Wout van Aert over tweede plaatsen: “Ik ken veel kampioenen die dikwijls tweede werden”

Wout van Aert over tweede plaatsen: “Ik ken veel kampioenen die dikwijls tweede werden”

foto: Cor Vos

zondag 3 juli 2022 om 09:04
Interview

Twee keer tweede, dat is in de Tour de France 2022 goed voor geel én groen. En daar was Wout van Aert in Nyborg tevreden mee. “Ik plaats deze dag heel hoog in mijn carrière. Elke renner droomt wel van die trui.” Voorts had Van Aert tijdens de persconferentie ook mooie woorden voor winnaar Fabio Jakobsen. “Na wat hij heeft doorstaan, verdient hij dit. Ik ben oprecht blij voor hem.”

In het flashinterview onmiddellijk na de finish vertelde Wout van Aert al dat hij dacht dat hij zou winnen. Op de persconferentie achteraf kwam hij daar nog een keer op terug.

“Het was best vreemd. In eerste instantie was ik ontgoocheld omdat Fabio Jakobsen me in de slotmeters nog passeerde. Hij moet echt een sterke sprint uit de benen geschud hebben. Al snel realiseerde ik me echter dat de tweede plaats genoeg was voor het geel en verdween de teleurstelling. Het werd alweer een tweede plek, maar deze keer is er geen reden tot klagen.”

Je blijft tweede plaatsen sprokkelen. Heb je er al eens bij stilgestaan wat voor erelijst je al had, als dat allemaal zeges waren geweest?
“Neen, dat heb ik nog niet gedaan. Er is namelijk een reden waarom je tweede wordt. Soms ligt het aan jezelf en probeer je eruit te leren. Een andere keer word je geklopt door iemand die sterker is. Vandaag is daar alweer een mooi voorbeeld van. Trouwens, ik ken veel grote kampioenen in het wielrennen die ook dikwijls tweede werden.”

“Beter tweede dan geen resultaat, denk ik dan. En vandaag krijg ik er een gele trui voor in de plaats. Dat is een bewijs dat, als je er elke dag voluit blijft voor gaan, je vroeg of laat beloond wordt.”

Jouw ploegleider Arthur van Dongen merkte op dat je in staat bent bijzonder snel de knop weer om te draaien na een ontgoocheling. Hoe slaag je daar in?
“Haha, dat is iets waaraan je went, wellicht. Hoe meer het gebeurt, hoe beter dat lukt. Mijn ervaring van de voorbije jaren is dat er altijd een volgende dag en kans komt. Kijk naar de Tour van vorig jaar. In de eerste week was het net niet, maar ik ben er blijven in geloven. Zelfs de dag voor mijn zege in de Ventoux-rit werd ik nog tweede in een massasprint. 24 uur later pakte ik misschien de mooiste ritzege uit mijn carrière. What doesn’t kill you, makes you stronger.

Zoontje Georges kreeg er gisteren nog een geel leeuwtje bij – foto: Cor Vos

Je droeg het geel al in Parijs-Nice en de Dauphiné, maar dit is het échte geel. Waar plaats je dit in jouw carrière?
“Dat is een moeilijke. Ik heb al enkele mooie zeges geboekt, maar ik denk dat ook elke ambitieuze renner droomt om ooit eens het geel te dragen. Het is iets waar ik nu al een tijdje op jaag en waar ik hard voor heb gewerkt. Ik ben best fier. Waar exact ik dat plaats, weet ik niet, maar het is hoog in de rangorde, ja.”

Het wordt voor de ploeg nu geen evidente taak om dat geel nu te verdedigen.
“Dat is zo. Maar met of zonder geel binnen de ploeg, Jumbo-Visma zal altijd wel werk op te knappen hebben. Ze waren in deze rit overigens uitzonderlijk sterk. Echt gek om te zien. Het vertrouwen dat dat wel lukt, is dus groot.”

Heb je trouwens genoten van de Grote Beltbrug? De verwachtingen waren hoog.
“Eerlijk? De passage was boring. Echt saai. De tegenwind was zo heftig dat we amper 30 kilometer per uur haalden, zeker in het stuk bergop. Het voelde na 180 kilometer aan wedstrijdtempo als een trainingsritje. Maar omdat het zo dicht bij de finish was, hadden we dan ook weer niet de vrijheid om te genieten van het uitzicht. Het is ongetwijfeld een speciaal iets, maar niet in deze weersomstandigheden. Nu was het niet meer dan een stuk parcours zonder publiek.”

Tot slot nog even over de winnaar. Jij weet ook wat het is om uit blessure terug te komen…
“Tonnen respect voor Fabio. Ik herinner me heel goed die eerste momenten na zijn zware val in Polen. De volledige wielerfamilie was er het hart van in en kende moeilijke dagen. Er kwam pas opluchting toen we wisten dat hij weer een normaal leven zou kunnen leiden. Maar de comeback die hij intussen heeft gemaakt, is fantastisch. Hij verdient deze overwinning. Fabio is een vriendelijke tegenstander en ik ben oprecht blij voor hem.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Poeksel 3 juli 2022 om 09:41

Zeven keer tweede geworden in ritten dit seizoen, maar ook vijf keer eerste (en vier keer derde). Van Aert rijdt dus gewoon ontzettend vaak top drie.

Asje Menou 3 juli 2022 om 10:15

Ontzettend knap. Er staan elke rit weer meer dan 150 renners aan de start, die net zo graag willen winnen als Wout, en hij zit er inderdaad vaak dicht bij.

Panache 3 juli 2022 om 10:19

Zijn persoonlijke doelstellingen deze Tour: geel dragen, groen winnen, rit pakken. Voorlopig prima op weg. Ondanks veel ereplaatsen heeft Wout een redelijk hoog percentage gewonnen wedstrijden, dus die verhalen van ‘eeuwige tweede’ die nu ook weer opborrelen begrijp ik niet echt.

Gelei 3 juli 2022 om 10:40

Och dat geeft alleen maar aan dat het een kwestie van tijd is vooraleer hij weer een dikke vis beet heeft.

Kopinkas 3 juli 2022 om 11:08

‘Soms ligt het aan jezelf en probeer je eruit te leren’.
Duidelijke verwijzing naar de Dauphiné rit waar Gaudu hem op de streep vloerde.
Zonder de bittere les van die Dauphiné rit had Van Aert hier misschien wel de armen in de lucht gestoken toen hij over Pedersen heen ging. In de Tour en niet in een voorbereidingswedstrijd, zou dat extra pijnlijk geweest zijn.
Every cloud has a silver lining…. Wout heeft het bijzondere talent om zilver om te denken in … goud

Blackcanyon 3 juli 2022 om 11:13

Het geel is ‘m gegund. Het groen ook.

jan jansen 3 juli 2022 om 12:14

Edit redactie: Graag on topic reageren aub.

MarcoPantani 3 juli 2022 om 14:14

Staat m goed dat geel. Dacht toch echt dat hij dat eerder heeft gedragen

Headlines

Populair

Materiaalzone