Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel

woensdag 23 december 2020 om 16:03
Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft zijn eerste zege van dit veldritseizoen te pakken. De thuisfavoriet kwam als eerste over de streep in Herentals. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met de tweede plaats, maar de wereldkampioen reed wel op een cruciaal moment lek.

Drie dagen na de wereldbekercross in Namen kregen we opnieuw een duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Tom Pidcock, de derde hoofdrolspeler in Namen, besloot vandaag niet van start te gaan in de X2O-manche van Herentals. Van der Poel en Van Aert lieten zich niet verrassen bij de start en doken als eerste het veld in.

Nieuw duel Van der Poel-Van Aert 
Niet veel later wisten de twee matadoren al definitief weg te rijden van de tegenstand. Europees kampioen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts keken na één ronde al tegen een behoorlijke achterstand aan en streden vandaag voor de ereplaatsen. Vooraan leek Van der Poel over de beste benen te beschikken.

De wereldkampioen, dinsdag nog winnaar van de Ethias Cross van Essen, vond ook in Herentals een perfecte speeltuin en wist op techniek wat voorsprong te pakken. Van der Poel wist als geen ander weer op te trekken na een bocht en het verschil met zijn grote uitdager Van Aert schommelde een tijd rond de vijf seconden.

Mathieu van der Poel tijdens de cross – foto: Cor Vos

Lekke band voor Van der Poel, Van Aert op weg naar zege 
Na goed dertig minuten crossen verdween de voorsprong van Van der Poel echter als sneeuw voor de zon. De Nederlander van Alpecin-Fenix moest een flink stuk van het parcours namelijk met een lekke band afwerken, werd bijgehaald door Van Aert en dook met een halve minuut achterstand de materiaalpost binnen.

De lekke band van Van der Poel bleek een beslissend moment in de koers. Van Aert reed plots alleen aan de leiding en moest nog een paar ronden een voorsprong van dertig seconden verdedigen. De ongelukkige Van der Poel klokte na zijn fietswissel nagenoeg dezelfde rondetijden, maar het gat dichtrijden op Van Aert bleek te hoog gegrepen.

Thuisfavoriet Van Aert komt als eerste over de streep
Die laatste wist na een solo als winnaar over de streep te komen, meteen ook zijn eerste zege dit veldritseizoen. Van der Poel kwam 35 seconden later als tweede binnen, Michael Vanthourenhout moest als nummer drie in de daguitslag meer dan anderhalve minuut toegeven. Toon Aerts en Eli Iserbyt maken de top-5 vol.

Wout van Aert soleert naar de zege – foto: Cor Vos

Iserbyt mag zich ook na de cross in Herentals leider noemen in de X2O Trofee. De Europese kampioen heeft nu meer dan tweeëneenhalve minuut voorsprong op Lars van der Haar.

X2O Badkamers Trofee
Vierde manche: flag-be Herentals
1. flag-be Wout van Aert in 58m15s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 35s
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m32s
4. flag-be Toon Aerts op 2m15s
5. flag-be Eli Iserbyt op 2m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 2m26s
7. flag-be Quinten Hermans op 2m38s
8. flag-nl Lars van der Haar op 2m48s
9. flag-nl Corné van Kessel op 2m50s
10. flag-be Gianni Vermeersch op 3m25s

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 
Stand na vierde manche in flag-be Herentals
1. flag-be Eli Iserbyt in 3u59m23s
2. flag-nl Lars van der Haar op 2m32s
3. flag-be Toon Aerts op 3m04s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3m22s
5. flag-be Quinten Hermans op 4m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 6m34s
7. flag-nl Corné van Kessel op 6m38s
8. flag-nl Ryan Kamp op 8m05s
9. flag-nl Mathieu van der Poel op 8m21s
10. flag-be Wout van Aert op 8m33s

Dit artikel delen:

166 Reacties

Marik 23 december 2020 om 16:40

Leuk voor Wout, hij verdient het ook. Loon naar werken noemen we dat.
Dat heen en weer gezever tussen beide supportersgroepen wordt steeds sneuer.

VerstandOpNul 23 december 2020 om 16:45

Het zij Wout meer dan gegund!
Geweldig knap dat hij ook in het veldrijden zijn topniveau weer weet te bereiken nadat hij de vorige 2 seizoenen zoveel tegenslag had.

Murcia 23 december 2020 om 16:48

In deze vorm schrijf ik hem al op voor het BK, De tikken die hij uitdeelt aan Eli, Laurens en Toon (verzachtende omstandigheid, ik weet het) kunnen toch al in de kopjes gaan zitten.

Barry Batsbak 23 december 2020 om 16:48

Ik dacht nog; het zou een prestatie van formaat zijn als het vandaag in de commentaar geen wat-als-parade zou worden. Maar helaas.

CechRepublic 23 december 2020 om 18:25

Dat viel toch wel mee? Diverse Vlamingen zijn er volledig van overtuigd dat die lekke band geen enkele impact had, dus van een wat-als is er voor een groot deel hier helemaal geen sprake.

H Jetten 23 december 2020 om 16:49

Als v.Aert sportief was geweest dan had hij gewacht en dan had hij geweten wie de beste was vandaag. Zeer onsportieve beslissing.

Beer 23 december 2020 om 17:31

Wat vond je van het demarreren van VDP in de materiaalbox telkens van Aert wisselde? Ook onsportief dan? Beide horen er gewoon, strijd op het scherpst van de snee.

Kelder is de Man 23 december 2020 om 16:51

Als twintigers er aan de meet uitzien als veertigers, was het een goede cross. Proficiat Wout.

theking 23 december 2020 om 16:51

We zullen nooit weten wat als. Niet onderschatten wat het met je benen doet (verzuring als je zo lang met een lekke band moet rondrijden). Als je het zo bekijkt loopt van Aert niet eens echt weg bij vdp.

Zonde van de cross was een leuk duel. Waarbij het leek dat vdp alles onder controle had. Denk dat van Aert ook baalt dat hij op deze manier moet winnen. Je kunt wellicht beter spreken van vdp verliest.

-Stijn- 23 december 2020 om 16:57

Los van het van Aert-vdp discussie
De rest wordt echt wel gedegradeerd terwijl hun eerste crossen iserbyt nog dichtbij kwam

Murcia 23 december 2020 om 17:04

Dat vond ik ook pijnlijk. Vooral de mannen van Mettepenningen worden keihard met de neus op de feiten gedrukt. Misschien dat er de komende crossen een verbetering is bij met name Eli want Michael presteert naar behoren vind ik. Ook Lars is nu weer nergens te bekennen. Het is niet de plaats maar het verschil wat zo veel zegt. Al bij de start zie je de pure power bij Matthieu en Wout. Al na een halve ronde ligt de rest op apegapen. Ik weet dat het komt doordat ze rijden tegen twee van de beste wielrenners op deze planeet. Maar de moed moet ze soms wel in de schoenen zakken.

girardengo 23 december 2020 om 17:01

Het grootste nieuws is het erg grote verschil tussen Van Aert en Van der Poel enerzijds en de rest anderzijds. Door de lekke band van Van der Poel is er geen zinnige conclusie te trekken over hun onderlinge verhouding. Maar daar is zoals gewoonlijk niks van te merken hier.
Edit: Ik zie nu dat Stijn het ook opmerkt.

Michelangelo 23 december 2020 om 17:04

Zo mooi als de eerste 20 minuten van de cross waren, zo sneu zijn veel reacties hier in dit draadje. Waarbij ik me afvraag of ik wel naar dezelfde cross heb gekeken als sommige sneuaards hier.

Ik zag een cross waarbij van begin af aan het tempo superhoog lag. Waarbij er 2 topcrossers en een kudde “figuranten” mee deden. Waarbij Mathieu vanaf de eerste ronde de druk erop had bij Wout, maar die niet wilde plooien. En waarbij de wedstrijd ineens beslist was doordat de druk ineens uit de tube van Mathieu verdween op het slechtst denkbare moment. En ik zag geen geknakte moraal, maar gewoon iemand die de knop omzet en denk aan de volgende wedstrijd (of eigenlijk enkel aan het WK).

Persoonlijk had ik mijn geld op Mathieu gezet, die gaf me op heel veel punten tekenen van technisch meesterschap (minder te voet, minder “foutjes”). Het zag er net wat makkelijker uit. Maar een gelopen race zou dit zeker niet geweest zijn. Hoe dan ook een mooie overwinning van Wout, want ook pech hoort bij de koers.

En de rest: op twee minuten! Da’s niet best…
En het parcours: prachtig rondje! Meer van dat aub!

-Stijn- 23 december 2020 om 17:07

Volledig mee eens. Prachtig parcours, als je dan het parcours van gisteren zag vraag ik mij af wat pidock bezielde om essen te rijden en niet dit parcours. Geen idee hoe de wereldbeker in dendermonde eruit ziet maar met al die regen hoop ik op een echte ploetercross en een duel waar niemand lek rijdt.

Romāns Vainšteins 23 december 2020 om 17:17

De kool en geit vroegen me hun + 2 met je te delen.

Michelangelo 23 december 2020 om 17:58

Moet hier toch nog maar eens mijn post nakijken op fouten.

Want een “mee eens” van -stijn- , en daarbovenop een +2 van Romans; het moet niet gekker worden! ;-)

Kelder is de Man 23 december 2020 om 18:40

Romans en Miche die het eens zijn…Hoe mooier kan de kerst beginnen.

Taurus 23 december 2020 om 17:15

De voorsprong van VdP vóór de lekke band is ook lastig te duiden. Van Aert reed met een te lage bandendruk gaf hij aan. Hij wisselde twee keer, volgens mij om die reden. Een paar jaar terug dacht ik dat Van Aert VdP overvleugelde met zijn power in het veld. Het is mooi om te zien dat hij ook in deze discipline helemaal terug is. Het verschil tussen deze twee en de rest was vandaag enorm. VdP was overigens geenszins geknakt. Hij realiseerde zich dat 30 sec er teveel aan was, maar bleef een constant tempo rijden.

Adrianus 23 december 2020 om 17:23

De chauvinistische Wuyts moest er toch nog even in wrijven, dat de lekke band van Mathieu zijn eigen schuld was, omdat hij geen fiets wisselde en Wout wel, daar zou Mathieu zijn aanvankelijke voorsprong mee verkregen hebben. Als het nu gaat om het vast lopen van de ketting met blubber had professor Wuyts misschien een punt, maar wat hij uit kraamt heeft meer te maken met uitspraken, die met zijn eigen voorkeuren en supporteren te maken hebben. Ik neig er ondertussen naar bij uitzendingen van Sporza zonder Jose de Cauwer of wel het geluid af te zetten, dan wel maar af te stemmen op Eurosport. De zich zelf een wielerprofessor wanende Oewalalalalalalala begint mij te irriteren!

Michelangelo 23 december 2020 om 17:31

“Iedereen die ooit op een crossfiets gezeten heeft weet hoe je benen kunnen vollopen als je een halve toer op een lekke band moet rijden…. niet dat ik ooit serieus op een crossfiets heb gezeten!”

Aldus professor Wuyts.

Gala 23 december 2020 om 18:42

@Michelangelo
Niet dat ik een Wuyts-fan ben, verre van zelfs, maar vadertje Adrie heeft dat vandaag tijdens een in situ flash-interview ook wel gezegd. En ik weet redelijk zeker dat laatsgenoemde wel al eens op een crossfiets heeft gereden, inclusief met lekke tube.

Michelangelo 23 december 2020 om 18:48

Gala, je mist mijn punt. Namelijk de stelligheid waarmee Wuyts dingen beweert, alsof hij ze zelf aan den lijve heeft meegemaakt. Maar eigenlijk gewoon napraat wat hij ooit ergens heeft gehoord.

En soms klopt dat (zoals in dit geval) en op andere momenten is het gewoon slappe zever.

Checco 23 december 2020 om 18:59

Lijkt mij niet zo verbazingwekkend dat een sportjournalist niet altijd de sport op het hoogste niveau heeft beoefend waar hij commentaar bij geeft. Daar dient de co-commentator meestal voor.

Het is toch zijn taak om er iets van te kennen en dat aan het publiek te vertellen?

Michelangelo 23 december 2020 om 20:24

Wuyts kan in dit soort situaties beter het balletje opgooien: “Goh Pol, hoe voelt het om een halve ronde op zo’n platte tube te rijden?” En dan kan Polleke daar keurig vanuit zijn eigen ervaringen antwoord op geven.

Maar zoals ik al zei, hij vertelt het met een stelligheid dat hij het allemaal zelf heeft gezien en gevoeld. Wij hadden in Nederland ooit zo’n minister die vertelde dat hij dingen gehoord had in een bijeenkomst met Poetin. Met de allergrootste stelligheid. Totdat duidelijk werd dat hij er nooit was geweest. Alle geloofwaardigheid is dan ineens weg. En dat gevoel heb ik de laatste tijd te vaak met Wuyts. Veel gepraat, maar steeds minder geloofwaardig. En da’s jammer, want hij stond voor mij altijd synoniem voor heerlijke middagen fietsen kijken en luisteren.

Jan Blokland 23 december 2020 om 17:29

Jammer dat de koers wordt beslist door een lekke band. Ik denk wel dat Van der Poel de koers onder controle had. Maar je wilt niet dat pech de koers bepaald. Wout was vertrokken voor een halve minuut, en Matthieu geloofde het wel.
Wel mooi dat Wout van Aert ook op niveau is.

Gelei 23 december 2020 om 17:41

Los van de discussie over de lekke band is dit een veld-Van Aert die we al een tijdje niet meer gezien hebben. Degradeert hier de rest van de Belgen en dat gebeurde de laatste winters niet meer.

bloemist 23 december 2020 om 17:45

De achterstand die Mathieu opliep door de bandbreuk had hij op alle andere renners terug goed gemaakt, met Wout lukt dat niet.

klootje kriekeljon 23 december 2020 om 17:46

Wat zijn die gasten goed allebei. Laten we het daar voor de 200ste keer nog eens over hebben.

EricV 23 december 2020 om 17:49

Jammer dat wva het moet hebben van pech. Ik hoop dat we dit seizoen nog eens een echte overwinning van hem zien

Merlinappa 23 december 2020 om 17:49

Ik kwam hier voor de Calimero reacties van chauvinistische Belgen: not disappointed

CechRepublic 23 december 2020 om 18:02

Degene die beweerde dat Matje de koers rustig uit reed had anders ook een speciale kijk op de zaken wat mij betreft.

Murcia 23 december 2020 om 18:08

Omgekeerd kunnen sommige van mijn landgenoten er ook wat van hoor.

CechRepublic 23 december 2020 om 18:00

Wat wordt er op dit forum vandaag een ongelofelijke hoeveelheid poep gepraat door fans van alle renners. Dieptepunt? De oelewapper die denkt dat je iemand mentaal een lekke band kan bezorgen. Koe-koek.

kampioenvanhetkarakter 23 december 2020 om 18:09

Eerste 20 minuten een ouderwetse cross gezien…Mathieu constant 5-6 seconden voor Wout, die af en toe net aansloot en dan was Mathieu weer weg. Ze zijn echt aan elkaar gewaagd, waarbij Wout nog meer vermogen op de pedalen kan zetten en Mathieu elk bultje, bochtje en afzink sneller neemt dan Wout.
Wout is de Mercedes AMG, en Mathieu is de Porsche…

Heb echt genoten van weer ouderwetse strijd en ben blij dat Wout weer terug is op dit niveau.

Voor alle echte fans van de cross en van Wout moet het ook weer genieten zijn!

Helaas betekent dat ook dat zijn niet zo snuggere fanboys/trollen weer domme dingen gaan uitkramen en wat overmoedig worden. Geeft niet jongens, jullie dommigheid zal jullie wel vaker in het leven dwars zitten…heb medelijden met jullie en jullie bestaan in zielige dommigheid, verder niet kwaad op jullie…

poortje de dijkenstoemper 23 december 2020 om 19:34

+1

havana 23 december 2020 om 18:23

Jos beter as Adri vandaag. Hup Jos.

Murcia 23 december 2020 om 18:32

Ik denk dat je hup Henk bedoelt, tenzij het een vader vs oom strijd is want dan zit je goed.

Gala 23 december 2020 om 18:47

Hoed af voor van Vanthourenhout. De enige gewone sterveling die een behoorlijk niveau haalt.

Murcia 23 december 2020 om 18:54

Is ook echt zo, Michael blijft gewoon goed rijden. Vind ik oprecht mooi voor hem, het maximale peurt hij er uit.

Derrick 23 december 2020 om 19:59

Vrij denigrerend naar de andere renners. Anders moet jij ook eens samen met Wuyts op de veldritfiets springen en 2 rondjes afleggen in de blubber.

VerstandOpNul 23 december 2020 om 18:55

Ik kijk steeds meer uit naar de komende crossen en natuurlijk het WK. Wout en Mathieu zijn voor het eerst sinds lange tijd weer op vergelijkbaar niveau. Er ontstaan weer controverses, zo niet tussen de 2 zelf danwel tussen hun supporters.. Er lijkt zelfs misschien iets meer concurrentie bij te komen..

Wij (de volgers) kunnen onszelf gelukwensen..

bloemist 23 december 2020 om 19:10

Wout heeft minstens drie keer van fiets gewisseld, twee keer voor meer bandendruk maar ook één keer door een lekke band.

xistnc 23 december 2020 om 19:25

Leuk eerste half uur. Na de lekke band van Mathieu was het voorbij, vooral door de afstand die hij nog naar de post moest afleggen.

Toch kan ik me herinneren dat in o.a. het tijdperk Nys/Albert na pech niet altijd meteen de handdoek werd geworpen. Mathieu had voor zijn vermoedelijk toch vorstelijke startgeld best wat meer mogen terugvechten.

Kelder is de Man 23 december 2020 om 19:30

Denk dat hij z’n geld waard was.

Davide Lappartiente 23 december 2020 om 19:35

Prachtige overwinning met meer dan een halve minuut voorsprong gewonnen!

Headlines

Materiaalzone

Populair