Spaanse bondscoach: “Valverde wil wel naar het WK, maar mag niet”

zondag 4 september 2022 om 10:47
Spaanse bondscoach: “Valverde wil wel naar het WK, maar mag niet”

foto: Cor Vos

De Spaanse bondscoach Pascual Momparler is momenteel niet te benijden. Door de matige beschikbaarheid heeft hij de grootste moeite om een representatieve selectie samen te stellen voor het komende WK in Wollongong, Australië. Zo kan Momparler niet rekenen op oud-wereldkampioen Alejandro Valverde, die in zijn afscheidsjaar wel graag zou willen deelnemen aan het WK.

Door de steeds feller wordende strijd in de UCI WorldTour-ranking kiezen steeds meer teams die vechten tegen degradatie eieren voor hun geld. Ploegen laten (potentiële) puntenpakkers niet afreizen naar Australië, omdat ze elders punten moeten scoren in de strijd tegen degradatie. Momparler kan over enkele weken bijvoorbeeld niet rekenen op de Spanjaarden van Movistar en Cofidis.

Ook de afscheidnemende Valverde, de wereldkampioen van Innsbruck (2018) en de man die verder nog zes keer op het WK-podium stond, krijgt volgens Momparler van zijn ploeg Movistar geen toestemming om na de Vuelta a España naar Australië te reizen voor het WK. “Alejandro zou graag aan de start willen staan van het WK, maar hij krijgt geen toestemming. Net als zijn ploeggenoot Alex Aranburu. De ploeg is verwikkeld in de strijd tegen degradatie”, citeert sportkrant AS.

Valverde schreeuwt het uit: de Spanjaard pakt de wereldtitel, 2018 – foto: Cor Vos

De Spaanse keuzeheer kan wel beschikken over Juan Ayuso, een van de grootste Spaanse rondetalenten, en Marc Soler. “Dat zijn ook meteen onze kopmannen. Ik heb verder nog contact gehad met Pello Bilbao, maar hij zal na de Canadese klassiekers een punt zetten achter zijn seizoen… Ik heb ook nog met Luis Léon Sánchez en Mikel Landa gesproken. We zullen zien”, aldus Momparler.

De bondscoach zal tot het laatste moment wachten met het selecteren van zijn renners. Dat betekent dat zijn selectie pas rond 11 september bekend wordt gemaakt. Er zal waarschijnlijk geen Spaanse vertegenwoordiger zijn in de individuele tijdrit, zo laat Momparler nog weten.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Martijn Arensman 4 september 2022 om 12:11

Die hele promotie degradatie regeling slaat om meerdere redenen nergens op. Sowieso omdat in het wielrenner er geen sprake is van afzonderlijke competities. Het startveld van WT wedstrijden is dan wel voorbehoud aan de WT, maar zowel PCT als WT kunnen hun puntentotaal ook vullen buiten WT wedstrijden, en tijdens kampioenschappen.

Als de UCI dan zo prat gaat op de promo regeling moeten ze ook zorgen dat er alleen punten te verdienen zijn in afgebakende wedstrijden. En ook geen wildcards meer.

Zeg 20 WT koersen en daarin de punten opmaken, en 20 koersen voor pct ploegen. En geen punten in wedstrijden rondom kampioenschappen.

Maar niet alles door elkaar het hele jaar door zoals nu het geval is.

2
Samamba 4 september 2022 om 12:45

Dat heeft ook zo zijn nadelen, namelijk dat geen enkele WT ploeg zich nog zal interesseren in kleinere wedstrijden waardoor die waarschijnlijk ophouden te bestaan (minder sponsoren, geen tv uitzendingen meer, etc.). Geen enkel systeem past gewoon bij het wielrennen. Iedereen maakt maar vergelijkingen met andere sporten zoals het voetbal maar er is geen enkele sport waar sponsorbelangen zo meespelen. Wielrennen heeft een zeer apart economisch systeem en een promotie/degradatieregeling past daar niet in.

2
Shinzawai 4 september 2022 om 11:19

Il dacht dat Bilbao zich op de Italiaanse najaarsklassiekers zou richten, apart dat hij na Canada zijn seizoen beëindigt.

1
Ronellenfitsch 4 september 2022 om 11:29

Die heeft al zoveel top vijfs gereden dit jaar, ik snap wel dat het een keer op is.

0
Fenno de Groot 4 september 2022 om 13:43

Gun hem als afscheid dat wk. Als bedankje voor al die jaren en prijzen.

1
ti-raleigh 4 september 2022 om 11:22

Zul je zien dat de wereldkampioen uit Spanje komt..

0
Ronellenfitsch 4 september 2022 om 11:28

Pfff, Movistar slaat stevig door. Maar ja, paniek zonder visie kenmerkt de ploeg. Vamos vamos. Geef dan tenminste Valverde vrij voor het WK.

0
thorsen 4 september 2022 om 11:45

#freevalverde

0
Samamba 4 september 2022 om 11:48

Ik snap het niet. Mannen als Aranburu en Valverde hebben kans op punten te sprokkelen op dat WK. Aranburu kan daar zomaar top 10 rijden (100 punten minstens) nu moet hij de omloop van whatever gaan rijden tegen topspurters als Ewan, De Lie, Groenewegen, Philipsen and nog mannen die sneller zijn dan hem als Meeus en Thijssen. In zijn eigen team zit er zelfs een snellere man met Kanter.

Valverde zullen ze wel fris willen houden voor die Italiaanse klassiekers erna, maar dan nog die heeft ook gewoon kans om een ereplaats te rijden op dat WK. Dat teams renners niet sturen om daar puur te knechten tot daar aan toe, de UCI hun fout imo, maar mannen die daar resultaat kunnen rijden is voor de punten echt niet verkeerd hoor.

0
Viktrodriguez 4 september 2022 om 12:01

Ik snap het donders goed. Ze kunnen in Europa in dezelfde tijdspanne meer koersen rijden dan slechts de wegwedstrijd. het probleem is niet het WK, maar het feit dat het aan de andere kant van de wereld is en flink wat reis- en acclimatisatietijd vergt. Was het WK in Europa, was het waarschijnlijk geen probleem geweest.

0
Ronellenfitsch 4 september 2022 om 12:06

Natuurlijk kunnen ze in Europa meer koersen rijden, maar zoals Samamba zegt zijn er weinig indicaties dat de top 5 noteringen daar voor hen voor het oprapen liggen … maar zoals vaker in de wielersport doen ploegen elkaar simpelweg na. Rijden anderen voor een massasprint? Dan wij ook. Rijden anderen 1.1 najaarskoersen? Dan wij ook …

0
Henkie284 4 september 2022 om 11:58

Is Movistar met podium in de Vuelta niet uit de gevarenzone? Of zijn dat maar weinig punten?

0
Thoin 4 september 2022 om 12:32

3de is 575p. Dus dan moet er idd al veel gebeurd indien ze nog gepakt worden. Maar het kan. Er komen nog heel wat .pro aan die 200p opleveren en .1 die 125p opleveren. Het is ook helemaal niet zo gek dat bv Lotto met De Lie en Ewan op een week tijd ergens 300/400 punten pakken evt.

1
Wheely 4 september 2022 om 12:35

680 punten, plus 40 dankzij ereplaatsen in ritten. Maar de Vuelta is nog niet afgelopen he.

0
Samamba 4 september 2022 om 12:42

In principe ziet de wereld er voor veel ploegen waaronder Movistar eind volgende week compleet anders uit. Als Mas dat podium houdt, gecombineerd met een top 15 voor Valverde staan die meer dan 1000 punten voor op de 19e plaats. Bijna onmogelijk dat je dan nog degradeert, gezien het sterke deelnemersveld in de “kleine” koersen dit najaar. Ook EF en BEX zouden wel eens heel veel punten kunnen sprokkelen de komende week. Eerst vandaag al in Maryland en volgend weekend in Canada (BEX met Matthews, EF met Cort, Bettiol, Guerreiro en Powless). Lotto moet het bijvoorbeeld doen met Fourmies alleen want in Canada met een Moniquet en Wellens/Kron die niet eens echt fit zijn gaat het niet lukken.

Veel paniek voor niets dus waarschijnlijk, ik verwacht dat zowel Israel en Lotto binnen een dikke week voor een uitzichtloze situatie staan en dat het gedoe rond die puntenstrijd dus wel wat zal minderen.

1
Thoin 4 september 2022 om 16:09

Wheely wie jij Mas nog 2de worden dan?

0
Thoin 4 september 2022 om 12:34

Is het al niet het failliet van de ploeg dat ze nog steeds draaien op een 40tiger? Valverde is de grootste puntenpakker en (met alle respect) heeft eigenlijk een minder jaar. Nog niet meegedaan voor ritwinst in Giro of Vuelta.

0
Wieler-Joke 4 september 2022 om 14:08

Hopelijk krijgen we toch een mooi deelnemersveld op het wk al zal het uiteindelijk toch vooral rond vdp, Van Aert en Alaphilipe draaien als die goed is. Ik hoop op een scenario waarin vdp op Wout zijn poep kletst en zegt we gaan er vandoor bazeke!

0
Shinzawai 4 september 2022 om 14:21

Nationale bonden zouden in staat moeten zijn om de renners voor het WK op te eisen. Het is niet hun schuld dat ploegen 2,5 jaar kortzichtig zijn geweest m.b.t. de punten en mogelijke degradatie. Het is ook niet hun schuld dat het WK dit jaar in Australië is. Normaliter zou Spanje een prima ploeg kunnen opstellen, maar die kans wordt ze nu ontnomen, nota bene tegen de wens van de renners in.

0
Handige Harry 4 september 2022 om 15:07

Zo werkt het in het voetbal ook.

0
Harry Hek 4 september 2022 om 10:58

Cominatie UCI punten en andere kant van de wereld voor het grootste deel van het peloton maken het toch een raar wk zo.

-1
Koers 4 september 2022 om 11:46

Eens, over 3 jaar maar lekker het wk in Europa, dan voorkom je ws al een boel overlap problemen.

0
Steven_E 4 september 2022 om 13:39

Ze hadden beter de TDU nog georganiseerd na het WK, dat was iets aantrekkelijker geweest. Zowel voor teams als voor renners.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone