Wout van Aert geeft Julian Alaphilippe gelijk: “Ik kan overal winnen”
foto: Raymond Kerckhoffs
maandag 6 maart 2023 om 07:15

Wout van Aert geeft Julian Alaphilippe gelijk: “Ik kan overal winnen”

Wout van Aert windt er geen doekjes om. Hij was blij dat hij zaterdagmiddag in het vliegtuig van Tenerife naar Toscane zat en zodoende niet gekluisterd voor een televisie naar de Strade Bianche hoefde te kijken. “Het is altijd pijnlijk wanneer je niet kunt deelnemen aan een wedstrijd waarvan je een groot doel hebt gemaakt”, vertelt de kopman van Jumbo-Visma.

“Ik heb de laatste vijf minuten van de Strade kunnen kijken, omdat we toen net geland waren. Wat ik gezien en gehoord heb, was Tom Pidcock indrukwekkend. Ik denk dat hij een heel groot nummer heeft opgevoerd”, vertelt Van Aert in Lido di Camaiore.

Omdat Van Aert enkele dagen ziek is geweest tijdens de hoogtestage op El Teide op Tenerife, was hij niet klaar om zaterdag in de Strade Bianche al zijn eerste wegwedstrijd van 2023 te rijden. Het debuut van zijn seizoen is daarom uitgesteld naar Tirreno-Adriatico.

Van Aert gaf aan dat hij na het WK veldrijden in Hoogerheide een aantal dagen rust heeft genomen. “Toen ik aankwam in Tenerife voelde ik me niet helemaal gezond. Ik heb nog wel twee keer op de fiets gezeten, maar ik denk dat die ritten geen trainingseffect hebben gehad, omdat de ziekte al in mijn lijf zat. Na twee dagen ben ik ziek opgestaan en ben ik nog eens twee dagen van de fiets gebleven. De verkoudheid was niet het grootste probleem. Maar met alle rust zaten we ineens twee weken na het WK veldrijden voordat ik weer echt de trainingen kon oppakken. Daarom had ik meer opbouw nodig.”

In Hotel Versilia Lido was Van Aert aanwezig op de persconferentie van de zes zogenaamde toprenners die de organisatie had uitgenodigd. Tirreno-Adriatico is een wedstrijd naar het hart van Van Aert. Al heeft hij de rittenkoers van de Tyrreense naar de Adriatische Zee toch pas een keer gereden. In 2021 werd hij achter Tadej Pogačar tweede in het eindklassement, terwijl hij twee ritten op zijn naam schreef. Vorig jaar gaf ‘WVA’ de voorkeur aan Parijs-Nice.

“Ik heb al een goed niveau, maar nog niet het niveau waar ik op gehoopt had”, kijkt hij vooruit naar de Italiaanse rittenkoers. “In deze Tirreno zal ik voornamelijk werken om mijn vorm op peil te krijgen voor de grote doelen in april. Als ik deze Tirreno vergelijk met die van 2021, dan is dit een ronde die minder op het lijf van renners zoals Mathieu en mij is geschreven. Er zijn nu meer kansen voor massasprints. Destijds waren het vooral zware, tricky finales, waar de finishlijn vaak in een dorpje boven op een berg was getrokken.”

Op dat moment onderbreekt Julian Alaphilippe hem in de persconferentie. “Wout”, excuseert de Fransman zich. “Jij kunt toch op elk terrein winnen.” Het antwoord brengt een glimlach op het gelaat bij Van Aert die vervolgens de tweevoudig wereldkampioen gelijk geeft: “Dat is waar, ik kan overal winnen.”

De grote drie, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Wout Van Aert, komen elkaar weer tegen in de Tirreno. Foto: Cor Vos

“Ik denk dat het belangrijk om een goed plan voor deze Tirreno te hebben”, vervolgt Van Aert. “Mijn doel is om deze Tirreno ook te gebruiken om mijn vorm aan te scherpen met het oog op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Er zijn de komende week ritten waar ik voor een resultaat wil gaan en mezelf eens wil testen door diep te gaan. Zulke wedstrijd dagen heb je ook nodig om de vorm te verbeteren. Het is zowel fysiek als mentaal zwaar om hier elke dag heel diep te gaan.”

Jumbo-Visma staat met een sterke ploeg aan Tirreno-Adriatico. “We hebben allemaal verschillende doelen. Tiesj Benoot en Wilco Kelderman hebben hun vizier al lang op deze wedstrijd gericht en willen een kort klassement rijden. Primož Roglič is zelfs voor ons een vraagteken, terwijl Dylan van Baarle en ik hier vooral zijn om ons voor te bereiden op de klassieke periode.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2023 20:18
Beetje achterhaald dat onderschrift van "de Grote Drie". Zoveel heeft Flip niet meer gepresteerd de laatste tijd.
    6 maart 2023 18:05
    Dit voorjaar gaan we definitief zien of we hem mogen afschrijven. En als hij toch weer helemaal terug is, dan spreken we niet meer over 'de Grote Drie', maar 'de Grote Vier' met Pogi erbij. En laten we afwachten wat Tommeke breng in de monumenten. Of hij zich in het rijtje mag scharen. Maar hij heeft nog wat jaren om daar te komen. Wat is goed is komt snel (Pogacar, Evenepoel), maar wat in het vat zit, vergaat niet.
5 maart 2023 17:35
Zijn hier beelden van? Lijkt me genieten.
    6 maart 2023 09:24
    Beetje F1-achtig, dat is één van de weinige dingen die ik leuk vind van die 'sport'
5 maart 2023 20:02
Over een paar jaar is wielrennen geen sport meer, maar wetenschap. Je wordt gek van dat constante geneuzel over trainingsopbouw.
5 maart 2023 17:20
Doe dat dan ook maar
5 maart 2023 17:28
Flippie lekker stoken, Woutje aan eigen grootspraak en druk tenonder. Sponored by WF.
6 maart 2023 00:18
Ik lees op meerdere plekken dat Benoot ook voor een klassement gaat, terwijl eerder werd gecommuniceerd dat Kelderman de kopman is voor de TA. Is er iets gebeurd? JV minder vertrouwen in Kelderman dat ze er een schaduw kopman naast zetten? En Roglic doet ook nog eens mee.
    6 maart 2023 10:12
    En dan heb je ook nog Bouwman die wel eens kan gaan verrassen.
    6 maart 2023 10:34
    Het hele podium moet ingevuld worden he ;-)
6 maart 2023 13:49
Toch niet in de tijdrit alvast
5 maart 2023 18:19
Wel echt weer een belachelijk sterke ploeg hebben ze hier op papier.
5 maart 2023 18:57
Oei Attila en Tiesj samen? Als dat maar geen bedenkelijke gezichten oplevert aan tafel, want die wil Wout niet.
    5 maart 2023 20:16
    Wout heeft die mannen niet nodig voor een etappezege en Valter zit niet in de "Vlaamse" kern dus wat is het probleem?
    5 maart 2023 20:29
    Het was maar een onschuldige verwijzing naar https://www.wielerflits.nl/nieuws/bondscoach-vanthourenhout-vlak-voor-wk-ik-wil-geen-spanningen-en-bedenkelijke-gezichten/
    5 maart 2023 21:05
    Attila en Tiesj zijn meegenomen met één eenvoudige taak: elke avond na het diner een bokswedstrijdje ter vermaak van de overige renners en de begeleiding. :)
5 maart 2023 17:40
En toch: zo leuk als Flip het brengt zal Wout het niet voelen. Die tweede is zoveel serieuzer en trotser.
    5 maart 2023 19:02
    Van Aert is altijd wel in voor een grapje

Reacties zijn gesloten.