Yoeri Havik vervangt Jan-Willem van Schip in olympische wegploeg

Yoeri Havik vervangt Jan-Willem van Schip in olympische wegploeg
vrijdag 14 mei 2021 om 08:27

Jan-Willem van Schip zal niet zoals eerder is aangekondigd onderdeel uitmaken van de Nederlandse wegselectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Zijn plek zal worden ingevuld door Yoeri Havik, bevestigen verschillende bronnen aan WielerFlits.

Nederland mag met vijf wielrenners deelnemen aan de olympische wegrit, die verreden zal worden op zaterdag 24 juli. In de praktijk kan bondscoach Koos Moerenhout maar vier toppers uit het wegwielrennen selecteren. De KNWU heeft besloten ook een baanwielrenner in te schrijven voor de wegwedstrijd.

Team Sprint
Het draait allemaal om de Team Sprint, waar de Nederlandse mannen grote kanshebber zijn op een gouden medaille. Bij dit baanonderdeel strijden iedere ronde twee teams bestaande uit drie renners tegen elkaar. Bij EK’s of WK’s mag een ploeg uit vier man tellen, waardoor er kan worden gewisseld.

Nederland behoort op dit onderdeel tot de absolute wereldtop. De mannelijke teamsprinters werden in 2018, 2019 en 2020 wereldkampioen.

Op de Olympische Spelen mag de selectie van de Team Sprint maar uit drie renners bestaan. Om toch met vier baansprinters (Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli) naar Tokio af te reizen, kiest de KNWU ervoor een van de sprinters, in dit geval Buchli, in te schrijven op de plek van Havik voor een duuronderdeel.

Twee disciplines
Havik krijgt een plek in de wegselectie, maar mag ook met Van Schip deelnemen aan de koppelkoers. Dat is mogelijk omdat ieder land één renner mag inzetten op twee wielerdisciplines.

Aanvankelijk zou Van Schip de baanwielrenner zijn die als wegwielrenner zou worden ingeschreven. WielerFlits heeft begrepen dat de 26-jarige renner het toch niet ziet zitten de wegwedstrijd te rijden. De wegrace in Tokio telt 234 kilometer en bevat 4865 hoogtemeters. Niet bepaald het terrein waar hardrijder Van Schip kan excelleren. Hij geeft de voorkeur aan zich volledig op het omnium en de koppelkoers te focussen. Zijn plek zal dus worden ingenomen door BEAT-ploegmaat Havik.

Selectie wegrit
Daarmee zouden twee van de vijf startplekken met zekerheid zijn ingevuld. Naast Havik lijkt ook Tom Dumoulin zeker te zijn van een ticket naar Tokio. Donderdag werd bekend dat de Limburger in de Ronde van Zwitserland terugkeert in het profpeloton. De olympische tijdrit is daarna zijn grote doel. Wie aan de tijdrit wil deelnemen moet ook in de wegrit zijn gestart.

Het is nog niet bekend welke andere renners door bondscoach Moerenhout zijn geselecteerd voor de wegrit.


In 2019 maakte WielerFlits een explainervideo over het mogelijk ‘opofferen’ van een wegrenner voor een extra baansprinter.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Koers 14 mei 2021 om 08:37

Wat is eigenlijk het doel van deze beperkende regel?

Oblomov 14 mei 2021 om 09:49

Het IOC wil het totale aantal deelnemers beperken om de kosten van de Spelen een beetje beheersbaar te houden en daar is de UCI de dupe van.

Verweggistan 14 mei 2021 om 09:53

Om het aantal deelnemers aan de Olympische Spelen te beperken. Terwijl als ze bij het zwemmen gewoon die onzinnige slagen schrappen (ik bedoel, bij welke sport zijn er onderdelen die een verplichting hebben om langzamer te gaan dan dat je eigenlijk kan) heb je al heel wat deelnemers geschrapt.

ronddraaien 14 mei 2021 om 10:41

Komt toch voor bij veel sporten, waarom mag je in het voetbal de bal niet gewoon vastpakken en in het doel van de tegenstander lopen? Is ook een beperkende regel.

zacht 14 mei 2021 om 10:48

Wat Verweggistan zegt. Het aantal deelnemers in toom houden. Dus niet de top van het wielrennen, om ruimte te bieden aan trage zwemslagen, dressuurpaard-zitters, synchroon-spartelaars en meisjes die zwaaien met een lint en/of een hoepel in de lucht gooien.
Qua Winterspelen heb je het vierjaarlijkse schaats-selectie-gedoe ten faveure van mensen die een grote steen over het ijs gooien terwijl hun teamgenoten de baan aanbezemen.

Verweggistan 14 mei 2021 om 11:25

@ronddraaien: Dat zijn de spelregels. De spelregel bij zwemmen is zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen in het water. Je hebt naast het 100 meter hardlopen toch ook niet de 100 meter huppelen of de 100 meter hinkelen. Je hebt wel hordenlopen, en als ze bij zwemmen wat hoepels in het water leggen waar je doorheen moet, zou ik dat een sport vinden. Want dan is het zo snel mogelijk naar de overkant, maar je moet wel door de hoepel.

@zacht: en natuurlijk het hoogtepunt van iedere OS: de moderne vijfkamp.

zacht 14 mei 2021 om 12:48

Ah, vijfkampers, de sporters die nergens goed genoeg in zijn. En hun onvermogen bij het hardlopen mogen compenseren door een fps-shooter te spelen onderweg. Ze mogen overigens wel de snelle zwemslag gebruiken, dat spreekt voor ze. Al doen ze over die 200 meter wel een seconde of 15 langer dan mensen die echt goed kunnen zwemmen.
Het IOC is een nest van stoffige oude mannetjes, een ideale bodem voor corruptie en vriendjespolitiek.

Kosmonaut 14 mei 2021 om 13:18

@zacht nu doe je toch wel sporten als Synchroonzwemmen en ritmisch gymnastiek tekort. Maar qua zwemmen ben ik het wel mee eens, ronduit belachelijk zoveel slagen en dan ook nog eens voor elke slag weet ik hoeveel afstanden + estafettes. Wat het wielrennen betreft is dit gewoon een belachelijke regel, je gaat toch ook niet op de spelen ineens voetballen in teams van 7?

MichielH 14 mei 2021 om 13:18

@Verweggistan: Ook altijd al een frustratie van mij geweest, net als snelwandelen. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als….100 meter sprint met armen achter je rug en 100 meter sprint achteruitlopend. Gewoon 100m vrije slag zwemmen, punt.

Bernard Koekoek 14 mei 2021 om 13:19

@Verweggistan: “(ik bedoel, bij welke sport zijn er onderdelen die een verplichting hebben om langzamer te gaan dan dat je eigenlijk kan)”

Snelwandelen.

CechRepublic 14 mei 2021 om 15:33

Maar vooral, horsy dancing. In het circus hebben we dieren verboden maar op de OS laten we die meurbeesten dansen op muziek. Naast dat het totaal niks met sport te maken heeft en in maar twee landen serieus genomen wordt vind ik het nog dieren mishandeling ook.

Krakowic 14 mei 2021 om 08:39

Het wordt mij niet helemaal duidelijk uit dit artikel, maar Havik ging toch ook al naar de Spelen lijkt me dan? Dus er wordt gewoon gewisseld tussen twee baanwielrenners die toch al naar de Spelen zouden gaan? Om het even wie van de twee er rijdt, veel meer dan een knecht voor de eerste fase van de koers zullen ze er in de wegwedstrijd niet aan hebben.

Oblomov 14 mei 2021 om 09:46

De motivatie wordt inderdaad niet echt duidelijk. Misschien doet Havik alleen de koppelkoers, terwijl van ’t Schip ook het Omnium doet. Ook al komt de deelname aan de wegwedstrijd waarschijnlijk alleen neer op starten en een stukje meerijden, ben je er toch minimaal een dagdeel aan kwijt dat je anders aan trainen of rusten zou kunnen besteden.

KnightBiker 14 mei 2021 om 10:17

Als Knecht in de OS stap je ook niet zomaar uit, als Havik om welke reden dan ook de betere klimmer is of de intentie heeft zolang mogelijk zijn werk te doen in de weg rit dan is dit de betere keuze.
Van t Schip is natuurlijk wel een geweldige wegrenner maar geen klimmer en is met het Omnium erbij ook nog eens individueel kanshebber op goud en afhankelijk van de timing zit de wegrit dan misschien de voorbereiding van 1 onderdeel in de weg.

Nillus 14 mei 2021 om 08:44

Havik moet dus de wegrit rijden ?
Heb je dat parcour gezien …
Wat een rare regels, hij kan misschien wat bidons halen in de eerste km’s inderdaad.
Zonde van zijn energie

rahimns 14 mei 2021 om 08:46

Het is gewoon een pure formaliteit… een lang artikel voor wat ook in 2 zinnen had kunnen verteld. Maakt het eigenlijk onnodig ingewikkeld … dus niet Jan Willem van Schip maar Youri Havik doet de combinatie baan-weg

Cyclinglife 14 mei 2021 om 08:54

Als hij enkel hoeft te starten in de wegrit om zo mazen in de regels te benutten, waarom hem dan niet alleen dat laten doen? Starten en dan zo snel mogelijk stoppen.
Ze gaan geen van 2en echt iets bijdragen aan een Olympische medaille op de weg. Hoogstens in de eerste x km's met waterdragen etc.. of de koers wat harder proberen te maken in de eerste zoveel km.
Hij had dit toch makkelijk kunnen doen? Vorig jaar was het geen probleem die hoogtemeters en de km's?

josi 14 mei 2021 om 08:54

Ik vermoed dat deze wijziging niet echt veel effect op het verloop van de wegwedstrijd zal hebben, maar ik kan er natuurlijk naast zitten. Mollema lijkt me voor de wegploeg ook wel een zekerheidje en als Van Baarle inderdaad de tweede man voor de tijdrit wordt, heb je al vier van de vijf plekken ingevuld.

Stammie 14 mei 2021 om 10:11

Nederland heeft maar 1 startplek voor de tijdrit en dat wordt dus Tom.
Dumoulin, Havik en dan nog 3.

josi 14 mei 2021 om 11:55

Da’s waar ook. Ik was even op het verkeerde been gezet door het artikel over de terugkeer van Dumoulin, waarin Van Baarle oorspronkelijk als tweede Olympische tijdrijder werd aangeduid.

Chasse_patate 14 mei 2021 om 08:59

Net als Dumoulin in rio. Na de neutralisatie meteen afstappen.

SpeedyLegs 14 mei 2021 om 09:05

De OS regel lijkt mij bedoeld om meervoudige talenten een kans te geven. De regel wordt nu misbruikt om als land een voordeel te behalen. De OS-deelnemers zijn dus ondergeschikt aan het landsbelang. Misschien is het dan ook logischer om de medailles niet te geven aan deelnemers maar aan landen. Zoiets kennen we in het wielrennen al in de vorm van een ploegenklassement!

Handige Harry 14 mei 2021 om 09:08

Beetje raar dat van het Schip zo moeilijk doet.
Net alsof je er last van hebt dat je een paar kilometer moet rijden op de weg, want ik neem aan dat het plan was om binnen 10 kilometer af te stappen.

Secondant 14 mei 2021 om 09:26

Havik, Dumoulin, Mollema, Van Baarle.
De laatste plaats zal wel naar Kelderman gaan lijkt me. Met als back-up Schelling of Gesink.

Turtlehead 14 mei 2021 om 09:27

De animo om je aan te melden als deelnemer aan de wegkoers zal echt enorm zijn zo. Koningsnummer van het wegwielrennen en dan stel je minder dan pelotonvulling op (nl. Mensen die binnen 10km af gaan stappen).

Vinyakke 14 mei 2021 om 09:32

Ben ik de enige die vindt dat dit allemaal niet zo ok is en wat mij betreft enorm stinkt naar competitievervalsing in die team sprint? Als je dan toch al de beste bent, doe het dan gewoon met 3 in plaats van 4!? Ik ken de tegenstand niet maar veronderstel dat als zij met 3 zijn en niet kunnen roteren dit toch echt niet meer ok is? Alsof wanneer je een basketter inwisselt voor een voetballer en je dan de enige bent met een wisselspeler. Foute boel. Foei Nederland!

Secondant 14 mei 2021 om 09:35

Vooral belachelijk van de UCI dat er een maximaal aantal fietsers wordt vastgesteld en dat vervolgens disciplines op een hoop worden gegooid.

Fast Freddy 14 mei 2021 om 09:49

@vy -1 ja joh, maak er weer een be-ne van. En wtf is een basketter??
@sec +1 beperking van het aantal sporters op de OS (peloton van 130 man) leidt tot rare eisen voorwaarden. En meedoen is nog steeds belangrijker dan winnen lijkt het… getuige de exotische startlijst waardoor er maximaal 60 renners uit de top 100 mee kunnen doen.

harryjohan71 14 mei 2021 om 09:53

NL kan goud winnen op de baan en heeft zo goed als geen kans op een medaille in de wegrit. Als er een sprinter ziek wordt of niet goed is kunnen ze de sprinter vervangen. Daarnaast kunnen ze er voor kiezen om een sprinter te sparen voor de finale. Vergeet niet dat de sprinters ook nog individueel starten en de keirin starten. NL maakt het niet uit waar de medailles worden gehaald. Ik zie NL ook liever goud halen op de baan dan top 8 te rijden in de wegrit ipv top 20

AWestie 14 mei 2021 om 09:32

Puur op kilo’s is het makkelijker Havik in de wegkoers te hebben, verder maakt het volgens mij nauwelijks uit. Eerste deel wat meefietsen en weer naar huis.

assen 14 mei 2021 om 09:38

Netjes van Schip om Havik de eerste kms van de wegwedstrijd te gunnen.

De regels voor deelname aan de OS zijn absurd, ik stoor me er het meest aan bij turnen. Het is de reinste disciminatie ten faveure van de grote landen, daar.

Wel leuk voor de koers, met die kleine teams, nauwelijks te controleren.

Romāns Vainšteins 14 mei 2021 om 09:38

Dit hele verhaal toont ijskoud in welke mate die overroepen Olympische Spelen níet aansluiten op de edele sport wielrennen. Slovenië moet zelfs kiezen tussen Roglic en Pogacar want allebei mag niet en Pjotr Havik rijdt die koers wél.

Ik maak nu wel een foutje : tijdrit

Verweggistan 14 mei 2021 om 09:56

Youri rijdt

harryjohan71 14 mei 2021 om 09:58

@RV Volgens mij geldt dat voor de tijdrit en niet voor de wegrit. Slovenië staat hoog genoeg in de ranking om meerdere renners voor de wegrit af te vaardigen

Fast Freddy 14 mei 2021 om 09:59

RV op de tijdrit bedoel je dan, want Slovenië heeft 4 startplekken. Waar ze dan gezien hun kwaliteit in de breedte weer niet over mogen klagen.

harryjohan71 14 mei 2021 om 10:00

@RV dat Slovenië maar met 1 renner in de tijdrit mag starten, komt omdat de Slovenen niet goed genoeg waren op het selectie moment. Eigen schuld dikke bult.

Wheely 14 mei 2021 om 12:35

@Verweggistan
IJnsen?

:p

Verweggistan 14 mei 2021 om 12:46

Haha, ga ik iemand een beetje fout lopen verbeteren: Yoeri. Joeri, Yoeri, Youri. veel varianten mogelijk.
Nee, helaas niet het debuut van de kolibri van Ameland. :)

FritsvanHoefelen 14 mei 2021 om 09:50

Ik schrik hier enorm van. Al het nieuws van gisteren vervaagd hierbij

harryjohan71 14 mei 2021 om 10:02

Dit is al een jaar bekend. Alleen Van ’t Schip is gewijzigd in Havik

Wheely 14 mei 2021 om 12:29

Heb ik ook Frits, ben al de hele dag van de leg.

Pedalo 14 mei 2021 om 10:05

Het doel is beperken van het aantal deelnemers mbt huisvesting, verzorging enzovoort…Daarom zijn er bij veel sporten kwalificatie eisen. Zeker bij teamsporten.

jappe666 14 mei 2021 om 10:21

Even klein vraagje in de marge:

Als veldrijden een Olympische sport zou worden, betekent de regel ‘Dat is mogelijk omdat ieder land één renner mag inzetten op twee wielerdisciplines.’ dus dat een Pidcock en Van der Poel sowieso 1tje zouden moeten schrappen in het rijtje veldrijden – weg – mountainbike?

En vreemd dat het wielrennen dan echt als aparte blokken wordt gezien, terwijl in bv het zwemmen en atletiek wel veel meer combinaties mogelijk zijn, zoals bv Phelps die tal van afstanden en verschillende zwemslagen mag combineren, sprinters zoals Carl Lewis of Marion Jones die sprintnummers combineerden met verspringen, of een Bolt die 100m en 200m loopt, zowel individueel als met aflossingsploeg.

CechRepublic 14 mei 2021 om 15:39

Kan Matje niet de weg en de MTB combineren?

jappe666 15 mei 2021 om 10:16

Weg en MTB wel, want 2 disciplines mag.
Mijn vraag was eerder als er nog veldrijden bijkomt ook.

Dan moeten Pidcock en MvdP keuzes maken, terwijl in andere sporttakken zoals het zwemmen en atletiek er wel veel meer combinaties toegelaten lijken.

Jungle Man 14 mei 2021 om 10:28

Wat ook de reden is, het blijft natuurlijk compleet zot, dat een wegrit landen ploeg in moet leveren ten faveure van baanwielrennen. Baanwielrennen is m.i. Een andere type sport.
Is eigenlijk hetzelfde als een olympisch voetbalteam een speler minder zou mogen meenemen omdat een olympische atletiek équipe een persoon opslokt.

Oblomov 14 mei 2021 om 12:20

Er is overlap en deze regel was waarschijnlijk ook bedoeld om wegrenners als Viviani, Cavendish en Sagan via een achterdeur toegang te verlenen tot onderdelen waarvoor ze te weinig punten hebben om zich zelfstandig te kwalificeren.

KennyKlimmen 14 mei 2021 om 10:30

Nog nooit een km OS wegwedstrijd gezien bij de mannen om eerlijk te zijn. Er is al zoveel moois aan wielerwedstrijden dat ik het niet echt speciaal vind….

SolitaryShell 14 mei 2021 om 13:08

Oké. Bedankt voor het mededelen.

CechRepublic 14 mei 2021 om 15:40

Okay, bedankt voor het er op reageren.

Pizzi 14 mei 2021 om 11:39

Als Havik alle klimmetjes heeft overleefd, legt ‘ie iedereen erop in de sprint. Goede keus!

RidderSchwobin 14 mei 2021 om 12:20

En toch hoop ik stiekem dat MvdP gewoon in de wegrit start.

klootje kriekeljon 14 mei 2021 om 13:18

Hoe zit het met dat Japans klinkende project van hem? kaniguri?

VTI 14 mei 2021 om 23:27

Haha dat zou een sport zijn; combinatieklassement. Ieder team bestaat uit vier mannen en vier vrouwen. Ze doen vier disciplines; zwemmen, fietsen, hardlopen en voetbal. Resultaten van de beste man en vrouw krijg je punten voor een voetbal reguliere puntentelling. Wel weer echt een spek naar de bek van REV ;-)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair