Wout van Aert: “Concurrentie moet in finale rekening houden met twee Belgen”

Wout van Aert: “Concurrentie moet in finale rekening houden met twee Belgen”

foto: Raymond Kerckhoffs

zaterdag 24 september 2022 om 20:00
Interview

De twaalfde plek in Gent-Wevelgem is zijn slechtste prestatie dit jaar in een eendagswedstrijd. Wout van Aert wist drie klassiekers te winnen en eindigde viermaal op de zogenaamde troostplekken op het podium. Het maakt de Belg van Jumbo-Visma tot dé superfavoriet voor het WK op de weg van aanstaande zondag. Op de vooravond voor zijn reis naar het Australische Wollongong sprak WielerFlits met hem.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Waarom de keuze voor de Canadese eendagswedstrijden als laatste voorbereiding op dit WK?
“Québec en Montréal zijn ook circuitwedstrijden, die te vergelijken zijn met het parcours van een WK. Presteren in die twee wedstrijden (Van Aert werd respectievelijk vierde en tweede, red.), is de beste motivatie met het oog op de WK. Daarbij konden we vanuit Canada via Vancouver meteen doorvliegen naar Australië. Zodoende had ik meer tijd om op en rond het parcours te trainen en te herstellen van de reis en de jetlag. Nu hebben we nog twee pittige trainingssessies in Wollongong kunnen doen.”

In 2020 op de WK in Imola veroverde je zilver op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Vorig jaar op de WK in Vlaanderen werd je tweede op de tijdrit, maar kon je in de wegwedstrijd je favorietenrol niet waar maken.
“Conditioneel was ik vorig jaar klaar voor het WK. In de Tour of Britain en op de tijdrit in Brugge haalde ik een hoog niveau. Ik denk dat ik in Leuven verrast werd door de agressieve koerswijze. Vooral de Fransen maakten de wedstrijd al snel heel hard. Dat leverde al vroeg in de wedstrijd stress op. Hierdoor verspeelde ik té vroeg energie, die ik later in de finale in zo’n zware wedstrijd nodig had.

Nee, Leuven was niet mijn dag. Ik heb er zeker van geleerd en ook als nationale ploeg halen we hier goede lessen uit. Het is duidelijk dat we nu in Wollongong met twee leiders van start gaan. Vorig jaar was voor het WK al de beslissing genomen dat ik de enige kopman zou zijn.  Met een sterke renner als Remco erbij is het beter om hem als een tweede kopman te gebruiken. Dat we met twee man de finale in gaan en dan kijken wiens kaart we het beste kunnen spelen. Dat is beter dan de kansen van een sterke renner als Remco al op te offeren voor de start.”

Foto: Cor Vos

Was de stress dan juist té groot omdat je als enige kopman werd uitgespeeld in een WK in eigen land?
“Het is niet het probleem dat ik de druk niet aankan om alleen het kopmanschap te dragen. Dat heb ik inmiddels vaak genoeg bewezen. Als ik nu terug kijk dan had Remco, zeker met zijn huidige vorm, een belangrijke rol in die wedstrijd kunnen spelen. In plaats van Remco te gebruiken om op kop te rijden, had hij beter van voren in de aanval een rol van betekenis kunnen spelen. Dan kwam ik in een comfortabelere positie van achteren te zitten. Achteraf is dit natuurlijk makkelijk praten, maar we kunnen van die situatie wel leren. We moeten er nu voor zorgen dat de concurrentie in de finale rekening moet houden met twee Belgen in plaats van één.”

Was de koerswijze van Remco Evenepoel vorig jaar op het WK dan slim?
“Ik denk dat het niet slim was dat hij al zoveel krachten verspeelde in het begin van de koers. Zijn eerste aanval kwam al op tweehonderd kilometer voor de finish. Dat had hij niet moeten doen. In de finale hadden we het dan anders kunnen aanpakken. Maar de situatie van vorig jaar is niet te vergelijken met die van nu. Destijds waren er, na de moeilijke zomer die Remco heeft doorgemaakt, nog twijfels over zijn vorm. Nu heeft iedereen de afgelopen weken gezien hoe sterk hij is. Maar ik wil liever vooruit kijken. Er is genoeg gezegd. We hebben ervan geleerd en we zullen het ditmaal anders doen. België heeft een sterke ploeg en we kunnen en moeten uitgaan van onze eigen kracht. Dat is een groot voordeel.”

Wat is het ideale scenario voor België?
“Het is duidelijk dat Remco niet op een sprint moet wachten. Hij moet in de finale een aanval plaatsen. Ik kan meer afwachtend koersen en eventueel op mijn sprint gokken. In een sprint van een kleine groep heb ik een reële kans om te winnen. Wanneer Remco van voren zit en andere landen/favorieten moeten in de achtervolging, dan kan dat mij in een goede positie brengen.”

Foto: Cor Vos

Hoe is je band met Remco momenteel?
“Er is tussen ons altijd wederzijds respect geweest. Ik denk dat een paar zaken vorig jaar beter niet via de media gecommuniceerd hadden moeten worden. Daar ben ik echter snel overheen gestapt. Het gaat goed nu en ik zie geen probleem om samen te werken. Of we met een schone lei beginnen? Misschien wel. Ik denk dat we allebei geleerd hebben van de situatie.

Wie zie je als de belangrijkste concurrenten in Wollongong?
“De Nederlanders met Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle hebben een sterke ploeg. Ook het Sloveense team heeft met Tadej Pogacar een van de belangrijkste troeven voor de wereldtitel. Met zijn zege in de GPC Montréal is dat normaals onderstreept. Pogacar heeft een ploeg met goede helpers om zich heen zoals Jan Tratnik. Maar ook andere traditionele wielerlanden zullen met sterke blokken voor de dag komen.”

Diverse renners slaan dit WK in Australië over. Sommigen ook omdat hun sponsorploeg hen in de Europese wedstrijden wil houden in de strijd om de punten tegen de degradatie.
“Ik vind dat sommige ploegen op het hoogste niveau vreemde beslissingen nemen door hun renners weg te houden van de WK met het oog op de strijd om te punten. Ik vind dat doodzonde. Iemand als Alejandro Valverde hoort toch op het WK thuis. Anderzijds wanneer je een WK aan de andere kant van de wereld organiseert, dan weet je dat er meer afzeggingen zijn dan bij een WK in Europa. Bij een kleine twijfel blijven renners nu thuis. Er zullen echter genoeg gemotiveerde renners aan de start staan. Het zal sowieso een zware wedstrijd worden.”

Verbaast het je welke stap je dit jaar opnieuw hebt gezet?
“Om eerlijk te zeggen heeft me dat inderdaad enigszins verbaasd. Ik heb vooruitgang geboekt in het laatste uur van de zware eendagswedstrijden. Voorheen miste ik nog wel eens de kracht om in het laatste uur van een klassieker van 250 kilometer in de aanval te gaan. Dit jaar is dat echt veranderd. Ik heb wat details in mijn training veranderd en duidelijk meer keuzes in mijn programma gemaakt. Dat heeft tot dusver goed gewerkt. Ik ben vorige week 28 jaar geworden, dat is ook de leeftijd waarop je fysiek nog iets sterker kunt worden. Als je dit allemaal optelt, kom je aan de progressie die ik nu heb geboekt.”

Foto: Cor Vos

Het maken van keuzes doe je ook tijdens dit WK. Je hebt de tijdrit over geslagen om je volledig op de wegwedstrijd te richten.
“Ik denk dat het een voordeel is dat ik me na de Tour nog maar op één ding moest focussen. Ik heb die beslissing al aan het begin van het seizoen gemaakt en heb dit als fijn ervaren. Het ontneemt me in de aanloop naar het WK de nodige stress. Nu hoefde ik niet meer bezig te zijn met mijn positie op de tijdritfiets en kon ik duidelijke keuzes maken. Als ik de tijdrit had gereden dan hadden de twee wedstrijden in Canada waarschijnlijk niet in mijn programma gepast, terwijl dit wel de beste voorbereiding op de wegwedstrijd was.

In de tijdrit moest ik het voorheen altijd opnemen tegen jongens die puur de focus op die discipline hebben, zoals Filippo Ganna, Stefan Küng en Stefan Bissegger. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om die twee doelen te combineren. Dat is misschien ook een les van het vorige WK. Soms is het lastig om te kiezen, maar duidelijke keuzes maken is altijd beter. Dat is dit jaar ook in mijn resultaten terug te zien. Al valt het toch niet altijd makkelijk. Toen ik de Ronde van Vlaanderen door een corona-besmetting miste, zat ik toch stiekem te balen dat ik hiervoor het WK veldrijden en onder andere de Strade Bianche had laten vallen. Je kunt niet altijd voorspellen wat er gebeurt. Het werken met een duidelijk plan, is me echter goed bevallen. En die weg zal ik in de toekomst vervolgen.”

Na het WK in Wollongong ga je op vakantie in Australië. Stel dat je de regenboogtrui wint, gaan we je dit jaar dan niet meer in actie zien in die trui?
“No-way dat ze me nog in andere koersen kunnen dit jaar kunnen opstellen. En als ik de trui daadwerkelijk heb, dan vinden we vast nog wel een criterium dat ik kan rijden. No worries.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

Romāns Vainšteins 22 september 2022 om 16:26

Ik vind dit wel een goed interview waarin hij op verschillende manieren de hand in eigen boezem steekt. Sympathiek ook dat hij de bondscoach spaart die de eindverantwoordelijke is mbt het verkeerd gebruiken van Evenepoel vorig jaar, hij brengt het hier als zijn persoonlijke inschattingsfout.

8
Blackcanyon 23 september 2022 om 12:12

Wat een verhalen toch weer over de tactiek van de belgen. En er gaat helaas voor hen niks van uitkomen. Alaphilippe gaat namelijk demareren. Remco mag er niet achteraan want is ook van Quick Step. Van Aert moet het dicht rijden en verspeelt daarmee veel krachten. In de finishstraat rijdt Van Aert aan de verkeerde kant van de weg omdat hij heeft gehoord dat je in Austalie links moet rijden. Op 100 m van de finish zit Van der Poel in het wiel van Van Aert met in zijn wiel weer Evenepoel en Alaphilippe. Van der Poel klets er onderdoor en op de finish is het 1 Vd Poel, 2 Van Aert, 3 Alahilippe.

4
LeoR 16 22 september 2022 om 17:25

Wat heeft Lena hiermee te maken?!

3
Maillot à Pois 22 september 2022 om 17:32

Daar moest ik toch de volle 20 seconden over nadenken :-)

1
Albeijing Feeniks 24 september 2022 om 12:56

Ik wil het zien…Belgen die als team rijden? Evenepoel zal toch echt vroeg moeten gaan, en dan meteen Mollema op dat wiel.

2
Angelo Pauwels 24 september 2022 om 14:13

Mollema kan hij aan in de sprint dus dat is niet zo erg.

0
tramontana 24 september 2022 om 21:18

Mollema op dat wiel? Remco knalt hem dan wel op de vlakke stukken eraf, zoals hij met tijdrijder Vocsnor ooit deed. In San Sebastian kon Mollema het wiel van Tiesj niet eens houden, en die werd door Evenepoel al op 2 minuten gereden.

0
Jean Dumas 22 september 2022 om 16:33

Optelsom van die beklimmingen maakt het echt wel tot een zwaar WK. Toch zullen we dezelfde mensen zien als in de Amstel Gold Race.

1
EricV 22 september 2022 om 18:15

Zijn er nog meer belgen die er in de finale bij zijn? Want ze gaan niet voor elkaar op kop rijden. Dus kan v baarle er mooi vandoor!!

1
Beer 22 september 2022 om 18:21

Van Baarle? Die nieuwe knecht van van Aert? ;-)

-5
meqadon 22 september 2022 om 19:39

Dan had sven maar van avermaet theuns en vansevenant ofzo moeten selecteren. Nu enkel hermans die in staat is de finale te rijden mits een goede dag. Volgens mij dacht de bondscoach dat het wk in de vlaamse ardennen gereden werd

1
Mooie Sjors 22 september 2022 om 16:39

Gewoon zelf aanvallend koersen Wout, dat is meestal toch de sleutel tot winst. :)

En niet als een Matthews zitten wachten op een groepssprint voor winst die er toch niet komt.

0
adelaarvanantwerpen 22 september 2022 om 16:41

Hij zei het ook in de persconferentie vandaag. Iedereen wil dat hij voor een sprint gaat, maar hij kan eigenlijk ook zelf wel aanvallen.

0
Het Vleesmonster Van De Visafslag 22 september 2022 om 17:50

Van Remco wordt verwacht dat hij van ver gaat aanvallen, maar ik vraag me af of ie niet teveel kracht heeft ingeboet door het gewichtsverlies van de Vuelta. Je zag in de tijdrit duidelijk dat ie heel scherp stond, wat logisch is, maar de vraag is of je dan nog een aanval van 2/3 rondjes kan bolwerken.

0
Ramonz 22 september 2022 om 17:57

Hopen dat remco niet weer zo dom koerst als het wk in belgie

0
de adelaar van de adsteeg 22 september 2022 om 18:05

Wout begint als een Hollander te praten!

0
Stabanger 22 september 2022 om 18:19

Lampie en Hermans kunnen met een gelukje ook winnen

Stuyven loste vroeg in Kaanaadaa of was dat een rookgordijn?

0
Alfred Issendorf 22 september 2022 om 20:24

Dikke Vrouw is strenger dan ik had verwacht. “Geef mij er maar twee.”. Één cappuccino, meer krijg je niet! En niet meer dan een kleintje, wuift teamplayer Wout met zijn pink.

0
Mechia 23 september 2022 om 10:15

Koers hard maken en dan blijven er weinig Belgen over. Wil Van Aert wereldkampioen worden zal Evenepoel moeten knechten en dat zie ik niet gebeuren. Voor de Belgen is de beste tactiek om Van Aert wat eerder te laten aanvallen en zo wat te verrassen.

0
Josboskoop 23 september 2022 om 10:25

Evenepoel zal moeten knechten en dat gaat hij niet doen. Heibel gaat komen. Het is net als bij de gouden generatie belgische voetballers. Kompany had geen gezag over ingeleide projectielen als Hazard en Lukaku, terwijl Witsel en Fellaini voor zichzelf speelden. Van Aert is dé man, maar zolang jongens als Evenepoel en de rest van de QS-kliek dat niet willen inzien wordt het weer janken. De Soudaljongens verzuipen en Wanty geeft niet thuis op het hoogste podium. Daarnaast gaan de Alpecin’s vol voor Matje als het erop aankomt. De belgische ploeg is ongemotiveerd los zand en vergooien hun kans op zilver en brons. Het is niet voor niets dat Wout zijn brood bij ons verdient, hij weet dat het belgische wielerwereldje toxic is.

0
Mooie Sjors 23 september 2022 om 10:50

Keep ‘m coming Jos, in tijden niet meer zo gelachen. :D

1
Chippen 24 september 2022 om 14:23

hij heeft wel gelijk dat de belgen van lotto en alpecin in de selectie niet veel zullen bijdragen

-1
Tuubke 24 september 2022 om 16:50

WOUT VAN AERT: “CONCURRENTIE MOET IN FINALE REKENING HOUDEN MET TWEE BELGEN”

Twee maar? Dat valt alleszins mee dan. Hopelijk heeft NL dan nog wat meer ijzers in het vuur, met Van der Poel, Mollema en Van Baarle bijvoorbeeld.

0
fransestinkkaas 22 september 2022 om 16:20

Vragen om moeilijkheden. Uitgaan van één scenario met één kopman. Een fout in de communicatie is snel gemaakt. Snap niet dat de coach na vorig jaar opnieuw met dit type strategie aan de start komt. Één kopman met natuurlijk wel een plan B.

Edit: als hij zegt dat Evenepoel in de finale mag aanvallen. Is Evenepoel dus eigenlijk uitgesproken kopman. Of omdat Van Aert minder vertrouwen (in zichzelf) geniet, of Evenepoel wilde alleen meedoen met een positie om te winnen.

-7
Maillot à Pois 22 september 2022 om 16:36

Van Aert benoemt Evenepoel toch verschillende keren expliciet als tweede kopman?
Er wordt dus duidelijk afgestapt van de ‘alles op Wout’-tactiek van vorig jaar.

4
fransestinkkaas 22 september 2022 om 16:52

Ja, tweede kopman. Wat moet je daarmee? Vorig jaar was toch ook te zien dat het niet werkt. Daarbij: het scenario is dat Evenepoel in de finale aanvalt, nog voor dat Van Aert in de positie komt om te kunnen winnen. Dan ben je ineens tweede kopman? M’n ploegleider ziet me aankomen: “Ja, tweede kopman wil ik zijn, als mijn plan niet werkt mag de echte kopman het proberen.”

Je zou Evenepoel ook gewoon als beschermer achter Van Aert kunnen zetten, de rest van de ploegmaats laten controleren en als Van Aert zegt dat hij niet gaat winnen om welke reden dan ook, dan mag Evenepoel gaan. (Wat vorig jaar trouwens misging).

0
Maillot à Pois 22 september 2022 om 17:09

Jij interpreteert ’tweede kopman’ blijkbaar als plan-B. Volgens mij zijn het gewoon twee evenwaardige kopmannen, waarbij afhankelijk van de wedstrijdsituatie beslist wordt wie uitgespeeld wordt.
Lijkt mij persoonlijk een goede tactiek. Als je Evenepoel in wachtmodus laat tot Van Aert aangeeft dat hij niet de benen heeft om te winnen, is het hoogstwaarschijnlijk te laat. Van Aert gaat dat immers niet zeggen zolang hij denkt ook maar een waterkans te hebben.

5
fransestinkkaas 22 september 2022 om 17:13

We begrijpen elkaar.

Zoals ik zei: dat is wat er vorig jaar misging. Van Aert gaf vrij laat in de koers aan dat hij niet goed genoeg was, de kans van Evenepoel was toen al verkeken aangezien hij als een absolute idioot rondreed die laatste paar ronden.

Als je hier duidelijke afspraken over maakt en Van Aert als kopman markeert kan er weinig misgaan. Wat je dan wel moet doen, is duidelijke afspraken maken over wanneer die tweede kopman dan voor de winst mag gaan rijden. Zou je zelfs bij een bepaald tijdsverschil kunnen doen: “Als het verschil één minuut is, mag Remco 100% gaan.” Deze planwijziging moet dan wel onomkeerbaar zijn.

En inderdaad, een schaduwkopman zie ik als plan B. Je kan een koers niet op twee renners afstemmen.

0
11 na 11 24 september 2022 om 16:04

Het is toch duidelijk? Vorig jaar was het alle ballen op Wout. Zoals elke kleuter kon voorspellen was dat een domme tactiek. Dit jaar is het plan wat het vorig jaar had moeten zijn. Remco die aanvalt, vergroot enkel maar Wout zijn kansen. Wout die wacht in de achtervolgende groep, vergroot enkel maar Remco zijn kansen.

Remco valt aan van ver. Ofwel moeten de anderen reageren en krachten verspelen in de achtervolging met Wout lachend in het wiel, die geen kopbeurten moet doen en geen energie moet verspillen. Indien ze Evenepoel terugpakken, heeft Wout nog geen pijlen verschoten in tegenstelling tot zijn rivalen. Ofwel wil niemand achtervolgen op Remco met Wout in het wiel, omdat ze weten dat ze zo enkel de rode loper uitrollen voor Wout.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone