Wouter Wippert (29) hangt fiets aan de wilgen
Wouter Wippert - foto: Cor Vos (archief)
woensdag 6 november 2019 om 10:13

Wouter Wippert (29) hangt fiets aan de wilgen

De wielercarrière Wouter Wippert zit erop. Dat heeft de Nederlandse sprinter via social media bekendgemaakt. De 29-jarige coureur uit Wierden is er niet in geslaagd een nieuw team te vinden voor volgend jaar.

Toen Wippert half oktober zijn laatste wedstrijden afwerkte namens EvoPro wist hij nog niet dat hij moest stoppen, zo schrijft hij in een bericht op Instagram. “Zonder optie voor 2020 om mijn grenzen te blijven verleggen zal mijn wielerverhaal jammer genoeg ten einde komen. De laatste pagina’s werden geschreven zonder dat ik wist dat het de laatste pagina’s waren.”

Wippert schrijft dat hij enorm genoten heeft van zijn jaren in het peloton. “Ik heb met veel geweldige mensen samen mogen werken. Er waren emotionele uitdagingen voro de goeie en de slechte momenten op de fiets. Er waren dagen van afzien die ik nooit zal vergeten en dagen van teamwork en succes waar ik altijd met grote glimlach aan terug zal denken. Het was een geweldig avontuur waarin ik veel levenslessen heb geleerd.”

Loopbaan
Wippert stond in zijn jeugdjaren bekend als een van de betere renners in het Nederlandse circuit. Zijn eerste overwinning was de zevende etappe van de Ronde van Slowakije in 2010, toen hij voor opleidingsploeg Davo reed. Later volgden ook ritzeges in etappekoersen als de Tour de l’Avenir en de Triptyque des Monts et Châteaux.

Vanaf 1 augustus 2012 maakte Wouter Wippert als stagiair bij Lotto Belisol kennis met de WorldTour. Hij slaagde er echter niet in om een contract af te dwingen, waarna hij naar het continentale Team 3M trok. Die ploeg werd na een jaar ingewisseld voor Drapac, waarna hij in 2016 bij Cannondale-Drapac debuteerde in de WorldTour. Weer twee seizoenen later vond hij onderdak bij Roompot-Nederlandse Loterij. Het laatste jaar reed hij voor EvoPro, waarvoor hij twee etappes won in Belgrado-Banjaluka en de vijfde rit in de Ronde van Hongarije.

De meest aansprekende koers die op de erelijst van Wippert staat is de zesde etappe van de Tour Down Under in 2015. Ook de Omloop Mandel-Scheie en een keur aan ritzeges in etappewedstrijden staan op zijn palmares. In totaal kwam Wippert tot 22 UCI-zeges.

View this post on Instagram

Its been a blast over the last years! Lots of incredible people I got to meet and work with. Emotional challenges for the good and bad moments on the bike. Days of suffering I will never forget and days of teamwork and success that I always will remember with a big smile. Its been a great adventure with a lot of life lessons learned. Without an option for 2020 to keep pushing the limits unfortunately my cycling story will come to an end, and the last pages were written without knowing they were the last ones. Here to some cool moments during my time on two wheels. -> One of the hardest & epic races @parisroubaixcourse some fast decents. A few of many cool teammates over the years! A focussed look 👀 and ofcourse some sprint fun! #itsawrap #cycling #enjoylife #thankful

A post shared by Wouter Wippert (@wouterwippert) on

 
13 Reacties
Sorteer op:
6 november 2019
Erg jammer dat die zijn belofte nooit heeft kunnen waarmaken. Wat daar de oorzaak van was (Niet goed genoeg of externe factoren zoals druk niet aankunnen) zullen we denk ik nooit achterkomen. Het gaat je goed Wouter.
  6 november 2019
  Ik denk eerlijk gezegd dat zijn belofte vooral wordt overgeschat door die ene zege in de Tour Down Under i.c.m. zijn leeftijd. Voor de rest presteerde hij alleen maar in vijfderangswedstrijden in het niet-Europese circuit, waarvan we allemaal weten welke sportieve waarde we er aan moeten hechten: geen. Talloze voorbeelden genoeg. Uiteindelijk was er bij zijn ploegen na Drapac echt geen enkele indicatie op een vervolgstap qua niveau.
6 november 2019
Toen hij bij Drapac fietste hadden we met zijn alle daarna te hoge verwachtingen van deze man. Hij leek makkelijk te sprinten, bij Roompot is de begeleiding vast niet goed geweest.
  6 november 2019
  Zelfs zonder goeie begeleiding kun je echt wel de goede talenten uitpikken bij een ploeg, hoor. In het geval van Roompot renners als Groenewegen en Van Schip.
6 november 2019
Vergeet niet dat het niveau van de sprinters in NL en in de WT enorm hoog ligt, niet zo gek dat je daar niet veel wint, de meeste succesen van WW werden geboekt op een lager niveau in Azië. Vind het zelf dan ook jammer dat hij daar niet meer gaat koersen maar hij zal er zelf wel zijn redenen voor hebben. Wel echt genoten van zijn opmars in 2014, 2015. Wat mij betreft een renner die NL weer aan het winnen heeft geholpen in die periode.
  6 november 2019
  Die laatste zin lijkt me lichtelijk overdreven.
6 november 2019
Een begrijpelijke beslissing. De weg naar beneden via WT naar PCT en dit jaar CT gaat niet meer omhoog voor hem. Frustrerend vond ik ook twee keer tweede op het NK. Vooral in de editie die Sinkeldam won denk ik dat hij echt had kunnen winnen. Maar hij heeft het niet gedaan. En dat bleek wel symbolisch. Van dat ploegje uit Ierland waar hij dit jaar voor reed, EvoPro, hoor je echt niets. Ik neem aan dat die ophoudt te bestaan. Peter Koning zit hierdoor in hetzelfde schuitje. Wippert heeft bij Cannondale twee jaren mogen ervaren hoe het is om in de WT te koersen. Dat is een mooie levenservaring. De meeste jongens is het niet gegeven een grootst palmares bijeen te fietsen. Wippert ook niet. Daar zit geen schande in. En nu lekker wat anders gaan doen Wouter.
6 november 2019
Zou bij elke Nederlandse continentale ploeg toch met open armen worden ontvangen. Dan rijdt je natuurlijk wel als veredelde amateur. Kan me op zich best voorstellen dat hij daar geen zin in heeft, maar het getuigt natuurlijk ook wel van een gebrek aan intrinsieke motivatie t.o.v. bijvoorbeeld iemand als Coen Vermeltfoort.
  6 november 2019
  Zou inderdaad een ideale renner voor MonkeyTown zijn, die rijden ook veel in het buitenland. Maar ik denk niet dat het alleen met motivatie te maken heeft, ook met financiële (on)mogelijkheden. Het salaris dat een CT biedt zal niet zo hoog zijn, (EvoPro betaalde PCT salarissen en had ook die ambities, maar een sponsor blijft vooralsnog uit), dat moet je ook kunnen opvangen.
  6 november 2019
  Als je bij Cannondale in de WT hebt gereden met het bijbehorende salaris en je bent al rond de dertig, dan lijkt het me inderdaad lastig om zodanig te schakelen dat je bij een Nederlandse continentale ploeg gaat rijden. Ik weet niet of hij vrouw / kinderen heeft of zoiets. Maar de schoorsteen moet ook roken.
6 november 2019
Er zijn mindere sprinters in de PCT die wel een contract hebben, er zijn er ook die minder hebben gewonnen dan 15 koersen op minstens .1 niveau.
6 november 2019
@redactie: omloop Mandel-Scheie moet zijn omloop Mandel-Leie-Schelde
6 november 2019
Had hij niet als een lead-out kunnen fungeren? Even los van het 'willen' natuurlijk. Toch jammer. Adieu.

Reacties zijn gesloten.