Wout van Aert start vanwege verstoorde voorbereiding niet in Strade Bianche
foto: Cor Vos
maandag 27 februari 2023 om 15:31

Wout van Aert start vanwege verstoorde voorbereiding niet in Strade Bianche

Wout van Aert zal niet aan de start staan van Strade Bianche. Omdat hij enkele dagen ziek is geweest op trainingskamp, is hij niet klaar om zaterdag al zijn eerste wegwedstrijd van 2023 te rijden. De kopman van Jumbo-Visma zal zijn seizoen nu beginnen in Tirreno-Adriatico (6-12 maart).

“Ik heb nieuws te melden”, begint Van Aert in een videoboodschap op de sociale media van Jumbo-Visma. “Ik zal komende zaterdag niet aan de start staan van de Strade Bianche. Ik ga mijn debuut op de weg uitstellen tot Tirreno-Adriatico. Jammer genoeg ben ik afgelopen weken enkele dagen ziek geweest, net toen ik toekwam op El Teide, op Tenerife (waar Van Aert op hoogtestage is, red.).”

“Gelukkig is het niet al te erg, na een paar dagen was ik al beter. Maar het heeft toch mijn trainingen een beetje verstoord. Nadat ik enkele dagen rust heb genomen na het WK veldrijden, heb ik opnieuw enkele dagen verloren in de opbouw. Toen hebben we eigenlijk direct beslist dat het beter zou zijn om langer op hoogte te blijven en via de Tirreno hopelijk nog de laatste stap te zetten naar de topconditie.”

“We denken dat het niet mogelijk is om op mijn best te zijn in de Strade Bianche. Ik wil nu eenmaal kunnen rijden om te winnen. Dat zit er op dit moment nog niet in. Ik heb nog eventjes tijd nodig, maar het is belangrijk om het plan af en toe bij te stellen. Dat is zoals het gaat. Ik kijk vol goede moed naar de Vlaamse klassiekers die er daarna aankomen. Ik kijk er naar uit om de fans weer langs de kant te zien”, sluit Van Aert af.

Deelnemers Strade Bianche
Van Aert is niet de eerste vedette die afzegt voor Strade Bianche. Eerder schrapte Tadej Pogacar de gravelwedstrijd al van zijn programma om zich volledig te richten op Parijs-Nice. Onder meer Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock staan wel aan de start in Siena.

Jumbo-Visma heeft de officiële selectie nog niet bekendgemaakt, maar onder meer Gijs Leemreize, Milan Vader, Attila Valter, Jan Tratnik en Tiesj Benoot staan op de voorlopige deelnemerslijst. Laatstgenoemde, de kersverse winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, schreef Strade Bianche in 2018 al eens op zijn naam.

Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2023 16:50
Ik kijk uit naar de reactie van Roger De Vlaeminck.
    27 februari 2023 17:02
    Dat is niet zo moeilijk te raden.
27 februari 2023 16:27
Het wederoptreden 2 dagen uitstellen gaat echt het verschil niet maken. Ik ga er dan ook van uit dat WvA de Tirreno verstandig zal moeten aanpakken om rustig warm te draaien.
27 februari 2023 16:37
Heel verstandig van Wout (maar uiteraard wel erg jammer), voor je weet pakt hij weer een kou als er iemand op een canyon voorbij gezoefd komt…
27 februari 2023 16:02
Denk dat er wel meer renners niet op hun best aan de start staan. Kom op zeg.
    27 februari 2023 18:49
    Dus de medische staf van Jumbo - die ondertussen bewezen heeft absolute wereldtop te zijn - weet het niet beter dan Lars Maden?
    Asgreen is het levende bewijs van wat het betekent te gaan forceren als je niet top bent. Niet fit, toch maar starten in de tour en seizoen om zeep. Slim van Wout, niet meer, niet minder.
    27 februari 2023 19:03
    Twee dagen later start ie toch ook in de Tirreno. Alsof ie dan opeens een ander mens is.
    27 februari 2023 19:26
    @Lars Maden van Aert is toch niet ziek, maar heeft een trainingsachterstand. Als hij niet goed genoeg is om te winnen, is het niet meer dan logisch dat een ander renner start. Tirreno is op maandag alleen een korte tijdrit. Dinsdag en woensdag ook eenvoudige etappes. Niet te vergelijken met Strade. Oftewel tot zondag trainen en dan knallen in de tijdrit voor Van Aert.
    28 februari 2023 10:57
    De Strade is zelfs als je op 50ste positie binnenrijdt een koers die er zeer zwaar inhakt en een zeer hoge belasting geeft. Niet te vergelijken met de eerste dagen in de Tirreno.
27 februari 2023 17:11
Als het maar niks met angst te maken heeft;-)
    27 februari 2023 18:09
    @Girardengo....zulke onzinnige reacties waren te verwachten....
27 februari 2023 15:46
Nou de Strade voor Tratnik? Gewoon brommeren Jan.
27 februari 2023 15:36
Het is zoals het is, met Benoot hebben ze natuurlijk een prima kopman aan boord. Hier al gewonnen en zojuist zijn tweede klassiekert in de tas. Van alle Strades die ik gezien heb vond ik de zijne met afstand de leukste. Mocht ik nog als pre-fun er eentje kijken absoluut favoriet boven Matje, Woutje, Flippie & Pogiboy.

O ja, in plaats van minnetjes of plusjes is het toegestaan hier te delen wat jóuw favoriete Strade ooit was.

Ik weet nog wel dat ik er eens van baalde dat ze mijn favoriet Brambilla die redelijk gewonnen lag nog achterhaalden. Dát was ook een spannende uitgave, volgens mij won all time Stradebink Fabian die.
    27 februari 2023 15:59
    Mijn favoriete was toch die Mathieu won, al was het maar omdat we toen de 3 beste klassiekerrenners + de twee laatste Tour winnaars in de kopgroep hadden. Dat Mathieu won heeft hier helemaal niks mee te maken (*kuch*).
    27 februari 2023 16:08
    Voor mij :

    spannende koers met wisselende kaarten >>> poppetjes van naam en aantreden

    Daarom Benoot, nog even los van het WW1-esthetische. Hij kwwam aan alsof het uit loopgraaf te Ieper 1916 was.
    27 februari 2023 16:13
    Ook die van Van der Poel. Maar ook de editie die Benoot won was mooi, met Van Aert die daar (voor het eerst) liet zien dat hij veel in zijn mars had
    27 februari 2023 16:20
    Ook voor mij Tiesj, omwille van die heroïek toen, de verbetenheid, dat WO1-loopgraafkantje :) op de tweede rij de winst van Kwiatkowski in 2014, toen het echt een man aan man strijd was met Sagan in de straatjes van Siena, het was toen echt zien wie het eerst zou kraken, en dat was (toen nog verbazend genoeg) Sagan
    27 februari 2023 17:25
    Voor mij de editie van 2019. Van Aert, die een paar keer had moeten lossen, kwam zich weer melden vlak voor de Via Santa Catarina bij de koplopers Alaphilippe en Fuglsang. Spanning was te snijden, uiteindelijk ging Fuglsang als eerste aan, Alaphilippe kwam met het antwoord en Van Aert moest passen. De Via Santa Catarina als decor voor de beslissende slag blijft voor mij de ultieme climax van deze koers.
    27 februari 2023 18:54
    Waarom krijg je nu minnetjes op deze post? Niet te begrijpen. Afschaffen die handel, enkel de duimpjes omhoog nog toelaten.
    Favo strade: dat bemodderde gezicht van Tiesj, wat een heroïek was me dat.
27 februari 2023 15:39
Spijtig, na pogacar ook van Aert die er niet is.
27 februari 2023 15:51
Verwacht je een eerste show down tussen Pogacar, Van Aert en MvdP, krijg je dit. Boeeehh!
27 februari 2023 15:52
Tratnik dan maar brommeren
27 februari 2023 16:07
Met Valter, Tratnik en Benoot in uitstekende vorm kunnen ze alsnog een eind komen. Je ziet het, afgelopen weekend misten ze WvA ook totaal niet...

Om maar met Plugge te spreken; 'de eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen', oftewel de knechten/helpers/subtoppers.
    27 februari 2023 16:37
    Wat ik eerder ook al zei, hopelijk zeggen Van der Poel en Pogacar dat straks ook na Milaan San Remo en de ronde van Vlaanderen.
    Alle Nederlanders zijn voor Jumbo, ik ben ook wel voor Jumbo maar ze worden een beetje arrogant. Een soort PSG, dure renners kopen en dan zeggen oh we zijn zo goed.
    Wat ik ook wel apart vindt is dat Van Aert 2 dagen niet helemaal fris is geweest, nu dus maar een week extra rust. Het zijn net machines, die ze in kunnen stellen. Doe mij dan toch nog maar dat rauwe randje van Van der Poel en Pogacar, dat zie ik toch liever.
    Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het niet knap is wat Jumbo doet.
    27 februari 2023 16:45
    Het hele pannenkoeken verhaal was een reactie op uitspraken van Franse journalisten.
    Of is het Pannekoeken....
    Weer een lekkere media hype :-)
    27 februari 2023 16:57
    @Paauwer7: ik denk dat Plugge het roerend met je eens zal zijn dat het voorseizoen van TJV niet zal zijn geslaagd zonder monument en dat alles behalve de momumenten voor TJV pannenkoeken voor de kinderen zijn. Neemt niet weg dat ze ook best pannenkoeken lusten...

    Oftewel: Plugger reageert op een vraag van journalisten waarom TJV nog niet had gewonnen, dat je niet te veel waarde moet hechten aan deze fase van het seizoen. De echte prijzen worden nu niet verdeeld. Dat zal niet anders zijn na de Omloop en Kuurne. Anders was Van Aert wel in de Omloop of Kuurne gestart.
    27 februari 2023 17:45
    @Paauwer wat een onzin dat 'alle Nederlanders' voor Jumbo zijn. Ik ben zelf meer een Lidl- en Jan Linders-man.

    Maar alle gekheid ... wielrennen is (voor mij) wat anders dan voetbal. Ik supporter niet voor een team maar voor de renners. En vooral voor renners die koers maken en dan maakt het niet uit welk shirt ze dragen. Als ze dan Nederlander zijn, is dat hooguit de kers op de taart of als je dat liever wilt een krent in de pap.
    27 februari 2023 18:57
    Of toch het spek op de pannenkoek.
    27 februari 2023 19:13
    @paauwer7 Jumbo koopt over het algemeen juist helemaal geen dure renners. Ze kopen jonge renners die later heel goed blijken te zijn en halen daarbij inderdaad wat ervaren jongens. Dat PSG-gehalte vind ik dus wel meevallen.
27 februari 2023 17:01
Als dat betekent dat hij dan wel de Amstel en Luik rijdt aangezien hij later in actie is gekomen; is het mij helemaal prima.
27 februari 2023 17:17
Vingegaard als vervanger?
    27 februari 2023 17:50
    Op zich interessant, maar om dezelfde reden dat Pogacar er niet bij is, gaat dat niet lukken. Is niet te combineren met Parijs-Nice.
27 februari 2023 17:26
Jammer voor ons fans, maar Wout en consorten hebben hun doelen.. en Strade is niet #1 prio dus ik snap de keuze.
27 februari 2023 17:28
Nou, aangezien Benoot er al eentje gepakt heeft dit seizoen, alle ballen op Atilla the Hunter.
27 februari 2023 18:38
Dan is het ineens wel krap tussen WK veldrijden en eerste wegkoers. Ik snap best dat je dan niet een halve week kunt missen. Ik vind het met name jammer dat er een confrontatie tussen de besten minder te zien is. Gaat Alaphilip eigenlijk naar de Strade? En Vermeersch? Die is toch WK-gravel!
27 februari 2023 19:57
Ik heb toch wat moeite met deze “wij hebben de toverformule”-aanpak moet ik toegeven. Alsof een Van Aert aan 95% geen plaats heeft in deze wedstrijd. Als dat de insteek is, gaan ze een pak wedstrijden moeten laten schieten. De vergelijking met andere echt zieke renners die afzeggen gaat niet op. Vroeg of laat keert dit als een boemerang terug. Want eigenlijk ben je op die manier verplicht om elke wedstrijd die je rijdt te winnen. Ik ben geen fan van dat soort wielrennen in elk geval. Al zal Jumbo Visma daar niet van wakker liggen besef ik ook ;)
27 februari 2023 20:19
Jammer, had hem weer graag zien strijden met MvdP en misschien wel Flipje (als hij niet weer een salto voorover maakt).

Doet Van Baarle trouwens mee? Die zie ik ook wel karre karre karre maar.

Maar als je Sporza aanzet dan zul je geen kans krijgen om Van Aert te missen. ;)
27 februari 2023 20:31
Schijnt dat hij nog steeds verkouden is van die demarrage van van der Poel op het WK.
27 februari 2023 20:57
Ik heb het gevoel dat er meer aan de hand is. Na een koudje of griepje kan je toch prima meedoen, dan maar niet voor de overwinning rijden; gewoon kijken waar het schip strandt. Vermoed toch een blessure of wat serieuzere aandoening
    28 februari 2023 06:33
    Waar zit je aan te denken voor blessure, orakel van Rostock?
    28 februari 2023 07:03
    Ik denk het ook, afgelopen week 32 uur getraind, dat hadden er 35 moeten zijn!
27 februari 2023 21:10
Zonde zeg, geen Pogi en geen van Aert. Ergens ook wel irritant dat de jumbo’s planning en training zo tot in het extreme doordrijven. Als het goed is vinden die mannen het toch ook gewoon leuk op te koersen?

(Nog even los van het feit dat wedstrijden rijden hun werk is en niet op een berg zitten).
    27 februari 2023 21:33
    @AllezAllez trainen is net als het rijden van wedstrijden onderdeel van het "werk".
27 februari 2023 21:15
Wellicht geen slechte keus, want op 95% schat ik zijn kans op winst niet zo hoog in op dergelijk parcours.

Er stiekem van onder muizen zit er voor een coureur met zijn status ook niet meer in. Voor de TJV-schaduwkopmannen slinken de kansen wel zonder de grote bliksemafleider.

Maar ik zie slechts 5 eendagswedstrijden waar Van Aert start dit voorjaar, veel kansen zijn dat niet.

Afrekening in april, kijken hoe we dit dan beoordelen.
27 februari 2023 16:34
Ik blijf erbij dat Strade met MSR moet ruilen op de kalender.
    27 februari 2023 16:35
    Niet op de kalender, wel met de status van monument.
    27 februari 2023 17:03
    Die status zal nog moeten wachten (jammer genoeg).
    27 februari 2023 19:40
    Monumenten blijven een lastig verhaal, ik denk dat er nog wel meer mooie koersen opduiken en die kunnen niet allemaal monument worden. Deze koers, dat misschien wel het allermooiste parcours heeft en voor de neutrale sportkijker een prachtig instapje is, mist naast geschiedenis ook nog wel wat km's. Parcours is lastiger maar momenteel wel 110 km minder dan de genoemde San Remo.
    27 februari 2023 19:52
    Dat Strade niet oud genoeg is kan ik begrijpen maar dat een Monument te kort kan zijn vind ik echt slap gel*l. Strade is drie keer zwaarder dan San Remo.
27 februari 2023 20:46
Oeh hij zet echt alles op rvv en pr. Zijn obsessie wordt wel gevaarlijk voor hemzelf
27 februari 2023 16:15
Ze kunnen ook niet alle pannenkoeken zelf opeten, goed om er soms eentje weg te geven.

Reacties zijn gesloten.