Wout van Aert boekt in Krawatencross eerste zege sinds valpartij

Wout van Aert boekt in Krawatencross eerste zege sinds valpartij

foto: Cor Vos

zaterdag 8 februari 2020 om 15:59

Wout van Aert heeft een nieuwe stap gezet in het voltooien van zijn comeback. Zaterdag was hij voor het eerst sinds zijn valpartij in de Tour de France vorig jaar weer eens de beste: Van Aert soleerde in de Krawatencross onbedreigd naar de zege. Tweede werd Quinten Hermans, derde Toon Aerts.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel waren er mensen die Wout van Aert zaterdag tot topfavoriet bombardeerde. Heel vreemd was dat niet: vorige week greep de coureur van Jumbo-Visma nog nipt naast een podiumplaats op het WK. Daarnaast is de Krawatencross een thuiscross voor Van Aert.

Sweeck neemt kopstart
Net als in eerdere crossen moest de Vlaming vanaf de derde startrij starten. Ideaal was dat niet: op het technische parcours in Lille was het lastig om op te schuiven. Op gepaste afstand moest Van Aert toekijken hoe Laurens Sweeck een kopstart nam.

De Belgisch kampioen sloeg meteen een gat en zag vervolgens hoe een groepje achtervolgers met daarbij Wout van Aert, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, en Tom Pidcock ontstond. Een valpartij zorgde er vervolgens voor dat Sweeck weer werd bijgehaald.

Laurens Sweeck aan kop – foto: Cor Vos

Hermans neemt afstand, Van Aert komt aangestoomd
Hermans was daarna de verrassende leider. De Belg van Tormans sloeg meteen een gat: niemand leek in staat hem te volgen, behalve… Van Aert. Het duurde even voordat de veldrijder van Jumbo-Visma bij Hermans kwam, maar daarna was Van Aert snel ribbedebie.

Van Aert op weg naar eerste zege
In de laatste rondes breidde Van Aert zijn voorsprong beetje voor beetje uit op Hermans. De achtervolgers daarachter begonnen daarnaast steeds meer naar elkaar te kijken, waardoor de Vlaming al bijna zegezeker was bij het ingaan van de laatste ronde.

Uitgebreid kon Van Aert zijn zege vervolgens vieren. Het is een zege met veel emotionele waarde, want het is de eerste overwinning voor de veldrijders sinds zijn zware valpartij in de Tour de France.

Het podium in Lille – foto: Cor Vos

DVV Verzekeringen Trofee 2019-2020
Uitslag flag-be Krawatencross Lille
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 57m57s
2. flag-be Quinten Hermans (Tormans) op 21s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions) op 40s
4. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 40s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 46s
6. flag-gb Tom Pidcock (Trinity Racing) op 48s
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions) op 50s
8. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 50s
9. flag-be Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers) op 50s
10. flag-be Jens Adams op 52s

Dit artikel delen:

21 Reacties

Apemantus 8 februari 2020 om 16:04

Goed om Wout weer te zien winnen.

0
mooiman 8 februari 2020 om 16:06

Wout zal hier erg blij mij zijn, zeer goed vooral moraal

0
wiebipedia 8 februari 2020 om 16:06

Schitterend! Echte emotie, ook van de nummer twee. Ook soort van een bevestiging dat WvA waarschijnlijk weer op niveau gaat komen.

Verder zegt dit wel veel over de cross. MvdP en WvA steken er zo ver bovenuit. Zonder hun is de koers wellicht leuker, maar het niveau wel veel lager. Voor het veldrijden is het te hopen dat deze mannen gedurende hun carriere het veld blijven opzoeken

0
Wheely 8 februari 2020 om 16:06

Fijn voor Wout! Mooie opsteker richting t voorjaar.

0
Thijs E 8 februari 2020 om 16:11

Mooi!! Niet alleen de kracht en uithoudingsvermogen waren er vandaag, maar ook weer de techniek zag er goed uit.

0
Limal 8 februari 2020 om 16:35

Heel belangrijke overwinning voor Wout – de bevestiging dat hij helemaal terug is en klaar voor het voorjaar. De vooruitgang die hij gemaakt heeft sinds december op vlak van techniek en explosiviteit is indrukwekkend.

0
boenk 8 februari 2020 om 19:35

Lijkt erop dat hij vooral veel aan explosiviteit gewonnen heeft tov anderhalve maand geleden, en versnellingen veel beter verteert.

0
tendam 8 februari 2020 om 16:38

Volgens mij is hij nu beter dan hij vorig jaar was in de cross. Wat dit betekent voor het wegseizoen weet ik niet, maar dit is al erg knap.

0
Merlinappa 8 februari 2020 om 16:48

Corne van Kessel 3e in het eindklassement, toch?

0
salb 8 februari 2020 om 17:51

Nee hij is 4de, verloor vandaag teveel tijd.

0
Joachim 8 februari 2020 om 16:53

Mooi voor Van Aert, het zal hem deugd doen. Knappe cross van Hermans ook, was wel even komisch om hem met veel te kleine versnelling te zien rondrijden, maar gelukkig is hij toch nog geëindigd op de plaats die hij verdiende vandaag.

0
boenk 8 februari 2020 om 19:37

Inderdaad, grappig. Was tweede beste, en dat verdiende hij ook. Hij was ook heel eerlijk en zei ook dat hij Wout niet had kunnen kloppen, en nadien ook tijd bleef verliezen op van Aert.

0
Olly 8 februari 2020 om 16:57

Geweldig om dit te zien. Wat ben ik blij voor deze man, dat hij weer terug is.

0
Sassenees 8 februari 2020 om 17:13

Jammer dat we deze winter, nu Van Aert weer op niveau lijkt, geen duels meer tussen hem en VDP krijgen.

0
Turtlehead 8 februari 2020 om 17:17

Ja, maar die hebben we vorig jaar de hele winter wél gezien, en daar was eerlijk gezegd ook niet veel spannends aan…

0
Beekman 8 februari 2020 om 18:47

@Sassenees, echte duels waren er niet, vdP was toch een maatje te groot voor hem.

0
boenk 8 februari 2020 om 19:40

Mathieu was dit jaar ook niet zo goed als vorig jaar. Enkel de laatste twee weken benaderde hij dat niveau. De van Aert van vorige winter was trouwens ook de slechtste van Aert sinds hij prof werd. Vorig jaar was wat mij betreft niet de referentie. Twee jaar geleden trok Mathieu ook steevast aan’t langste eind, maar toen was het verschil toch veel minder hallucinant.

0
horsm 8 februari 2020 om 19:10

Geweldig van Wout. Slim ook om hier vol voor te gaan en zo met een opsteker aan het wegseizoen te kunnen beginnen.

0
Jan Blokland 8 februari 2020 om 19:15

Voor diegene die nog twijfelen aan Van Aert. Hier zijn comeback. Natuurlijk nog geen top maar daar heeft hij nog tijd voor tot begin april, de belangrijkste klassieke periode.

0
Michelangelo 8 februari 2020 om 20:09

Ook hulde voor Aerts. Hele sympathieke reactie in zijn interview. T’ is juist voor dit soort reacties dat ik hem graag overwinningen gun.

0
boenk 8 februari 2020 om 22:13

Die is zeker ook volwassener geworden. Nog niet zo heel lang geleden vond ik die veel minder sympathiek overkomen, vaak gefrustreerd.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone