Wout van Aert na eerste week in Tour: “Het voelt een beetje absurd aan”

maandag 7 september 2020 om 20:06

Met twee ritzeges heeft Wout van Aert zijn stempel al meer dan gedrukt op de eerste week van de Tour de France. De Belg van Jumbo-Visma won twee sprints en deed ook al belangrijk werk voor kopman Primoz Roglic, die na negen dagen de gele trui in bezit heeft. “Het voelt een beetje absurd aan”, reageert Van Aert op de rustdag.

“Je hoopt op de beste resultaten, maar je durft er niet van te dromen dat je de koersen die je wil winnen, ook echt kan winnen”, aldus Van Aert, die voor de Tour onder meer Strade Bianche en Milaan-San Remo won. Nu heeft hij ook al twee ritzeges in de Tour te pakken. “Het voelt een beetje absurd aan. Zeker bij mijn tweede ritzege kreeg ik het gevoel dat bijna alles lukt wat ik in gedachten had. Ik probeer te beseffen dat dit niet normaal is en dat ik hiervan moet genieten.”

‘In mijn ogen is Pogacar de gevaarlijkste concurrent’
Van Aert bekijkt de strijd om de eindzege van een afstand, maar weet dat Roglic alles behalve zeker is van het geel. “Er zijn nog heel veel concurrenten die proberen hun kans te grijpen. Dat wordt een werk de komende weken”, voorspelt hij. “We hebben de eerste week al laten zien dat we sterk zijn en op elk terrein mannetjes hebben om Primoz bij te staan. We moeten van onze eigen kracht uitgaan en vertrouwen hebben.”

“Ik zie op dit moment nog zeven of acht namen die in de running zijn, dat is nog best veel. Zeker omdat we al zwaar werk gehad hebben. Primoz heeft het voordeel dat hij aan de leiding staat en defensiever kan koersen. Bovendien heeft hij nog een eindschot, net iets meer dan de anderen”, zegt Van Aert. “In mijn ogen is Pogacar de gevaarlijkste concurrent, maar ik bekijk het ook maar op tv achteraf. Voorlopig kan Primoz hem nog goed counteren.”

Van Aert op kop van de favorietengroep in de Pyreneeën – foto: Cor Vos

Verbeterpunten in de klimtrein
De veldrijder laat zich ook bergop zien in de gele Jumbo-Visma-trein, maar hij ziet verbeterpunten. “Het is de eerste keer dat ik op kop moet rijden in dat soort situaties”, geeft hij aan. “Misschien moet ik leren mijn tempo aan te passen. Nu is het vaak hard, maar iets te kort. Ik probeer daar nog in te verbeteren en ook goed te luisteren naar de adviezen.”

De eerste etappe na de rustdag is een gevaarlijke. Het is vlak, maar langs de westkust van Frankrijk staat mogelijk wind. En dus is er kans op waaiers. “Met de gele trui in handen zou het niet logisch zijn om mijn eigen ambities te starten in een rit als morgen”, zegt Van Aert.

“Maar dat was vrijdag (naar Lavaur, red.) ook het geval. Ik dacht dat het makkelijk ging zijn, maar toen werd het toch een zware koers… Je weet nooit hoe een rit loopt, maar ik zal samen met Tony Martin, Amund Grøndahl Jansen en Robert Gesink toch heel belangrijk zijn om Primoz veilig door de dag te loodsen. Daardoor zal ik wel krachten moeten verspelen onderweg”, verwacht hij.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 20:15

Zelf de waaier trekken en je hebt van tweeën een, weet alleen niet of de Jumbo’s daar meteen al weer zin in hebben, ik raad het ze wel aan.

Krul 7 september 2020 om 20:22

Aanval is de beste verdediging inderdaad. Denk alleen dat de windgoden net niet hard genoeg blazen morgen.

Michelangelo 7 september 2020 om 20:22

Als het dan toch waaierrijden wordt, dan kun je inderdaad maar beter zelf de aanstichter zijn…

Ze hebben er zeker de ploeg voor.

kelderfan 7 september 2020 om 20:22

In ieder geval mee gaan in de 1e. waaier is het devies.

Caravaggio 7 september 2020 om 22:27

Wat een goed advies!

Al eens aan een carrière als ploegleider gedacht?

Gilberto 7 september 2020 om 20:38

Kome geen waaiers

koos1 7 september 2020 om 20:52

Morgen mag Roglic weer een dag in het wiel van Van Aert gaan wonen. Van Aert is de perfecte loods om met Roglic in waaiers te rijden en hopenlijk voorp in de 1e waaier. Martin en Grondahl Jansen mogen de komende dagen veel op kop gaan rijden al laten ze als ze slim zijn dat aan de sprintersploegen over.

Bassie 8 september 2020 om 07:46

Ik hoop echt voor Roglic dat hij het afmaakt in Parijs. Anders zonde voor Wout om daar zijn energie in te steken. Ik snap nog altijd niet waarom Wout op kop moest op de Pyreneeën-cols. Zijn er dan echt geen betere klimmers in die ploeg? En nu moet hij nog eens vol gaan om mogelijke waaiers tot stand te brengen. Ze zijn die jongen echt aan het uitpersen.

Burdincurutcheta 8 september 2020 om 08:21

Zo is het Bassie. Wanneer gaan de klimmers werken?

Dikke Vrouw 7 september 2020 om 21:31

En vanaf nu enkel knechten voor Jumbo ajb

Bassie 8 september 2020 om 07:40

Waarom moet Wout enkel nog knechten? Omdat die andere losers niet goed genoeg zijn om Roglic bij te staan?

Burdincurutcheta 8 september 2020 om 08:59

Of omdat die andere knechten zoveel wedstrijden winnen?

Bruine Koersbroek 7 september 2020 om 22:22

Morgen lekker laten gaan. Maar als hij later de tijdrit ook nog weet te pakken, is hij echt een legende..

rahimns 8 september 2020 om 00:40

Denk dat de wind morgen niet gunstig staat voor waaiers maar we zullen zien. De ploeg zal in ieder geval weer scherp vanaf de start moeten zijn, daar staat de wind nog het gevaarlijk zodra ze naar het zuiden rijden. Maar dat is relatief kort… de meeste tijd hebben ze de wind op kop… alleen in de laatste kilometers is het dan weer mogelijk. Maar dat is op basis van de weersvoorspellingen op dit moment.

Tuubke 8 september 2020 om 08:45

Ik ben benieuwd of hij dit allemaal vol gaat houden. Drie weken op vol vermogen heeft veel weg van roofbouw op je lichaam plegen.

wapperend washandje 8 september 2020 om 09:45

Van Aert: “Primoz heeft het voordeel dat hij aan de leiding staat en defensiever kan koersen.”

Dit is toch wel hoe Jumbo deze Tour wil gaan winnen: Defensief.
In heel veel opmerkingen, uitspraken, handelingen, etc. kan je dit telkens terug: defensief, afwachtend, etc.

Romāns Vainšteins 8 september 2020 om 09:53

Jumbo koerst helemaal niet zo defensief, het is met name Roglic die altijd erg koel en in control blijft. Van het team hebben we iedereen verder full force bezig gezien, met afstand het meest actieve team van de ronde.

wapperend washandje 8 september 2020 om 11:04

@RV
FullForce in de defensie ;-)

Headlines

Materiaalzone

Populair