Wout van Aert is de koning van de sneeuw in Wereldbeker van Val di Sole

Wout van Aert is de koning van de sneeuw in Wereldbeker van Val di Sole

foto: Cor Vos

zondag 12 december 2021 om 15:55

Wout van Aert heeft op overtuigende wijze de Wereldbeker veldrijden van Val di Sole op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Jumbo-Visma reed in de tweede ronde weg bij de concurrentie en reed soeverein naar de overwinning in de Italiaanse sneeuw. Michael Vanthourenhout en Tom Pidcock mochten mee het podium op.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Michael Vanthourenhout dook als eerste de sneeuw in in Val di Sole, gevolgd door Eli Iserbyt. Wout van Aert begon niet op de voorste rij, maar wist zich snel op te werken naar de voorposten. Op het eerste loopstuk wist hij het gat met Vanthourenhout al meteen te dichten, terwijl Iserbyt, Corné van Kessel en Vincent Baestaens volgden.

Die laatste twee konden het tempo van Vanthourenhout, Van Aert en Iserbyt al snel niet meer volgen, waardoor we een drietal aan kop kregen. De Belgische kampioen, die zaterdag nog zegevierde in Essen, zette vervolgens zijn collega’s van Pauwels Sauzen-Bingoal flink onder druk en reed tien seconden weg.

Wout van Aert in de openingsronde – foto: Cor Vos

Wout van Aert een klasse apart
Door een slippertje van Van Aert op het gladde parcours kon Vanthourenhout weer iets dichterbij komen, maar de Jumbo-Visma-renner wist de orde snel te herstellen. Tom Pidcock speelde in de openingsfase een bijrol; hij volgde in de derde ronde (van de zeven) op een ruime halve minuut van Van Aert, maar ging halverwege de race voorbij Quinten Hermans en Eli Iserbyt waardoor hij op de derde plaats kwam te rijden.

Van Aert bouwde zijn voorsprong op Vanthourenhout gestaag uit richting de veertig seconden, terwijl Pidcock op meer een minuut gezet werd. In de laatste ronde hield WVA zijn hoge tempo vast, door ook op de laatste zware en technische stroken het maximale te geven. Achter hem was het vooral om de laatste podiumplek spannend: Vanthourenhout mocht als nummer twee het podium op, terwijl Pidcock de opkomende Iserbyt afhield voor de derde plek.

Wereldbeker veldrijden in Val di Sole 2021
Uitslag mannen
1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Michael Vanthourenhout
3. flag-gb Tom Pidcock
4. flag-be Eli Iserbyt
5. flag-be Quinten Hermans
6. flag-be Niels Vandeputte
7. flag-ch Kevin Kuhn
8. flag-be Daan Soete
9. flag-be Toon Vandebosch
10. flag-nl Corné van Kessel

Dit artikel delen:

31 Reacties

pitje 12 december 2021 om 15:57

Koning, keizer, admiraal

0
Romāns Vainšteins 12 december 2021 om 15:59

Het begint toch wel een beetje suf te worden zo met eentje die steeds een flink stuk voor rijdt. Gelukkig is wegwielrennen daar een stuk minder gevoelig voor.

0
Murcia 12 december 2021 om 16:00

Voor die vermeende 30000 euro startgeld levert van Aert ook. Heel makkelijk gewonnen door een overschot aan pk’s maar ook techniek. Indrukwekkend snel was ronde 4 waarmee hij de rest de nek omdraaide. Vanthourenhout met zijn techniek een hele keurige tweede en Pidcock derde voor Iserbyt. Parcours is niet super imponerend maar wel selectief.

0
Beer 12 december 2021 om 16:14

De kracht van van Aert kennen we ondertussen, maar toch verbazend hoe hij zich op technisch gebied in no time naast de beteren plaatst. Zeker aangezien hij qua lichaamsbouw toch wat logger zou moeten zijn.

0
Murcia 12 december 2021 om 16:39

@Beer
Eens, je ziet hem zelfs tijdens de race verbeteren bv op dat lastige smalle steile pukkeltje waar hij eerst hapert en daarna telkens de goede aanpak koos. Vergelijk dit met Eli en ook Pidcock die de hele race een gigantische (kleine) foutenlast hadden en je merkt het verschil. Maar Wout is ook een uitstekende zandrijder en deze cross had daar veel van weg dus dat verklaart ook wel het een en ander.

0
Koers 12 december 2021 om 16:43

Toch geen 30k voor vandaag?

0
Murcia 12 december 2021 om 16:49

@Koers
Ik schreef ook vermeende maar Wuyts liet een bommetje ontploffen toen hij over de startgelden voor MVDP en Wout schreef. Voor de verre verplaatsingen (en ik reken Val di Sole) daaronder zou 30000 euro op tafel liggen. Zeker weten doe ik het ook niet maar gezien de reactie van mensen als Nys lijkt het mij wel te kloppen.

0
Michelangelo 12 december 2021 om 20:14

Wat Murcia zegt was ook mijn gedachte.

Ik denk dat dit een cross is die qua ondergrond dicht tegen het rijden in diep zand aan zit. In het spoor blijven, op het zadel, kracht vanuit je rug, flinke stukken lopen. En dan komen types als Van Aert naar voren, die is daar gewoon erg goed in.

En met die wetenschap mis je hier Aerts en VdP. En zeker op de glibberstukken had ik graag Mathieu ook aan het werk gezien. Want die vind ik in ieder geval in het zand een betere evenwichtskunstenaar dan Wout.

Persoonlijk vind ik dit leuk voor een keertje per jaar, maar dit fietsen op sneeuw lijkt me niet iets voor vaker (of zelfs voor winterspelen). Hoe graag ik het ook daar zou zien, het komt kunstmatig over.

0
Limal 12 december 2021 om 16:34

Stel je voor dat Wout net voor het einde verplicht de anderen had moeten laten terugkeren en daardoor toch nog had verloren. Gelukkig is dit wél een sport waar het sportieve bepalend is ;-)

0
Koers 12 december 2021 om 16:45

En de fietsen maken het verschil ook niet echt, ook wel fijn. Je weet nu nog niet wie er nou de beste was bij de f1.

0
meqadon 12 december 2021 om 16:55

Haha idd! Ik heb beslist om eens naar het f1 te kijken ipv cross. Wat een belachelijke sport! De hele wedstrijd domineert 1 man en op het einde wordt hij geklopt door een beslissing van de wedstrijdleiding. Spannend is het wel daardoor

0
Cyclejo Schwanen 12 december 2021 om 16:55

Inderdaad, nu lijkt die wereldtitel toch enigszins een onverdiend cadeautje, ondanks een strategisch perfecte slotronde.

0
Franco Ballerini 12 december 2021 om 17:14

Inderdaad Koers. F1 is geen sport. Wie kijkt er nog naar wielrennen als de renner op de beste fiets vrijwel altijd wint?

0
Wheely 12 december 2021 om 17:28

Ik had liever Hamilton zien winnen…

0
Michiel 12 december 2021 om 17:29

Stelletje zuurpruimen

0
Arie den Blanken 12 december 2021 om 17:42

Ik heb de F1 zojuist in samnevatting op Sporza pas gezien. Het zou me niet verbazen dat Verstappens team die Latifi in de slag had om in deze kansloze positie voor Verstappen een safetycar situatie te veroorzaken waardoor er als nog een kansje ontstond. Ben benieuwd wat di Latifi daarvoor onder tafel vangt.

0
Michiel 12 december 2021 om 17:49

Serieus Arie? Of vroeg begonnen met wat neutjes ?

0
Deel Koeper 12 december 2021 om 17:56

Toch apart. Als Belg (die absoluut geen fan is van Verstappen) had ik het idee dat Mercedes meestal de voorkeur kreeg bij de dubieuze beslissingen.

0
Limal 12 december 2021 om 17:57

Dat lijkt me vergezochte onzin, Arie.

Het ging mij ook niet om wie er nu wel of niet gewonnen heeft, maar om de knullige manier waarop. Ik kijk zelf geen F1 maar hoor al het hele seizoen klagen over beslissingen en regeltjes die de winnaar van een race bepalen. Zoals ik aangaf: gelukkig is dit in veldrijden (alsook bij wegwielrennen/andere sporten die ik volg) niet het geval.

0
Franco Ballerini 12 december 2021 om 17:59

Woke Wheely ;-) Helaas, ik ontkom er niet aan, zelfs in de zogenaamde serieuzere kranten krijg ik wat mee van de F1, en zowel voor Verstappen als Hamilton kan ik geen sympathie opbrengen.

0
Bart 12 december 2021 om 18:29

Arie het is zo bij de haren getrokken dat zelfs amper grappig is. Waarom zou iemand in een Williams waar een Mercedesmoter in ligt bewust zoiets flikken.

Buiten dat, ze hebben bij Mercedes zelf wel een enorme flater geslagen door twee keer geen verse banden te nemen toen Red Bull het wel deed. Daar hebben ze uiteindelijk verloren en niet door een ‘beslissing van de wedstrijdleiding’, iemand gaat daar de bonen wel voor vreten vrees ik.

0
meqadon 12 december 2021 om 18:33

Op dat vlak lijkt f1 meer op wegwielrennen. De beste man wint meestal niet, door verkeerde tactische keuzes of door pech

0
notriple 12 december 2021 om 20:25

@Arie wilt er helemaal soap van F1 maken. Arie toch!!!!

0
notriple 12 december 2021 om 20:29

Toch heb ik vanmiddag de F1 voorrang gegeven. En (achteraf) genoten. Volgend jaar heeft Nederland 2 GP’s. Zandvoort en Assen.

0
Michelangelo 12 december 2021 om 20:47

En het mag duidelijk zijn wie Notriple het liefst zag winnen van de twee…

Jammer dat vdHaar niet meedeed ;-))

0
VerstandOpNul 12 december 2021 om 21:20

Haha, goed om te lezen. Ik heb zelf ook met verbazing naar de F1 gekeken.

Deze race deed me nog het meest denken aan die touretappe waar iedereen in de tijd van Mollema werd gezet.. Zo’n grote invloed van de jury is in de F1 kennelijk heel normaal..

0
WoutMathieu 12 december 2021 om 17:05

Duidelijk maar weer dat de eerste pannenkoeken voor de kinderen waren. En dan doet MvdP nog niet eens mee. pidcock steeds beter in vorm, dus een podium voor the best of the rest wordt lastig.

0
Deel Koeper 12 december 2021 om 17:55

Vond dat deze koers toch illustreerde dat de mannen technisch gemiddeld nog enkele niveaus boven de dames staan. Mannen maakten ook regelmatig fouten, maar toch minder dan de dames (en dat terwijl ze meer rondjes reden in moeilijkere omstandigheden).

Kreeg vooral de indruk dat de mannen het, ondanks hun schuivers, nog wel onder controle hadden, daar waar de vrouwen het meer ondergingen en de factor toeval daar aanzienlijk meer impact had.

0
Dikke Man 12 december 2021 om 19:36

Zou het noemenswaardig hebben gevonden als het andersom was geweest. Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom dit zo kan zijn.

0
notriple 12 december 2021 om 20:22

Ik zag dat v Aert al in zijn eigen aan het praten was, zo eenzaam was hij halverwege koers.

0
VerstandOpNul 12 december 2021 om 21:21

Kun je nagaan hoe hij zijn grote vriend mist..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone