Wout van Aert verdient nu meer vrijheid – WIELERFLITS UPDATE #7

donderdag 7 juli 2022 om 12:30
Video

Van de hemel naar de hel in minder dan een dag tijd. Voor Jumbo-Visma was de vijfde etappe van de Tour de France een etappe om snel te vergeten. In de kasseienrit kregen de drie kopmannen (Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard) met pech en valpartijen te maken. Hoe nu verder? Wout van Aert verdient meer vrijheid.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In de WielerFlits Update blikken onze verslaggevers Raymond Kerckhoffs en Maxim Horssels terug op de vijfde etappe in de Tour de France 2022. Ze bespreken de pech van Jumbo-Visma, de vormdip van Mathieu van der Poel en duiden een nieuwe aanpak tegen bloeddoping.

Beluister de podcast :

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!


De WielerFlits Update is ook te beluisteren als podcast
iTunes
Spotify
RSS-feed

Dit artikel delen:

22 Reacties

madeinstars 7 juli 2022 om 08:23

Ze hebben nota bene als ploeg Van Aert aan een overwinning geholpen en hem complete vrijheid gegeven de eerste paar dagen om te doen wat hij wil en de take is nu dat Van Aert 'meer vrijheid verdient'? Wat?

De reden dat Van Aert gisteren niet zelf voor de overwinning kon rijden was puur zijn eigen fout, namelijk de valpartij en vervolgens het vertrouwen kwijt zijn en de helft van de kasseienstroken achterin het peloton zitten.

Het lijkt me niet meer dan logisch dat hij (toen de overwinning eenmaal lang en breed uit zicht was) zich heeft opgeofferd voor de klassementsrenner die er nog het beste voor stond. Die klassementsrenner heeft uiteindelijk eigenlijk een prima dag (ondanks pech) en verliest 13 seconden en dan is de vraag 'is het klassement wel haalbaar'?

edit wf: laat trollgedrag achterwege

0
Glorious 7 juli 2022 om 08:29

Helemaal juist

0
Dave Dubbeldammer 7 juli 2022 om 08:56

Ronduit idioot verhaal, dit.

0
Davide_Formolo 7 juli 2022 om 09:09

@madeinstars Volledig mee eens!

0
Glorious 7 juli 2022 om 08:30

Van Aert was bang door het idiote parcours. Hij gaat nog mooie dingen doen en mogen en de sfeer en kwaliteiten bij Jumbo zijn top.

0
Viktrodriguez 7 juli 2022 om 15:36

Ik denk niet dat bang zijn voor het parcours nu echt het probleem was as nummer twee van PR, maar die val was wel in zijn hoofd gaan zitten, ja. Die overigens plaatsvond op het asfalt, net als die bijna botsing met die wagen van DSM. Niet goed wat het parcours voor een rol speelt.

0
Chaba 7 juli 2022 om 08:47

Beetje non verhaal mijn inziens want hij heeft al genoeg vrijheid en Vingegaard staat er nog zeer goed voor en Roglic naja laten we dat afwachten.

0
Koers 7 juli 2022 om 09:01

Rare shit je hele leidingen even doorspoelen. Meteen die controles doen natuurlijk. Al zou je er 5 willekeurig (loting na finish en openbaar) doen schrikt dat al behoorlijk af. Sowieso daarnaast winnaars altijd en truien en hoog geklasseerden regelmatig.

0
Romāns Vainšteins 7 juli 2022 om 09:03

Niet alleen van Aert maar ook Roglic moet nu gewoon het gareel in. Dat groen komt quasi-automatisch zijn kant op en ze hebben de beste uitdager van de terminator in het team zitten. Vandaag zou ik gegroupeerd voor de spurt met van Aert gaan wat tegelijkertijd 2 doelen dekt. Op de planche als trein pogen heel UAE af te matten en meteen Vingegaard head to head met Pogacar en de andere uitdagers lanceren.

0
zietemgaan 7 juli 2022 om 10:36

UAE is inderdaad de zwakke schakel van Pogacar, en Wout heeft volgens mij die ingesteldheid sowieso: ritten kapen en verder de ploeg aansturen want hij is duidelijk de kapitein

0
Wildebert 7 juli 2022 om 11:55

Je zag Wout ook omkijken naar de plek waar Roglic ergens de tuin inliep. Inderdaad de grote leider en regelaar. Er ontgaat hem weinig. Juist daarom hoop ik toch op een masterplan om Vingegaard ergens voorbij Pogi te krijgen. Hoeft de ambities van Van Aert niet echt in de weg te staan. En geel is een groter doel dan groen wat mij betreft.

0
Comments 7 juli 2022 om 09:50

Wout was gisteren gewoon gelost en heeft toen verder het team geholpen.
Echt niet bijzonder. Dus ook geen voorkeursbehandeling voor hem. Samen winnen.

0
Marlin 7 juli 2022 om 10:49

Gewoon gelost…. Man, man, man, wat een wielerkenner ben jij. Door zijn val en zijn bijna aanrijding had hij blijkbaar de schrik te pakken. Liet hij zich te veel uitzakken. Dat was fout inderdaad, maar had niets met niet kunnen te maken. Een tijdelijke fysieke en mentale dip. Wat hij nadien liet zien was mogelijk nog meer indrukwekkend dan de dag ervoor. Bijna op zijn eentje eerst Vingegaard terugbrengen naar het achtervolgende peloton. Nadat hij zich liet uitzakken, nota bene (maar dat heeft Comments blijkbaar niet gezien). Nadien door het groter geworden peloton met wat steun van Laporte 40 seconden dichter te sleuren naar Pogacar, die zelf met Stuyven een sterke medevluchter had.

0
Comments 7 juli 2022 om 16:41

Terugbrengen…..nou nou. Dat is toch z’n taak als knecht. Doen wat de baas zegt.

0
Alfons Haavers 7 juli 2022 om 10:02

Of ze vandaag met van Aert gaan proberen te sprinten, betwijfel ik. Vanwege de hectiek en inspanningen van de afgelopen dagen zouden ze bij TJV wel eens toe kunnen zijn aan een rustig dagje. Want vrijdag is het ook weer werkendag.

Anderzijds heeft Wout gezien zijn vorm wel weer een mooie kans vandaag. Van Aert is toch dé ster van de eerste week door elke dag mee te doen voor winst, zijn gele trui en vooral dat fenomenale nummer van afgelopen dinsdag. Als hij er nu nog een etappe bij kan doen, spreekt dat toch ook tot de verbeelding bij de supporters, media en sponsors. Misschien meer dan wat Vingegaard, die in het verleden nog maar zelden voor spektakel heeft gezorgd, zal doen.

'Meer vrijheid' voor van Aert is vrij vaag. Hij heeft op zich tot dusver al veel vrijheid gekregen, dus ik vermoed dat er bedoeld wordt dat Wout na de vlakke aanloop nu niet ineens in volle knechtmodus moet maar zijn eigen doelen mag (blijven) najagen.

Op zich ben ik het daar wel mee eens. Eerst maar even zien of Vingegaard (en Roglic en de rest van de klimploeg) het Pogi moeilijk kan maken. Daar heb je van Aert niet voor nodig, hij gaat bergop het verschil niet maken en niet Jumbo-Visma maar wel UAE moet in eerste instantie de koers controleren. Wel kan je hem gebruiken om op vlak of geaccidenteerd terrein nog eens een coup te proberen plegen.

Vandaag is het sowieso afwachten hoe iedereen is hersteld en of ze willen gaan sprinten, maar daarna is het wat mij betreft even kijken hoe de verhoudingen bergop liggen. Als het tot op het punt komt dat Vingegaard Pogi kan bedreigen, kan je van Aert nog altijd in knechtmodus zetten. Voorlopig zie ik daar weinig noodzaak toe.

De meesten gaan er toch vanuit dat Pogacar ook bergop de beste zal zijn. Dan zit je met van Aert met iemand die groen kan pakken en eventueel nog mee kan doen voor ritzeges en zo ook 1 van dé mannen van de Tour wordt. Voorlopig zou ik dus nog even op 2 paarden blijven wedden, tot duidelijker wordt hoe de verhoudingen in de bergen liggen. Maar moet je vandaag en zaterdag (rit naar Lausanne) de ploeg laten werken in functie van Wout? Een mannetje bij zetten misschien, maar met de hele ploeg de koers in handen nemen zoals afgelopen dinsdag lijkt me niet.

0
Aart van Woud 7 juli 2022 om 12:30

Goede analyse weer Alfons, ik lees die graag.

0
Alfons Haavers 7 juli 2022 om 12:48

Bedankt Aart. :-)

0
tramontana 7 juli 2022 om 13:43

+1 goeie analyse, ondertussen blijkt dat Van Aert niet méér vrijheid nodig heeft, het peloton heeft daarentegen de benen nodig om Van Aert te kunnen volgen. Koers maken vanaf km 1 in de langste etappe van deze tour. Straks in de finale zal het er op neerkomen hoeveel tandvlees iedereen nog heeft.

0
zietemgaan 7 juli 2022 om 10:42

Wat is er moeilijk aan het gegeven dat je met Wout de beste niet-gc renner van het moment hebt? Hij kan alles behalve voor een gc gaan. Logisch dat je dat uitspeelt, zoals Alfons ook zegt. Door Wout Zichzelf te laten zijn hebben ze een weergaloos wapen dat UAE niet heeft, want Wout is zelf n ploegspeler, en de eigenlijke wegkapitein. Laat hem dus doen. Overigens zou het idd mooi zijn als Roglic nu ook gaat aanvallen, offensief rijden. Pogacar onder druk zetten, de man zonder hecht team

0
Marlin 7 juli 2022 om 10:53

De vraag is of Van Aert fysiek en mentaal klaar is om voor de overwinning te gaan. Fysiek door zijn val en inspanningen van de voorbije dagen, mentaal door het dipje dat hij gisteren kende. Ik vermoed dat een grotere groep de vrijheid krijgt van Jumbo, voor zover er geen concurrenten voor het geel in de groep zitten. Dan hangt het van de andere ploegen af of er door de besten bergop gespurt wordt voor de zege.

0
tramontana 7 juli 2022 om 13:44

De vraag wordt momenteel beantwoord met WvA-benen.

0
Wildebert 7 juli 2022 om 11:50

Slap gedrag van Wielerflits. Zeker als je ziet wat er dan niet verwijderd wordt. Jammer!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone