Wout van Aert triomfeert in stoffige Strade Bianche

Door , zaterdag 1 augustus 2020 om 18:44
Wout van Aert triomfeert in stoffige Strade Bianche

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de Strade Bianche gewonnen. De renner van Jumbo-Visma kwam na 180 kilometer wedstrijd solo aan in Siena. De Vlaming was op de laatste sector van de dag ten aanval getrokken, waarna niemand hem meer van de zege kon houden. Davide Formolo werd tweede, Maximilian Schachmann derde.

Dan eindelijk werd de Strade Bianche verreden. De wielerliefhebber heeft er vijf maanden op moeten wachten. In deze vijf maand zagen zij nog wel Primož Roglič Sloveens kampioen worden en Gregor Mühlberger domineren in het Făgărașgebergte, maar een echt belangrijke wedstrijd hadden zij al even niet meer gezien.

In de Strade Bianche konden de beste renners ter wereld het weer voor het eerst met elkaar uitvechten. De meeste renners zaten zelfs nog zonder koersritme en dus werd het een grote ontdekkingstocht toen om 13.45 uur het startschot werd gelost in Siena.

Kopgroep met Van Kessel en Declercq
Zes renners trokken er na het startschot snel op uit. Benjamin Declercq, Corné van Kessel, Nicola Bagioli, Simon Pellaud, Quentin Pacher en Iuri Filosi waren de renners die zichzelf de vroege vlucht mochten noemen. Ze reden een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar, maar niet lang daarna nam Astana het heft in handen.

Pech voor enkele favorieten
Daarvoor hadden zich al enkele incidenten bij de favorieten voorgedaan. Julian Alaphilippe kampte met een mechanisch defect, Vincenzo Nibali en Peter Sagan hadden een lekke band. Allen wisten weer snel terug te keren in het door Astana geleide peloton.

Pellaud gaat alleen verder
De kopgroep werd wel slachtoffer van het tempo van de Kazachse WorldTour-formatie. Na meer dan een uur koers spatte deze uit elkaar. De Zwitser Pellaud bleek de sterkste van het zestal te zijn. Hij zette solo zijn wedstrijd voort.

Van der Poel en Alaphilippe laten zich zien
De eenzame vluchter deed het goed. Pellaud bouwde zijn voorsprong uit tot bijna vier minuten, maar in de laatste honderd kilometer werd zijn voorsprong steeds kleiner. Zeker nadat Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel een bommetje dropten op tachtig kilometer van de meet. De twee geraakten niet weg, maar het eerste waarschuwingsschot was gelost.

Craddock, Jungels en Burghardt voegen zich bij Pellaud
Drie andere renners reden vervolgens wel weg. Lawson Craddock, Bob Jungels en Marcus Burghardt pikten Pellaud snel op, waarna zij een voorsprong probeerden uit te bouwen op het peloton, dat niet heel groot meer was.

Van der Poel betrokken bij valpartij
In het peloton werd er op dat moment een valpartij gemeld met Alaphilippe, Van der Poel en Nibali. Zij konden hun weg wel weer vervolgen en aansluiten bij het peloton, waar de voorsprong van de vier koplopers als sneeuw voor de zon was verdwenen.

Clarke en Fuglsang openen finale
De finale kon daarna echt beginnen op weg naar de achtste sector van de dag, de Monte Sante Marie. Simon Clarke probeerde het op deze sector bijna meteen. Michael Gogl, Gorka Izagirre en weer Burghardt probeerden te volgen, maar zij werden snel gecounterd door Jakob Fuglsang. De Deen gaf er een mokerharde klap op en reed weg met nog 55 kilometer te gaan.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Kaf wordt van het koren gescheiden
Bij de achtervolgers waren Maximilian Schachmann, Davide Formolo, Michal Kwiatkowski, Alberto Bettiol, Greg Van Avermaet en Wout van Aert goed zichtbaar. Van der Poel en Alaphilippe waren dat niet. Zij kwamen tekort om zaterdag een rol van betekenis te spelen.

Fugslang teruggepakt, zes renners blijven over
In de laatste vijftig kilometer lukte het Fuglsang niet om zijn voorsprong uit te bouwen op een nieuw ontstane groep achtervolgers met Bettiol, Formolo, Van Avermaet, Van Aert en Schachmann. Sterker nog, de Deen werd met nog 42 kilometer te gaan ingerekend door de achtervolgers. Een grote wapenstilstand volgde daarna. De zes koplopers wisten dat een van hen er met de overwinning vandoor zou gaan.

Schachmann en Van Aert proberen het
De volgende poging kwam daarna op naam van Schachmann. De Duitser kreeg Van Aert met zich mee met nog 22 kilometer te gaan. Bettiol, Formolo en Fuglsang wisten de aansluiting te maken, maar voor Van Avermaet ging het licht uit. Met nog twintig kilometer te gaan bleven er nog vijf renners over.

Van Aert probeert het – foto: Cor Vos

Van Aert rijdt weg
De Colle Pinzuto en Le Tolfe bleven daarna als voorlaatste en laatste sector over. Op de Colle Pinzuto deed Bettiol een dappere poging, maar de kopgroep bleef nog altijd intact. Van Aert had daarna op de laatste sector meer succes. De renner van Jumbo-Visma nam een kleine voorsprong in de afdaling, waarna hij stevig doortrok. Het doek viel ondertussen voor Fuglsang.

Winst voor Van Aert
Van Aert bleef vol gas geven. Daarachter hielden Bettiol, Formolo en Schachmann de Vlaming in het vizier. Van Aert liep niet uit bij Bettiol, Formolo en Schachmann, maar de achtervolgers kwamen ook niet dichterbij. Met een voorsprong van twintig seconden begon de koploper vervolgens aan de slotkilometer.

In de slotkilometer kwam de overwinning van Van Aert niet meer in gevaar. In Siena mocht de Vlaming vervolgens eindelijk het zegegebaar maken, nadat hij in voorgaande edities twee keer derde was geworden. Achter Van Aert werden Formolo en Schachmann tweede en derde.

Van Aert met de zege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

107 Reacties

Zadelpen 1 augustus 2020 om 18:58

Woooowwww!!!! Hulde!

Man, wat geniet ik van de twee veldrijderkampioenen. Wat zijn ze toch goed.

Arie den Blanken 1 augustus 2020 om 19:08

De alleen wegrenners mogen blij zijn dat er niet meer veldrijders zijn die ook meer wegkoersen rijden. Toon Aerts bijvoorbeeld doet ook op de weg niets onder voor de wegtoppers. Hij ambieert geen job waarbij hij 250 dagen van het jaar van huis is. Als Vlaamse veldrijder doet het inkomen nauwelijks onder voor dat van veel succesvolle wegrenners.

Romāns Vainšteins 1 augustus 2020 om 19:18

Mijn Oom zou een geweldige stewardess zijn maar heeft simpelweg geen zin om 250 dagen van huis te zijn waar bovenop hij eveneens erg aan zijn ballen gehecht is.

adelaarvanantwerpen 1 augustus 2020 om 19:23

Toon Aerts doet echt wel onder voor de top. WVA en VDP zijn gewoon veel beter dan de andere veldrijders. Toon Aerts werd vorig jaar niet voor niets door Van Aert ingehaald op het BK tijdrijden.

Wildebert 1 augustus 2020 om 19:01

Ge-no-ten. Van de topsport, de prachtige beelden, de gravelwegen, van iemand die vorig jaar in de tour zo’n nare valpartij had, Van de koers. Jammie!

Samlambeej 1 augustus 2020 om 19:02

Nog even nagenieten…

fringale 1 augustus 2020 om 19:04

Waar anderen in het rood gaan, gaat Wout in het donkerrood !

schlunzi 1 augustus 2020 om 19:04

wow, dat was sterk!

drikkes 1 augustus 2020 om 19:06

Niets op af te dingen, gewoon de beste.

Wat heeft tjv toch een wereldploeg

GreenDay 1 augustus 2020 om 19:06

Vriendelijk verzoek aan de redactie van Wielerflits om al die België vs. Nederland-tjokkies eindelijk eens een ban te geven. We slapen allemaal onder dezelfde hemel.

Prachtige koers met een prachtig deelnemersveld (eigenlijk een officieus wereldkampioenschap) en een prachtige winnaar. Om duimen en vingers bij af te likken. Wat Sagan betreft: die zijn heilige vuur voor het wielrennen lijkt toch al een tijdje zoek. Dat hij mij bij de volgende koers ongelijk mag geven! :)

martini151 1 augustus 2020 om 19:11

Die strijd maakt sport toch ook mooi? Het feit dat je kan juichen voor jouw favoriet of kan balen als de grote concurrent wint. Vreugde en verdriet die dicht bij elkaar zot voor sporters en volgers. Dat maakt sport mooi!

Wat Sagan betreft, die wint straks gewoon weer een groene trui. Het lijkt me alleen geen type die vol door blijft trainen in een Corona-periode. Ik denkt dat ook niemand Bookwalter, Gogl of Rosa op had geschreven voor de top-10. Het is gewoon een bijzonder jaar, waar verrassingen voor zullen gaan komen, toppers die door het ijs zakken, etc.

Geraint 1 augustus 2020 om 19:30

Balen als er een concurrent wint? Ja, maar met respect voor die renner. Net dat is wat vaak ontbreekt online.
Trouwens, ik heb nooit een renner gehad waar ik tegen was… Wielrennen heb ik nooit gezien als een wij tegen zij verhaal zoals bvb voetbal.

Scott Sunderland 1 augustus 2020 om 20:41

Met je eens. Ik heb nooit iets gehad met dat gezeik. Ik voel het niet zo. Er zijn genoeg Belgische coureurs waarvan ik kan genieten als ze winnen. Van Aert is er daar zeker een van.

Joek Sat 1 augustus 2020 om 23:11

Ik stoor me ook aan het gebrek aan niveau van dit soort figuren maar een ban gaat wel wat ver en heeft bovendien ook niet zoveel zin, voordat je het weet kom je elkaar ergens anders weer tegen in de maatschappij, wil je dan weer een ban of maar gelijk het stemrecht te ontnemen? Gewoon negeren dus ;-)

martini151 2 augustus 2020 om 08:36

Geraint, daar ben ik het mee eens. Vervolgens is er dan de vraag, wanneer is iets gezonde rivaliteit en wanneer is het respectloos?

Verder prima dat jij dat nooit zo hebt gezien, al kan ik mij niet voorstellen dat je nooit hebt gebaald na een koers. Nooit gehoopt dat een Nederlander zou winnen van de Belg of andersom? Of de ene renner in de kopgroep van de ander? Dat lijkt mij een saaie manier van sport kijken, maar uiteraard is dat voor iedereen om zelf te bepalen

Geraint 2 augustus 2020 om 12:19

@martini, niemand die meer hoopte op een vijfde kassei voor Boonen dan ik. Hayman was echter een fantastische winnaar waar ik tonnen respect voor heb. En had bv. Vanmarcke gewonnen was dat ook mooi geweest.

Dat vat het zowat samen denk ik.

NCK17 1 augustus 2020 om 19:11

Zeer knappe overwinning van Van Aert!

debarreman 1 augustus 2020 om 19:14

Groots!

Michiel De Rooij 1 augustus 2020 om 19:17

Wowt!

hnijveen 1 augustus 2020 om 19:21

Tjonge kon de herstart mooier beginnen? van Aert, denk een jaar terug, en van Vleuten. Wat een kampioenen.

Limal 1 augustus 2020 om 19:26

Wat een fantastische koers!!!

Na de Cancellara-strook dacht ik niet dat hij zou kunnen wegrijden van de klimmers-punchers, maar hij deed het glorieus! Dat Schachmann en Bettiol ook degelijke tijdrijders zijn maakt het enkel nog mooier dat hij niet kraakte op weg naar Sienna. Dikke, dikke chapeau!

JasperMollema 1 augustus 2020 om 19:38

Prachtige koers, schitterende winnaar.

Limal 1 augustus 2020 om 19:44

Slechts 50 finishers, waarvan 8 buiten de tijdslimiet. Wat. Een. Epische. Wedstrijd!

Murcia 1 augustus 2020 om 19:45

Net als de rest hier kan ik alleen maar een diepe buiging maken voor Wout. Na de val die hele revalidatie afwerken en niet zeker weten hoe je terug komt. En dan op deze manier winnen, Grandioos! Trouwens wat een genot om deze koers elk jaar te zien, een betere herstart kon het wielrennen zich niet wensen.

PS: Prachtige exposure voor de Hema. Het leek wel of zij de hoofdsponsor zijn dankzij de strategische plaatsing op het shirt.

Mille 1 augustus 2020 om 19:47

WVA & MVDP; Boonen en Cancellara hebben eindelijk hun waardige opvolgers.

Wat een koers, wat een krachtpatser!

john 1 augustus 2020 om 20:12

Je gaat WvA of MvdP toch niet vergelijken met de Zwitserse coureur met het motortje in zijn fiets

S. Morgenstern 1 augustus 2020 om 19:47

Hele mooie koers gezien! Prachtig ook mede door de wisselende krachtsverhoudingen tussen die 5/6 man vooraan. Van Aert reed een perfecte finale door te gaan op het stuk afdaling dat hem het meest lag van allemaal, maar was waarschijnlijk sowieso de beste man in koers geweest

Mille 1 augustus 2020 om 19:48

Idd tactisch heel sterk, weggaan in die afdaling. De ervaring van de vorige 2 edities brengt hem ver hier.

S. Morgenstern 1 augustus 2020 om 19:50

Conclusies zonder iets te hebben gezien. Zinloos.

Domestique 1 augustus 2020 om 19:53

Kwiatek sterke indruk en dan ineens weer erdoor gezakt, ook bevangen door de hitte?

Blijft sowieso een vreemde koers, waar je vaak weinig conclusies kan aan verbinden voor de komende wedstrijden…

BW52 1 augustus 2020 om 19:55

Dit belooft wat voor Paris Roubaix

Abysmal 1 augustus 2020 om 19:56

Wauw. Na die blessure van vorig jaar, wat echt heel erg heftig was, dit presteren. Niks dan lof. Ik ben zelf fysio en als ik zie hoeveel moeite mensen hebben met terugkeren naar hun niveau van sport na blessures, ook minder zware blessures dan deze, en hoe hard werken het is, dan ben je echt een heel grote. Proficiat Wout, een positief voorbeeld voor de wielersport. Van harte gegund

mus van de maasstad 1 augustus 2020 om 19:56

Als er toch 1 iemand het recht heeft om het stof van zijn schouders te vegen als hij als winaar over de meet rijd…

VerstandOpNul 1 augustus 2020 om 20:06

Grootse prestatie van Wout; hij heeft werkelijk de perfecte race gereden..
Toen hij nog in dat groepje met net-niet renners zat, zag het er eigenlijk al heel goed voor hem uit..

ProfrondeZevenbergen 1 augustus 2020 om 20:13

Geweldige koers gezien. Het landschap mag er ook zijn.
Leuk om hier mee te beginnen. Hopelijk volgt er nog veel meer moois.

assen 1 augustus 2020 om 20:37

Mooie koers, prachtige winnaar.

Wat ik zo mooi vond aan de koers is dat renners die in het begin het best waren, dat op het laatst niet meer waren (Fuglsang, Bettiol).

Jammer van de lekker band van MvdP, maar als je op 10 minuten finisht had je vandaag ook niet gewonnen lijkt me.

Petje af voor Stybar!

Wat hebben die UAE renners gegeten? Collectief goede prestatie.

Headlines

Materiaalzone

Populair