Van Aert wint E3 Saxo Bank Classic na koppeltijdritje met Laporte
foto: Cor Vos
vrijdag 25 maart 2022 om 16:58

Van Aert wint E3 Saxo Bank Classic na koppeltijdritje met Laporte

Wout van Aert heeft de E3 Saxo Bank Classic op zijn naam geschreven. De Belg van Jumbo-Visma reed op de Paterberg, ruim veertig kilometer voor het einde, weg samen met zijn ploeggenoot Christophe Laporte. De twee begonnen vervolgens aan een koppeltijdritje en hielden het uit tot de finish. Van Aert mocht als eerste over de streep komen.

De E3 Saxo Bank Classic telde dit jaar maar liefst zeventien (kassei)klimmen, waardoor de wedstrijd ook wel gezien wordt als de kleinere versie van de Ronde van Vlaanderen. Qua deelnemersveld hoefde de semiklassieker ook niet veel onder te doen voor de Hoogmis. Mathieu van der Poel ontbrak weliswaar, maar Wout van Aert, Mads Pedersen en titelverdediger Kasper Asgreen stonden wel aan de start. Zij waren vooraf de topfavorieten.

Om kwart over twaalf vertrokken 172 renners vanuit Harelbeke voor een koers van 203,9 kilometer. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl) en Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco) waren daar niet bij. Ackermann kuste twee dagen terug het asfalt in de Minerva Classic Brugge-De Panne, Honoré kampte met ziekte en Craddock – de afwezige met de meest opvallende reden – kon niet koersen omdat hij kort voor vertrek van het startpodium viel.

Tosh Van der Sande uit koers
Toen de wedstrijd vier kilometer ver was, werd het peloton nog wat verder uitgedund. Onder andere Stefan Küng (Groupama-FDJ), Guy Sagiv (Israel-Premier Tech) en Tosh Van der Sande (Jumbo-Visma) lagen bij een valpartij, die ervoor zorgde dat Sagiv en Van der Sande op moest geven. Laatstgenoemde was een belangrijke pion voor Wout van Aert en probeerde derhalve nog door te gaan, maar moest uiteindelijk met een pijnlijke elleboog de strijd staken. Later bleek dat zijn elleboog gebroken is.

Van der Sande viel al vroeg uit – foto: Cor Vos

Ondertussen lag het tempo vooraan in het peloton behoorlijk hoog. Zodoende wist niemand in het openingsuur echt weg te rijden, ondanks verscheidene pogingen. Een groep van negen met daarbij onder andere Lindsay De Vylder, Jenthe Biermans en Mathijs Paasschens sloeg na ongeveer veertig kilometer een klein gaatje, maar werd opgehouden door een dichte spoorwegovergang. De rest sloot daardoor weer aan. Omdat de voorsprong van de vluchters nog beperkt was geweest, kregen ze geen voorgift toen de koers weer op gang werd getrokken.

Kopgroep van zeven
Nog dertig kilometer later, met nog zo’n 135 kilometer te gaan, kwam er dan toch een ‘vroege’ vlucht. Ryan Mullen, Lukas Pöstlberger (beiden BORA-hansgrohe), Daniel Oss (TotalEnergies), Jelle Wallays (Cofidis), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauzen WB) en Lasse Norman Hansen (Uno-X) wisten weg te rijden. Een tijdlang waren er twee achtervolgers op deze zeven: Sander De Pestel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Tobias Beyer (Alpecin-Fenix). Het duo bleef echter hangen en besloot uiteindelijk te strijdbijl te begraven.

Bayer en De Pestel in de chasse patate – foto: Cor Vos

De kopgroep begon met ongeveer twee minuten voorsprong aan de heuvelzone, die op 116 kilometer van het einde ingeleid werd door La Houppe. Het gat bleef stabiel op de Kanarieberg, de Oude Kruisberg en de Knokteberg, maar op de Hotond kwam er een versnelling in het peloton. Juist op die helling kreeg Victor Campenaerts af te rekenen met materiaalpech. Nadat de Belg een nieuwe fiets had gekregen, moest hij in de achtervolging. Hij werd geholpen door enkele ploeggenoten, maar zou de kop van de koers nooit meer zien.

Van Aert trekt door op Taaienberg
Richting de volgende helling, de Kortekeer, probeerde Dries De Bondt te anticiperen. Jumbo-Visma gaf niet veel later echter gas op weg naar de Taaienberg, waardoor De Bondt weer ingerekend werd. Op deze Taaienberg voerde Van Aert zelf het tempo op. Het leidde tot verbrokkeling in het peloton: achteraan gingen er velen af, vooraan reden zeven renners weg. Naast drie renners van Jumbo-Visma – Wout van Aert, Christophe Laporte en Tiesj Benoot – waren dat Stefan Küng, Jasper Stuyven, Kasper Asgreen en de winnaar van Milaan-San Remo, Matej Mohoric.

INEOS Grenadiers had de slag gemist en moest in de achtergrond het kopwerk doen. In eerste instantie verloren ze echter terrein op de zeven, die de aansluiting bij de zes overgebleven vluchters maakten. Paasschens was al gelost. Daarom werd op zeventig kilometer van de streep met dertien man begonnen aan Berg ten Stene. Hier demarreerde Benoot, wat ertoe leidde dat alle oorspronkelijke vluchters – Oss uitgezonderd – eraf moesten. Acht koplopers zetten koers richting de Eikenberg.

De acht koplopers – foto: Cor Vos

Narváez en co maken de sprong
Op deze Eikenberg probeerde Jhonatan Narváez, na het werk van zijn ploeg, de sprong van groep twee naar groep één te maken. Enkelen renners volgden hem hierin. Naast Narváez konden Dylan van Baarle, Florian Sénéchal, Davide Ballerini, Biniam Girmay Hailu, Anthony Turgis, Michael Gogl, Valentin Madouas en uiteindelijk ook Rasmus Tiller en Mike Teunissen de aansluiting vooraan maken. Omdat Oss en Ballerini het vooraan niet meer bij konden benen, begonnen we met vijftien renners voorop aan de laatste vijftig kilometer.

De wedstrijd leek hierop even tot rust te komen, maar nadat Sénéchal door een lekke band vooraan wegviel, waren er op de Paterberg alweer nieuwe ontwikkelingen. Met nog veertig kilometer voor de boeg sloeg Van Aert – met ploeggenoot Laporte in zijn zog – een flink gat met de rest van de kopgroep. Op de Oude Kwaremont moest de Fransman alle zeilen bijzetten om zijn kopman bij te houden, maar daarna leek het toch een koppeltijdrit te worden. Van Aert en Laporte moesten het daarbij opnemen tegen de acht overgebleven achtervolgers. Stuyven, Teunissen, Turgis en Gogl waren op de Oude Kwaremont gekraakt.

Van Aert en Laporte op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Laporte gunt Van Aert de zege
In eerste instantie bleef het verschil tussen de twee voorop en de acht daarachter nog beperkt, maar na de Karnemelkbeekstraat, de voorlaatste beklimming, werd het gat groter en groter. Aan de voet van de Tiegemberg had het duo al een minuut en vijftien seconden. In de vlakke, laatste kilometers naar Harelbeke zette de groei door. Van Aert en Laporte konden dus uitgebreid zegevieren, ook omdat ze er geen sprint meer van maakten. Laporte, die in Parijs-Nice een ritzege cadeau kreeg van Van Aert, gunde zijn kopman de overwinning.

Achter de twee koplopers duurde het, in de strijd om plek drie, tot in Harelbeke voordat er aangevallen werd. Küng was de eerste die het probeerde. Zijn poging mislukte, maar nadat ook Van Baarle, Mohoric en nogmaals Van Baarle het probeerden, ging de Zwitser in de laatste kilometer nog eens. Nu sloeg hij wel een gaatje. Küng werd derde, voor Mohorič en Girmay.

RIDE Magazine
151 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2022 17:59
Koppeltijdritje...
Tja, je hebt er die zich uitleven in de Coppi/Bartali, en je hebt er die kiezen voor de Trofeo Baracchi.

Van Aert na de Taaienberg zo gretig dat ik vreesde dat hij tekort zou komen in de finale, maar er bleek helemaal geen finale meer te volgen na de Paterberg...

Grimay: nog iets te onbesuisd, maar toch mooi hoe die ondanks de twee koppeltjes enkel Küng voor zich moet dulden in de strijd voor de derde podiumplek.
Tegenvaller van de dag: Turgis, en in mindere mate Stuyven. Over de AG2R boys spreken we eigenlijk al niet meer. Lotto: als je alle ballen zet op Campenaerts (was het een zet om te anticiperen met Van Moer?) en het valt tegen, dan blijkt de spoeling plots heel dun...
    25 maart 2022 18:13
    Tegenvaller van de dag Pedersen en Kragh Andersen, niet gezien.
    25 maart 2022 18:23
    @rv
    Klopt helemaal. Ik zag ze vooraf allebei meer een hoofdrol spelen in Gent-Wevelgem dan hier, maar bij Kragh Andersen staat een DNF (geen idee waarom), terwijl Pedersen toch maar mooi de pelotonspurt voor plek 25 wint ;-)
    25 maart 2022 18:35
    Was toch een erg vreemde wissel bij Campenaerts! Of zou die gevallen zijn? Die verloor bizar veel tijd voor een mechanisch defect!
    25 maart 2022 18:44
    Mohoric is ook voor Girmay geëindigd.
    25 maart 2022 18:58
    Kragh was de laatste die er af moest op de Taaienberg; idd vreemd dat die dan niet finisht. Pedersen blijft het voorlopig moeilijk hebben met een zware heuvelzone, op zijn 2e plaats in de RVV enkele jaren terug na. Iets vlakker (GW, Kuurne...) en slechter weer past hem beter zo lijkt het.
    25 maart 2022 19:04
    Het zal wel iets met ziektes en planningen te maken hebben, maar Lotto start hier ook wel met een hoop overschotjes. Je hebt Campenaerts en Van Moer (waarvan ik nog moet zien of die het kan in klassiekers, lijkt me meer een rittenkaper) en dan hield het wel op. Bizar voor een belangrijke thuis-koers.

    Nu kun je je afvragen of Wellens, Vermeersch, Van Gils, Gilbert en co veel meer hadden gepresteerd, maar dat jongens als Buellens, Grignard of de Duitse sprint-aantrekkers het niet tot de finale trekken, is te verwachten.
    25 maart 2022 19:30
    @TheBigShow
    Had ik gemist. Nu is een vijfde plek ook fantastisch voor deze jongen - die hier blijkbaar voor het eerst op kasseien reed sinds het WK, en volstrekt niet verkend zou hebben.
    En hij gaat nu ook nog even Gent-Wevelgem rijden, ter vervanging van Kristof!
    25 maart 2022 19:40
    @kopinkas

    Eerst stond er idd dat ie 4e was, maar dat hebben ze later aangepast. Van Baarle is ook nog een plekje opschoven t.o.v. Benoot
    25 maart 2022 19:48
    ‘En hij gaat nu ook nog even Gent-Wevelgem rijden‘

    Dat is mooi nieuws, ik voerde het tijdens de blog al aan. Kijk soms zie je wel eens een spurter lekker mee gaan op de keien maar vandaag, deze gast daar zat onversneden aanleg in. Gaat bij starten al een ster verdienen.
25 maart 2022 18:14
Dat wordt volgende week weer een tweestrijd WvA en MvdP. Of gaat Pogacar ook meedoen. Hoop ook dat van Baarle nog verbetert. Was niet zo sterk als vorig jaar.
25 maart 2022 18:14
De UCI punten verdeling als voorbeeld vandaag, is niet te begrijpen.
Semi klassieker 400 pnt, Volta Catalyuna 50 en Settimana coppi e bartali 14 pnt.
Dat is een aanfluiting en farce. Moet op de schop lijkt me.
    25 maart 2022 18:30
    Helemaal met je eens.
    Zeker als je weet dat Tourwinst je 1000 punten oplevert en een Touretappe 120...
    WVA's winst van vandaag is dus UCI-gewijs meer punten waard dan zijn drie felbevochten ritzeges in de vorige Tour samen...
    En zijn winst in de Omloop en de E3 samen brengen hem evenveel UCi-punten op als Vingegaards felbevochten tweede plaats in de Tour.

    Puntenwinst bij semiklassiekers zou moeten afgezwakt worden, en ritzeges opgewaardeerd.
    Verder vind ik ook dat puntentrui en bergtrui in rittenkoersen van 1 week en langer ook punten zouden moeten opleveren.
    25 maart 2022 18:39
    Een etappewedstrijd gaat om het eindklassement, niet om de ritzeges. Puntenverdeling is goed genoeg.
    25 maart 2022 19:02
    Ik hoor voor wedstrijden als de Strade, Omloop, E3, Gent-Wevelgem, Amstel & Waalse Pijl ook liever 'klassiekers' dan 'semi-klassiekers'. Met die benaming staan ze nog altijd onder de Monumenten zonder dat die 'semi' het wat verkleint. Het zijn stuk voor stuk ééndagskoersen die iedereen op z'n palmares wil. 'Semi' is meer iets voor Kuurne, de Brabantse en Dwars door Vlaanderen.
    25 maart 2022 19:07
    Ik kan de term semi-klassieker begrijpen gezien de lengte van deze koersen als Omloop, E3 en DDV. Bij Gent-Wevelgem vind ik gezien de lengte en die prachtige connectie met 14-18 de definitie Klassieker op zijn plaats.
    25 maart 2022 19:35
    Dat is ergens toch subjectief. Ik heb bijvoorbeeld minder met een etappezege in een ronde. Het heet een ronde omdat het draait om het klassement en etappes zijn bijzaak. Bij een meerkamp atletiek is een zege bij speerwerpen ook minder waard dan een zege individueel. De zege van vandaag vind ik zelf mooier (behoudens de manier hoe de finishen) dan die 3 etappezeges vorig jaar.
    25 maart 2022 19:50
    Eens met Murcia’s opmerking. En de Amstel vind ik er ook 1.

    Omloop, ddv en e3 allemaal hartstikke leuk maar het blijven rondes van Vlaanderen allemaal. Finale parcours met de muur moet natuurlijk weer terug van de omloop naar de ronde.
    25 maart 2022 19:57
    @gebruikersnaam
    Een proteam of WT renner moet vlg jou dus een kleine 28 etappes winnen in een 2.1. (geloof ik) meerdaagse elite koers, om de prestatie van Wout vandaag te evenaren?
    Net wat Kopinkas zegt. Die prachtige 3 Tour etappes leveren minder op dan een voorbereidingskoers voor de RVV
    25 maart 2022 20:10
    Er is idd wel iets te zeggen voor dat afstand-argument; klopt. En in Vlaanderen zetten we de kasseikoersen waarschijnlijk ook automatisch iets hoger.
    26 maart 2022 00:18
    @rv
    ‘Finale parcours met de muur moet natuurlijk weer terug van de omloop naar de ronde’
    Helemaal akkoord, maar dan wel met finish in Meerbeke i.p.v. Ninove.
    De Bosberg explosies van Van Hooydonk, het slimme wegsluipen van Criquielion, de machtsontplooiing van Vanderaerden, allemaal geweldige scènes uit mijn jeugd op dat parcours.
    Maar evengoed het slimme steekspel van Nuyens, de Leif Hoste drama’s…
    Zoveel mooier dan de huidige rondjes op de Paterberg…
25 maart 2022 18:22
Saaie koers heb deze dan ook niet uitgekeken. Ben zelf maar op de fiets gestapt.
    25 maart 2022 18:31
    Je hebt dus gekeken tot de wedstrijd na een aantal razendspannende kilometers in zijn definitieve plooi was gelegd, en bent toen gaan fietsen. Moet kunnen hoor.
25 maart 2022 18:30
Nu hopen dat hij een keer vdp kan verslaan
25 maart 2022 18:35
Heeft iemand de finishfoto gezien?
25 maart 2022 18:37
Zou het dan toch waar zijn dat je van RedBull vleugels krijgt ?
25 maart 2022 18:47
Mooie overwinning en vooral 2 keer zelf de forcing gevoerd. Ik heb het gevoel dat deze Van Aert (nog) sterker is dan die van het voorjaar '21. De E3 liegt nooit...
25 maart 2022 18:48
Een gewaagde maar passende kop boven dit artikel zou zijn geweest: 'Jumbo vermoordt het kijkplezier'. Laatste 30 km was geen zak aan. De beste wint wel maar die versmachtende dominantie van een ploeg, of het nu Quickstep, Ineos of Jumbo is, is niet goed voor de wielersport.
    25 maart 2022 18:58
    Persoonlijk vond ik de 30 k van Laporte en van Aert net zo hemeltergend als die laatste 30 k met MvdP naar de meet ietsofielde in de ronde 20. 2 heren met geruststellende voorsprong die om de beurt netjes elkaar aflossen. Of er dan een spurt volgt of niet is maar een klein verschilletje.

    Soit, afgelopen jaar was de E3 een toffe, het kan niet altijd prijs zijn.
    25 maart 2022 18:59
    Het is niet dat ze dat elke wedstrijd doen he.
25 maart 2022 19:03
Wat een saaie rot koers zo. Ik hunker naar Mvdp! Hij is de enige die Wout nog kan bedreigen in deze vorm
25 maart 2022 19:39
5 man bij de top 18, 3 in de top 10 en plek 1 en 2. Tjv vermorzeld de tegenstand en halen bijna 900 uci punten binnen. Hopelijk kunnen mvdp en pogacar tegenstand bieden de komende week anders wordt het 1 grote tjv show in het klassieke voorjaar.
25 maart 2022 19:59
als op de Paterberg de hekken in dat gootje staan, dan komen ze daar niet zo gemakkelijk weg. ik verwacht dat dit volgende week het geval is.
25 maart 2022 20:02
Prima overwinning voor Van Aert (en eigenlijk ook voor Laporte). Je zou bijna denken dat hij gisteren meegelezen heeft. Gewoon zelf vertrekken en de rest kan verrekken. Grappig dat Van Aert en Van der Poel vandaag beide winnen door hun sterkste eigenschappen uit te spelen, ongeacht wat je van de verzamelde tegenstand vindt.
    25 maart 2022 20:12
    @BB, Je zou bijna denken dat er veel wijze mannen hier op WF rondhangen....
25 maart 2022 20:27
Laporte heeft zijn tour de france selectie al wel binnengefietst voordat april begint. Had sowieso al een streepje voor als Fransman, maar ze kunnen nu niet meer om hem heen.
    25 maart 2022 20:35
    Helemaal eens, afgezien van de PR-voordelen om een Fransman mee te nemen naar de Tour is er natuurlijk mits hij fit blijft ook geen enkele reden om deze allrounder niet mee te nemen. Kan namelijk perfect de rol van piloot voor Wout op zich nemen in diens strijd voor groen en in bv de Roubaix etappe kan hij meer dan zijn gewicht in goud waard zijn voor zowel Wout als Primoz.
25 maart 2022 20:52
Roosen erbij vd sande eruit zondag. Harde koers maken!
25 maart 2022 20:56
Eerst en vooral: ik weet dat het een dunne lijn is, maar ik wil niets insinueren. Ik vraag me gewoon oprecht af hoe het kan dat een ploeg in de breedte zo dominant is ten opzichte van de rest. Van Aert is natuurlijk buiten categorie, maar dat Laporte de enige is die in zo’n veld kan volgen (zie ook Parijs-Nice) en dat bovendien de helft van de ploeg mee is vooraan en koers maakt vind ik opvallend. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de rest plots zo veel zwakker is dan vorig jaar? Dezelfde vraag kun je je ook stellen over Quickstep de voorbije jaren, maar wat doen die plots anders dat ze constant achter de feiten aanhollen? Het is waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden en een goede kopman maakt de rest wellicht beter. Maar de voorbije jaren was kopman Van Aert niet minder indrukwekkend. Ik heb er een hard hoofd in in elk geval :)
    25 maart 2022 21:15
    Ik denk dat TJV kampioen "bergzitten en slablaadjes afwegen" is. Dat ze hierin nog maniakaler zijn geworden dan de andere topploegen.
    Verder denk ik dat ze een set uitstekende renners hebben, die een uitgebalanceerd ketonen-dieet krijgen. Want het lijkt evident dat de opmars van ketonen en de opmars van TJV redelijk parallel lopen.

    En verder is dit momenteel ook wel het jaar van de armoede. Veel blessures en ziektes in het peloton, waarbij met name in het klassieke werk niet iedereen op niveau is. Kijk naar de blauwe mannen dit jaar, en vergelijk dat met de voorgaande jaren (waar zijn Alaphillipe en de rest gebleven?). VDP die net pas weer terug is. Hirschi die uit zijn dal aan het kruipen is, en ga zo maar door.
    26 maart 2022 11:34
    Ja, het is het voorjaar van covid zonder quarantaine, mensen worden ziek, maar het wordt niet meer aan de grote klok gehangen. En: QS heeft toch het laatste jaar véél mensen laten gaan en zit met een wat verouderde groep voor de klassieke kern? Misschien moeten ze weer eens wat nieuw klassiek bloed aantrekken?
25 maart 2022 20:57
heb je ooit iemand zo makkelijk E3 zien winnen?
25 maart 2022 20:59
Wout wint geen groen zolang de puntentelling is zoals nu. Hij doet het dan weer wel goed om weer een streepje te zetten. Laat die ritjes voor wat het is en win grote wedstrijden. Ben een echte MVP fan maar Wout vult zijn palmares dit jaar mooi op. Enkel nog RVV en PR. Dan een paar jaar de focus op Luik en Lombardije en WK TT en individueel.
    26 maart 2022 05:40
    Vooraleer hij aan de enkels van bijvoorbeeld een Boonen of een Sagan zal komen heeft hij wel nog wat werk.
    26 maart 2022 11:32
    hmmmm niet eens met die "enkels"-opmerking: Boonen was een kanjer van een klassieke renner, maar ook vrij eenzijdig. Boonen had geen tijdrit, kon geen Ventoux aan, zou nooit een topklassement in een kleine ronde hebben gekund, Boonen in de bergen? Hij had ook nooit een grand slam kunnen halen etc. Sagan, mja, die heeft toch heel veel laten liggen door zo nonchalant te zijn, dus, Wout is een veel grotere dan beide heren.
26 maart 2022 01:08
De wolfpack is wederom ongenadig afgedroogd, tot een groepje welpen. Mijn hemel. Van suprematie in het voorjaar naar je beste renner op de 10 e plaats. Dat gaat dit voorjaar niet meer goed komen.

Reacties zijn gesloten.