Yves Lampaert: “Graag via alternatief programma naar WK en Parijs-Roubaix”

Yves Lampaert: “Graag via alternatief programma naar WK en Parijs-Roubaix”

foto: Cor Vos

maandag 7 juni 2021 om 09:00
Interview

In zijn eerste wedstrijd na een lange break eindigde Yves Lampaert in Dwars door het Hageland meteen op het podium. “Maar ik mis nog die korte, intensieve prikkel”, vertelde hij ons achteraf. “In de Baloise Belgium Tour en de kampioenschappen wil ik in orde zijn. Daarna gaat de focus richting het najaar.” Lampaert mikt op een WK-selectie en – uiteraard – op Parijs-Roubaix.

Yves Lampaert maakte in Dwars door het Hageland deel uit van de beslissende ontsnapping, maar had in de finale geen overschot om nog iets te forceren. “Ook niet evident, omdat Boy van Poppel controleerde in functie van zijn broer. Het tempo lag hoog. Op de Citadel richting finish heb ik het goed aangepakt door de klim vooraan te beginnen. Het werd uiteindelijk een sprint van stervende zwanen, al valt op de zege van Tiller niets af te dingen. Verdiende overwinning.”

Na de Ronde van Vlaanderen reed Lampaert nog de Brabantse Pijl. Nadien ging de riem er even af en via een hoogtestage bouwde hij op naar deze juni-maand. “Normaal heb je na zo’n stage wel een dipje vooraleer je echt rendement haalt. In dat opzicht stemt mijn prestatie van vandaag me wel tevreden. Tegen de Baloise Belgium Tour en de kampioenschappen moet dat in orde komen. Ik hoop ergens iets te scoren.”

BK tijdrijden in eigen dorp
De 30-jarige West-Vlaming van Deceuninck-Quick-Step viseert onder meer een medaille op het Belgisch kampioenschap tijdrijden, dat in zijn eigen Ingelmunster wordt georganiseerd. “Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn er uiteraard de topfavorieten. Wellicht kan ik met Victor (Campenaerts, red) duelleren voor die derde medaille. Of wie weet, het die twee toppers toch een beetje moeilijk maken.”

Yves Lampaert in actie op het BK tijdrijden in Anzegem in 2018 – foto: Cor Vos

“Ik kijk er naar uit, daar voor eigen volk”, geeft Lampaert nog mee. “Het parcours is overigens niet van de poes. Je gaat er wellicht mee lachen, maar in elk van de drie rondes moeten we vier bruggen over, waarvan eentje bijna vanuit stilstand. Geloof me dat die bruggen er na drie ronden gaan inhakken. Ik beschouw het als een echte intervaltijdrit, veel meer dan de BK’s van de voorbije jaren in Middelkerke en Koksijde.”

WK en Parijs-Roubaix
In principe staat er voor Lampaert na de kampioenschappen geen Tour de France op het menu. Ik ben reserve en lig in balans met Ballerini en die is ook niet slecht bezig. Dat wordt dus moeilijk.” Al lijkt de Ingelmunsternaar zich daar bij neer te leggen. “Dan maar de focus op het najaar. Ik wil nu al vooruitkijken naar eind september, begin oktober”, klinkt het.

“Misschien is het voor een aantal mannen die de Tour rijden, nog te lang tot het WK in Leuven. Ik hoop me daarop klaar te stomen via een alternatief programma. Er is overigens niet alleen het WK, maar ook nog Parijs-Roubaix, een week later. Hopelijk worden dat twee hoogtepunten.”

Zondag eindigde Lampaert in de Elfstedenronde als 98ste, nadat hij de hele dag in dienst had gereden van kopman Mark Cavendish. De Brit sprintte in Brugge uiteindelijk naar de tweede plaats achter Tim Merlier.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Michelangelo 6 juni 2021 om 21:27

Is nog niet het jaar van Lampaert. Ook gisteren werd hij gewoon uit de wielen gereden, terwijl hij de grootste naam was in de kopgroep.

Ik vind het wel een sympathieke gast en geen slecht renner, maar hij lijkt net dat laatste beetje te missen dit jaar. Net niet mee kunnen, pech op verkeerde momenten, de sterkste renner zijn in de achtergrond als de kopgroep al gevlogen is.

0
Cochise 6 juni 2021 om 23:32

Hij is gewoon zo’n typische renner die enkel in Vlaanderen zo’n status van toprenner kan verwerven. Zo’n jongens als Vanmarcke en Naesen die zich van april tot september vervelen omdat ze enkel in Vlaamse koersen wat waard zijn (en dan nog), en dan hebben ze nog geluk dat het WK in eigen land is of ze zouden zich tot februari moeten vervelen.

0
adelaarvanantwerpen 7 juni 2021 om 12:05

@ Cochise
Ik denk dat jij Lampaert met deze uitspraak flink tekort doet. Lampaert is een heel goede tijdrijder die vaak meedoet voor top vijf/tien plaatsen in WT wedstrijden. Lampaert is ook een bruikbare pion in een grote ronde. Hij is een van de beste renners ter hele wereld als derde of vierde man in een sprinttrein en als geweldige hardrijder kan hij ook uren op kop rijden.

0
Olly 7 juni 2021 om 12:37

@Adelaar, ik krijg de indruk dat jij toch enigszins door een roze bril kijkt naar het optreden van YL.
leuke renner, maar meer niet. `Vraag in Spanje maar aan een gemiddelde wielerkenner naar hem. Dan is het antwoord steevast “Que?”
Dit is geen wereldtopper zoals je voorstelt, in welke vorm dan ook.

0
Lalsacien 7 juni 2021 om 13:28

Lampaert is een type van Aert maar een stukje minder goed.

0
Gangmaker 7 juni 2021 om 02:04

Die gaat er al van uit dat hij geselecteerd zal worden voor het wk dit jaar, op basis van wat dan ?

0
Nico Dick 7 juni 2021 om 12:34

hij gaat er niet vanuit, hij ‘solliciteert’

0
Michelangelo 7 juni 2021 om 13:07

Ik denk ook dat het in Belgie niet makkelijk gaat zijn om een plekje te krijgen in de WK ploeg. Veel goede renners die dit parcours aankunnen. Kies je ervoor om enkel “kopmannen” op te stellen dan geef ik hem wel een goede kans, maar als je ook 1 of 2 werkmieren mee wilt nemen wordt het een ander verhaal.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone