploegleiders vandaag gezien hoe goed hij was.

0
De Speedies 21 oktober 2020 om 22:26

Heb het helaas moeten missen, maar hoevaak heeft José gezegd dat die qs mannen eens naar een andere ploeg zouden moeten gaan omdat ze daar veel vaker zelf kopman zouden zijn en meer zouden winnen…? :)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone