Xandres Vervloesem (22) stopt ermee: “Plezier ging weg bij opleidingsploeg Team DSM”

maandag 19 december 2022 om 08:41
Xandres Vervloesem (22) stopt ermee: “Plezier ging weg bij opleidingsploeg Team DSM”

foto: Cor Vos

Xandres Vervloesem is na dit jaar prof af. De 22-jarige coureur is tot het inzicht gekomen dat wielrennen hem niet (meer) gelukkig maakt. Vervloesem reed de afgelopen twee jaar voor Lotto Soudal.

“Al op jonge leeftijd werd enkel nog het woord wielrenner aan mij gekoppeld. Dan is het gevaarlijk om jezelf daarin te verliezen. Ik leefde als een pater omdat ik dacht dat koers me gelukkig zou maken, maar gelukkig was ik zeker niet”, vertelt Vervloesem aan Sporza.

Vervloesem kwam voor het eerst tot dat inzicht bij de opleidingsploeg van Team DSM, waarvoor hij in 2019 reed. “Het plezier begon weg te ebben toen ik daar als 18-jarige terechtkwam. Plots kwam ik erachter dat wielrenner zijn veel meer is dan enkel hard met een fiets rijden. Data bepaalden plots mijn leven en dat is me zuur opgebroken.”

Desondanks maakte de Belg in 2021 zijn profdebuut voor Lotto Soudal. Binnen een paar maanden was hij een aantal illusies armer, vertelt hij. Zo kwam hij meteen een aantal keer hard ten val, en bleken zijn idolen toch anders te zijn dan verwacht.

“Toen ik renner was en mijn idolen ontmoette, ben ik mijn passie voor de koers ook wat verloren. Mijn idolen bleken gewone mensen te zijn met veel onzekerheden. Ik zag hoe hun leven eruitzag als toprenner en vroeg me af: wil ik dat wel?”

Nee, bleek het antwoord. En dus gaat Vervloesem zich de komende jaren richten op zijn studie aan de Universiteit van Antwerpen. “Door langer te koersen zou ik nog meer schade aangericht hebben bij mezelf.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Secondant 19 december 2022 om 09:22

@WF, beetje ongelukkig gekozen titel. Hiermee lok je alleen maar meer haat richting DSM aan. In het artikel wordt niets over DSM gequote, en daarnaast reed hij al twee jaar bij Lotto.
Als ik het originele bericht lees, komt het op mij meer over dat hij gewoon geen prof meer is omdat hij “meer moest dan alleen hard trappen”. Daar heeft DSM niets mee te maken, behalve dat dat zijn eerste professionelere ploeg was.

23
Thoin 19 december 2022 om 09:25

Als je zijn verhaal kent, komt Sunweb er destijds gewoon heel slecht uit. Er werd daar alleen gekeken naar cijfertjes, wattages etc. niet naar de renner zelf. Lotto heeft hem toen opgevist, hij won nog Isard, maar er was iets gebroken in hem. Dan nog vallen in zijn eerste twee koersen en mentaal was het gewoon op.

Is dus zeker niet de schuld alleen van Sunweb. Hij zal ook wel mentaal niet sterk genoeg geweest zijn voor topsport.

PS: de link naar het hele interview met Sporza: https://sporza.be/nl/2022/12/16/toptalent-van-lotto-stopt-op-22-jarige-leeftijd-koersen-maakte-me-niet-gelukkig~1671208806073/

1
Wheely 19 december 2022 om 09:53

Dat kan zijn Thoin maar ik vraag me af of hij bij een andere ploeg wel gelukkig was geworden, zo heel veel anders gaat het daar nou ook weer niet aan toe. Het leven als een wielrenner past hem gewoon niet, dat is geen schande. Goed dat hij voor iets anders kiest.

8
Maillot à Pois 19 december 2022 om 11:13

@Thoin, ik ken ook het verhaal over hoe Vervloesem wegkwijnde bij DSM/Sunweb, maar dit artikel werpt daar voor mij toch net een heel ander licht op.
Bij DSM is er weliswaar een focus op data, maar die spelen overal in het professionele wielrennen een grote rol. En met de belangrijkste aspecten die Vervloesem hier aanhaalt, nl het nomadenleven met weinig tijd voor vrienden en familie, het leven ‘als een pater’,… was hij in elk team geconfronteerd geweest.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen trouwens, dat je dat allemaal niet wilt. En dat heeft weinig met mentale zwakte te maken, misschien zelfs integendeel.

2
Michiel 19 december 2022 om 12:13

Die haat aanwakkeren lijkt me sterk met alleen maar verstandige mensen op wielerflits

Maillot zn analyse kan ik me wel in vinden. Denk dat profwielrennen één vd zwaarste sporten is, fysiek en mentaal erg erg zwaar en je bent het halve jaar van huis

-1
Romāns Vainšteins 19 december 2022 om 13:47

Het punt is dat de balans toewijding-talent in het wegwielrennen veel verder richting het eerste ligt. Zo’n keitje van de weg poeffen wat MvdP doet is uitermate geinig en capabel doch levert je niets extra’s op. Pas wanneer de toewijding op orde is kan je talent verzilveren. Daarna komen de belangrijke variabelen vernuft en parcourskennis nog om de hoek kijken, waarmee je een gebrek aan talent nog verregaand compenseren kan.

Nu met nauwelijks doping en allerlei intelligente labs wint het gedeelte toewijding alleen maar terrein en verwordt het type dat nog professioneel rijden kan beetje bij beetje tot eenheidsworst.

Kop is wellicht niet meteen belachelijk maar natuurlijk wel fijntjes gemanoeuvreerd. Binnen Lotto had Vervloesem even goed zijn eigen aanpak en stiel kunnen vinden om toch een leven als profcoureur te hebben.

0
Panache 19 december 2022 om 09:48

De titel van Sporza is wat beter gekozen "Toptalent van Lotto stopt op 22-jarige leeftijd: "Koersen maakte me niet gelukkig" omdat dit de focus meer legt op het feit dat topsport een vak apart is waar niet ieder karakter in kan en wil gedijen. Vervloesem is een echte liefhebber en bewijst dat van je hobby je beroep maken gezellig klinkt, maar in deze tijden van data en specialisatie volledig los staat van de realiteit. De titel nodigt erg uit om DSM weer eens te bashen, maar dat doet dit onderwerp te kort. Hier zou immers een interessantere discussie uit voort kunnen komen, waar de mens in zijn eigen perceptie stopt en speelbal wordt van trainers, begeleiders en een algoritme dat bepaalt wanneer je traint, rust en wanneer je goed uitgekiend je beste wattages kan trappen. Je moet een sterk karakter hebben (en ook een beetje gek zijn) om in zo'n wereld te kunnen functioneren en het is m.i. geen toeval (dit is een aanname) dat de extreem getalenteerden (Sagan, MvdP, etc.) en de cognitief begaafden (Dumoulin, waarschijnlijk ook Vervloesem) hier opzichtig omheen manoeuvreren om hun leven op de rit te houden.

12
Grote Plateau 19 december 2022 om 13:14

Als Vervloessem dat gezegd heeft, en hij is de 36ste die DSM specifiek bekritiseert,
waarom speel je dan nog de advocaat van DSM met een vergezocht, ingewikkeld, pseudo-intellectueel verhaal?

-2
Lalsacien 19 december 2022 om 18:10

@Grand Plateau noem ze alle 36 eens op!!!

0
Mooie Sjors 19 december 2022 om 18:15

Ja noem ze GP, noem ze!! We hebben geen idee waar je het over hebt! Noem ze!!

-1
Lalsacien 19 december 2022 om 22:48

@Sjors stel je niet zo aan.

0
Het Luie Paard van Lent 19 december 2022 om 09:58

Ik ben blij dat de reaguurders hier wél verder kijken dan de titel. Jammer dat WF toch af en toe zo’n Telegraafkop erin knalt, totaal onnodig.

goed dat Xandres voor zichzelf durft te kiezen. Hoop dat hij nieuwe energie uit zijn studie kan halen!

8
Seppie 19 december 2022 om 11:05

inderdaad een totaal onnodige kop. Past inderdaad goed bij het de Telegraaf of het AD daar zijn de laatste journalisten al 5 jaar geleden vervangen door sensatieschrijvers

2
Adorni 19 december 2022 om 10:12

Niet iedere 18-jarige is gemaakt om op die leeftijd al te leven als een prof/pater. Je moet op die leeftijd nog plezier kunnen vinden in het fietsen en jaar na jaar progressie kunnen maken door elk jaar wat professioneler te werken.

0
Fast Freddy 19 december 2022 om 13:42

Haat aanwakkeren lijkt me wat overdreven, maar het is wel weer lekker voor de kliks. Naar het artikel en naar de comments.

0
Marik 19 december 2022 om 18:25

Nou nou nou wat een emoties lees ik hier toch. Ik neem nog een mooi glaasje witte wijn. Proost allen.

0

Ik geef ‘m groot gelijk., als ie maar geen voetballer wordt.

-1
Michiel 19 december 2022 om 12:06

Wat een overgevoeligheden over de kop weer, heerlijk.

Deze jongen is dus gewoon niet geschikt voor profwielrennen. Kan gebeuren

-8
Anton van Valouwe 19 december 2022 om 12:59

Heerlijk inderdaad voor jou…

0
Michiel 19 december 2022 om 13:05

Ja, zeker. Zouden meer flitsers eens moeten doen, zich druk maken om wezenlijke zaken ipv te gillen over een kop. Haat aanwakkeren, hoe bedenk je het

-3
Het Luie Paard van Lent 19 december 2022 om 13:43

Je kan je zowel over ‘wezenlijke’ zaken druk maken, als om een belachelijke kop. Het een sluit het ander niet uit.

0
Michiel 19 december 2022 om 13:56

Ga vooral jullie gang. Ik verbaas me alleen telkens weer over de lichte hysterie (haat) die optreedt bij een bepaalde kop waarvan jullie weten dat de schrijvers deze nu niet en niet in de toekomst gaan aanpassen.

-1
Romāns Vainšteins 19 december 2022 om 14:05

Toch is het vreemd dat de redactie dat niet doet want nu heb je standaard een titel ‘uit het lood’ met een ferme afrekening in de commentaren. Op een gegeven moment moet er dan toch een lichtje gaan branden?

Persoonlijk vind ik dit type titels trouwens minder erg dan dat schrijnende gedweep, -kwijl en -push met sommige renners waar MvdP hoog boven de rest uittorent. Dat ‘sneeuwkoning!’, ‘kijk es hoe ie dat heuveltje opfietst’ en ‘rijdt met nieuwe fiets’ van de afgelopen dagen als makkelijk voorbeeld.

Moet toch voor zo’n gast zelf als bloedzuiger in de nek aanvoelen.

3
Het Luie Paard van Lent 19 december 2022 om 14:27

Eens met RV.

Waar zie jij trouwens hysterie en/of haat Michiel?

0
Michiel 19 december 2022 om 14:31

Ik begrijp t wel RV, ze bepalen zelf wel hoe ze iets verwoorden. Ze denken waarschijnlijk dat t meer lezers oplevert. Je hebt ook nog flitsters die de taalfouten eruit halen, vinden dat zaken anders geformuleerd moeten worden enz. Dan blijf je aan de gang. Ja, dat gedweep is juist koren op de molen van de Van der Poel adepten. En dat nodigt natuurlijk ook uit tot minder vleiende commentaren.

0
Martijn Arensman 19 december 2022 om 17:45

Ik ben het met je eens Michel. De kop insinueert een schuldvraag bij Team DSM, maar als je het artikel leest is deze jongen absoluut niet geschikt om topsporter te zijn.

1
Michiel 19 december 2022 om 17:56

Mss een topdammer Martijn, maar veel verder kom ik ook niet

1

Headlines

Populair

Materiaalzone