Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel

woensdag 23 december 2020 om 16:03
Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft zijn eerste zege van dit veldritseizoen te pakken. De thuisfavoriet kwam als eerste over de streep in Herentals. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met de tweede plaats, maar de wereldkampioen reed wel op een cruciaal moment lek.

Drie dagen na de wereldbekercross in Namen kregen we opnieuw een duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Tom Pidcock, de derde hoofdrolspeler in Namen, besloot vandaag niet van start te gaan in de X2O-manche van Herentals. Van der Poel en Van Aert lieten zich niet verrassen bij de start en doken als eerste het veld in.

Nieuw duel Van der Poel-Van Aert 
Niet veel later wisten de twee matadoren al definitief weg te rijden van de tegenstand. Europees kampioen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts keken na één ronde al tegen een behoorlijke achterstand aan en streden vandaag voor de ereplaatsen. Vooraan leek Van der Poel over de beste benen te beschikken.

De wereldkampioen, dinsdag nog winnaar van de Ethias Cross van Essen, vond ook in Herentals een perfecte speeltuin en wist op techniek wat voorsprong te pakken. Van der Poel wist als geen ander weer op te trekken na een bocht en het verschil met zijn grote uitdager Van Aert schommelde een tijd rond de vijf seconden.

Mathieu van der Poel tijdens de cross – foto: Cor Vos

Lekke band voor Van der Poel, Van Aert op weg naar zege 
Na goed dertig minuten crossen verdween de voorsprong van Van der Poel echter als sneeuw voor de zon. De Nederlander van Alpecin-Fenix moest een flink stuk van het parcours namelijk met een lekke band afwerken, werd bijgehaald door Van Aert en dook met een halve minuut achterstand de materiaalpost binnen.

De lekke band van Van der Poel bleek een beslissend moment in de koers. Van Aert reed plots alleen aan de leiding en moest nog een paar ronden een voorsprong van dertig seconden verdedigen. De ongelukkige Van der Poel klokte na zijn fietswissel nagenoeg dezelfde rondetijden, maar het gat dichtrijden op Van Aert bleek te hoog gegrepen.

Thuisfavoriet Van Aert komt als eerste over de streep
Die laatste wist na een solo als winnaar over de streep te komen, meteen ook zijn eerste zege dit veldritseizoen. Van der Poel kwam 35 seconden later als tweede binnen, Michael Vanthourenhout moest als nummer drie in de daguitslag meer dan anderhalve minuut toegeven. Toon Aerts en Eli Iserbyt maken de top-5 vol.

Wout van Aert soleert naar de zege – foto: Cor Vos

Iserbyt mag zich ook na de cross in Herentals leider noemen in de X2O Trofee. De Europese kampioen heeft nu meer dan tweeëneenhalve minuut voorsprong op Lars van der Haar.

X2O Badkamers Trofee
Vierde manche: flag-be Herentals
1. flag-be Wout van Aert in 58m15s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 35s
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m32s
4. flag-be Toon Aerts op 2m15s
5. flag-be Eli Iserbyt op 2m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 2m26s
7. flag-be Quinten Hermans op 2m38s
8. flag-nl Lars van der Haar op 2m48s
9. flag-nl Corné van Kessel op 2m50s
10. flag-be Gianni Vermeersch op 3m25s

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 
Stand na vierde manche in flag-be Herentals
1. flag-be Eli Iserbyt in 3u59m23s
2. flag-nl Lars van der Haar op 2m32s
3. flag-be Toon Aerts op 3m04s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3m22s
5. flag-be Quinten Hermans op 4m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 6m34s
7. flag-nl Corné van Kessel op 6m38s
8. flag-nl Ryan Kamp op 8m05s
9. flag-nl Mathieu van der Poel op 8m21s
10. flag-be Wout van Aert op 8m33s

Dit artikel delen:

166 Reacties

illu 23 december 2020 om 19:50

Ik vraag me altijd af als je al die berichten van een stijn of RV leest… Zouden ze trollen of toch niet helemaal in orde zijn? Kan zo maar een beroerte zijn ofzoiets…

Misschien iets voor WF om toch eens te informeren naar de gezondheid van deze flitsers? Beetje zorgdragen voor je leden kan geen kwaad…

Kelder is de Man 23 december 2020 om 19:58

Ach.. hoe sympatisch. Als een mening je niet bevalt, reageer daar op.

Marik 23 december 2020 om 20:43

Volledig off topic maar zie er nog niets van staan hier. Maar Dumoulin en Roglic komen voor in het dossier van operatie Aderlass: https://www.wielerkrant.be/nieuws/2020-12-23/fotos-van-dumoulin-en-rogli-in-dossier-operatie-aderlass-jumbo-visma-ontkent-betrokkenheid-renners?version=2

Geen idee wat de betrouwbaarheid is van het bericht, maar toch vind ik dit schrikken. De komende dagen zal wel duidelijk worden hoe en wat.

Kelder is de Man 23 december 2020 om 20:50

Waarom dit delen als je de bron niet vertrouwt..

Marik 23 december 2020 om 20:55

Hier het oorspronkelijke bericht:
https://www.cyclingnews.com/news/dumoulin-and-roglic-deny-aderlass-links-as-photos-appear-in-investigation/

Waarom toch delen? Omdat dit op meerdere sites verschijnt en wielerliefhebbers hebben het recht om te lezen wat er wordt geschreven. En dit is breaking news, simpel.

Murcia 23 december 2020 om 21:04

Is in het forum over TJV hier ook al besproken. Ik heb na het lezen van het artikel geen enkele andere indruk gekregen dan dat er een enorme zaak van wordt gemaakt door de journalist in kwestie met betrekking tot het gebruik van de foto's van Roglic en Dumoulin in de verhoren van Preidler. Het OM ter plaatse laat weten dat beide heren noch verdachte of getuige zijn in de zaak en dat betekend geen nieuws. Het gebruik van foto's van bekenden of collega's van de verdachte is niet iets schokkends in politie onderzoeken. Zowel verdachten als getuigen worden op deze manier wel vaker geconfronteerd om te doen voorkomen als of politie en justitie meer weet en daarmee meer informatie los te peuteren. Preidler heeft verklaard het verdacht te vinden dat hij niet mee mocht op een hoogtestage met Tom en de rest van het team en dat ze na die hoogtestage veel harder reden. Ronduit schokkend LOL aangezien dat meestal het resultaat is van een verblijf op hoogte. Over Roglic wist hij te melden dat hij de prestatiecurve verdacht vond van de ex-schanspringer. Als hij dat al verdacht wint moeten ze Pogacar en Remco ook meteen voor het leven schorsen. Niks concreets dus en tenzij de journalist nog wat scoops heeft achter gehouden lijkt mij dit een geval van het kunstmatig oppoken van een dun verhaaltje.

Marik 23 december 2020 om 21:08

Thx Murcia, verhelderende uitleg.

Sephiroth 23 december 2020 om 22:02

Bron is niet cycling news maar Süddeutsche Zeitung… Voor de rest deel ik de mening hierboven, dat het vooral irritant is om zo in het nieuws te komen. Zonder dat er dus verdenking ofzo achter zit.

VerstandOpNul 23 december 2020 om 23:34

Is die Preidler wel helemaal goed bij z’n hoofd? Zelf betrapt worden op doping en dan totaal ongefundeerde aannames over collega’s waarop nauwelijks enige verdenking rust poneren. Ik vind dit zeer kwalijk.

Murcia 23 december 2020 om 21:24

@Marik
Geen dank, ik moet nog aanvullen dat Dr Schmidt de hoofdverdachte bloedzakken bij een Sloveense bloedbank heeft laten filteren in 2018 volgens Preidler. Volgens hem is toen het "vermoeden" wat letterlijk tussen aanhalingstekens staat bij hem opgekomen dat Roglic zijn ontwikkeling wel erg vreemd was. Van schanspringer naar winnaar van drieweekse rondes, volgens mij inderdaad raar want Roglic won zijn eerste pas in 2019. Kennelijk is Georg helderziend. De reactie van TJV en Roglic en Dumoulin is dat ze nooit zijn benaderd door het OM of op de hoogte gebracht nav het gebruik van de foto's.
Sunweb/DSM laat weten dat, en dit deed mij grinniken Georg aan andere dingen moest gaan werken en daarom niet mee mocht. Lang leve Iwan en zijn protocollen.

kleomantre 23 december 2020 om 22:00

Wat een blik trollen is er open gegaan de laatste we(e)k(en).

Goed verziekte discussies zeg. Ook de conclusies die verbonden worden aan b-crossen zoals deze die er vooral voor WvA en MvdP zijn om het goede gevoel te krijgen en het niveau wat bij te schaven. Beetje zoals Fuglsang mogelijk de Ronde van Polen gebruikte als training voor de Ronde van Lombardije.

Theo Bovengemiddelkamp 23 december 2020 om 22:05

Ik neem aan dat de poll op Wielerflits met de mooiste overwinningen van Van Aert nog wordt aangepast?

-Stijn- 23 december 2020 om 22:27

cross in lille is er ook niet bij dus zal enkel over wegwedstrijden gaan.

Schollekop 24 december 2020 om 08:38

Onzinnige discussie: als dit of als dat..
Pech hoort bij fietsen en dus ook bij de cross, zo simpel is het. Mooie winnaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair