Wouter Vandenhaute: “Ook naast uitgebreide Wereldbeker is er plaats voor twee klassementen”
©Cor Vos
vrijdag 11 oktober 2019 om 12:38

Wouter Vandenhaute: “Ook naast uitgebreide Wereldbeker is er plaats voor twee klassementen”

Interview Gisteren werd de 38ste editie van de Telenet Superprestige voorgesteld. Na afloop sprak WielerFlits met Wouter Vandenhaute van Flanders Classics, dat volgende winter naast de Superprestige ook de Wereldbeker samenstelt. “Het veldrijden staat op een kruispunt”, vertelt Vandenhaute. “Enerzijds door die herorganisatie, anderzijds door de ontwikkeling van Mathieu van der Poel en Wout van Aert.”
De UCI heeft de organisatie van de Wereldbeker voor de komende jaren toegewezen aan Flanders Classics. Dat omvat de organisatie van de Wereldbeker-crossen, de marketing- en sponsorrechten ervan, de verdeling van de televisierechten van de Wereldbeker en het WK in België (in het Vlaams) en de verdeling van de tv-productie van de Wereldbeker (wereldwijd) en het WK (in België). Meer gedetailleerde informatie over de hervorming van de Wereldbeker en de kalender zal eind september bekend gemaakt worden. Tot zover het bericht dat de UCI deze zomer de wereld instuurde.

Huiswerk
Maar eind september kregen we geen verdere uitleg over die kalender. “Iedereen is bezig met zijn huiswerk”, vertelde Vandenhaute gisteren. “Maar het is een feit dat die nieuwe Wereldbeker, die uit 16 manches zal bestaan, zijn invloed zal hebben op de kalender. We moeten, samen met alle stakeholders van het veldrijden, zoeken naar een nieuw evenwicht.”

Met stakeholders doelt Vandenhaute op de Internationale Wielerunie, Belgian Cycling en de belangrijke organisatoren. Zelf lichtte hij gisteren alvast een tip van de sluier. “Dit is de 38ste editie van de Superprestige. Ik kijk nu al uit naar de 40ste verjaardag”, vertelde hij. “En hopelijk ook de 50ste.” Waarmee Flanders Classics duidelijk aangeeft dat het oudste regelmatigheidscriterium in het veldrijden zal blijven bestaan.

Kruispunt
“De Superprestige is een staalkaart van het veldrijden. Bekijk die erelijst. Dat ís de geschiedenis van de cross. En ik ben ervan overtuigd dat er in België naast die uitgebreide Wereldbeker nog ruimte is voor twee klassementen.” Vandenhaute noemt ze niet bij naam, maar we veronderstellen dat het dan over de Superprestige en de DVV Trofee (georganiseerd door Golazo) gaat.  “Trouwens, de Superprestige willen we niet alleen in stand houden, maar ook nieuw leven inblazen. Concreet is er echter nog geen enkele beslissing genomen. Ook niet wat de Wereldbeker betreft. We leggen contacten, we praten en we gaan kijken om, in het belang van de cross, dat allemaal zo goed mogelijk in te vullen.”

Dat het veldrijden op een kruispunt staat, vindt Vandenhaute. “Enerzijds door die kalenderhervorming. Anderzijds ook door de ontwikkeling van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zij waren de voorbije jaren een godsgeschenk voor de cross. Ze overstijgen de sport, maar maken nu ook furore op de weg. We weten niet hoe dat in de toekomst gaat evolueren.”

Weg en veld
Vandenhaute denkt in elk geval vooruit. “Kijk, wij kunnen alleen maar zorgen dat de veldritsport zo goed als mogelijk georganiseerd wordt. Wij kunnen de arena zo aantrekkelijk mogelijk maken, maar verder zijn we afhankelijk van de vedetten. Sport leeft bij sterren. En die komen en gaan. Het is nooit anders geweest. Maar als de Wereldbeker verder groeit, sluit ik niet uit dat er in de toekomst meer talent naar het veldrijden afzakt.”

“Zie het positief. Wat Wout en Mathieu momenteel doen, dat kan een aantrekkingspool zijn. Wie weet kunnen we op termijn andere jonge wegrenners overtuigen. Wij van Flanders Classics staan aan beide kanten van het wielrennen (weg en veld, red). Misschien kunnen we ons steentje bijdragen om dat te stimuleren. Hoe dan ook zal het stap voor stap moeten gaan.”

Roger De Vlaeminck
Vandenhaute verwijst naar Roger De Vlaeminck. “Ik lees zijn interviews. In mijnen tijd, zegt hij graag. Maar hij heeft wel gelijk. Hij trainde slim en het veldrijden was een onderdeel van zijn totale ontwikkeling als renner. Roger was zijn tijd 40 jaar vooruit. We moeten in het veldrijden vedetten aantrekken. Maar ik denk dat we die in de toekomst meer en meer zullen moeten gaan delen met het wegwielrennen. Dat voel je nu al. Bij de mannen met Van der Poel en Van Aert, maar ook bij de dames met bijvoorbeeld Marianne Vos en Lucinda Brand.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
11 oktober 2019 12:55
Het seizoen kan mij vooralsnog weinig bekoren terwijl ik een behoorlijke veldrij fan ben. Heeft aan de ene kant te maken met dat Wout en Mathieu er (nog) niet zijn, aan de andere kant met de twee grote blokken momenteel.

Ik hoop dat de vonk nog over slaat de komende weken.

Reacties zijn gesloten.