Wout van Aert: “Hoop dit niveau nog even aan te houden”

Door , donderdag 27 juni 2019 om 20:40
Wout van Aert: “Hoop dit niveau nog even aan te houden”

©Cor Vos

Wout van Aert kroonde zich voor het eerst in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden. Geen verrassing voor de voormalige veldritwereldkampioen, geeft hij toe. “Na mijn tijdritzege in de Dauphiné was ik naar hier gekomen om te winnen.” Op de vraag hoe lang hij die topvorm nog kan aanhouden, bleef hij het antwoord schuldig. “Hopelijk zo lang mogelijk.”


Je verzamelde al veel Belgische truien. Deze had je nog niet. Wat betekent deze titel voor jou?
“Veel? Dat valt wel mee, denk ik. Drie in de cross. Maar sinds ik wielrenner ben, viel ik al veel meer naast het podium dan dat ik truien pakte. Het voelde overigens aan alsof het al een hele tijd geleden was (anderhalf jaar, red). Ik ben blij dat ik er opnieuw eentje pak. Dat het deze keer in het tijdrijden is, maakt het wel speciaal.”

Echt verrast ben je blijkbaar niet..
“Euh… Nee. Na mijn zege in de Dauphiné was ik naar hier gekomen om te winnen. Het is niet zo dat dit uit de lucht is komen vallen, hé. Ik wist dat het kon. Alleen… Ik kwam niet honderd procent fris uit de Dauphiné, dus was het wel een kwestie van de voorbije tien dagen de juiste dingen te doen om hier top te zijn. Dat was de enige vorm van onzekerheid die ik had.”

Je maakte het verschil vooral in de derde – en laatste – ronde. Hoe heb je ingedeeld?
“Ik had vooraf een te trappen vermogen gepland voor de stukken tegenwind en een wattage voor de stroken waar de wind in het voordeel blies. Dat lukte de eerste twee rondes perfect. In de slotronde heb ik de laatste vijf kilometer – tegenwind – alles gegeven wat ik nog in mij had. Dat bleek uiteindelijk dezelfde wattage te zijn als tijdens de andere rondes. Daaruit mag ik concluderen dat ik een egale tijdrit gereden heb.”

Na een derde van de tijdrit had Lampaert een betere tussentijd. Dat verleidde je niet tot versnellen?
“Nee. Het scheelde vijf, zes seconden. Dan moet je niet gaan panikeren. In een tijdrit is het kwestie van op jezelf te focussen. Ik reed op de limiet. Zelfs een beetje boven mijn limiet op de stukken tegen de wind in, maar dat compenseerde ik op de stukken met de wind in de rug.”

Middelkerke – Cor Vos © 2019

Vooraf vreesde je wel dat dit parcours Campenaerts beter lag dan jou.
“Klopt. Vlak en aan een hoog tempo. Dan kan je winst boeken met je aerodynamica, waar Victor sterk in is. Maar met de felle wind was het ook duwen. Uiteindelijk lag het me nog iets beter dan ik had ingeschat.”

Twee jaar geleden reed je op het BK tijdrijden anderhalve minuut trager dan Lampaert. Nu een halve minuut sneller. Dat is een groot verschil…
“Ik heb nu iets meer ervaring. Dat was toen mijn eerste BK ook. En er is de factor Jumbo-Visma, waar Mathieu Heijboer gespecialiseerd is in deze discipline. Van zo iemand steek je veel op. Hij is met alle details bezig. Eigenlijk moet ik alleen maar trappen. Voorts moet me ik me nergens zorgen over maken. Alles wordt voor mij voorbereid en geregeld. Dat scheelt veel.”

Met de Tour in het vooruitzicht… Hoe lang kun je die vorm nog aanhouden? Je gaat nu hopelijk niet vertellen dat je nog iets beter moet worden?
“Nee!! Ik vind dat trouwens grote onzin, mannen die na het winnen van een wedstrijd zeggen dat ze nog niet top zijn. Ik hoop dat ik die topvorm nog wat kan aanhouden, maar hoe lang? Dat weet ik niet. De Tourfavorieten gaan na de Dauphiné of Zwitserland nog heel even terug op hoogte. Ik niet. Nu heb ik zeker nog effect van mijn hoogtestage in de Sierra Nevada (voor de start van het Critérium du Dauphiné, red), maar om dat te rekken tot het einde van de Tour… Dat wordt misschien wat lang. Dat is ook persoonlijk. Ik denk er niet te veel aan. Als je zo iets in je kop steekt, kan dat alleen maar averechts werken.”

Je bent Belgisch kampioen. Betekent dit nu ook dat je het EK in Alkmaar gaat rijden?
“Geen idee. Als de bondscoach wil dat ik meedoe, zal hij me wel bellen, vermoed ik?”

Dit artikel delen:

14 Reacties

kelderfan 27 juni 2019 om 20:55

Van zo'n topper kun je alleen maar fan zijn. Hij hoeft niet die hele periode van drie weken top te zijn, want Kruijswijk heeft gelukkig nog twee goede berggeiten mee in George Bennett en Laurens De Plus.

Romāns Vainšteins 27 juni 2019 om 21:46

‘Van zo’n topper kun je alleen maar fan zijn.’

Niet wanneer hij straks een wat mindere periode kent hoor. Dan kan je al gauw van vrezen dat hij de druk niet aankan, wellicht nooit meer zijn topniveau zal halen en waarschijnlijk nooit helemaal zijn belofte in zal lossen. Daartegenover kan ook juist een lange handhaving van dit niveau hem op een eend die op een eend lijkt doen lijken en iets te mooi om waar te zijn zijn.

alvaro mejia 28 juni 2019 om 07:35

Een eend?

Jowinho 27 juni 2019 om 21:24

Van Aert was toch helemaal geen anderhalve minuut sneller dan Lampaert. Moet waarschijnlijk halve minuut zijn.

boenk 28 juni 2019 om 00:36

Dat staat er ook niet. Twee jaar geleden anderhalve minuut trager, nu halve minuut sneller. Dus 2 minuten “ingehaald”.

Brabander 27 juni 2019 om 21:36

Als Wout vol mag gaan, is-ie denk ik gelijk de topfavoriet. Nog voor Dennis. Wat-ie de laatste 2 tijdritten laat zien is weergaloos

boenk 27 juni 2019 om 21:43

Hangt er natuurlijk van af hoe hij het ervan afbrengt diep in de tweede week van een grote ronde. Ook dat is voor hem nog nieuw.

Romāns Vainšteins 27 juni 2019 om 21:48

Normaal zou zijn als ie lekker tekeer gaat in het begin, beetje bij beetje aftakelt en Parijs niet binnen rijdt.

Theo Bovengemiddelkamp 27 juni 2019 om 23:05

Ik had vooraf twijfels of Van Aert zou passen bij Jumbo, maar je merkt dat hij goed in zijn vel zit bij deze ploeg en hij stappen zet die hij bij Roompot niet had kunnen maken.

Het is het gedonder waard geweest als je het mij vraagt.

kielabokki 27 juni 2019 om 23:55

Eens. Was ook sceptisch, dacht dat ze het paard van Troje in huis haalden.

Ben dit jaar btje fan geworden. Grote jongen!

Thijs E 27 juni 2019 om 23:42

Zou me niks verbazen als Heijboer binnenkort een belletje uit de woestijn krijgt

tuinstraat 28 juni 2019 om 07:33

Kan zomaar een rit winnen deze tour

Vincent Lacressonniere 28 juni 2019 om 08:09

Kan zomaar de Tour winnen

Marik 28 juni 2019 om 08:30

Er kan iemand zeker zomaar de Tour winnen dit jaar. Alleen Wout zal dat niet zijn.
Maar als je ervan overtuigd bent zou ik een Unibet kantoor binnenlopen. Je krijgt in elk geval het veelvoudige van je inzet terug XD.

Headlines

Materiaalzone

Populair