Xandro Meurisse: “Vijftig procent kans op Tourdeelname voor Circus-Wanty Gobert”

Xandro Meurisse: “Vijftig procent kans op Tourdeelname voor Circus-Wanty Gobert”

©Cor Vos

Door Jonas Heyman
zondag 15 december 2019 om 20:00
Interview

Xandro Meurisse heeft twee sterke jaren achter de rug in dienst van het Wanty-Gobert Cycling Team. Deze winter neemt hij ook deel aan een vijftal veldritten. “Een terugkeer naar mijn eerste liefde”, vertelt Meurisse. “Maar uiteraard als voorbereiding op de weg. Daar wil ik vooral beter doen tijdens het voorjaar.”

Winst in de Druivenkoers, een tweede plaats in het eindklassement van het Circuit de la Sarthe, vierde in de Memorial Marco Pantani, eerste Belg in het eindklassement van de Tour de France en een derde plaats in de Tourrit naar La Planche des Belles Filles. De voorbije twee jaar bewees Xandro Meurisse dat hij klaar is voor het hoogste niveau. De renner van Wanty Gobert denkt dat zelf ook en hoopt in 2021 zijn kunsten bij een World Tour-ploeg te mogen tonen. “Ik word 28 en mijn contract bij Wanty loopt eind volgend jaar af. Het wordt tijd voor een stap hogerop. Eigenlijk wou ik dat nu al, maar ik moest het contract respecteren. De ploeg steunt me trouwens in mijn droom”, vertelt de West-Vlaming.

Wat zijn je grote doelen voor volgend seizoen?
“Ik kan niet tevreden zijn over het voorjaar van 2019. De focus ligt er op om daarin beter te doen. Daarnaast wil ik sterker voor de dag komen in de kleine rondjes waarin de focus ligt op klimmen. Ik ga er ook in investeren door bijvoorbeeld eens enkele dagen naar Spanje te trekken om mijn klimmersbenen te versterken.”

“Uiteraard hopen we terug een wildcard te krijgen voor de Tour. Ik wil me opnieuw op het grootste toneel tonen. Jammer genoeg valt het nog af te wachten of we er zullen bij zijn. De UCI weet blijkbaar niet goed wat het wil met de World Ranking en startrecht in de grote rondes. Daardoor zijn we niet zeker van deelname. Ik verwacht dat het spannend wordt, met Vital Concept als belangrijkste concurrent. Langs de ene kant zou het raar zijn als we er niet bij zijn, gezien onze prestaties de voorbije jaren, met onder anderen Guillaume Martin. Langs de andere kant zou het ook vreemd zijn dat Vital Concept met grote namen zoals Coquard en Rolland er alweer niet bij is. Ik schat onze kans op vijftig procent.”

Is het team versterkt? Er zijn een aantal mannen met ervaring weg, maar er komt jong talent bij.
“Het aantrekken van Danny Van Poppel is een heel goede zet. De laatste jaren liep die mijns inziens wat verloren bij de grote World Tour-ploegen en werd hij gescheiden van zijn broer. Voor onze voorjaarskern is hij een grote aanwinst. Ook bergop zijn we versterkt met Simone Petilli en Alexander Evans. Die laatste is een zeer groot talent. Hij won een rit in de Tour de l’Avenir en werd tweede na Pidcock op La Planche des Belles Filles in de Tour d’Alsace. Hij komt met gelijkaardige adelbrieven over als Guillaume Martin en die bewees de laatste jaren van grote waarde te zijn voor ons.”

“Langs de andere kant stopt bijvoorbeeld Bart De Clercq en vertrekt Frederik Backaert. Bij Bart kwam het er de laatste jaren door blessures en andere omstandigheden niet uit. Over het algemeen is onze ploeg zeker verjongd maar de kwaliteit is misschien wel gestegen.”

Essen –  Cor Vos © 2019

Hoe kijk je terug op je eerste cross in Essen?
“Het is tegengevallen. Na een halve ronde reed ik lek net na de materiaalpost, dus ik heb een tijdje op een lekke tube gereden. Twee ronden voor het einde moest ik stoppen door de 80%-regel. Die cross in Essen maakt of kraakt natuurlijk mijn seizoen niet, maar de renner in mij vindt het toch zuur om niet te kunnen uitrijden.”

“Normaal gezien zou ik ook in Overijse rijden, maar die laat ik links liggen. Ik ben deze week wat ziek geweest en ik vertrek maandag op stage naar Calpe samen met Wesley Kreder. In dat opzicht wil ik geen risico’s nemen door toch in Overijse te rijden. Daarna volgen nog de veldritten van Bredene, Baal, Gullegem en het BK. En heel misschien Diegem, daar ben ik nog niet uit.”

Wat is het nut van crossen in de winter voor wegrenners?
“De intensiviteit die met een cross gepaard gaat, kan je onmogelijk halen op training. Als een trainer je zegt dat je een uur in de zone rond je VOmax moet trainen, verklaar je hem gek. In een veldrit bereik je die waardes wel. Eens goed diep gaan in een veldrit is een ideale voorbereiding op het wegseizoen. Daarnaast is het een terugkeer naar mijn eerste liefde op de fiets. Ik ben vroeger begonnen als crosser. Ik koppel dus het nuttige aan het aangename. Als je tijdens de week op de weg traint en in het weekend een cross meepikt, heb je een goede en leuke week achter de rug.”

Hoe komt het dat je voor de weg koos? Als jongere was je een begenadigd veldrijder.
“Bij de nieuwelingen won ik twaalf crossen, maar bij de overgang naar de juniores heb ik het allemaal wat te licht opgenomen. Andere jongens ontwikkelden zich sneller en namen de bovenhand. Als tweedejaars junior moest ik in de zomer ook een schouderoperatie ondergaan waardoor de voorbereiding op het crossseizoen in het water viel. Daardoor heb ik de stap naar een mooie ploeg bij de beloften in het crossen gemist, terwijl ik met CT Soenens-Construkt Glas en Lotto-Belisol U23 meerdere mooie opties had op de weg. Zo is het veldrijden achterwege gebleven.”

“Soms mis ik het wel nog. Bij de jeugd streed ik dikwijls tegen Tim Merlier en als ik hem nu zie rijden, knaagt het soms wat. Maar ik mag als wegrenner ook zeker niet klagen. Ik zie veel van de wereld en ontmoet een pak interessante mensen.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Koekkebakker 15 december 2019 om 12:39

2 onbekende Franse renners in de ploeg volgend jaar. Andere Franse ploeg als concurrent. 50% kans op WC Tour… Tuurlijk… Dream on…

koos1 15 december 2019 om 13:01

De kans voor een wildcard is dit jaar heel klein voor Wanty.
Met 19 WT ploegen en Direct Energy zijn er nog maar 2 wildcards over. Arkea met Quintana en Barguil zijn ook wel zeker en kan me niet voorstellen dat ze Vital voor het 3de jaar op rij thuis laten zitten.

wielrenner 15 december 2019 om 15:04

Snap niet dat die Kreder er nog bij zit.

FreeWilly 15 december 2019 om 20:05

Ik denk wel dat Wanty meer kans maakt dan Vital Concept. 3 jaar na elkaar eerste in de Europe tour en dit jaar 2de. Op welke plek is Vital Concept geëindigd in de Europe Tour? Ik gok op Arkea en Wanty.

Samlambeej 15 december 2019 om 20:25

Wanty zijn gewoonweg betere vrienden met Prudhomme dan de mensen van Vital concept of Coquard. De etappestart dit jaar in Binche was geen toeval. Wanty heeft er haar hoofdzetel.

Rawolf 15 december 2019 om 20:23

Geen woord gerept over Quinten Hermans? Dat word de beste Wanty rijder in t voorjaar hoor :p

Samlambeej 15 december 2019 om 20:23

kort en bondig

BenderBeach 16 december 2019 om 08:52

Tsja das altijd 50 procent he: of je doet mee of niet…

Headlines

Materiaalzone

Populair