‘Wout van Aert rijdt serieus minder voorjaarskoersen in 2024, ook Vuelta serieuze optie’
foto: Cor Vos
woensdag 22 november 2023 om 18:57

‘Wout van Aert rijdt serieus minder voorjaarskoersen in 2024, ook Vuelta serieuze optie’

Het wedstrijdprogramma van Wout van Aert voor 2024 begint steeds meer vorm te krijgen. Het Laatste Nieuws meent inzicht te hebben in het voorjaarsprogramma van de kopman van Jumbo-Visma, die flink minder klassiekers gaat rijden maar wel de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou rijden. Ook zou de Vuelta a España een serieuze optie zijn voor Van Aert.

De Belgische kasseienkopman zou Milaan-San Remo overslaan en ook twijfelen over de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. In plaats daarvan zou hij na een seizoensstart in de Volta ao Algarve opdraven in Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen in aanloop naar ‘De Ronde’ en ‘Roubaix’. Dat zijn voor Van Aert eerste grote doelen.

Zijn debuut aan de Giro d’Italia lijkt er toch echt te gaan komen, zodat hij zich daarna kan focussen op de Olympische Spelen in Parijs, die kort na de Tour de France (die WVA overslaat) op het programma staan. Volgens HLN is het ook ‘steeds meer concreet’ dat Van Aert voor het eerst zal deelnemen aan de Vuelta a España. Daar zou hij zich willen voorbereiden op het WK wielrennen in Zürich.

Luister de WielerFlits Podcast (vanaf 38.48) voor duiding over het programma van Wout van Aert


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed


Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
48 Reacties
Sorteer op:
22 november 2023 19:38
Ik vind het ook een beetje een vreemd plan, maar anderzijds toch ook ergens verfrissend.

MSR is toch een koers die hem heel goed ligt en er ook niet zó hard op inhakt. Die vind ik niet zo logisch om te skippen, want dat blijft een goede kans op een grote zege. Van der Poel gaat daar toch ook niet elk jaar wegrijden van iedereen bovenaan de Poggio?

Past anderzijds wel bij Van Aert zijn missie om vooral veel verschillende koersen op zijn palmares te zetten, en San Remo heeft hij dus al op zak. Net als E3 en GW. Een kleine hoogteprikkel tussendoor kan misschien dat tikkeltje extra geven richting Heilige Week.

Giro en Vuelta bieden toch ook wel kansen op succes, al twijfel ik in de Giro nog altijd aan dat idee op een klassement.

Maar stel dat hij een grote eendagskoers wint, dan kan je met wat Giro- en Vuelta-ritten erbij zeker een geslaagd seizoen neerzetten.

Na het missen van die grote eendagszege de afgelopen 3 jaar, en met name het ietwat teleurstellende 2023, vind ik een nieuwe aanpak in ieder geval een goed idee.

Gewaagd plan en benieuwd wat het oplevert, maar ik kan er wel enthousiast van worden.
22 november 2023 19:56
Milaan-San Remo niet rijden lijkt mij toch echt een broodje aap verhaal. Het enige monument dat hij überhaupt ooit kon winnen en waar hij dankzij zijn sprint altijd favoriet is en die bovendien ook geen specifieke voorbereiding vraagt, waar niemand al volledig 100% is met het oog op wat komen gaat. Waar met gunstige omstandigheden, Goss, Gerrans, Ciolek en Stuyven en Van Aert op halve kracht kan winnen. Die koers laten vallen, moet het nog zien.
  22 november 2023 20:36
  Op halve kracht MSR winnen is wel heel bijzonder, hier kan een outsider winnen door een verrassingsaanval maar als topfavoriet is dat een heel moeilijke koers om te winnen tenzij je een kattensprong zoals vdp in huis hebt.
  22 november 2023 21:16
  Voor Zabel en Freire was het als topfavoriet anders vrij simpel. Dat is net de charme van San Remo, de makkelijkste koers om te winnen en tegelijk de moeilijkste koers om te winnen. Op halve kracht winnen voor Van Aert kan best, om de zoveel tijd rijden de beste weg maar worden ze teruggegrepen en sprint een man of 25 om de zege. Van Aert zou net vanuit de achtergrond in de luwte best kunnen winnen.
22 november 2023 20:41
Een beetje in de trant van 'als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg'.
22 november 2023 21:27
Ik heb er wel waardering voor om het eens over een andere boeg te gooien en eens andere koersen te rijden en niet alleen maar zekerheidjes. Ik denk dat hij ons nog gaat verrassen
23 november 2023 08:58
Ergens begrijp ik wel dat verandering van spijs doet eten en dat dit een nieuwe uitdaging voor hem kan zijn.
Anderzijds, dat links laten liggen van de grote klassiekers genre E3 en Wevelgem om echt enkel op de monumenten te mikken wringt wat bij mij.
Doet me ook denken aan zijn afzeggen voor de Strade omdat hij ergens twee dagen training gemist had, ik vind het doorslaan in het hyperspecialiseren.
Maar uiteindelijk staat zijn teller wel nog 'maar' op 1 monument en nul wereldkampioenschappen en eigenlijk is dat erg mager voor een renner van zijn kaliber.
22 november 2023 19:16
Ik had altijd al gedacht dat hij eens een mini hoogtestage zou doen tussen de strade en MSR maar dat hij MSR, E3 en GW zou overwegen te skippen zag ik niet aankomen, op den duur rijdt hij bijna niets meer en is de druk om te winnen nog groter. Of heeft die nu echt de intentie om een klassement te rijden in de giro? Er zit niet veel lijn meer in.
  22 november 2023 19:47
  Waarom zou je tussen Strade en MSR een nutteloze hoogtestage doen als je competitief kunt zijn in een Tirreno of Parijs-Nice waar allicht één of twee bergritten in zitten? Daar word je in mijn ogen een stuk wijzer van in aanloop naar een grote ronde.

  Maar dan moet 'ie die Tirreno of P-N wel rijden natuurlijk. :D
  22 november 2023 20:31
  Omdat wout altijd goed is als die na een hoogtestage van zijn berg afdwaalt, zo is evenepoel ook iemand. Dan is het de kunst om snel na een hoogtestage te oogsten, de rvv valt 5 weken na zijn teide stage dus dan is dat effect al praktisch verdwenen, vandaar dus mijn redenatie dat dit beter kan zijn voor hem, maar om daardoor een half voorjaar te skippen is wel behoorlijk drastisch.
  22 november 2023 20:57
  @Reutemeteut, koersen hebben bijna altijd een negatief effect in vergelijking met een trainingsblok of hoogtestage.
  22 november 2023 21:46
  Gaat Van Aert dan eerst mee met de rest op hoogtestage voor Algarve, dan terug op hoogte tussen Strade en Dwars door Vlaanderen om goed te zijn in Vlaanderen en Roubaix.
  Na Roubaix op hoogte voor de Giro. Na de Giro ff rust nemen, dan op hoogte voor het blok Spelen, Vuelta en WK.
  22 november 2023 22:43
  Quote:
  Reutemeteut
  19:47
  Waarom zou je tussen Strade en MSR een nutteloze hoogtestage doen als je competitief kunt zijn in een Tirreno of Parijs-Nice waar allicht één of twee bergritten in zitten? Daar word je in mijn ogen een stuk wijzer van in aanloop naar een grote ronde.

  Maar dan moet 'ie die Tirreno of P-N wel rijden natuurlijk. :D

  Je doet een hoogtestage toch niet perse voor de bergritten die je daar onvermijdelijk meepikt. Maar wel om een natuurlijke voorhoogte aanmaak van epo te krijgen door het 'geforceerde' zuurstoftekort, dus leuk om de Tirreno te rijden of Parijs-Nice maar daar krijg je dan wel geen voordeel mee qua verhoogde zuurstofopnamecapaciteit...
  23 november 2023 07:10
  Adorni ja dat lijkt mij dit jaar het plan bij JV, Evenepoel en Vingegaard gaan toch ook minimaal 4 keer per jaar op hoogtestage. Zijn teide stage zal maar 2 ipv 3 weken zijn misschien als die de algarve al rijdt.
  23 november 2023 08:46
  Geen 4 hoogtestages. 1 hoogtestage in winter en 1 voor de Tour. Rest zijn 'normale' stages van een week a 10 dagen. Hoogtestage is 3 weken.
22 november 2023 19:45
Zou leuk zijn als Mathieu van der Poel ook de Giro gaat rijden in plaats van de Tour de France. ;-)
  22 november 2023 20:25
  Vdp moet tijdens de giro weken wat gaan mtb en lijkt mij, tenzij hij die discipline laat varen.
22 november 2023 20:49
Benieuwd of er meer van klopt dan van het crossprogramma dat Wout zou rijden volgens HLN, daar klopte de helft niet van. En dan vooral of hij Milaan-Sanremo overslaat.
23 november 2023 13:58
En straks zeggen de critici... Wat slim van Woet om het over een andere boeg te gooien had hij eerder moeten doen. Succes Woet. Ik verheug me nu al op RVV en PR.
23 november 2023 07:45
Het grote doel van wva voor 2024 op de weg , minder dan 5 x gelost te worden door mvdp
23 november 2023 11:23
En dan komen we er achteraf achter dat dit het programma op hoofdlijnen is en nog verder zal worden ingevuld met andere koersen.
23 november 2023 08:37
Ben overigens ook benieuwd of dit kadert in het plan van TJV om in de Ronde van Vlaanderen met een ‘truc spécial’ te komen om de strijd te kunnen aangaan met Pogacar en Van der Poel.

Eigenlijk vermijden ze hier de clash op de Poggio en de generale repetitie in Harelbeke. Wie weet om mist te spuien over hoe goed Van Aert is en dat collectief te proberen uitbuiten. Van Aert zelf dan vol voor de zege in Roubaix.

In MSR kunnen Laporte en misschien Kooij worden uitgespeeld. Al moeten die wellicht toch passen als het weer aankomt op een showdown op de flanken van de Poggio.
  23 november 2023 08:57
  Niemand kan mvdp of tadej volgen als ze versnellen op de 'klimmetjes' een van de twee is altijd de beste van de hoop, of samen,de jumbotjes kunnen renners blijven halen , de forums zoals hierboven kun je blijven volschrijven, haalt niets uit ,kijk de laatste 3 seizoenen mvdp en tadej winnen 45 % van de monumenten samen, de jumbotjes 0
  23 november 2023 09:14
  Plannen maken om Poelstra en Pogi te vloeren, nou dan kun je je lol op. Die zijn allebei meester in ter plekke alle plannen en logica in de sloot te flikkeren en patsboem te beslissen om het eens even helemaal anders aan te pakken. Hoe goed Van Aert met vooraf bedachte scenario's omgaat hebben we op het laatste WK veldrijden wel gezien. Kortsluiting... en nu...?

  Ik ben vooral benieuwd wat Van Aerts nieuwe koerstactiek gaat worden waarover vadertje Adrie onlangs sprak. Gaat ie koersen of uitsluitend volgen en bordjes leegknagen?
  23 november 2023 12:17
  Oei oei...ondanks het meest geniale masterplan bij Visma, de nieuwe aanpak door hun revolutionaire ploegtactiek uit te spelen, gezellig killerbee's verblijf op een grijze krater en een Wout in zijn beste vormpeil ooit....is er blijkbaar weinig tot geen geloof dat Wout zijn buddy's Pogi en Matje gaat overklassen in zijn heilige graal, de RVV? Zeer gedurfde uitspraken....waarvoor ikzelf al het stigma van "extreme Wout-hater" toebedeeld kreeg...waar ik trouwens nog steeds niet goed van ben....
22 november 2023 22:00
En dan gaat ie top 10 zijn of wa ... hij is een klassieke man die meer moet denken en voorbereiden als zijn grote concurrent en niet jaknikken aan de jumbo bazen
  22 november 2023 22:17
  Wout moet juist niks.
  23 november 2023 10:13
  @LD ik denk dat het in deze situatie eerder andersom is: hij zal z'n Jumbo bazen ervan hebben moeten overtuigen om de Giro te mogen doen als hoofddoel.
  23 november 2023 12:48
  Je zou er inderdaad vanuit kunnen gaan dat hem de Giro mogelijks "opgelegd" werd door Zeeman&Co, ter vervanging van Roglic?....ware het niet dat Wout reeds lang voor de exit van Roglic, een openlijke sollicitatie aan Visma richtte, om dit jaar de Giro te mogen rijden....maar werd aan de leiband gelegd en diende terug als luxeknecht voor Jonas in de Tour op te draven. Dat Wout zich als een pitbull bleef vastbijten in die wens van hem en dit voor '24 dan wél verkreeg? Waarom denkt er niemand aan de mogelijkheid dat Wout's voorliefde voor de Giro en zijn deelname aan de OS, een drogreden zou kunnen zijn en die eigenlijk enkel maar wilt ontsnappen aan zijn knechtenwerk voor Jonas in de Tour? omdat hij zichzelf alsmaar moeilijker in die rol kan plaatsen, en een deelname aan de Giro de énige mogelijkheid is om hieraan te ontsnappen en zich tevens in de picture wil plaatsen als kopman ipv knecht? Indien dit een hersenspinsel is? tja, dan is het duidelijk dat Wout de pedalen kwijt is en ze bij Visma niet meer weten wat nog met hem aan te vangen?
  23 november 2023 13:44
  Lijkt me niet dat je op die vreemde gedachtenkronkel komt, in een jaar dat je ploegmaat S. Kuss uiterst succesvol Giro, Tour en Vuelta heeft weten te combineren. Als er nu één ploeg is die momenteel geen oren zal hebben naar het argument "Maar ik heb de Giro al in de benen, ik kan niet knechten in de Tour", is het Jumbo wel.

  Wout wil gewoon eens wat andere koersen rijden dan anders, en krijgt komend seizoen in de Giro een parcours op maat, met belachelijk veel sprintkansen, lange tijdritten, klimmetjes over grindpaden etc. Zou mij niets verbazen als hij, mits hij fit en gezond blijft, in meer ritten wel dan niet top-5 rijdt.
22 november 2023 19:21
Compleet het noorden kwijt dus. Arme Wout.
  22 november 2023 22:14
  Ik denk dat je bedoel "Arme ik" Wout is binnen de ploeg echt wel bepalend met wat hij wil. Als je altijd doet wat je deed zal je krijgen wat je kreeg.
  23 november 2023 00:00
  Hij skipt de koersen die hij al gewonnen heeft. Wil zijn palmares vervolledigen lijkt me
  23 november 2023 07:12
  Ik denk toch ook dat ze wat op de dool zijn met wva, al kan het dit jaar misschien goed uitpakken we zullen zien.
23 november 2023 00:30
Wout kiest dus massaal voor atmosferisch getriggerde EPO komend jaar.
  23 november 2023 07:27
  De woorden ken ik, maar in deze volgorde begrijp ik er niets van.
  23 november 2023 09:16
  Bergbezoek
23 november 2023 07:04
Geen wva en vdp in de Amstel, dat is wel jammer. Maar gauw een monument van maken
  23 november 2023 08:44
  En hoe 'maak je een monument' van een koers?
  23 november 2023 11:58
  Dat is vrij lastig, maar de UCI heeft nu de monumenten hetzelfde aantal punten gegeven, waar dat voorheen nog hetzelfde was met onder andere de Amstel en de Canadese koersen. Dat maakt het lastiger vanuit het volk te komen, immers zolang zij niet evenveel punten krijgen als de anderen ben je niet echt geaccepteerd. De UCI kan het nu wel heel makkelijk tot monument benoemen in principe. Maar goed, het niet zomaar gebeuren, daar moet wel een envelopje van eigenaar verwisselen.
22 november 2023 21:58
Jumbo heeft roglic verloren. Wout moet nu in zijn plaats opdraven in de Giro ( en Vuelta) . Een jammerlijke zaak.
  23 november 2023 08:40
  Haha, het niet niet gekker worden. Eerst gezeik dat ie moet knechten; wordt ie kopman is het wéér niet goed.
  23 november 2023 15:23
  joowii: inderdaad, zo zie je maar hoe hier langs alle kanten wordt gel*ld dat het een lieve lust is.
22 november 2023 19:52
Onverstandig om nu al zijn wedstrijdprogramma te plannen. Beter had Wout gewacht tot Mathieu zijn programma bekend had gemaakt en daar omheen zijn eigen wedstrijden in te plannen.
  22 november 2023 20:27
  En niets rijden dus? Of hij nu wil of niet, vdp zal hij vaak genoeg tegen komen en het lijkt mij straf dat wva vdp zou ontwijken, vdp heeft zo zijn dagen maar op de overige koersdagen is die ook maar een mens.
  22 november 2023 23:49
  Geweldig hoe het trollen om reactie's uit te lokken....je steeds weer lukt! Provoceren tot kunst verheffen....en dan de geflipte reactie's hierop....zoals "ik weet het hoor"...."neen hoor, ik weet het beter dan jij"...."neen, ik weet het beter dan jullie beide....
  23 november 2023 07:06
  Ja Badgio je kan nog veel leren van Alfred om uwe antiheld te provoceren. Ook nogal lichtgevoelig blijkbaar als ik jou definitie van ‘geflipt’ zie.
  23 november 2023 10:28
  Volgens mij was dat een wieler joke

Reacties zijn gesloten.