Wout van Aert en Jonas Vingegaard krijgen dopingvraag: “We zijn volledig clean”

zaterdag 23 juli 2022 om 22:28
Wout van Aert en Jonas Vingegaard krijgen dopingvraag: “We zijn volledig clean”

foto: Cor Vos

De persconferentie op de laatste zaterdagavond is altijd een langere dan normaal in de Tour de France. Zo ook nu, waar onder meer Wout van Aert en Jonas Vingegaard aanschoven. Vanwege de suprematie van Jumbo-Visma en het verleden van de wielersport, kwam uit de zaal de vraag hoe geloofwaardig het Nederlandse WorldTeam is. “Wat een klote vraag”, diende de Belg de journaliste in kwestie van repliek.

In hoeverre moet het publiek en de sport de eindzege van de Deen geloven? “Ik heb zelfs geen zin om erop te antwoorden”, reageerde Van Aert geirriteerd. “Telkens als iemand wint, keert die vraag terug. Omdat we presteren, moeten we onszelf verdedigen? Dat snap ik niet. We hebben hier hard voor gewerkt.”

“Het wielrennen is veranderd: we worden een heel jaar lang gecontroleerd, tot bij ons thuis”, gaat de aspirant-winnaar van de groene trui verder. “En voor de rest doen we niets anders dan trainen. Als je ziet hoe de ploeg is geëvolueerd de voorbije jaren, dan weet je dat dit succes niet uit het niets komt.” Jumbo-Visma won tot op heden zes etappes en neemt naast het groen ook het geel en de bolletjestrui mee naar huis. Het is overigens niet voor het eerst dat de eindwinnaar deze vraag krijgt.

Vingegaard zal zondag in Parijs op het podium de huldiging als eindwinnaar ondergaan. Hij reageerde iets koeler op de vraag: “We zijn volledig clean, iedereen bij onze ploeg. Dat kan ik jullie allemaal verzekeren: niemand neemt hier verboden middelen. Waarom we dan zo goed zijn? Dankzij onze voorbereiding. We doen meer hoogtestages dan anderen en we halen het uiterste eruit qua materiaal, training en voeding. Qua voorbereiding is er geen beter team, daarom moeten jullie ons vertrouwen.”

Dit artikel delen:

166 Reacties

fransestinkkaas 23 juli 2022 om 22:32

Goh, had me pas echt verbaasd als ze hadden gezegd wel onder invloed te zijn.

Eroba 23 juli 2022 om 22:51

Toch weer een goede score op de dopingontkenningsbingokaart

ssj 24 juli 2022 om 11:47

Ja, vooral die laatste zin

Martino87 23 juli 2022 om 22:56

Terechte vraag, maar totaal zinloos om te stellen.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:10

Als er geen vragen worden gesteld komen er ook geen antwoorden.

Anna 24 juli 2022 om 00:58

^ Alsof ze op een persconferentie dopinggebruik gaan toegeven

Marcus Aurelius 24 juli 2022 om 10:38

Nee, helemaal geen terechte vraag. Op een huwelijksfeest het woord nemen en ‘vragen’ of de bruid recent is vreemd gegaan ? Op een begrafenisplechtigheid suggereren dat de afgestorvene een crimineel was ? Het was zelfs geen vraag, maar een regelrechte beschuldiging in de vorm van een retorische vraag, op niks gebaseerd. Deontologisch is het totaal fout als journalist. Je mag een vraag stellen over feiten, niks meer, niks minder.

AdZ 24 juli 2022 om 12:19

@Marcus, wat reageer je toch geprikkeld? Er mag over dit onderwerp ineens niets meer gezegd worden? Vreemd hoor. Over de politiek zouden we dan met zn allen zeggen #doofpotcultuur

roeleur 24 juli 2022 om 16:03

Door wie werd die domme vraag gesteld? TJV is het voormalige FC Barcelona met bij elkaar gekochte sterwielrenners die al jaren hun klasse hebben getoond. Twee jaar geleden ging het net mis met Roglic, de drievoudige Vueltawinnaar, en vorig jaar Vingegaard tweede. V.Aert hoeven we het niet over te hebben. Jaar in jaar uit allemaal gecontroleerd. Ook als ze 1 en 2 waren geëindigd (wat had gekund met een fitte Roglic) was dit een domme vraag geweest.

Handige Harry 23 juli 2022 om 22:59

Is er eigenlijk ooit iemand geweest die op zo’n vraag antwoord dat hij/zij doping gebruikt?

Wheely 23 juli 2022 om 23:03

Lance bij Oprah.

Delson 23 juli 2022 om 23:13

Ludo Dierckxsens

Handige Harry 23 juli 2022 om 23:16

Lance heeft het jaren ontkend en kon geen kant meer op dus dat telt niet echt.

Dierckxsens wist ik niet.

Wheely 23 juli 2022 om 23:26

Dat was mijn hele punt natuurlijk; ironie. ;-)

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:38

Was ook zo’n Engelse jachthond onderzoeksportjournalist die bloed rook en niet meer losliet, staat me bij.

Wheely 23 juli 2022 om 23:56

Walsh bedoel je denk ik, een Ier was dat.

JumbowintdeTour 24 juli 2022 om 00:00

Na zijn etappezege vulde de brave Ludo bij de dopingcontrole in welke middelen hij gebruikte. Hoestdrankje etc. Bleek 1 middel gewoon op de dopinglijst te staan en brave Ludo had er geen attest voor. Dag brave Ludo, tot de volgende keer.

edit: Hier een betere beschrijving: https://sportmagazine.knack.be/sport/wielrennen/ludo-dierckxsens-over-zijn-dopingschorsing-ik-had-gewoon-moeten-zwijgen/article-normal-875821.html

Marlin 24 juli 2022 om 01:10

Klopt niet. Diercksens heeft spontaan gemeld dat hij een product gebruikt had, niet wetende dat dit op de dopinglijst stond. Dat was voor het resultaat van de dopingcontrole bekend was. Bleek dat Diercksens niet eens positief was. Dus hij heeft zeker nooit bekend dat hij (bewust) doping gebruikt heeft. Niet tijdens die rit, niet tijdens zijn hele loopbaan.

Pietspeed 24 juli 2022 om 10:18

Ja, David Walsh die bedoel ik, bedankt.

ghostwriter 24 juli 2022 om 11:08

@Wheely
Amstrong loog dat hij barste in dat interview, alleen de onder de wet van de VS verjaarde dopingjaren gaf hij toen.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:06

Van Aert : "wat een klote vraag" als antwoord op die van de journalist. "Wat een klote antwoord" zal die journalist misschien gedacht hebben. Vanuit alle euforie, hosanna, we are the champions stemming, alsook mbt situatie Van Hooydonck, begrijpelijke reactie. Niettemin is de vraag bezien vanuit het geel, groen, de bollen, 6 zeges en hun dominantie in deze Tour volledig berechtigd. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind en een verleden met andere 'verkeerde' wielergeneraties is er ook.

Jonas :
“We zijn volledig clean, iedereen bij onze ploeg. Dat kan ik jullie allemaal verzekeren: niemand neemt hier verboden middelen… ”

Benieuwd wie daarvoor z'n handen in het vuur wil steken.

djerkson 24 juli 2022 om 15:42

Dat is hetzelfde als aan een journalist vragen: heb je die tekst wel zelf geschreven. Hoe denk je dat zijn reactie zou zijn?

jan jansen 24 juli 2022 om 18:42

Djerkson
Slechte vergelijking
Overigens een volkomen terechte vraag als je kijkt wat er zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld betreffende doping. Bedriegers zijn er en zullen er altijd blijven. En ze rijden lekker onschuldig rond, kijk maar naar froempje.

djerkson 24 juli 2022 om 19:14

Je zal maar een journalist zijn, hard gewerkt hebben aan een artikel/interview (wat ik als gelegenheidsjournalist kan onderschrijven) en dan een vraag onder de neus geschoven krijgen zoals 'heb je het wel zelf geschreven'?

Je zal maar een renner zijn, maanden bezig met een bepaald doel, jezelf 3 weken lang afbeulen en je lichaam in bochten wringen en daarnaast bereikbaar zijn voor de pers, om dan op de vooravond van het einde de vraag te krijgen: heb je je gedopeerd (dus externe hulpmiddelen aangewend)?

Snijdt hout voor mij, een renner ben ik nooit geweest, maar een journalist wel.

In het verleden was er bv Stephen Glass, een journalist die heel wat dingen verzon. Moeten we daarom het huidige journaille in vraag stellen?

Scrabslag 23 juli 2022 om 23:09

Ik ben verbaasd over het verschil in speculatie dit jaar en vorig jaar. Vorig jaar reed Pogacar als enige van UAE echt goed en vlogen de aantijgingen om zijn oren. Nu is een groot gedeelte van de ploeg van TJV in een relatief korte tijd immens verbeterd en zet het collectief het peloton voor schut en stelt bijna niemand vragen. Ik herinner me dat het vorig jaar bizar gevonden werd dat Pogacar voor Küng eindigde in de tijdrit; nu rijdt Vingegaard lachend 30 seconden weg van Ganna en is er niets verdachts aan. Ik wil graag ver weg blijven van blinde insinuaties maar wil toch opmerken dat er een bias lijkt te zijn om vooral bij TJV zo min mogelijk vragen te stellen.

Handige Harry 23 juli 2022 om 23:14

Dat is toch vaak zo als de ploeg van eigen bodem komt.
In België worden ook nooit vraagtekens gezet bij bijvoorbeeld quickstep.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:25

Mwah, Pogacar rijdt al een dikke 2 jaar fenomenaal goed. Hoe langer dat aanduurt hoe gewoner en acceptabeler het wordt. Iig, de uitermate verbaasde blikken van Dumoulin, Roglic en nog een paar van TJV, zeiden toen al eigenlijk meer dan voldoende, mocht non-verbale communicatie meer zeggen dan duizend woorden. De helm van Roglic en het niet gele aeropak.
Nee, meer dan voldoende ophef daarover, aandacht, vragen en discussies. Nu zou het ahw een heel TJV betreffen dat de Tour naar z’n hand zet van de dag 1 tot Parijs. Datn is de focus misschien nog intenser.

Bozar 23 juli 2022 om 23:25

Ik lees hier nochtans veel beschuldigingen van verschillende gebruikers..

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:50

Alleen opmerkingen en vragen. Nergens beschuldigingen.

Panache 24 juli 2022 om 08:53

Je hebt een valide punt, maar Ganna is geen goed voorbeeld gegeven het feit dat hij zelf vooraf tijdrit aangaf slechte benen te hebben “Ganna gaat met weinig fiducie van start in tijdrit Tour de France: Prioriteit is Parijs halen” .

TheBigShow 24 juli 2022 om 08:59

Pogacar kon ook nooit zo’n goede tijdrijder zijn volgens de Jumbo boys hier, want te licht. Ondertussen moet Vingegaard die nog een kilo’tje of 5 lichter is, zich inhouden om van Aert niet te verslaan

Murcia 24 juli 2022 om 09:08

Iedereen heeft altijd zijn eigen waarheid, ik moet erg lachen bv als MVDP en zijn ploeg beweren niks aan tijdrijden te doen.

advocaat van de duivel 24 juli 2022 om 10:39

Idd, een mannetje van nog geen 60kg won bijna de tijdrit. Serieuze vleugels geeft die gele trui…

harryjohan71 24 juli 2022 om 11:14

@advocaat van de duivel trek je ook de tijdritoverwinningen van Evenepoel in twijfel? Ook Evenepoel is volgens wielerflits.be niet veel zwaarder dan 60 kilo nu hij zijn babyvet kwijt is.

Dikke Vrouw 23 juli 2022 om 23:15

Idiote journalist nooit meer beantwoorden of toegang geven tot eender wat

Handige Harry 23 juli 2022 om 23:22

Ga lekker naar Noord Korea toe met je enge dictatoriale trekjes.
Journalisten moeten gewoon kritisch vragen stellen.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:28

Harry je hebt een punt behalve met doctorale trekjes. Dan zou dikke vrouw niet zo’n opmerking maken.

Handige Harry 23 juli 2022 om 23:43

Klopt Piet maar de autocorrectie heeft mij net geflikt.
Ik wilde hem geen capaciteiten toedichten die hij niet bezit.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:56

Snap ik Harry, mijn Dikke van Dale laat ook wel ns te wensen over

reusjen 24 juli 2022 om 00:27

Ik neem aan dat je dictatoriale bedoelt

Marcus Aurelius 24 juli 2022 om 00:52

De vraag is inderdaad gewoon belachelijk en ongepast, en er is geen geschikt antwoord op. Inderdaad die reporter vriendelijk maar beslist uit de groep halen en buiten zetten. Je kan geen nestbevuilers gebruiken in een sport die je genegenheid toedraagt. Ik stel voor dat hij bij MCI aan Kevin De Bruyne gaat vragen op een persconferentie of hij doping gebruikt. Eens kijken wat er dan gebeurt.

AdZ 24 juli 2022 om 07:31

Naja @Marcus, je doet je naam weinig eer aan…

Waar is je filosofische insteek gebleven?

"Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid."

Lang leve het perspectief van die journalist!

Klepper8009 24 juli 2022 om 14:02

De vraag stellen moet nooit het probleem zijn.

Gebruikersnaam 23 juli 2022 om 23:17

Ah, de enige retorische vraag waarop wel een antwoord wordt verwacht.

Scrabslag 23 juli 2022 om 23:24

Mooie kans om twijfels weg te nemen. Ze gaan hier wel erg dom op in moet ik zeggen.

Gebruikersnaam 23 juli 2022 om 23:35

Twijfels wegnemen?

Een generieke vraag met een generiek antwoord, dat zowel door de grootste fans als door de grootste criticasters bijna woordelijk kon voorspeld worden.

Deze klassieke dans van de succesvolle renner(s) met de wielerjournalistiek is een tijdloos en vooral leeg ritueel dat nog nooit één mening heeft veranderd.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:42

Bij Oprah was Lance na een schikking toch echt uitgedanst. De hele wielerwereld had daarna toch echt wel een andere mening.

Gebruikersnaam 24 juli 2022 om 00:00

Ja, inderdaad, dat was dezelfde situatie.

Er is niet echt een fundamenteel verschil als je die vraag stelt aan iemand die al zijn overwinningen al kwijt is, levenslang geschorst is en er nog wat geld uit wil slaan door bij één of andere mediageile talkshowsnol met een "and this is my story" monoloog te komen aandraven.

Daar werd Lance wel geniaal op de rooster gelegd door wielerkenster Oprah, had hij niet zien aankomen. Dacht waarschijnlijk dat het over Sheryl Crow zou gaan.

Blaagstra 23 juli 2022 om 23:26

Uiteraard stinkt dit, maar dat was bij pogie en sky ook zo.. Een Laporte die ook even de wereldtop eruit sprint..veldrijder van aert, die vd poel nooit kon hebben in de juniorentijd, geselt nu 3 weken lang de gehele wereldtop. redbullshit ofcourse. bewijzen lukt helaas niet. wordt wrlk weer wachten op halve bekentenissen .

Mystieke_Monnik 23 juli 2022 om 23:57

Die winst van Laporte was ook een stukje mazzel en taktiek. Kijk de analyse van laterne rouge op YouTube maar eens terug. Daar zie je dat Philipsen dit zelf verprutste.

djerkson 23 juli 2022 om 23:59

Doe Godot de groeten zou ik zeggen.

Rebenga 24 juli 2022 om 00:37

Wat Monnik zegt, Laporte won geen sprint maar wel de etappe

Anna 24 juli 2022 om 01:02

Of Van der Poel WVA niet kon hebben deze Tour zal voor altijd onduidelijk blijven, want MvdP was gewoon niet in topvorm deze Tour. Voor hetzelfde geld hadden ze er oa in de Longwy etappe een fantastische tweestrijd weer van gemaakt.

Marcus Aurelius 24 juli 2022 om 01:08

Wout klopte als 21-jarige veldrijder al Tony Martin, wereldkampioen tijdrijden, in de Ronde van België, moest je de koers niet volgen. En als Mathieu zijn sport eens zo serieus moest nemen zoals ze dat bij Jumbo doen, zou ook hij veel verder staan met zijn onbetwistbaar talent. Maar als je elke morgen wil opstaan en in de garage nog gaat beslissen welke fiets je neemt, en wat je gaat doen, kan je niet meer verwachten.

Marlin 24 juli 2022 om 01:13

Van Aert was toen nog een klein broekventje, in tegenstelling tot VDP. Ook toen hij wereldkampioen werd bij de beloften, was hij nog steeds een schriel en klein ventje. Een soort miniversie van Vingegaard nu. Niet meer dan logisch dat hij toen bij de junioren iets te kort kwam tegen VDP.

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 01:16

Lijkt me weinig onduidelijkheid over te bestaan eigenlijk hoe het zat in deze Tour. Vorm speelt overigens altijd een rol. Als Matje zijn koersen wint is ook niet automatisch elke renner in het peloton in zijn beste vorm ooit hoor.

Verder zegt de juniorentijd in het veldrijden vrij weinig over de waardeverhoudingen 10 jaar later in de Tour. Zijn er vast ook die Sagan of Alaphilippe op hun donder gaven in de cross die ook geen meervoudig WK zijn op de weg momenteel.

Wel een mooi voorbeeld van hoe 90% van de insinuaties of verdachtmakingen hier puur gebaseerd zijn op eigen voorkeur.

MvdP-supporter? -> Een super-WvA is… VERDACHT!

TJV-supporter? -> Die winnende Pogacar, VERDACHT!

Niks is gebaseerd op enige feiten, het zijn allemaal slechts ‘onderbuikgevoelens’.

Uiteraard heeft de wielersport het zich zelf aangedaan dat je zomaar om het even wie verdacht kan vinden en dat iedereen daarbij simpelweg naar ‘het verleden’ kan verwijzen als uitleg.

oscarito1908 24 juli 2022 om 01:24

Laporte is altijd een hele goede renner geweest.

Pietspeed 24 juli 2022 om 01:52

@alfons
'niks is gebaseerd op enige feiten'… doch in jouw woorden op ploeg en of rennersvoorkeuren.
Dan behoor jij misschien tot die laatste categorie. De feiten spreken namelijk glasharde taal, waarvan akte edelachtbare: geel, bollen, groen, 6 etappes, dominantie van hier tot Tokio. Dergelijke feiten kunnen idd tot gerede twijfel, dan wel op z'n minst tot vragen oproepen. En volstrekt begrijpelijk dat het TJV feestje niet verstoord mag, moet worden. Ga ik ook in mee. Maar een persconferentie is bedoeld voor enigszins objectieve en onafhankelijke journalistiek. Niet om het feestje mee te vieren.
TJV had dit scenario voor moeten zijn, wetende dat de wereldpers niet allemaal diehard wielerjournalisten zijn. Koppen bij elkaar en dit soort vragen downplayen oid.

TheBigShow 24 juli 2022 om 09:08

Laporte werd ook 3e in de etappe die van Aert won, werd alleen verslagen door Philipsen in de sprint. Vorig jaar werd ie nog op 3 lengtes gesprint door van der Poel. Laporte was een goede renner, maar heeft wel een enorme stap gezet.

En het zijn echt niet alleen MvdP-supporters die van Aert verdacht vinden. Dat heeft er vrij weinig mee te maken. Scroll maar een door buitenlandse fora. Of zijn zij ook allemaal vdP fanboys? Jumbo heeft zich enorm verdacht gemaakt; dat is nu eenmaal inherent aan zulke dominantie

TheBigShow 24 juli 2022 om 09:12

In een proloog van 6km Marcus.

Maar het is ook niet het tijdrijden wat deze vragen opwerpt natuurlijk

zietemgaan 24 juli 2022 om 10:13

TheBigShow: fora van cafetooghangers zoals wij allemaal. Lees liever de analyse van The Guardian over Van Aert, veel interssanter en relevanter.

TheBigShow 24 juli 2022 om 10:20

@ZIETEMGAAN

Niet echt relevant in deze kwestie, daar ik reageerde op: ‘het zijn vooral MvdP fans die van Aert beschuldigen’.

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 10:49

Wie van deze figuren hoorde je dan toen Matje zijn ‘ongelooflijke’ overwinningen behaalde? Dan blijven de sceptische wielerfans over die bij alle geweldige prestaties ‘kritisch’ zijn, maar zo heb ik er hier niet veel gelezen destijds. Wat ik dus zeg, 10% misschien en op dit forum eerder 1%.

En @Pietspeed, dat zijn helemaal geen dopingfeiten die jij aanhaalt. Dat zijn onderbuikgevoelens o.b.v. prestaties uit het verleden. Is TJV ooit op 1 of andere manier in opspraak gekomen of maak jij enkel de link tussen topprestaties en dat moet automatisch met doping tot stand gekomen zijn? Heb je echt iets concreet zoals positieve dopingtesten, afwijkingen in het biologisch paspoort, foto’s van dopinggebruik door renners…?

TheBigShow 24 juli 2022 om 11:08

Als Matje opeens in het hooggebergte meekan, zal je hetzelfde meemaken…

Daarbij zijn de beschuldigen aan het adres van van Aert tot deze Tour ook heel beperkt gebleven. En deze reacties zijn nog beduidend minder in aantal en milder dan wat Pogacar in maart nog over zich heen kreeg hier

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 11:44

Tja bij Pogi zei ik ook al dat ik het ridicuul en biased vond. Sommige van dezelfde mensen die toen vonden dat het allemaal van z’n leven niet kon, hoor je niet nu TJV’er Vingegaard nog beter blijkt in de Tour.

En kunnen dopinginsinuaties dan enkel als iemand goed rijdt in het hooggebergte? Dus niet wanneer iemand op z’n eentje hele pelotons kapot rijdt? Of kilometers lang op kop sleurt met een groep in zijn wiel en er dan nog van wegspurt? Of zonder ooit te trainen op een tijdritfiets ineens bijna een Tour-TT wint?

Van Aert heeft hier overigens man tegen man helemaal geen enkele topklimmer uit het wiel gereden bergop. Via een vlucht vooruit gaan en dan eens een paar honderd meter voorop rijden om dan te parkeren maakt hem niet ineens een betere klimmer dan Pogacar. Dan vond ik hem ten tijde van een lossende Bernal bergop een stuk ‘verdachter’ eigenlijk. Van Aert eindigt hier op meer dan 1,5u in het klassement.

Zo kan je bij elke super-renner vraagtekens naar believen plaatsen. Jij bent hier ook al sinds het begin van de Tour druk in de weer met dopinginsinuaties bij alles wat van Aert doet, maar Matje is natuurlijk gewoon een ‘mafketel’ als hij weer eens de verzamelde tegenstand aan gort rijdt, en dan staan de tranen net niet aan de ogen.

Sorry maar dat neem ik niet serieus. Of je gebruikt voor alle renners dezelfde maatstaf of je bent gewoon een ontgoochelde fan wat mij betreft.

Persoonlijk geniet ik van de topprestaties als er geen concrete bewijzen zijn dat er wordt valsgespeeld. Mij zal je dan ook niet over doping horen als eens een renner of team waanzinnig sterk presteert. Doe je dat wel graag, scheer dan meteen iedere topprestatie over dezelfde kam en niet heel toevallig enkel bij directe concurrenten van je eigen lievelingen.

Gijsbert Van Beers 24 juli 2022 om 12:19

@Alfons,
Over welke “ongelofelijke” overwinningen van Mathieu heb je het eigenlijk? Die in de RVV? AGR? Tour? Strade?

Ik heb veel mooie nummers gezien van Mathieu, maar nog nooit een Mathieu die in zijn eentje een heel peloton in topvorm op een hoop fietst op een terrein dat niet het zijne is.

Ik vind beide renners geweldig, als ploeg heeft TJV mijn voorkeur, maar ook ik verbaas me over wat ik zie.

TheBigShow 24 juli 2022 om 13:22

Hij parkeert zich om daarna 44 seconden voor Thomas te eindigen… nadat hij de hele etappe in de aanval heeft gereden. Zo wil ik ook wel parkeren

Voor iemand die mij niet serieus neemt, geef je overigens wel een lang antwoord.

Ik vond hem bergop eerlijk gezegd ook niet supersterk, zeker vergeleken met Parijs-Nice dit jaar en de 2 voorgaande tours. Maar Hautacam heeft anders bewezen. Dat was echt ongehoord. Zeker na zo’n inspannende Tour waarin hij zich bijna elke etappe wel heeft laten zien op een of andere manier.

In het voorjaar werd hij er nog uit gesprint door ‘Janneke en Mieke’, dan traint hij er een maand extra op en wint hij bijna 2 massasprints in de Tour. Om vervolgens te laten zien dat het je klimvermogen nauwelijks heeft aangetast. Ja, dat vind ik bijzonder.

Over van der Poel. Ik denk dat ze bij Alpecin veel meer bezig zijn met de tijdrit dan ze voordoen. De tijdritten waarin hij heeft gepresteerd waren ook niet de typische ausdauer tijdritten. Waarbij ik me overigens ook de vraag stel waarom mensen denken dat Matje slechts in interval excelleert en de lange inspanningen niet aankan.

Maar misschien ben ik inderdaad vooringenomen en een ‘ontgoochelde fanboy’ ondanks Roze en de RvV ;)

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 13:43

@Michelangelo: kan genoeg nummertjes noemen waarbij je mocht je dat willen sceptisch zou kúnnen zijn. Tirreno, Binckbank (met dag erna LBL), Kuurne, Amstel, Tour in 2 tijden naar geel, Strade Flip/Pogi/WvA spelenderwijs kapotrijden… Vind ik niet minder spectaculair dan wat van Aert hier doet.

Van Aert is gewoon wat meer duuratleet en MvdP explosieve superman bij kortere inspanningen. Persoonlijk vind ik het allebei niet verdacht, ik stel wel vast dat de verdachtmakingen nu wel heel gretig uit de hoek komen van de super-vdP-fans die graag nogal op een simpele en vileine manier discussiëren.

Verder ga ik jullie niet van gedacht doen veranderen, de kritiek zal wel weer verstommen als vdP weer eens triomfeert en dan switcht het narratief weer naar Matje is eigenlijk toch wel beter dan Wout.

Enorm doorzichtig is het allemaal wel.

En @BS-sprintverhaal: dus Wout wint bijna massasprints in het voorjaar, traint er specifiek op en wint dan bijna massasprints in de Tour. Ja man, keiverdacht zoiets. Daarmee kan je denk ik gewoon bij de Franse politie terecht.

TheBigShow 24 juli 2022 om 14:26

Hahaha. Alfons pretendeert weeral boven alle partijen te staan op zijn hoge paard. Helaas valt hij er vaak af bij een kritische noot op een Belg. (Jaja verbastering)

Zijn sprint is nu 3x beter dan in het voorjaar. Dat zie je zelf toch ook wel. En normaal gezien gaat dat ten koste van iets anders. Ik zeg ook alleen dat ik het bijzonder vind. Jij insinueert dat ik insinueer…

Maar zo ik al aangaf, kijk eens verder dan wielerflits en het zijn heus niet alleen ‘MvdP fanboys’ die vraagtekens bij van Aert en jumbo zetten. In dit artikel notabene een journalist

Gelukkig maak jij nooit vileine en simpele opmerkingen trouwens…

En nogmaals, als van der Poel zo gaat rijden in het hooggebergte ben ik de eerste die vraagtekens zal plaatsen. Tot dan ben ik gewoon een ongegeneerde fanboy. En daarna ook nog, wees maar niet bang

De Tirreno? Waar hij compleet instortte en het net kon volhouden… Kuurne? Daar waar hij 80km in de aanval reed met Nervaez? Amstel Gold Race? Hij werd toch geholpen door de motards? LBL? Waar hij 5e werd? Strade? Waar hij 2 pijlen afschoot en op explosiviteit won en hij zich schuil hield terwijl van Aert op kop liep te sleuren?

Gijsbert Van Beers 24 juli 2022 om 14:43

@Big Show,
Dat is exact ook waarom ik Alfons vroeg welke overwinning van Mathieu zo speciaal is dat het verdacht is. Hij heeft veel mooie nummertjes laten zien, maar niet zo buitenaerts als wat Wout ons deze Tour heeft voorgeschoteld. Eigenlijk altijd op zijn eigen specialisme, en niet tegen een Tourpeloton waarbij iedereen in topvorm aan de start staat.

Misschien doelt hij wel op het nummertje in Coppi&Bartali dit jaar…

paul s 24 juli 2022 om 14:51

Pffff Blaag!!! Veldrijder v Aert bleef altijd hangen op een seconde op de ” betere” vdPoel . Als Wout ineens de betere was ,kwam vdPoel niet , of op 3 minuten binnen . Daar werd jaren terug t verschil gemaakt

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 15:01

Ik heb jou hier nog nooit bezig gehoord over doping maar deze Tour is het all day, every day. Net nu van Aert top rijdt, toevallig?

En wat is er precies zo totaal ongeloofwaardig aan wat van Aert deze Tour presteert? Een tweevoudige vice-wereldkampioen die een tijdrit wint (dankzij geste Vingegaard) en 2de wordt in de proloog? Echt vreemd ja.

Of massasprints die hij bijna wint, nadat hij er hier in het verleden al meerdere heeft gewonnen? En in Parijs-Nice ook in voorbereiding op de klassiekers gewoon nog 2de werd na Jakobsen? Ja enorm bizar allemaal. Groenewegen die in Parijs-Nice nergens was dan ook maar meteen onder de noemer verdacht zetten, want die rijdt en sprint hier ook veel beter.

Of dat Wout eens een bergrit vooraan eindigt vanuit de vlucht, terwijl hij ook gewoon al jaar na jaar deftig klimt (2de in de eindstand Tirreno iemand?) en verder tijdens deze Tour nooit met de beste klimmers mee naar boven is gereden? Eindigt dan ook op meer dan 1,5u maar ja zo 1 dag eens goed eindigen vanuit de vlucht is wel keiverdacht hoor. Dat hij op een paar kilometer geen minuten meer verliest op Thomas die al een hele dag (en Tour) tot de max moet gaan, echt totaal onverklaarbaar inderdaad.

Je ziet maar wat je wil zien. Ik vind het wel tragikomisch dat figuren die normaal zo graag komen glunderen dat Woutje weer in de vernieling is gereden door Mathieu nu het eens omgekeerd is massaal DOPING!! beginnen te roepen.

Net zoals je al die topprestaties van jouw grote held kan kaderen, kan dat ook met van Aert zijn Tour. Maar ja, daar heb jij geen enkele interesse in. Blind supporteren en anti-supporteren is veel leuker.

TheBigShow 24 juli 2022 om 15:21

Ik ben in 2020 3 weken geband omdat ik zei dat ik van Aert net zo verdacht vond als Pogacar, dus heb het er al eerder over gehad. Wat overigens een reactie was op alle verdachtmakingen richting Pogacar, dus geen echte beschuldiging.

Ik heb overigens al bij meerdere renners vraagtekens gezet, maar dat waren geen Belgen, dus dat is jou niet opgevallen waarschijnlijk ;) En zoals ik zeg, vraagtekens geen beschuldigingen. Oh wel Gilbert en VdB2 trouwens…

Maar je hebt gelijk, er is totaal geen bewijs. Dus ik zal geen opmerkingen meer plaatsen hierover

Van Aert komt bij over als een enorm sympathieke en grappige kerel dus ik ben echt geen anti-supporter

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 15:51

Ikzelf steek mijn hand ook niet in het vuur voor welke wielrenner of ploeg dan ook. Maar ik ga ook niet naar hartenlust beschuldigingen zitten uiten zonder dat er enig bewijs voor is. Heb ik niet gedaan bij Pogi, evenmin na die halfslachtige inval bij Bahrein of toen Alaphilippe in de Tour van ‘19 alles kapot reed (en die eindigde dan zelfs nog 5de in het klassement) en doe ik nu ook niet bij een superieur TJV.

Ik begrijp heel goed dat wielervolgers sceptisch zijn, want ze zijn in het verleden nu eenmaal vaak bedrogen. Maar dan zie ik liever een rechte lijn en niet mensen die enkel wakker worden als het eens niet om hun eigen favorieten gaan. Als dat bij jou zo is prima, mij was het nooit in die mate opgevallen bij jou zoals in deze Tour.

Persoonlijk vind ik wat van Aert en zijn ploegmaats hier presteren dan ook niet meer of minder verdacht dan wat Pogi nu al een jaar of 3 doet op zowat elk terrein, vdP zijn kabinetstukjes, Alaphilippe wiens Tour ‘19 ik overigens nog een stuk indrukwekkender vond dan die van Wout of die na een mindere Ronde van GB ineens wél de vloer aanveegt met van Aert en al de rest op het WK, Roglic die overal top presteert… Ook zonder doping ga je nog altijd renners en ploegen hebben die beter doen dan de rest of de ene keer in supervorm zijn en de andere keer niet.

Snap ook niet wat er nu zo vloekt tussen wat we al jaren van WvA zien en deze Tour. Hij is super-allround, met een sterke tijdrit, sprint- en punchkwaliteiten. Hij kan misschien met de 15-20 beste mee bergop, maar het is niet alsof hij à la McNulty of Kuss in het hooggebergte op een goeie dag ineens als enige met Pogacar en Vingegaard mee kan. Dát zou ik ook vreemd vinden voor een renner met zijn gabarit. Eigenlijk zie ik zelfs relatief weinig verschil met de Tour van 2020 van TJV, enkel dat Roglic het toen niet wist af te maken en Vingegaard nu wel, en van Aert meer vrijheid heeft om zelf te proberen scoren.

Gebeurt het al jaren op ongeoorloofde manier bij TJV? Dat kan zeker zijn, het is niet omdat het Belgen of Nederlanders zijn dat ik ze meer vertrouw dan een Sloveen of een Fransman. Maar zolang er geen enkel bewijs voor is, is het vaak pure willekeur bij velen.

En ik ben vaak ook gewoon kritisch op Belgen hoor. Ik heb mij hier al verschillende keren kritisch uitgelaten over van Aert zijn koersintelligentie, palmares, gemiste kansen, enz. Idem over Evenepoel of andere Belgische renners en ploegen. Dat heb jij dan misschien weer gemist.

TheBigShow 24 juli 2022 om 17:06

Het is vooral de grote jumbo show deze tour, dan verschuift het beeld een beetje. Pogacar is niet langer de boeman, maar dat is jumbo. Van Aert is gewoon elke dag bezig en dan Hautacam nog. Ik vind het nog indrukwekkender dan voorgaande Tours. Hoewel hij toen bergop mss nog wel meer imponeerde, daar heb je gelijk in. Buiten Hautacam dan, daar blijf ik bij. Dat was echt heel indrukwekkend

Wat vond je trouwens van die rit in Parijs-Nice waar hij de eindzege van Roglic redde? Daar loste hij wel degelijk alle klimmers op de col d’Eze (buiten Yates) zelfs nadat hij voor die klim al ik weet niet hoe lang op kop reed

Die tour van Alaphilippe was ook heel bijzonder idd.

Maar hoezo een mindere Ronde van GB? Daar was hij niet heel veel minder dan van Aert en werd hij 3e in het eindklassement

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 17:41

‘Minder’ bedoelde ik tussen aanhalingstekens. Alaphilippe was daar iets minder dan van Aert maar reed erna wel onaantastbaar weg op het WK.

Ik vind daar niks vreemds of verdachts aan, net zoals het niet zo raar is dat van Aert in Parijs-Nice wat minder sprint dan van Aert in de Tour. Ik vond het verschil ook niet zo gigantisch groot eigenlijk. In Parijs-Nice waren Jakobsen, Philipsen, Groenewegen bv. ook aanwezig. Enkel Jakobsen won er een rit, de ene koers is de andere niet.

En van Aert klimt gewoon goed. Dat zag je in Parijs-Nice, Tirreno vorig jaar, in de Tour deed hij het ook al goed in het verleden. Dan vind ik een rit als Hautacam vanuit de vlucht niet zo enorm opvallend of verdacht. Wout is geen partij voor de echte topklimmers in bloedvorm op de hoge, steile bergen, maar dat was hij in deze Tour ook niet vond ik. Op de Col d’Eze heb ik in PN in het voorjaar wel eens vaker niet-klimmers zien schitteren. Wellens kon dit voorjaar in een andere Franse koers er bv. ook nog gelijke tred houden met Quintana, dat is geen moordende klim.

En TJV rijdt in de breedte inderdaad erg goed nu. Maar het zijn toch vooral Vingegaard en van Aert die schitteren, en dat komt voor mij niet als verrassing. Van Aert won vorig jaar ook 3 ritten in de Tour, Vingegaard was toen ook al de evenknie van Pogi in de laatste week. Anderen van de ploeg rijden ook meer in beeld, maar buiten de onverwachte (en tactisch goed gespeelde) etappezege van Laporte is het allemaal niks spectaculairs wat mij betreft.

Jumbo-Visma is gewoon 1 van de rijkste teams, heeft erg sterke renners aan boord en superfocus op de Tour en dan kan er eens zo’n ronde uitkomen. Als vdP dan niet in vorm is en Alaphilippe er niet eens bij, dan krijgt Wout het ook wat makkelijker als enige van de ‘G3’ om op meer klassieke momenten uit te pakken. En de helft van UAE had covid voor of tijdens de Tour, dan ben je ook niet echt een partij. Volgende keer is het misschien omgekeerd en dan is UAE weer de verdachte.

TheBigShow 24 juli 2022 om 21:03

Wellens in februari is wel andere koek trouwens en dat was ook de makkelijkere kant. En reed Wellens de col en het dal daarvoor ook op kop voor zijn kopman?

En vanuit de vlucht tja. Dat benoem je steeds, maar dat kost veel meer energie, zeker als je als van Aert ook op kop loopt te sleuren. En de voorsprong was ook helemaal niet groot aan de voet.

Laporte is een stuk sterker dan vorig jaar en pakt op fantastische wijze een etappe. Van Hooydonck reduceert het peloton bergop tot 25 man. Kuss was Kuss. Benoot reed ook zijn beste tour in jaren. Ze hebben wel een paar etappes iedereen naar de kloten gereden en tuurlijk zijn Vingegaard en van Aert veruit de sterksten van hen, maar hun knechten zijn ook een stuk sterker dan de andere knechten.

En jumbo was al redelijk verdacht en daar kwamen die 1-2-3’tjes bij in Parijs-Nice en in het voorjaar waar van Aert en Laporte iedereen vernederden in de E3. En dan doen ze het in de Dauphine en Tour nog even dunnetjes over. Tja, dan pak je wel de aandacht in het wielrennen.

Ik heb trouwens de meeste verdachtmakingen hier gelezen toen UAE een goede dag had…

Vingegaard was vorig jaar al heel goed ja. Maar daarvoor? Een leuke rit op de Angliru en een etappe in Polen. Tijdrijden kon hij ook niet, dan wordt hij opeens derde en 3e in de tour. Van Aert komt bij jumbo en scherpt zijn sprint enorm aan en kan opeens klimmen.

Ik vind dat er wel opmerkelijke prestatiescurves zijn bij jumbo, maar het is duidelijk dat we daar een andere visie op hebben.

Alfons Haavers 24 juli 2022 om 21:37

In de vlucht zitten kost zeker energie maar aan de voet van de slotklim had WvA nog 2,5min voorsprong op Vingegaard/Pogi. En van Aert eindigt uiteindelijk meer dan 2 minuten achter Vingegaard, dus hij heeft nog 4,5min verloren op Hautacam.

Als dat dan zijn waanzinnige klimprestatie was deze Tour, valt het nog wel enigszins mee wat mij betreft.

Verder vind ik de verdachtmakingen aan Pogi, McNulty of eender wie die goed presteert zijn adres even stupide als je geen ander bewijs hebt buiten de goeie prestatie op zich.

Vierkante Wielen 23 juli 2022 om 23:32

Je hebt niks aan deze vraag want ook al zou er gebruikt worden dan zou het niet worden toegegeven.

Ook is het argument “we worden het hele jaar getest en testen niet positief” hetzelfde argument als Armstrong een decennium gebruikt heeft dusja ook daar kun je weinig mee.

Napoleon 23 juli 2022 om 23:39

Het is ook een vraag waar je geen goed antwoord op kunt geven.

Gesteld dat ze niets gebruiken: niemand gaat waarde hechten aan hun ontkenning, want een leugenaar gaat ook ontkennen.

De journalist die deze vraag stelt weet ook dat er ontkent gaat worden, ongeacht wat er gebeurd is. Ik snap wel dat de vraag gesteld wordt, maar ergens is het niet meer dan naar de buitenwacht laten zien dat je kritisch bent. Het heeft met waarheidsvinding niet veel te maken.

Pietspeed 23 juli 2022 om 23:46

Was maar een vraagje van een journalist. Who cares zou je dan zeggen… Als gebeten honden. Of TJV is echt schoner dan schoon en worden daadwerkelijk daardoor met de vraag overrompeld.

Polleke 23 juli 2022 om 23:33

Bahrein, dat nog geen fractie van wat Jumbo hier liet zien bij mekaar getrapt heeft, worden al jarenlang belaagd, tot politioneel toe… de verbazing is niet nieuw of ongewoon…

Marlin 24 juli 2022 om 01:16

Maar nu Bahrein onderhevig is en blijft aan diverse onderzoeken, zie je zo hun prestaties stevig dalen. Enkel Dylan Teuns presteerde deze Tour bijna op zijn niveau. Het lijkt me dus duidelijk dat er bij Bahrein wel degelijk iets aan de hand was.

oscarito1908 24 juli 2022 om 01:28

Ook Wright natuurlijk. En LLS ook.

djerkson 24 juli 2022 om 09:14

Mja, de Mohoric die hier vorig jaar alles aan flarden reed, hebben we niet gezien, zelfs geen schim van. En Caruso, de nummer 2 van de Giro, was helemaal nergens

LomberJack 23 juli 2022 om 23:33

Als iets ongelofelijk is in het wielrennen zou ik het niet geloven.

Delson 23 juli 2022 om 23:38

Op zich zouden de renners blij moeten zijn met een streng dopingbeleid en moeilijke vragen. Journalisten en dopingjagers helpen mee de sport clean te houden en geven geloofwaardigheid aan de prestaties. Hopelijk doorstaan deze uitslagen de tand des tijds, anders zou het wel heel jammer zijn…

bertus11-11 23 juli 2022 om 23:40

Wat me opvalt is de subjectiviteit die de redactie van deze website in het artikel legt. Het feit dat de redactie hier het woord ‘onvermijdelijk’ gebruikt, geeft al aan dat de redactie zonder enige objectiviteit verwacht dat er naar doping gevraagd wordt. Daarnaast worden de woorden ‘op een nette manier’ gebruikt in het artikel. In de journalistiek gaat het om objectiviteit en niet op de manier waarvan de verslaggever denkt of meent met welke intentie de vraag gesteld wordt door een andere collega. dit geeft duidelijk aan dat de persoon die dit artikelen geschreven heeft een heel duidelijk voorgenomen mening heeft en dus ongeschikt is om deze functie uit te oefenen

Handige Harry 23 juli 2022 om 23:46

Of de journalist van dienst heeft al genoeg ervaring met het feit dat bij bijzondere prestaties dergelijke vragen worden gesteld.
Dan is met de term onvermijdelijk niks mis.

Gebruikersnaam 23 juli 2022 om 23:47

Geen idee wat daar subjectief aan is.

In het wielrennen is die vraag een evidentie, dus inderdaad onvermijdelijk. En de nuance “op een nette manier” is gewoon relevante duiding aangezien de doorgaans altijd onverstoorbare Van Aert op een voor hem ongebruikelijk bitsige manier reageert.

Hensie 24 juli 2022 om 07:32

Het subjectieve van deze site zit ‘m vooral in de hosannastemming die schijnbaar op de redactie heerst. Geen vraagtekens of ook maar een enkele kritische noot bij de prestaties van TJV terwijl er toch alle reden voor is… Maar niet zo gek, want op enig journalistiek niveau heb ik WF nooit kunnen betrappen.

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 07:38

Het blijft wielrennen natuurlijk, behoorlijk niche voor wie verder gaat dan de tour en daarin actieve paspoortgenoten. Dan krijg je het ‘van volgers, voor volgers’ – effect en dus allemaal dingetjes die je niet ziet in serieuzere, gewichterige artikelen. Dat kan best. Beter dat dan die halfgare fanatasieopinies die we hier de laatste tijd te lezen krijgen.

TheBigShow 24 juli 2022 om 09:15

Tja Hensie, wielerflits werkt nu eenmaal samen met jumbo. Evenals wat bekende twitteraars. Doet jumbo heel slim

MrAquila 23 juli 2022 om 23:57

Het is toch elk jaar hetzelfde gezeik. Elke keer komen er weer supporters van een ploeg of renner die verloren heeft klagen. Als je hier vraagtekens bij zet dan kun je ze bijna overal wel bijzetten. Misschien toch maar gewoon genieten van de sport en de koers.

55x11 24 juli 2022 om 00:11

Verdenk niemand meer of minder dan een ander. Mij kan het niet zoveel schelen wat ze pakken.

Maar ik zat net wel effe m’n ogen uit te wrijven bij dat algemeen klassement. Dan zeg je ja maar Meintjes, Lutsenko … en Yates die liet wat lopen. Maar dan zie je Bardet ook gewoon op 19 minuten staan. En Geraint Thomas heeft met 8 minuten ook een pak voor de broek gekregen en kon er in de verste verte niet aan.

LomberJack 24 juli 2022 om 00:15

Jumbo is wel heel veel beter. Opmerkelijk

Simon van Rijthoven 24 juli 2022 om 00:22

Er waren maar 2 renners echt goed op niveau kan je dan zeggen want wat heeft Thomas de laatste 2 3 jaar gewonnen dus op zijn niveau verliest hij deze achterstand wel

Marlin 24 juli 2022 om 01:19

Derde worden in de Tour, vind ik al een enorme prestatie voor Thomas. Na zijn zwakke(re) drie jaren en op de leeftijd van 36. Zo zie je maar hoe hier subjectief geoordeeld wordt. In verhouding is Thomas dus veel meer verdacht dan Vingegaard, Poga en Van Aert.

oscarito1908 24 juli 2022 om 01:31

Er is ook heel anders gekoerst. Niet de absolute controle dat het in de laatste 2 kilometer van de koers beslissend is. Dan krijg je grote verschillen.

TheBigShow 24 juli 2022 om 09:22

Thomas had vooral ‘zwakkere’ jaren doordat hij viel in de grote rondes

Vorig jaar nog 3 keer podium gereden in WT-rondjes.

Als je kijkt naar de 3 voorgaande seizoenen was alleen 2020 echt minder. Maar dat was het coronajaar. En toen werd hij ter voorbereiding op de Giro nog 2e in de Tirreno waarna hij in de Giro letterlijk uitviel…

In 2019 werd hij nog 2e in de Tour

Misschien iets vaker wielrennen volgen Marlin…

Marcus Aurelius 24 juli 2022 om 00:43

De vraag stellen is insinueren dat je doping neemt. Dit is gortig en schadelijk voor de sport en voor de atleten. Ik ben de eerste om sporters te verguizen die doping nemen. Marcel Kittel is totaal fout om te stellen dat het antwoord van Wout teleurstellend is. Wout wil daar gewoon niet op antwoorden, en dat is meer dan terecht. Het tijdstip is fout, de locatie is fout, het is gewoon schandelijk, je hoort geen vragen te stellen over doping als er geen aanleiding toe is.

oscarito1908 24 juli 2022 om 01:33

Daar zit wel een verschil in. Kittel is en blijft een Duitser. Daar wordt anders gekeken naar dit soort vragen. Cultuurverschil denk ik.

AdZ 24 juli 2022 om 08:04

@Marcus

"je hoort geen vragen te stellen over doping als er geen aanleiding toe is."

Wanneer ontstaat er voor jou aanleiding om vragen te stellen?

Is dat niet het hele punt?

Voor de een is dat een inval, want "met die rook is er vast ook wel vuur"

Voor de ander is dat een opmerkelijke dominantie. Eentje die in het verleden altijd "foul play" is gebleken.

Ik snap vragen daarover dus heel goed. Tijd dat TJV daar ook professioneel mee om leert gaan. Hoge bomen enzo…

Panache 24 juli 2022 om 09:07

Dumoulin stond er heel anders in.
Tom Dumoulin was vlak voor de start van Tirreno-Adriatico erg kritisch voor dopingzondaars én voor de media. De Nederlandse kopman van Sunweb vond het niet kunnen dat hij geen enkele vraag had gekregen over het dopinggebruik van zijn ex-ploegmaat Georg Preidler. Dumoulin zegt dat journalisten het thema “levend moeten houden”. Andere renners zeggen dan weer dat de media erover moeten stoppen met praten. “Dat is net de dualiteit in het peloton”, zegt Wuyts, op dit moment aan de slag in Parijs-Nice. “Het is in elk geval zo dat de wielersport de grootste stappen heeft gezet om het imago op te poetsen en zelfcontrolerend te werk te gaan.” “Vergelijk dat maar met andere sporten, die achterop hollen. Desalniettemin is wat nu aan het licht gekomen is een enorme wake-upcall. Blijf wakker, blijf erover praten, blijf op je hoede en blijf het melden als er valsgespeeld wordt.”

xistnc 24 juli 2022 om 09:25

Preidler was toch een concrete aanleiding voor zo’n vraag? Compleet andere situatie. De enige concrete aanleiding nu is dat Jumbo het zoveel beter voor elkaar heeft dan andere ploegen en daarmee resultaten behaalt.

Los daarvan denk ik dat zo’n vraag altijd gesteld moet kunnen worden, ook zonder concrete aanleiding. Er zijn jaren geweest dat het dagelijkse kost was, dat valt kennelijk nu wel mee. De combinatie van de antwoorden van Wout en Jonas (emotie vs ratio, ieder naar zijn aard) lijkt me prima. Gezien de euforie en andere emotie van het moment denk ik niet dat dit het moment is voor een diepere discussie sec vanwege de vraag, waar dus kennelijk ook geen enkel concreet aanknopingspunt in zat.

Poeksel 24 juli 2022 om 00:45

Zoals Kittel uitlegt bij de Avondetappe: teleurstellend antwoord van Van Aert. Het is, hoe jammer ook, een normale vraag en daarop moet hij dus niet reageren met “Wat een klotevraag” (zonder spatie trouwens redactie). Hij had beter zoals Vingegaard kunnen reageren.

Marcus Aurelius 24 juli 2022 om 00:59

Vingegaard is gewoon een simpele nog naïeve jongen die meeging in die ongepaste vraag en de aard van de vraag niet snapte. Wout Van Aert was gewoon beledigd en terecht want het was geen vraag, maar een regelrechte beschuldiging. Vooral het statement van Kittel is zeer teleurstellend omdat hij dit niet ziet.

Poeksel 24 juli 2022 om 10:28

Zelfs de grootste fans van Van Aert zijn verbaasd over wat hij hier presteert. Het is volkomen logisch dat minder grote fans zich dan afvragen hoe zoiets mogelijk is, en doping is dan een mogelijke verklaring die ook door veel mensen geopperd wordt. Ook logisch is dat daar dan naar gevraagd wordt. Als je dan op een Armstrongachtige manier reageert maak je jezelf niet minder verdacht.

BigKanua 24 juli 2022 om 13:16

Marcel volg jij een hormoonkuur om volgend jaar aan de tour feminin mee te kunnen doen? Oh je vind het een kutvraag!

Zwarte Panter 24 juli 2022 om 00:48

Doping nee man ze rijden op een kookworst van de Hema haha

AdZ 24 juli 2022 om 12:29

Die dingen zijn toch geRookt, niet geKookt? Of ben ik er alweer ingestonken en is ècht niets meer wat het lijkt?

Patrick 24 juli 2022 om 00:56

Prima toch als hij daar op deze manier antwoord op wilt geven. Zou dit soort taal graag wat meer horen ipv het politiek correcte. Kan me goed voorstellen dat het ontzettend irritant is als dit soort vragen komen na goede prestaties al komt die vraag niet uit de lucht vallen natuurlijk. Aan de andere kant als je bij ieder resultaat een vraagteken zet kun je er wel mee stoppen.

girardengo 24 juli 2022 om 01:03

We kunnen er toch niks over zeggen zonder feiten te kennen? Het enige opvallende vind ik het verschil in reactie tussen Vingegaard en Van Aert. De eerste met een correcte beantwoording, de laatste zeer geïrriteerd.

oscarito1908 24 juli 2022 om 01:35

Een politiek correcte ja. Dan vind ik het antwoord van WvA wat meer uit het hart.

Klaas Foppen 24 juli 2022 om 07:08

elke fan die twijfelt moet gewoon stoppen met kijke/volgen.

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 07:30

Net alsof er geen hele hele grote groep wielervolgers bestaat die keihard twijfelt maar dat gewoon onderschikt aan de koers willen volgen. Kijk nou hoe die lui er uit zien, iedereen begrijpt dat je er net zo goed 2 lange oren opzetten kunt en ‘ik doe alles!’ op het voorhoofd tatoeëren. Schone wielersport..

In de tijden van paspoorten en vangnetten worden simpelweg andere oneerlikheidsfactoren ingezet als materiaal, artificiele bloedverrijking en het vreten van nepsuikers. Allemaal (nog) legaal binnen dit eigenaardige metier. Jumbo is daar duidelijk nu een stap voor op de rest en ook in het bezit van een horde proefkonijnen die alles met veel dedicatie en passie uitvoeren.

Interessant is in welke mate men de oneerlijkheden aanpakken gaat. Ketonen is vrij eenvoudig te verbieden. Hoogtestages minder want dan zouden al die toppers daar ineens gaan wonen van je ‘ik hou nou eenmaal van ijle berglucht, ik heb altijd al met mijn gezin in de bergen willen wonen’. Materiaal is easy-peasy ware het niet dat er dan allerlei ongure wij willen shit slijten lui uit hun marketingholletjes kruipen komen.

Gewoon eerst die ketonen er uit dan maar, stomme nepsuikers.

Klaas Foppen 24 juli 2022 om 09:53

Tja ketonen zijn legaal, maar als ik zo sceptisch was als jou dan was ik allang afgehaakt, Dat weet ik zeker, misschien ben ik wel naief maar ik geniet met volle teugen en doe niet aan zwart makerij zonder bewijs. Ook niet t.o.v Pogacar waar ze dat ook al 3 jaar van zeggen

AdZ 24 juli 2022 om 12:31

En wat vind JIJ van Bahrein dan?

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 14:54

Bahrein vind ik van dat ze hun rondeseizoen dik mispland (Caruso Haig hadden giro-vuelta moeten doen) hebben en daarbij pech (Colbrelli) gehad hebben. Verder hebben ze goede coureurs en een weliswaar minder doch genoeg open deur richting hedendaagse marginal gains. Ik wacht nog steeds op de reden van inval bij die lui trouwens.

vevie 24 juli 2022 om 07:34

Verbazingwekkende reactie van WVA. Is het zo vreemd dat men vragen stelt na totale dominantie van een ploeg. Ze winnen 6 etappes en zowel de alleskunner en de Deen rijden een groot deel van de tegenstand volledig naar huis. Op basis van het verleden was er vaker wel dan niet iets aan de hand bij dominantie. Pogacar kreeg deze vragen idd ook, dus waarom TJV niet. Doesn’t make no sense. Als je niet gebruikt zijn dit soort vragen klote, maar ze moeten wel degelijk gesteld worden. Ik kan me voorstellen dat vele volgers TJV net zo verdacht vinden als Pogacar, Team Sky en andere ploegen/renners die in het verleden hebben gedomineerd. Niks mis mee.

Ik twijfel ook over de prestaties van veel renners. Je kunt echter gewoon beter blijven kijken en je ziet het later wel. We zijn nu aangekomen bij het verdacht maken van iedereen die wint of een sterk staaltje laat zien. Soms terecht, soms niet. De willekeur waarmee dat gebeurt is alleen heel irritant. Renner A die even hard rijdt als renner B, is minder verdacht omdat hij toevallig dezelfde nationaliteit heeft of in iemands ‘favo ploegje’ rijdt. Of omdat die renner over ‘betere materialen, voeding, training en begeleiding’ beschikt. Yeah, right.

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 07:40

Mwoah.

Iedere coureur heeft gewoon het volste recht om er op te reageren zoals hij/zij wil.
Donder op natuurlijk niet je snapt er niks van shitvraag alles eerlijk wij zijn de beste – mag gewoon. Toch wat leuker dan – erewoord echt waar ik begrijp het verzeker je dat blijven staan over 4 jaar zweer op me oma.

vevie 24 juli 2022 om 07:49

Helemaal eens. De renners kennen de geschiedenis van de sport echter ook. Daarom is het voor hun klote als ze wel clean zijn, maar het is niet vreemd dat er kritische vragen worden gesteld. Antwoord vervolgens hoe je wilt, maar wees niet verbaasd als volgers/journalisten nu, bij een reactie van WVA, denken van ‘waarom reageert hij zo’. De zoekers zullen zeggen dat hij wat te verbergen heeft, anderen dat hij zich verdedigt. Beide kampen hebben toch al voor zichzelf besloten wat ze willen doen met de informatie. Jammer, maar wel begrijpelijk.

Al Phila 24 juli 2022 om 07:39

Is deze vraag al gesteld bij het WK atletiek (Bol, of die winnares van de 400 m Horden in een WR) ? Of bij het EK voetbal voor vrouwen ?? Of aan de nieuwe generatie Nederlandse tennissers ?

Romāns Vainšteins 24 juli 2022 om 07:41

Het is al zooooooo ontzettend veel minder dan pakweg 20-10 jaar geleden. Count your blessings.

Johnnie Doe 24 juli 2022 om 08:08

Wat wil je daarmee zeggen? Omdat ie niet gesteld wordt speelt het daar niet? Natuurlijk speelt het daar ook. Dacht je dat voetbal of tennis schoon was? Natuurlijk niet. Allemaal een geld kwestie

Panache 24 juli 2022 om 09:13

Bij voetbal stellen ze vragen over schwalbes, bij tennis over gokken op eigen wedstrijden, bij F1 over doorbuigende vleugels en bij wielrennen over doping. Zo heeft iedere sport zijn eigen specialisatie in de ogen van het grote publiek.

xistnc 24 juli 2022 om 09:26

Ja, die Amerikaanse vertrouw ik ook voor geen meter. Die loopt zó hard! Bol vertrouw ik natuurlijk wel.

Wheely 24 juli 2022 om 09:42

De reacties vol ongeloof en verbazing van Bol en Sedoc spraken boekdelen, voor degenen die dat zo willen interpreteren dan he. ;-)

Handige Harry 24 juli 2022 om 11:32

Nou ik heb gisteren met een half oog die oranje vrouwen zien voetballen en durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat die geen prestatiebevorderende middelen hebben genomen.
Die kunnen beter beginnen met het eten van wortels zodat ze zien waarheen ze de bal spelen.

Johnnie Doe 24 juli 2022 om 08:05

Met deze prestatie en met de geschiedenis vh wielrennen in gedachten, een zeer terechte vraag. En een zeer dom antwoord. Beter was het antwoord van Jonas. Deze prestaties zijn wel zeer uitzomderlijk en de verschillen met de rest ook. Daarom is de vraag ook zeer terecht aan Wout van Mars. Der term buitenaards is zeer terecht voor wat ik gezien heb.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone